11. oktoober 2011

Digestive-küpsisekoogid piparmündi-šokolaadivahukoorega

Teate küll ju küpsisekooki - see ääretult lihtne koogike, mis alati nii ennast-unustavalt võluvalt maitseb. Võib-olla on asi küpsisekoogi lihtsuses, võib-olla milleski muus aga "EI" ei suuda ma kunagi ühele tükikesele öelda. Nägu rõõmustades ning maitsemeeled tänades võin öelda, et minu viimase aja meistriteoste hulka kuuluvad väga lihtsasti valmivad Digestive-küpsisekoogikesed, mis rikastatud piparmündimaitselise vahukoorega.


Ma pole vist ainuke, kelle lemmikkoosluste hulka kuulub piparmünt ja šokolaad. Veidi õhetama paneva piparmündi ja tumešokolaadi magususe kooslus on lihtsalt võrratu. Tükike piparmündimaitselist šokolaadi kohvi sees on justkui ideaalne kerge lõunaeine lõpetuseks. Teine tooraine, millest sama hästi võin rääkida ning millega mul on lausa isiklikud suhted, on vahukoor - törtsuke (või kaks) kakao peal, jäätiseportsul või maasikatordis ja täiuslik kooskõla ongi saavutatud. Ja just vahukoore headusest, piparmündi-šokolaadi imeheast sõprusest ning lihtsalt küpsisekoogi isust tekkis ka seesama retseptike. Soovitan proovida, sest küpsisekoogi isu ei maksa kannatada:) PS! Kindlasti kasutada Digestive küpsiseid, kui soovid i-le täppe ka ikka peale!

8 koogikest

1 pk (24 küpsist) Digestive küpsist

400 ml rõõska koort (35%)

2 sl suhkrut

2 tl vanillisuhkrut

75 g tumedat šokolaadi + kaunistuseks veidi

4 sl hakitud piparmünti

näpuotsaga kaneeli
kanget kohvi


Vahusta koos suhkurtega tugevaks vahuks. Haki šokolaad peeneks ning lisa koos piparmündi ja kaneeliga vahukoorele. Immuta kaheksa küpsist kohvis ning aseta alusele. Pane igale küpsisele peale supilusikatäis vahukooresegu ning kata järgmise 8 küpsisega, mis immutatud kohvis. Pane peale jälle vahukoort, siis immutatud küpsis ning kõige lõpuks jälle lusikatäis vahukoort.


Nüüd peaks valmis olema kaheksa 3e-kihilist küpsisekoogikest. Aseta maitsestuma külma vähemalt neljaks tunniks. Enne serveerimist raputa peale veidi šokolaadipuru

Telgitagused ehk pilt sõnakuulelikust taustahoidjast

18 kommentaari:

  1. Proovitud! Head piparmündised ja väga ilusad koogikesed tulid.

    VastaKustuta
  2. Proovisin just isegi. Kuna ma eriline kohvitaja ei ole, siis immutamiseks kasutasin hoopis piparmünditeed.

    VastaKustuta
  3. Rõõm kuulda tagasisidet:)

    TUnnen huvi, et kuidas piparmünditeega lõpptulemus jäi? Kas liiga vesine ei jäänud?

    VastaKustuta
  4. Ehee, A on siin pildi peal järsku niiiiiii suureks kasvanud! Kas sügisel kasvavad lapsed kiiremini?

    VastaKustuta
  5. Ta rammusa toidu peal, kasvab nii et mühiseb:)

    VastaKustuta
  6. Tundub imeliselt maitsev ja küpsisekoogid on ju tuntud just sellepoolest, et enamus lastele nad maitsevad:) ps. Kas on tähtis ka, kas kasutada kuivatatud või värsket piparmünti?

    VastaKustuta
  7. Ojaa, laste hulgas on küpsisekook tõeline hitt:)

    Maitsevahe on suur. Soovitan kasutada ikka värsket piparmünti, kuna kuivatatud piparmünt ei anna niisugusel kujul vahukoores maitset.

    VastaKustuta
  8. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  9. Tere Ragne!

    Tahtsin uurida, kas talvel on ka kuskilt värskeid mündilehti võimalik soetada, või tuleb jääda soojemat perioodi ootama?

    Sirli

    VastaKustuta
  10. Hetkel on värskeid piparmündilehti võimalus soetada poest:)

    VastaKustuta
  11. See on loogiline, kui üldse siis sealt, aga pole Selveris küll silma hakanud, Pärnus Port Arturis pole ka näinud, Tallinnas vist vb Stockmanni soovitav piiluda?

    Sirli

    VastaKustuta
  12. Pärnu Rimis on piparmünt täiesti olemas, samuti Suurejõe Selveris:)

    VastaKustuta
  13. Eile läksin huvipärast XXL Maximasse ka piparmündi otsingutele. Seal oli see ka täiesti olemas;)

    VastaKustuta
  14. Mis Sa arvad, kas melissiga ka maitsvad tulevad?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle retsepti olulisteks maitseteks on šokolaadi ja piparmündi omavaheline sobivus. Kergelt õhetav piparmünt sobib šokolaadiga ju imehästi. Kuna ei ole nii suur melissi sõber, siis mina ei kasutaks seda siin retseptis.

      Melissi maitse erineb piparmündist suuresti, mistõttu ei ole ka lõpptulemus kohe kindlasti see:)

      Kustuta
  15. Tere!
    Tahtsin küsida, et kui teeksin kooke vanillimaitselise kohupiimaga, kas siis maitseks sama hästi? Või äkki peaks vahukoore segama kohupiimaga? Või on vahukoor ikka see õige? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vabandan vastuse viibimise pärast. Õnnestus nädal aega arvutist eemal olla:) Vastan aga nüüd - parem hilja, kui mitte kunagi! Võib teha ainult kohupiimaga või ka kohupiima-vahukooreseguga. Kui ainult vahukoorega valmistada ei soovi, siis soovitan siiski kohupiima vahukoorega segada - nii jääb lõpptulemus parem;)

      Kustuta