11. september 2011

Kõrvitsa-apelsinimoos

Kõrvitsad hakkavad õige-tasakesi kööki ilmuma. Poolik kõrvits ühelt sõbrannalt, suur-suur kõrvitsasektor teiselt sõbrannalt, 1 kõrvitsapea suvilast ning tasakesi võib juba olukorda kõrvitsauputuseks nimetada. Loomulikult on päevakorras traditsiooniline marineeritud kõrvits, siis veel mõned supid, mis iga aasta kindlasti-teen listis eksisteerivad ja siis loomulikult on päevakorras uued tulijad. Üks nendest samadest uutest tulijatest on magus kõrvitsamoos, mis koos apelsini ja kaneelikoorega potti podisema lähevad. Kuidas maitseb kõrvitsamoos mõtlete? Imehästi peaksin ütlema. Röstsaia peal proovitud, moosi peal ka - sööjate nurinat ei kuulnud, järelikult sobib:) Intensiivset kõrvitsamaitset kartma ei pea, sest apelsin teeb tõhusat tööd maitsete tasakaalustamisel.


1 kg kõrvitsat, puhastatuna
2 apelsini
1 kaneelikoor

350-500 g suhkrut
(suhkrukogus oleneb ju suurest moosikeetja maitsest, eks?)
2 dl vett


Lõika kõrvits väikemateks tükkideks ning pane koos veega potti madalale kuumusega pliidile. Koori apelsin, lõika väiksemateks tükkideks ning lisa kõrvitsakuubikutele. Lisa ka kaneelikoor. Kui moos hakkab potis juba vaikselt podisema, vala juurde suhkur. Lase madalal kuumusel podiseda kuni kõrvitsatükid kaotavad kuju. Seejärel aseta moos kuumalt eelnevalt steriliseeritud purkidesse.

10 kommentaari :

  1. Nii ilus suviselt kollane moos! Tahaks kohe maitsta :D
    Aga tahtsin veel küsida seda, et leiburi lehel on palju erinevaid Sinu võileivaretsepte, kas video tehti ainult kahele retseptile või on oodata ka teistele võileivaretseptidele videosid? Muidu väga kenad videod ja isuäratavad retseptid. Aga tegelikult oleks põnev teada ka seda kuidas neid videosid tehti, kaua aega võttis jne? Hiljem said ilmselt kõik kõhud korralikult täis :)

    VastaKustuta
  2. Võin ju salamisi öelda, et ega kaks ilma kolmandata jää:)

    Reklaami tegemine oli mulle uus ja väga põnev kogemus. Selliste väikeste klippide filmimine võtab ikka väga-väga kaua aega. Reaalselt algas võttepäev kell 10.00 hommikul ning lõppes pool üheks õhtul, Korralik täis-pikk tööpäev:)

    VastaKustuta
  3. Kuna kõrvitsat sellel aastal küllaga, siis tahaks seda moosi teha. Aplesinid ostsin juba ära, aga need pole just kõige maitsvamad, suhteliselt maitsetud apelsinid on. Mis Sa arvad, kas maitsetute apelsinidega tuleks hea moos või peaks siiski uued ja magusamad apelsinid ostma?

    VastaKustuta
  4. Oluline on see et apelsin vana ja kuivanud ei ole. Kui on olemas apelsini happelisus, siis on kõik ok:)

    VastaKustuta
  5. Panin teadlikult väiksema koguse moosi ning mul tuli väga magus. Järgmisel korral olen targem, sest moos ise on vägagi matsev :)
    Triin

    VastaKustuta
  6. Soovitan järgida oma maitsemeeli. Kes maiam, kes vähem. Mõni suhkur magusam, mõni vähem:)

    Aga krõbeda röstsaia peal täiesti asendamatu kaaslane;)

    VastaKustuta
  7. tegin seda moosi ja kahjuks läks kõik aia taha:( see kaneelikoor vist muutis maitse jube mõrkjaks/kibedaks

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kurb... kahtlustan, et süüdi võib olla äkki apelsin. Kas kasutasid ainult apelsini viljaliha või ka selle koort?

      Kui see näiteks kuhugi koos suurema koguse apelsinikoore valgega satub, siis selle tulemusena võib maitse jääda mõru. Ehk siis ühesõnaga, kui juhtub olema veel veidi toorem apelsin, et koorides jääb palju valget viljaliha külge, siis see võib tekitada mõrusust.

      Kustuta
  8. Väga mõnus moos, kerge mõrkja järelmaitsega, aga mitte liiga mõrkjaga. Meil olid üsna mahlased ja magusad apelsinid, seega panin suhkrut ainult 250g ja pidin pärast vedelikku moosist veidi eemaldama.
    Üldse on kõik retseptid, mida siit blogist olen võtnud, väga maitsekad ja mõnusad. Millegi pärast on nii, et kui hakkan internetist mingit retsepti otsima, siis lõpuks jõuan ikka siia lehele välja :D.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. oh, kui tore. Ja eks neid moose peabki rohkem maitse järgi tegema, kuna komponendid võivad alati olla magusamad või siis vastupidi:)

      .. ja nii hea kuulda, et teised retseptid on ka sobinud:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails