30. oktoober 2011

Müslitops teele kaasa, juhul kui hommikul on kiire

Kindlasti on mul saatusekaaslasi, kes hommikuti enne tegusa päeva algust ajahätta jäävad - põhjusteks siis liighiline tõusmine, liiga varasele hommikule omane isutus või kohe-kohe bussijaamast teise linna väljuv buss. Igastahes juhtub tihti, kui pean oma mõnusa traditsioonilise hommikusöögi asendama bensiinijaamas pakutavale.


Viimasel ajal on aga minu lemmikuks osutunud hoopis teepeale kaasapakitud hommikusöök, mille leidsin ühest oma lemmikblogist. Lühikese ajaga on saanud see minu poolt müslitopsi nime. Miksin selle hommikuti kokku oma kõige lemmikumatest koostisainetest, lisaks müslile lisan sutsu meemehe mett, külmutatud marju või banaani, veidi maitsestamata jogurtit ning ülimalt täiuslik toit kotti pistmiseks ongi valmis (ära ainult lusikat unusta!). Minu maitsemeeled eelistavad müslitopsis korraga ühte sorti marju või puuvilju, kuid neid võib purki kuhjata muidugi niipalju kui soovi on. Head isu ja kiireid hommikuid:)

müslit
ca 2 tl mett
erinevaid puuvilju või marju
(banaani, melonit, virsikut, mustikaid, maasikaid vms)
maitsestamata jogurtit

Võta pealt suletava kaanega pisike purk. Raputa purgi põhjale oma kõige lemmikumat müslit. Selle peale aseta marjad või puuviljad (võid panna erinevaid või eelistada ainult ühte sorti). Seejärel nirista peale mesi. Kõige peale pane maitsestamata jogurt (täpselt niipalju, kui ise heaks arvad). Sulge kaas ning pista purgike koos lusikaga käekotti. Maiusta teepeal.

22. oktoober 2011

Kamasupp mee ja marjadega

Kõik hommikud ei ole vennad. Mõnikord on isu suurte koduse majoneesiga einevõileibade järele, mõnikord paksude sõrniku-taoliste pannukate järele. Siis jälle soovid ühel hommikul kõige tavalisemat jogurtit või puuviljade ja koduse moosiga täiustatud müsliampsu. Vahest aga õnnestub äratuskell vaikima sundida ning nii peab hommikusöök sootuks edasi lükkuma varaseks lõunasöögiks.


Ja siis tahad mõnipäev valmistada miskit kiiret, sest kogemata oled unustanud enda varasemaks lükatud päevaplaanid. Sellisel juhul tuleb appi sega-ruttu-kokku kamasupp. Idee on lihtne: sega kokku komponendid, lase kümmekond minutit maitsestuda (see on täpselt õige aeg peegli ees viimaste ilu-korrektuuride tegemiseks ning veel kiiresti vaadata üle oma asjad, et kõik vajalik kodust lahkumisel ikka kaasa saaks) ning siis naudi seda lihtsat nostalgiat.


150 g mett
1 l keefiri
100 g kamajahu

1 tl kaneeli

erinevaid marju sügavkülmast
(maasikaid, vaarikaid, mustikaid)

Sulata pliidi peal mesi ning sega see kokku keefiri, kamajahu ja kaneeliga. Lisa külmast võetud marjad (niipalju kui soovid). Lase supil maitsestuda vähemalt 10 minutit ning serveeri koos peale raputatud marjadega.

15. oktoober 2011

Kõrvitsapannkoogid toorjuustuga

Kõrvits, kõrvits ja ikka kõrvits. Täpselt nädal aega tagasi otsustasin keldris veidi kolada. Vaatasin uhke pilguga üle oma moosi ja -hoidisteriiulid, ise samal ajal pika igatsusega suve ja soojasid ilmasid, lehti täis marjapõõsaid, ürdirohkeid peenraid ja isegi õhtuseid grillimisi taga igatsedes. Mis parata, pärast imeilusat suve tuleb veidi vihmane sügis ja krõbe-külm talv, mis kestab täpselt järgmise suveni. Selleks, et külma aega veidigi leevendavalt üle elada, olen keldrisse kogunud piisavalt talvevarusid - endatehtud moosid ning hoidised ja kõiksugu juurikad. Korjasingi oma pisikesse korvikesse keldiriiultel olevaid juurikaid - paar pirakat porgandit, kuldkollase kaali, ühe pisikese kapsapea ning paar peotäit omaendakasvatatud maapirne - otseloomulikult saab nendest andidest ühepajatoidu eriti hea suitsulihaga, mis soetatud juba tuttavaks saanud turutädi käest sel samal varahommikul. Hmmm...hommikune turumelu on Pärnus kuidagi uimane - unised kaubitsejad (hea kui neid leidub) ja paar veel unisemat ostjat. Minu suitsulihamüüja on aga oma letiga alati reipalt kaupa pakkumas...... niisiis, leidsin ma keldrist peale juurikate ühe üksiku kuldkollase kõrvitsahakatise - pisikese, aga siiski piisavalt suure. Minu viimane kõrvitsategu tipnes päris mitme kõrvitsapurgi kaanetamisega, nii et marineeritud kõrvitsate valmistamisega on selleks aastaks kõik. Aga mis siis teha ühe tubli kõrvitsanöpsuga, mis vapralt terve suve on peenraäärel kasvanud?


Nädalavahetuse traditsiooniliseks toiduks on ju pannkoogid - magusad või soolased, vahet ei ole. On nädalavahetus, järelikult ka pannkoogihommik. Nii ongi hetkega pannil küpsemas pontsakad riivitud kõrvitsa-pannukad, mis lõhnavad piisavalt kutsuvalt, et võimalikult kiiresti haarata sahtlist üks võimalikult terav nuga ja korralik kahvel. Head isu, sest need pannkoogid on tervituseks sügisele. Veidi toorjuustu või siis rohelise sibula salatit katteks ja osa kõrvitsat ongi maitsvalt toitu pistetud.

300 g kõrvitsat (puhastatud kogus)
0,5 punast sibulat, hästi peeneks hakituna

1 muna

4 sl jahu

100 g suitsujuustu, riivituna

soola, pipart

toorjuustu


Riivi kõrvits (jämeda riivi-poolega). Lisa juurde sibul, muna ja jahu. Sega ning lisa suitsujuust, Maitsesta soola ja pipraga ning pane kuumale õliga piserdatud pannile pisikese pätsikesed. Prae mõlemalt poolt kuldseks. Määri pannkookidele peale toorjuust või klassikalist rohelise sibulasalatit...nämmmm.

11. oktoober 2011

Digestive-küpsisekoogid piparmündi-šokolaadivahukoorega

Teate küll ju küpsisekooki - see ääretult lihtne koogike, mis alati nii ennast-unustavalt võluvalt maitseb. Võib-olla on asi küpsisekoogi lihtsuses, võib-olla milleski muus aga "EI" ei suuda ma kunagi ühele tükikesele öelda. Nägu rõõmustades ning maitsemeeled tänades võin öelda, et minu viimase aja meistriteoste hulka kuuluvad väga lihtsasti valmivad Digestive-küpsisekoogikesed, mis rikastatud piparmündimaitselise vahukoorega.


Ma pole vist ainuke, kelle lemmikkoosluste hulka kuulub piparmünt ja šokolaad. Veidi õhetama paneva piparmündi ja tumešokolaadi magususe kooslus on lihtsalt võrratu. Tükike piparmündimaitselist šokolaadi kohvi sees on justkui ideaalne kerge lõunaeine lõpetuseks. Teine tooraine, millest sama hästi võin rääkida ning millega mul on lausa isiklikud suhted, on vahukoor - törtsuke (või kaks) kakao peal, jäätiseportsul või maasikatordis ja täiuslik kooskõla ongi saavutatud. Ja just vahukoore headusest, piparmündi-šokolaadi imeheast sõprusest ning lihtsalt küpsisekoogi isust tekkis ka seesama retseptike. Soovitan proovida, sest küpsisekoogi isu ei maksa kannatada:) PS! Kindlasti kasutada Digestive küpsiseid, kui soovid i-le täppe ka ikka peale!

8 koogikest

1 pk (24 küpsist) Digestive küpsist

400 ml rõõska koort (35%)

2 sl suhkrut

2 tl vanillisuhkrut

75 g tumedat šokolaadi + kaunistuseks veidi

4 sl hakitud piparmünti

näpuotsaga kaneeli
kanget kohvi


Vahusta koos suhkurtega tugevaks vahuks. Haki šokolaad peeneks ning lisa koos piparmündi ja kaneeliga vahukoorele. Immuta kaheksa küpsist kohvis ning aseta alusele. Pane igale küpsisele peale supilusikatäis vahukooresegu ning kata järgmise 8 küpsisega, mis immutatud kohvis. Pane peale jälle vahukoort, siis immutatud küpsis ning kõige lõpuks jälle lusikatäis vahukoort.


Nüüd peaks valmis olema kaheksa 3e-kihilist küpsisekoogikest. Aseta maitsestuma külma vähemalt neljaks tunniks. Enne serveerimist raputa peale veidi šokolaadipuru

Telgitagused ehk pilt sõnakuulelikust taustahoidjast

8. oktoober 2011

Kõrvitsasalsa

Ikka kõrvitsalainel.... ja nii vist jõuludeni välja:) Siin üks retsept, mis sai välja hõigatud ka tänahommikuses Hommikuloputaja kokaminutites. Lihtne kõrvitsasalsa, mis sobib nii liha kõrvalisena, röstsaia peal või siis niisama söömiseks.


400 g kõrvitsat, puhastatuna
2 tomatit

1 punane sibul

1 küüslauguküüs

3 sl hakitud värsket koriandrit

0,5 sidruni pressitud mahl

0,5 tl suhkrut

5 sl oliiviõli

soola, pipart


Lõika puhastatud kõrvits väikesteks kuubikuteks, piserda peale 2 sl oliiviõli ning soola, sega. Aseta kõrvitsakuubikud ahjuplaadile ning küpseta 200 kraadi juures 8 minutit (kõrvits peab jääma krõmps!).

Tükelda tomat väikesteks kuubikuteks. Haki sibul, küüslauk ja koriander ning sega kokku küpsenud kõrvitsakuubikutega. Lisa sidrunimahl, suhkur, 3 sl oliiviõli ning maitse järgi soola ja pipart. Sega ning jäta jahedasse maitsestuma pardifilee valmimise ajaks.

6. oktoober 2011

Kõrvitsakohupiim

Kui Sul kükitab köögilauapeal üks parajalt suur parimates aastates pontsakas kõrvits, mis tuleks võimalikult kiiresti ja nutikalt ära tarbida, siis hakkavad kõrvitsaideed justkui iseenesest pähe tulema. Lisaks erinevatele toidureetseptidele aitab kõrvitsat hävitada minu pisike härra koduabiline, kes nõuab endale õhukeseks lõigatud kõrvitsasektoreid, mida koduseinte vahel koduseks arbuusiks nimetame.

Esmalt meenuvad kõrvitsaga igasugu kastmed ja hoidised, järgmisena ahjuroad ning siis..... tuleb mängu miski magus. Näiteks kõrvitsakohupiim, mida sai esmalt valmistatud lihtsalt katsetamise põhimõttel õhtuseks magusanälja peletamiseks. Nüüd, aga on see juba päris tihe külaline meie toidulaual. See on täpselt selline toit, mida võib maiustamiseks sokutada ka kõrvitsavihkajatele. Kõrvitsakohupiim on oma maitselt mahe, kerge kõrvitsa ja fariinsuhkru omavahelise kooskõla ja maitsete tulemus. Nii, et nuga ja kõrvits pihku, ahi sooja ja ruttu-ruttu kõrvitsaid röstima!


450 g kõrvitsat (puhastamata kogus)
1 sl fariinsuhkrut

100 ml rõõska koort (35%)

400 g kohupiimapastat

100 g fariinsuhkrut

Puhasta kõrvits ning lõika õhemateks viiludeks, pane ahjuplaadile ja raputa peale 1 sl fariinsuhkrut. Grilli ahjus 200 kraadi juures ca 20 minutit. Sega kokku kohupiim ja suhkur. Vahusta rõõsk koor ning lisa kohupiimasegule. Püreesta röstitud kõrvits ning lisa lusikaga segades kohupiimasegule. Serveeri.

2. oktoober 2011

Marineeritud peedilaastud

Peet (toorena) on minu selle sügise kindel lemmik. Minu köögi alumine juurviljasahtel on tasapisi muutunud peedisahtliks, mille read vähenevad pidevalt. Peaaegu igapäev (ja selle all mõtlen ma vähemalt 6 korda nädalas) läheb üks peedipea lihtsalt toorena söömiseks, lihtsalt super. Lisaks on peet väga hea asjaosaline veel salatis ning magusaks sobiv koos Marjuga disainiööl tehtud peet-mesi-pähkel maiusena.....ja siis on veel üks marinaad peedile, mille kasuks räägib: ülim valmistamise lihtsus, vägagi mõnus maitse ja köögivilja tervislikkus (viidates köögiviljakuule). Needsamad peedilaastud said ka kiitusi ühel üritusel, kuhu neid maitsmiseks valmistasin. Soovitan lihtsalt kahvliga maiustada, leiva kattena või lisandiks liha kõrvale.


250 g toorest peeti (puhastud kogus)

Marinaad:
2 sl oliiviõli

2 sl palsamiäädikat
1-2 sl austrikastet

2 sl sojakastet

näpuotsatäis suhkrut


Sega marinaadiained omavahel. Lõika toorest peedist kartulikoorijaga õhukesed viilud (võid ka kuubikuteks lõigata) ning aseta marinaadi ööpäevaks.