27. november 2011

Jõuluvürtsidega maapähklid aˇla Olde Hansa

Võtad ühe, võtad teise, võtad kolmanda..... kuni märkad, et selline tegevus on ühe hetkega väga sarnaseks ja rutiinseks muutunud. Sellist tegevust nimetetakse pähklite söömiseks, mille puhul ei saa mitte kunagi lihtsalt ühe-pähkli-maitsemisega piirduda. Need pähklid on ju tihtipeale justkui saatanast. Praegu on kättejõudnud selline aastaaeg, kus pähklite retseptipostitus saab tähendada ainult üht – ikka neid häid juskui Olde Hansa mandleid meenutavaid hõrgutisi. Kuskil roosas-roosas mõttemaailmas mõtiskled, et võtaksin õige paar pähklit, lihtsalt proovin, kas maitse on sama mis eile:) Järgmisel hetkel on aga kauss tühi. Aga no mis sa teed, nii nende jõulupähklitega lihtsalt kipub olema.
Kui iga-aastaselt on jõulukuul valminud jõuluvürtsidega rikastatud mandlid, siis see aasta on ahjuplaadile rännanud pähklitena kõige lihtsam ja kättesaadavam tooraine - maapähklid.
250 g maapähkleid
1 munavalge

1 tl vett

1 tl kaneeli

4 tl suhkrut
0,5 tl jahvatatud kardemoni

näpuotsatäis soola

0,5tl muskaatpähklit

0,5 tl magusat paprikapulbrit


Hiljem katteks:

0,5 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut


Vahusta munavalge kergelt veega. Sega omavahel kuivained, sega juurde pähklid. Lisa segades juurde munavalge ning sega korralikult. Aseta pähklid ühekordse kihina ahjuplaadile ning küpseta 180-190kraadi juures ca 30 minutit, vahepeal pähkleid segades. Seejärel lisa juurde katteks kaneel ja vanillisuhkur. Sega läbi ning lase pool tunnikest jahtuda.

8 kommentaari :

  1. Tere,

    proovisin kreeka pählitega, maitse jäi veider (mees ütles, et nagu plaksumais) ja oma meelest polnud ka tulemus see mis lootsin. Kas asi võis olla selles, et just kreeka pähkel selliseks asjaks ei sobi?

    VastaKustuta
  2. Tegelikult olen ma üsna kindel, et asi on pähklivalikus. Kreeka pähklitel on selline spetsiifiline maitse, mis küpsedes omandab seda veelgi.

    VastaKustuta
  3. Mina tegin täpselt retsepti järgi, aga ei tulnud nii ilusad kui sinu pildil ja maitse ka ei meeldinud. Pooled pähklid nägid välja nagu kohvioad ja seda juba 15 min pärast :) Ei tea, kas mu ahi on liiga võimas? Peaks madalama temperatuuriga proovima ehk? Ja üks küsimus veel, kas sina oled maapähklivõid ise teha proovinud (nami-namis on retsept)?
    Tervitades,
    Annika

    VastaKustuta
  4. Minu vabandused, et ei ole Sinu kommentaarile vastanud. See on mul jäänud kuidagi kahesilma vahele.

    Kui juba pähklid kohviubade sarnaseks muutusid, siis kohe kindlasti on süüdi kürge temperatuur. Ahjus peaksid nad olema niikaua,kui on nad ilusti kuldpruunid. Minul kuluks selleks ca 30 minutit. Ise küll loomulikult segasin küpsemise ajal pähkleid paar korda, muidu on oht, et osad kipuvad liialt tumenema.

    Maapähklivõid olen teinud, võtsin selle kunagi vist Martha Stewarti kodulehelt, aga nami-nami retseptiga suurt ei erine. Valmistamine lihtne ning lõpptulemus sõltuvust-tekitav:)

    VastaKustuta
  5. Pean ka plaani lähiajal maapähkleid-mandleid vürtsidega "tuunida". Aga tekkis küsimus: kas Sa teed enne midagi pähklite-mandlite koorimiseks? Sest need kipuvad ju kuumas koort maha ajama, aga kui vürts on koore küljes? või on mul midagi kahe silma vahele jäänud? Päikest!

    VastaKustuta
  6. Maapähklid ostan poest juba ilma kooreta, sest kipuvad jah ahjus kooruma. Mandleid eelnevalt koorida aga pole vaja, sest ahjus küpsedes ei juhtu nendega mittemidagi. Koor jääb ilusti külge.

    PS! Hoiatan, suur oht pähklisõltuvuseks:)

    VastaKustuta
  7. Aga pähklid on ju peaaegu nagu dieettoit ;) neid soovitatakse (peotäe kaupa) päevas näksimiseks, kasulikke rasvu otsast otsani täis - see on ettekäändeks ja vabanduseks ju hea küll :D

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails