30. jaanuar 2012

Lihtne juustukeeks - rohkem sõnu polegi vaja

Ei ole mitte-midagi paremat kui äsja ahjust tulnud kodune leib või pehme ning end lausa sööma kutsuv saiapäts. Kasutan võimalust ning lõikan endale alati koheselt paar viilu värskelt valminud küpsetist, millele määrin peale paraja koguse võid, millele peale raputan soolahelbeid. Tõsi, sõi sulab ära, kuid seda on tunda soojas saiaviilus täiesti äratuntavalt hästi. 

Niisiis on tegelikult jutt minu hiljuti valmistatud juustukeeksist, kus ei pea piirduma vaid ühe juustusordiga. Kui külmkapis leidub veel miskit, võib uhada tainasse sinihallitusjuustu või suitsujuustu või parmesani või ükskõik milliseid meelepäraseid juustusorte. Ühe tõelise juustusõbrana näitan ma suurelt rohelist tuld. Minule isiklikult meeldib kasutada tugevama maitsega juuste, sest tavapärane eesti juust kipub kuidagi lahjaks jääma, vähemalt minu arvates. Kui aga erinevaid juuste külmikus ei leidu, võite piirduda ka ainult ühe varinadina, nagu retseptiski. Retsepti maitse ja lihtsus väärivad proovimist. .... ja teate, kui paari päeva pärast pole see keeks veel millegipärast oma lõppu leidnud, siis röstige paar viilu rösteris - see on kui selle küpsetise uuestisünd;)


3 muna
1 tl suhkrut
0,75-1 tl soola
120 g võid
275 g maitsestamata jogurtit
1tl küpsetuspulbrit
2 tl magusat paprikapulbrit
360 g (6dl) nisujahu
2 sl majoneesi
150 g riivitud juustu (hea oleks, kui on mõne tugevama maitsega juustusort)


Vahusta munad suhkru ja soolaga, lisa sulatatud või, jogurt ja küpsetus- ja paprikapulbriga segatud jahu. Sega ühtlaseks massiks ning seejärel sega sisse majonees ja riivitud juust. Vala tainas võiga määritud keeksivormi (mahult 1,5 liitrine) ja küpseta 175 kraadi juures ca 55 minutit. 



27 kommentaari :

  1. mmm ja rohkem sõnu tõesti vaja ei olegi :)

    VastaKustuta
  2. Mina küpsetasin täna suure hurraaga selle juustukeeksi, aga mul tuli ta nätskus ise! :( Nii kurb kohe. Küpsetasin isegi kauem kui poolteist tundi ja kasutasin parmesani juustu, mis ma küll valesti tegin siis. :( Tahaks ka sama kohevat ja augulist juustukeeksi teha. :(

    VastaKustuta
  3. Oi-oi. Ainukese variandina julgen pakkuda, et äkki segasid liiga palju? Keekse tehes peab segama ainult niipalju kui vaja, üle ei tohi segada, sest siis ongi tulemuseks nätske keeks.

    VastaKustuta
  4. No jah, see võib küll olla. Eks muffini tainast tuleb ka ju segada ainult nii palju kui miinimum.
    Eks ma millagi proovin seda veel, aga mitte kohe. Pean veidi pettumusest üle saama! :D
    Aga mis juustuga sina oma keeksi tegid?!
    Minu omadele tundus muidugi parmesan veidi liiast, et oleks pidanud vähem panema või hoopis tavalist juustu kasutama. Aga usun, et suitsujuust oleks ka põnev.

    VastaKustuta
  5. Kui mul mõni asi luhta läheb, olen ka nii pettunud, nii et ma tean, mida tunned:) Mina kasutasin tavalist juustu ning Soomest ostetud hästi tugevamaitselist Vilho juustu.

    VastaKustuta
  6. Tegin ka täna. Sellist kohevat ja aukudega keeksi küll ei saanud, kuigi järgisin täpselt retsepti ja segasin tõesti vaid nii palju kui vaja. Aga ka nätske ei jäänud. Tuli täitsa hea juustukeeks, teen teinekordki.

    VastaKustuta
  7. Tundub, et mu eelmine kommentaari ei tulnud kohale aga mina sain igati mõnusa aukudega keeksi endale. Maitse oli ka suurepärane, kasutasin musta pakendi sees Gouda juustu. See läheb kindlasti kordamisele :) Aitäh maitsva retsepti eest :)

    Parimat,
    Kertu!

