4. september 2011

Lihtsad seene-juustupirukad

Kui mulle helistatakse ning telefonitoru otsas on mõni hea sõbranna, kes mind otsekohe metsa marjule või seenele kutsub, siis enamasti jätan oma toimetused-tegemised pooleli ning lähen rõõmsalt metsa-mineku kutsega kaasa. Autosse on juba paar kuud tagasi pandud ootamatute metsakutsete jaoks kummikud, marjakorvike, pisike lillatooniline ämber (juhuks kui korv jääb saagi jaoks väikeseks) ja sääsetõrje vahend, mis mustikate korjamise aegu oli ainuke abivahend ellujäämiseks. Seened on hetkel see, millest kõik jutustavad. Praegu saab ju toituda seenekastmest, -pirukatest, praesibula-seene ahjuroogadest ning teistest seenetoitudest, mis seeneuputuse ajal lausa kohustuslikud. Minu toiduteemalisse helesiniste kaantega märkmikusse on kogunenud lühikese ajaga nimekiri pean-kindlasti-tegema roogadest, mis aastast aastasse küll üsna sarnane, kuid siiski igal aastal heaks meeldetuletuseks seene hooajal. Sirmik on näiteks üks nendest samadest pean-kindlasti-tegema toitudest, mis aga juba nädalake tagasi praepannile läks ning ohates headusest ka mõne hetkega taldrikutelt sööjate kõhtu kiituste saatel kadus. Nii, et praetud sirmiku kohale võin märkmikusse sellekohta linnukese teha..... ja siis seenepirukad, mis igal aastal vägagi teretulnud külalised söögilaual. Pirukate koostis ja retsept vastavalt olukorrale, tujule ning isule.


Kui nädalake tagasi mulle ootamatult külalised saabuma pidid, siis sai valmis tehtud lihtne comfort food. Enne tööd läksid ahju küpsema pirukapõhjad ning õhtul vahetult enne külaliste saabumist valmis kiire seene-täidis omaenda korjatud kukeseentest. Praepannile läks veel seltsiks seente parimad sõbrad sibul ja värskelt hakitud till. Ja ühed selle aasta pirukad said valmis. Kes täpsemalt live-esitluses valmistamist näha tahab, siis Lusika kokasaates (3.09) saab seda näha, netis peaks see olemas olema.

500 g pärmi-lehttainast
3 sibulat
800 g kukeseeni

6 sl sulatatud juustu

4 sl hakitud tilli + peale raputamiseks
3 sl hapukoort

soola, pipart


Laota tainas lahti ning lõika noaga sellest 15 ristkülikut. Tee tainatükkidele ümbertringi noaga sisselõige 1 cm kauguselt tainaäärest. Küpseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 200 kraadi juures ca 15-20 minutit.

Samal ajal valmista täidis: prae hakitud sibul õlis klaasjaks, lisa kukeseened. Maitsesta soola ja pipraga. Küpseta seeni seni, kuni eraldunud vedelik on aurustunud. Lisa sulatatud juust ja hakitud till ning segades kuumuta seni kuni juust on sulanud. Sega sisse hapukoor.


Küpsenud tainaplaatidel rebi ära keskmine osa, et tekiks avavus. Täida need seeneseguga, raputa üle hakitud tilliga ja serveeri.


3 kommentaari :

  1. 4 sept. saates oli väga huvitav õuna hoidise retsept. kahjuks lusika kodulehel seda ei olnud. tahaks ka ise seda teha, kas saate retseptiga aidata

    Tervitades
    Kai

    VastaKustuta
  2. See nüüd mul blogipostitusena täiesti olemas siin: http://kokkama.blogspot.com/2011/09/ouna-tsillimoos.html

    Hääd moosikeetmist;)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails