Algab üks korralik Plähmaka valmistamine. Mäletan, kui meisterdasin seda torti esimest korda - väljas oli kõle pakane ning päevi kestnud lumesadu ei tahtnud lakata. Olin suvilas (talvel?!) lumevangis kõrgete hangede keskel, mida aga leevendas kaminas praksuvad kasepuud ning vilistav roheline teekann pliidi peal. Oma kokaoskustes ja teadmistes olin ma veel päris roheline - ei teadnud ma mitte miskit beseekihtide küpsetamisest ega alati õnnestuvast biskviitpõhja retseptist. Seetõttu sobis seesama ülimalt lihtne retsept ideaalselt minu teadmistega - ei miskit küpsetamist ega muud keerulist.
Aastaid hiljem lähen aga ikka sedasama kergema vastupanuteed ning valmistan sedasama kooki nii, et ahjukuumust ei tarvita, munavalgeid ei eralda ning jahu ei kasuta. Seesama retsept on mulle mugavuskook kiirel ajal. Kui ma teen Plähmakat, siis valmistan ma meie pere üht traditsoonilisemat torti, mille retsepti leiab kolletunud ja päevi näinud vanaema retseptivihiku vahelt, mis on mulle üheks tähtsamaks kokaraamatuks ja lugemisvaraks, kui mistahes muu kokaraamat minu riiulis. Selle koogita ei saa mööduda ükski tähtsam sündmus - Plähmakas peab uhkelt peolauda ehtima. See koogike on maiasmokkade unistus, mis hiilgab oma rohke vahukooretäidise, beseekihtide ja isuäratava kõrgusega.

6 dl rõõska koort (35%)
4 (või 5) sl suhkrut 6 dl rõõska koort (35%)
2 tl vaniljesuhkrut
400 g kohupiimapastat
1 purk virsikukompotti
1 biskviitpõhi (läbimõõt 22cm)
2 beseepõhja (läbimõõt 22cm)
granaatõunaseemneid
Vahusta rõõsk koor koos suhkrutega tugevaks vahuks, seejärel sega sisse kohupiim. Virsikupoolikud lõika õhukesteks sektoriteks. Lõika biskviitpõhi nööri abil paralleelselt kolmeks kettaks. Jaota kohupiimasegu mõtteliselt nii, et seda jaguks viie kihi katmiseks.
Immuta esimest biskviitpõhja, kata see vahukooreseguga ning lao peale virsikusektorid nende peale laota paar lusikatäit vahukooresegu. Seejärel kata beseekihiga ning korda kohupiima ja virsikutega sama tegevust. Siis kata jälle biskviidiga, immuta jne. Ühesõnaga peab kook olema: biskviit-besee-biskviit-besee-biskviit. Kõiga pealmine kiht kata järelejäänud vahukooreseguga ning kaunista granaatõunaseemnetega. Jäta maitsestuma ca 6 tunniks, kõige parem üleöö.

Selle koogi valmistamist saab vaadata ka Lusika kokasaatest (saates tagapool).
Immuta esimest biskviitpõhja, kata see vahukooreseguga ning lao peale virsikusektorid nende peale laota paar lusikatäit vahukooresegu. Seejärel kata beseekihiga ning korda kohupiima ja virsikutega sama tegevust. Siis kata jälle biskviidiga, immuta jne. Ühesõnaga peab kook olema: biskviit-besee-biskviit-besee-biskviit. Kõiga pealmine kiht kata järelejäänud vahukooreseguga ning kaunista granaatõunaseemnetega. Jäta maitsestuma ca 6 tunniks, kõige parem üleöö.
Selle koogi valmistamist saab vaadata ka Lusika kokasaatest (saates tagapool).
See Plähmakas on mõnus perekonnareliikvia ja näeb oma kõrgustesse pürgivas vormis ikka üleelusuuruselt rikkalik välja! Muide, selle Lusika saate koogi sain mina endale kaasa ja arva ära, kas lapsed olid õnnelikud sellise ootamatult süllekukkunud külluse üle :D
VastaKustutaSelline Küsimus, kuidas beseepõhjade katkilõikamine nööriga käib ja mis nööri peaks kasutama? Kas beseepõhjasid leidub igas suuremas toiupoes?
VastaKustutaOh Sa juudas Tuuli, kas Sa jõudsid selle koogiga ikka ühes tükis koju? Sellise kõrge tordiga ei ole teps mitte kerge liikuda:)
VastaKustutaAnonüümne - beseepõhja ei ole tarvis lõikuda, ainult biskviitpõhjasid. Mina kasutan kõige tavalisemat niiti, nii saab kerge vaevaga biskviitpõhja horisontaalselt kolmeks teha. Teine variant on muidugi noaga proovida, aga nii tunduvalt raskem:) Beseepõhjad saadaval näiteks Stockmannis ja Selverites, Rimides olen vist ka kohanud...
VastaKustutaAsetasin selle torditorni või tornitordi hellalt koos alusega auto põrandale ja siis sõitsin väääga ettevaatlikult. Ja täitsa ilusti transportisin koju :) Muide, tordipõhjade lõikamiseks on hästi kaval riistapuu olemas ja mina leidsis sellise mõne euro eest Rimist http://www.tordikaunistused.ee/product/biskviidiloikur/lang/et/
VastaKustutaMa suudan tavaliselt kõik kõige pisematki augud maanteelt üles otsida, nii et tordi transportimine minul välja ei tule.
VastaKustutaVäga hea abistav link.
Ise olen seda riistapuud katsetanud, aga kihid ei tahtnud väga sirged tulla...
Suured tänud info eest, proovin selle tordi kindlasti järgi :)
VastaKustutaSee on maitsev ja maitsebki kõigile, lihtne teha, ilus ja hullult uhke näeb välja ka! Ma tegin titabeebile sünnipäevahommikuks, oli väärt tunne seda teha, lauale tõsta, süüa ja titabeebid söövad ka kõigele lisaks!
VastaKustutaTänan igatahes, et oma perekonnareliikviat jagasid!
Marju - ja kõige selle juures võib alati näo teha, et jube kaua oled seda kooki köögis ehitanud ja küpsetanud;)
VastaKustutaTegin nädalavahetusel oma elu esimese plähmaka. Ja kavatsen tulevikus veel palju plähmakaid teha! :D
VastaKustutaLihtne teha, väga mõnus süüa - mida sa veel ühelt koogilt tahta oskad!
Ning transportimise ühest linnast teise elas ka väga kenasti üle, mitte üks kiht ei liikunud paigast.
Vot transportinud mina seda kooki ei ole, kõige pikem teekond on senini külmkapist kõrvaltuppa peolauale:) Aga väga julgustav teada, et see kõrge kook ilusti omal kujul oli ka pärast sõitu.
VastaKustutaMa asendasin 2 virsikukihti (külmutatud) vaarikatega ja oli ka super. Aitäh retsepti eest! Tegu on väga menuka tordiga.
VastaKustutaSeda on väga tore kuulda:)
KustutaFANTASTILISELT HEA KOOK. SOOVITAN SOOJALT. JA TEHA OLI KA LIHTNE. NÄMM- NÄMM-NÄMM
VastaKustutaPean tunnistama, et jagan vaimustust:)
KustutaTere. Mul läksid need besee kihid pehmeks, kas nad peavadki minema või immutasin ma liiga palju. Maitse oli muidu väga hea.
VastaKustutaÜsna tõenäoliselt see nii oligi, et sai nö üle immutatud. Samas ei jää selle koogi sees lõpptulemusena beseed väga krõmpsud (samas ei tohi liialt lödid olla).
KustutaMillega biskviidipõhjasid immutasid? Aitäh!
VastaKustutaTavaliselt immutan selle koogi valmistamisel biskviitpõhjasid virsikukompoti vedeliku ja piimaga:)
Kustuta