2. oktoober 2011

Marineeritud peedilaastud

Peet (toorena) on minu selle sügise kindel lemmik. Minu köögi alumine juurviljasahtel on tasapisi muutunud peedisahtliks, mille read vähenevad pidevalt. Peaaegu igapäev (ja selle all mõtlen ma vähemalt 6 korda nädalas) läheb üks peedipea lihtsalt toorena söömiseks, lihtsalt super. Lisaks on peet väga hea asjaosaline veel salatis ning magusaks sobiv koos Marjuga disainiööl tehtud peet-mesi-pähkel maiusena.....ja siis on veel üks marinaad peedile, mille kasuks räägib: ülim valmistamise lihtsus, vägagi mõnus maitse ja köögivilja tervislikkus (viidates köögiviljakuule). Needsamad peedilaastud said ka kiitusi ühel üritusel, kuhu neid maitsmiseks valmistasin. Soovitan lihtsalt kahvliga maiustada, leiva kattena või lisandiks liha kõrvale.


250 g toorest peeti (puhastud kogus)

Marinaad:
2 sl oliiviõli

2 sl palsamiäädikat
1-2 sl austrikastet

2 sl sojakastet

näpuotsatäis suhkrut


Sega marinaadiained omavahel. Lõika toorest peedist kartulikoorijaga õhukesed viilud (võid ka kuubikuteks lõigata) ning aseta marinaadi ööpäevaks.

11 kommentaari:

  1. Ma arvan, et sellel samal üritusel sain ka mina seda vapustavat marineeritud peeti maitsta ja ma armusin sellesse kohe. Kodus sai see kohe järele proovitud ja koguses nii 700-800g. Kõik sõin ära, lihtsalt lemmik. Uued peedid otsin juba eile valmis, nii et läheb jälle marineerimiseks! :D Aitäh Sulle! ;)

    VastaKustuta
  2. Kas see sobib ka pikemaks säilitamiseks?

    VastaKustuta
  3. Regina - Pärnu Taluturul oli jah selle retsepti esmaesitlus;) Tore kui meelepärane oli.

    Anonüümne - ei, kahjuks see retsept ei sobi pikemaks säilitamiseks. Pigem ikka: teen täna valmis ja homme maiustan:)

    VastaKustuta
  4. Ma sõin ka veel teisel päeval, et üks päev tegin ja teine-kolmas päev sõin! Ülihea ikka, mul kohe juba teine laar ka otsa saamas! :D Sõltlane! :)

    VastaKustuta
  5. UPS, aga ma jõudsin eile peedid keeta. Kas keedetud peeti tasub ka marineerida ja kuidas

    VastaKustuta
  6. Tere tulemast marineeritud peedisõltlaste klubisse Regina:)

    VastaKustuta
  7. Anonüümne - Keedetud peediga ma selle retsepti järgi peete marineerinud ei ole, aga loomulikult võib ju proovida sellesama retsepti järgi, kui juba need keedetud ka on. Siiski on maitse kindlasti erinev, aga mine tea ehk üllatab maitsega?

    VastaKustuta
  8. Proovisin ka, tulemus on super! Ma pole iialgi varem selle epalegi tulnud, et punapeeti võiks ka toorelt - st. siis keetmata ja ohtra küüslauguta ;) - süüa, suur tänu igatahes superidee eest!

    VastaKustuta
  9. tore, kui maitsemeeled retsepti heaks kiitsid. Toores peet maitseb jah nii hästi - mahlane krõmps ja kasulik;)

    VastaKustuta
  10. Millega võiks asendada nt palsamiäädika?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle tohutult palsamiäädikas meeldib, kuid soovi korral võib selle retseptist välja jätta või siis veidikene valgeveiniäädikat lisada.

      Kustuta