    VastaKustuta
  8. Tegin pilti ka aga see pilt on suht kehv ja udune, sest on telefoniga tehtud aga aimu ikka saab :)

    https://picasaweb.google.com/kertukesepildid/Keeks#5704178517622100498

    Kertu!

    VastaKustuta
  9. Anonüümne - siinkohal olen veidi nõutu, miks seda augulisust Sul keeksile ei tulnud:(

    Kertul on aga täiesti auguline keeks:)

    VastaKustuta
  10. Tegin täna hommikul jälle seda keeksi - proovimaks, kas tuleb ikka auguline. Tuli, piltka:

    https://picasaweb.google.com

    VastaKustuta
  11. Tegin seda keeksi täna hommikul-nii hea.Ja väga lihtne valmistada.Kuigi segasin natuke liiga palju ja juustu panin ka ohtralt,sai maitse siiski suurepärane.
    Aitäh Ragne hea retsepti eest.

    VastaKustuta
  12. Mulle ka selle retsepti juures see lihtsus meeldib. Mul sai nädalavahetusel hommikul leib kodus otsa, segasin siis kõik komponendid kokku, lisaks haarasin kapist kõik olemasolevad juustutükid.... ja tunnike hiljem sõime juba sooja keeksi võiga:).

    VastaKustuta
  13. Ei tea, kas jogurti asemel võiks ka keefirit kasutada? Seda jääb alati umbes-täpselt klaasikese jagu järgi. :)

    VastaKustuta
  14. Ikka võib.

    Minu arvates on see nii ünnestumiskindel retsept, et veidi asendades õnnestub ikka. Mul oli ükspäev järgi teralist kohupiima. Lisasin kohupiimale veidi piima, et see umbes jogurti paksuseks muutuks ning kasutasingi seda keeksitaina valmistamiseks jogurti asemel. Õnnestus:)

    VastaKustuta
  15. Tead, see tuli nii-nii-NII hea!
    Asendasin ikka korralikult - taluvõi asemel läks sisse majonees ja veidi õli; jogurti asemel keefir ja hapukoor; nisujahu sai poole peal otsa, panin täisteranisujahu lisaks; viskasin kogu kupatusele juurde ka paki pizzakatte sinki, ja IKKA TULI UNUSTAMATU!

    Kerkis väga ilusasti, ning oli nii maitsev, et *köh-köh* õhtu jooksul sõime terve keeksi kolmekesi ära :P
    Aitäh sulle, see retsept läheb kindlasti retseptivihikusse tallele:)

    VastaKustuta
  16. Ei tea, kas muffini vormis võiks ka seda teha? Jääb liiga kuiv üksikute muffini vormide sees?
    Kati

    VastaKustuta
  17. Võib ikka teha, siis peaks ainult küpsemisaega vähendama. Üldiselt küpsetan muffineid 175 kraadi juures ca 20 minutit - sellest ajast võibki lähtuda:)

    VastaKustuta
  18. Tegin muffinitena seda keeksi ja soovitan ca 30 minutit küpsetada. SIis tulevad ilusad ja kuldkollased muffinid. Ja väga-väga maitsvad :)

    VastaKustuta
  19. Kas see võiks ka õnnestuda täistera rukkijahuga või nt tatrajahuga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen asnedanud pool nisujahu kogusest odrajahuga. Toimis. Ma arvan, et tatrajahuga võiks küll proovida!

      Kustuta
    2. Tänud, katsetan tatrajahuga :) homme läheb tegemisse.

      Kustuta
    3. Jään ootama tagasisidet, kuidas õnnestus:)

      Kustuta
  20. Kasutasin tatrajahu ja tegin väiksema vormi sees. Maitse oli suurepärane, väga ilusti tuli välja ja kadus köögist nii kiirelt, et ära jahtuda ei jõudnudki.

    VastaKustuta
  21. Millist maitsestamata jogurtit peaks siin kasutama - kreeka või pigem vedelamat? Aitäh :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle retsepti postitamisel siia blogisse poodides väga Kreeka jogurtit ei olnud. Küll aga pigem eelistaksin just paksemat ehk siis Kreeka jogurtit:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails