22. august 2011

Ahjuküpsed tomatid oliiviõli, salvei ja küüslauguga

Tomatirohkesse kasvuhoonesse sisenedes tunned värskete, küpsete tomatite aroomi, mis teeb hilissuvised ja juba jahedamad ilmad tükimaad soojemaks ja helgemaks. Mõned aastad tagasi, kui suvilas veel terve suvi pidevalt kohapeal viibisin, olin ma tõsine tomatikasvataja. Igal hommikul viisid esimesed sammud läbi kastemärjase hoovitee kasvuhoonesse, et seal siis tomatitaimi veidi poputada ja värskendada. Selline hoolitsus kandis vilja umbes-täpselt augustikuus, kui tomatiuputus suvilasse saabus. Sellisel ajal oli minu lemmiksöögiks suhkrused tomatid, mis siis iga ampsu järel aluse peale kallatud suhkrukuhilasse kastetud. Olgem ausad, selline suutäis küündib ka hetkel minu lemmikute hulka. Niisiis, kätte on jõudnud ka selle aastane tomatiuputus, seda küll mitte minu kasvuhoone tomatite näol, kuna paaripäevased külastused suvilamajja lihtsalt ei võimalda korralikult tomatitaimi kasvatada. Õnneks aga leidub mitmeid tomatikülluse käes kannatavaid tuttavaid, kes lahkesti oma saaki jagavad. Aitäh ja pikk-pikk pai!

Ühest oma lemmikust aga alljärgnev retsept. Õnneks on mul peenral üsna reipalt vohamas salvei - üks minu lemmikmaitsetaimi nii praetult kui ka värskelt tarbituna, seetõttu ei saa kohe mitte salveid eemal hoida tomatist, oliiviõlist ja küüslaugust. Ideaali-lähedane kooslus, kas pole?


Nii saabki valmistada ahjus küpsetatud tomateid. Sobivad niisama, röstsaia peale või siis näiteks tatrapudru lisandiks, nagu mõni aeg tagasi valmistasin. Tomatid peavad jääma küpsenud ja veidi juba kuivanud, kuid siiski lõpptulemusena mahlased. Ise olen küpsemisajaks arvestanud ca 1 tund (või veidi rohkem), kuid muidugi oleneb küpsemistemperatuur suuresti tomatisektorite paksusest. Lihtne loogika - mida õhemad sektorid, seda kiiremini küpsevad.

6 tomatit

4 sl oliiviõli

2 küüslauguküünt

12 salveilehte

kimbuke peterselli

meresoola/pipart


Lõika tomatid sektoriteks (1 tomat lõika ca 10ks sektoriks), lisa oliiviõli, purustatud küüslauguküüned, hakitud salvei ja petersell. Sega kõik ettevaatlikult omavahel, vahepeal soola ja pipraga maitsestades. Aseta maitsestatud tomatisektorid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase neil valmida 120 kraadi juures ca 1tund.



2 kommentaari :

  1. Läheb esimesel võimalusel katsetamist vajavate roogade nimekirja! :) Küpsetatud tomatid on mu lemmikud! Aitäh jagamast!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails