27. juuni 2011

Kodune kreemjas majonees

Äärmiselt mõnus on valmistada kodus selliseid toite, mida tavaliselt oled harjunud poest soetama. Kodu-tehtud majonees on nüüd küll üks selline asi, millest ma olen sel nädalavahetusel täiesti sõltuvuses olnud. Avastasin selle olevat ideaalse võileivamäärdena - katteks mitte midagi- lihtsalt värske leivaviil koos ohtra koduse kreemja majoneesiga või siis soovitan peale uhada katteks paar keedumunaviilu.


Pole midagi öelda - ikka mitmeid kordi etem kraam, kui see mida poeriiulitelt koju saab tuua. Valmistamine on kiire ja lihtne ning väärib igati seda 5 minutit valmistusaega, mis majoneesi tegemisele kulub. Äärmiselt mõnus on asetada taldrikusse peotäis värskeid erinevaid salatilehti, veidike rohelist sibulat ning selle peale asetada kergelt keedetud munasektorid ja siis lusikatäied sedasama majoneesi - super. Retsept on mugandatud endale meelepäraseks majoneesi baasretseptidest.


2 munakollast
1 tl sinepit

1 sl sidrunist pressitud mahla

näpuotsatäis jahvatatud musta pipart

1,5 dl oliiviõli

suhkrut, meresoola


Mikserdades sega omavahel ühtlaseks massiks munakollased, sinep, sidrunimahl ja pipar. Hakka tasapisi (samal ajal mikserdades) juurde lisama õli. Õli lisamisega ära kiirusta, pigem lisa seda aeglaselt. Seejärel maitsesta majoneesi suhkru ja soolaga.


Mõned tähelepanekud:
*Majoneesi valmistamiseks peavad komponendid olema toasoojad;
*Parema tulmuse saamiseks lisa õli munasegusse tasapisi;
*Kodust majoneesi säilita õhukindlalt külmkapis;
*Kodune majonees ei säili väga kaua - ca 5 päeva
*Valmista majoneesi ka erinevate lisanditega - küüslaugumajonees, ürdimajonees, vürtsikas majonees.

29 kommentaari :

  1. Omatehtud majonees on tõesti hea. Ja just mõnus, et igakord saab erineva maitsega. Minu lemmikuks on tillimajonees ja küüslaugumajonees.
    Ja tegemine on ju nii lihtne, mõni minut suristamist ja valmis!
    Olen proovinud teha nii tervetest munadest kui ainult munakollastest. Ausalt öeldes ei ole tulemuses suurt vahet:) Tore, et leidsid uue lemmiku, Ragne!

    VastaKustuta
  2. See on nüüd mul kohe kindlasti külmkapis alati olemas. Väga mõnus leid:)

    Hetkel tegin kõige tavalisematest poemunadest. Homme saan aga jälle talumune, nii et kujutan ette kui mõnusalt kollase koduse majoneesi ma siis saan:)

    VastaKustuta
  3. kiika ka munata varianti!
    http://toidukatsed.blogspot.com/2011/06/munata-majonees.html

    VastaKustuta
  4. Just-just, tegelikult juba ükspäev vaatasin, et hmm, ilma munata majonees, täitsa põnev:)

    VastaKustuta
  5. Mul jällegi kohutavalt piinlik, et postitasin just Caesari vrappide retsepti aga ei viitsinud ise majoneesi teha:( Parandan ennast kohe kui suvi läbi ja ilmad külmad! Äkki hakkan siis ise pastat ja leiba ka tegema, lootust on vähemasti on!:)

    VastaKustuta
  6. Ja mina lõpetasin just purgitäie isetehtud aiolit! Kirsisorbee teost jäi munakollaseid üle ja muidugi keerasin ma need õliga koos aioliks, et seda siis lusikaga kapi kallal limpsimas käia :-P

    VastaKustuta
  7. Merit - nii isuäratava wrapi-postituse puhul võib poemajoneesi andeks anda:)

    VastaKustuta
  8. See limpsimine Liina on täiesti õige sõna. Ma ka pärast lõunasööki kahvliga veel päris mitu ampsu "proovisin" kuidas majonees maitseb.

    VastaKustuta
  9. Tere!

    Kuidas on ikkagi toore muna toitudes kasutamisega? Nii majonees kui ka minu lemmik klassikaline tiramisu. Kas vispeldamise käigus ohud nö kaovad või kuidas?

    Tänud ette,
    Kristel

    VastaKustuta
  10. Ega isegi väga kerge käega tooret muna toitu ei lisa, aga kui vaja siis on ikka vaja:) Vispeldades kahjuks ohud ei kao. Ise pole küll proovinud, aga eelpool kommentaarides on ühe blogi retseptilink, kus on ilma munata majoneesi valmistamisõpetus.

    VastaKustuta
  11. Tere!
    Proovisin ka siis lõpuks selle majoneesi tegemise ära ja tulemuseks oli väga vedel tumekollane vedelik, mille maitset ei ole võimalik kirjeldada (kui siis sõnaga vastik?). Majoneesist oli asi väga väga kaugel. Kasutasin mune, djoni sinepit, sool/pipar ja oliiviõli - õli sai ka ikka päris pikalt sinna sisse niristatud ja pärast ikka päris pikalt mikserdatud aga paksemaks see segu ei läinud.... mis ma valesti tegin?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täpsustaksin mõningaid asju:
      Kas kõik komponendid olid ikka toasoojad? kõik komponendid peavad olema ühtlase temperatuurifa.
      Kas järgisid retseptis antud koguseid?
      Kas valmistasid majoneesi pidevalt mikserdades?

      Kustuta
    2. Tere!
      Minagi tegin esimest korda nüüd kodus majoneesi.Tuli küll mõnus vahune...aga maitse pole see mida ma lootsin...niisama ei tõmba limpsima...mõrkjas maitse.
      Arvan,et see tuleb oliivõlist,mille harjumatult mõrkja maitsega pole harjunud.

      Kustuta
    3. @Ragne: jah, kõik komponendid olid toasoojad... Ja esimeses postituses läks meelest kirjutada, et ka sidrunimahla lisasin supilusikatäie (värskelt pressitud). Ainukene asi, mida ma oskaks süüdistada on sinep...
      Õli sai ikka väga pikalt ja vähehaaval lisatud. Mikser oli maksimum kiiruse peal.

      Kustuta
    4. Oled kõik justkui õigesti toiminud. Mul tuleb majonees isegi liiga paks, aga vedel kindlasti mitte.

      Kustuta
    5. Tere! Anonüümsele...
      sinu loetelus ei näinud ma ei äädikat ega sidrunimahla. See võis olla põhjus, miks muna ei hakanud paksenema. Ise tegin kah südamevärinal täna esimest korda. Panin kusjuures kõik komponendid korraga purki, ka õli. Ja nagu Nami-nami õpetuses...saumikser otse munale peale. Kasutasin tavalist Olivia rapsiõli, kuna oliiviõli parasjagu polnud. Ühes õpetuses soovitati neitsioliiviõli, s.t. külmpressitud õlisid mitte kasutada, kuna mikserdades pidi toorõli mõrusus esile tõusma.Ja happeks kasutasin sidrunimahla. õnnestus küll. proovi uuesti! Olen kindel, et Sul tuleb varsti välja.

      Kustuta
  12. Tegin ka esmakordselt pavlovast järgi jäänud munakollastest. Katsetasin kahest retseptist kokku Ragne ja Tuuli omast :) maitset timmisin lõpus oma meele järgi sinepi soola ja õunaäädikaga-sai küll ilus, ühtlane ja maitsev-tasus proovimist :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) Minu viimase aja suureks lemmikuks on petersellimajonees: http://www.kokkama.ee/2014/04/petersellimajonees-ja-uks-lihtne-salat.html

      Soovitan!

      Kustuta
  13. Virgin oliiviõli pidi mikserdades majoneesi kibedaks tegema. Nami-nami retseptis oli nii kirjas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See kõik oleneb sellest millist ja kui tugevamaitselist oliiviõli kasutad. Mina kasutan täiesti tavalist oliiviõli (tihtipeale pooleks päevalilleseemneõli või mõne pähkliõliga), mis nii tugevat maitset ei oma.

      Kustuta
  14. Oh, ma tegin ma esimest korda ise majoneesi. Kenasti paks tuli ja näeb tõesti isuäratav välja, aga kahjuks tuli väga mõrkjas ja oliivõlimaitse on tugev. Kasutasin extra virgin oliiviõli..ehk peaksin mingit muud õli kasutama? Muidu mulle oliiviõli maitse meeldib, aga just see mõrkjas maitse.. :/ Proovisin majoneesi panna ka peedisalatisse, et ehk mõrkjas maitse pole tunda, aga kahjuks ikka on..
    Homme proovin uuesti :)

    VastaKustuta
  15. Soovitan kasutada tavalist oliiviõli või siis oliiviõli pooleks päevalilleõliga:)

    VastaKustuta
  16. ei tohi olla külmpressitud oliiviõli

    VastaKustuta
  17. NB! Kui soovid kasutada oliiviõli, siis ära vali külmpressitud (extra virgin) oliiviõli, kuna see läheb saumikseriga "lõigates" kibedaks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Külmpressitud oliiviõli toimib nii tõesti! Tavalise oliiviõliga seda muret ei ole.

      Kustuta
  18. Kus ma küll varem olin ? Esimesel korral ei õnnestunud ja no hing ei andnud rahu. Tegin siis uuesti :) Ja supper :P Tegin kül veidi vedelama aga ikka nii hea :P Ma pole eriline majoneesi sõber aga mulle tundub et pean uuesti munad soojad võtma :P

    AITÄHH AITÄHH AITÄHH ❤❤❤

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Super, rõõm kuulda! Isetehtud majoneesile naljalt vastast ei leia;)

      Kustuta
  19. Huvitav, kui sinepi asemel kasutada sinepipulbrit, kas siis õnnestub. Sinepid on poes kõik mingit jama täis, et kui tahaks puhast ja kasulikku toitu teha (see ongi ju ise tegemise mõte), siis poesinep rikub ilu ära :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ise ei ole proovinud ja ei tea kommenteerida. Ega aga miskit nii valesti saa minna. Võib kindlasti proovida, sest kokkamise üks mõte ongi ju loovalt lähenemine ja katsetamine:)

      Kusjuures, tegin just Naistelehte artikli, kus õpetasin tegema kodus erinevaid sinepeid. Isetehtud sinepite tegemine on tegelikult üliäge ning omamoodi põnev katsetuste maailm. Üks purgike isetehtud sinepit külmkapis kulub ju alati ära:)

      Kui aga siiski isetehtud sinepitegu ette ei viitsi võtta, siis loomulikult proovi sinepipulbriga:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails