31. mai 2011

Rabarberiliköör - üks õigehea kodune naps

Tundub, et märksa populaarsemaks on saanud rabarberikaraski postituses välja hõigatud rabarberiliköör kui küpsetis ise. Niisiis panen siia kirja imelihtsa koduselt valmistatud likööriretsepti. Kõik sai tegelikult alguse Tammuris maitstud kodunapsidest, mis maitsesid oivaliselt. Sealt hakkaski mõte töötama. Tuuligi lubas oma koduse likööritehase käima lükata:) Minul on lisaks sellele plaani võetud maasikalikööri tegemine, siis veel mustika, alõtša ja ebaküdoonialiköör - undub tulla üsna liköörirohke hoidisteriiul see aasta. Te ei kujuta ette seda värvidemängu, kui valmistada likööri vaid ühte sorti marjaga.Maasikas jääb äratuntavalt punakas, ploom kergelt lillaka varjundiga jne. Niisiis, Tammuri talu liköörid on maitstud ning nüüd oli vaja vaid retsepti. Selle sooviga pöördusin kohe vanaema retseptivihikute juurde. Alati on nendest abi, kui vaja miskit nostalgilist. Ükskõik, kas otsid halvaakoogi, vana hea rosolje või vahukoorekuhilakoogi retsepti, siis need on ustavalt alati olemas nendesamade kolletunud vihikute vahel. Tuleb välja kodunapsu tegemine on imelihtne, vaja vaid meeles pidada - 2-2-2 ehk siis kõiki koostisosi võrdses koguses. Natuke kohandamist, kuid üldjoontes lähtusingi sellest samast põhimõttest. Maitsta saab seda alles külmade ilmade tulekul, nii et seni läheb jahedasse maitseid täiustama.


2 kl rabarberitükke (või siis maasikaid või mustikaid või vaarikaid vms)
2 kl suhkrut
2 kl viina


Sega rabarberitükid suhkruga. Lase 10 minutit seista ning siis vala peale viin. Kata purk kaanega ning lase jahedas ca 3-4 kuud maitsestuda. Lõpptulemuseks on umbes 25%-se alkoholisisaldusega liköör.

18 kommentaari :

  1. No super :) mul juba tükk aega isegi samasugused purgid vedelaevad kasutult :) panen kohe oma 3 last riidesse ja lähen poodi viina järele :D

    VastaKustuta
  2. Ma tegin eelmine suvi metsmaasikalikööri, sai ennem valmimist otsa :) Peab kah homme viinajärgi lastega minema, rabarber mu lemmik ja olen juba igasugu asju rabarberist teinud, likööri peale ise ei tulnud.
    Kaisa

    VastaKustuta
  3. Panin ka selle retsepti järgi joogi kevadsuvel hakkama, nüüd kurnasin ja villisin ära- ja sai tõesti üle ootuste hea! Varasemalt olen jõulunapsi teinud maasikatest-vaarikatest, aga rabarber oli tõeliselt hea üllatus.

    VastaKustuta
  4. Seda on tore kuulda:)

    Ise olen seda likööri ka juba paar korda maitsnud. Mul on detsembri keskel abikaasa sünnipäev, kus plaanis erinevaid koduseid likööre pakkuda (sattusin suvel hoogu ja tegin päris palju erinevaid sorte). Ostsin juba valmis sellised armsad keeratava korgiga läbipaistvad pudelid (mulle meenutavad kujult suure avaga vanaaegseid viskipudeleid), kus seda jooki sobilik pakkuda.

    VastaKustuta
  5. Kas rabarberid peab ära ka koorima?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui on noored kevadised rabarberid, siis koorida pole vaja. Juba veidi vanemad rabarberid vajavad aga koorimist.

      Kustuta
  6. Kas vahepeal peab ka segama, sest suhkur ju vajub alla? Teen seda esmakordselt.

    VastaKustuta
  7. Kas allesjäänud rabarberitest liköörikomme võiks teha kui tükid šokolaadiga katta? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Proovisin maitsta rabarberitükki, no mu jaoks liiga kõva kraadiga :) Tegin paar tükki valmis ka, eks paistab, kas keegi ära ka sööb :)

      Kustuta
    2. Liköör peab kindlasti seisma ning sellepärast, et lõpptulemus liialt kange jääb kindlasti muretsema ei pea:) Tänu seismisele muutubki kanguskraad sobivaks. Kannatust-kannatust pisut:)

      Mina olen likööris ligunenud rabarbereid/marju lisanud jäätisele või kohupiimavahule - imehea! Seistes rabarberid pehmenevad nii palju, et neid on raske katta šokolaadiga.

      Kustuta
    3. Mul seisid 2kuud, sest "targemad" käisid peale, et peaks ikka pudelitesse ära panema :)Sai ilusti šokolaadiga katta küll praegu :)

      Kustuta
    4. Selge pilt:) Ma lasen rabarberilikööril tavaliselt hilissügiseni seista!

      Kustuta
  8. No nii...ma tegin seda 5 aastat tagasi purgi täie. Seda on surts alles veel. Ja no nüüd on VIIMANE aeg ema juurde rabarberi raksu minna. Vaja uuesti teha :) Ma ei tea üldse miks ma olen seda hoidnud ainult VÄGA erilisteks puhkudeks. See on supper tervitus naps mu meelest :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tean, mida sa mõtled. Ka mina hoian selliseid napse pigem erilisteks sündmusteks:) Aga kiiresti rabarberiraksu nüüd, see aasta tänu ilmadele tohib rabarberit veel korjata. Kuigi viimane aeg on saaki korjata, sest rabarberites tõuseb oblikhappe sisaldus suve keskpaigaks juba liialt kõrgele!

      Kustuta
  9. Mis ühik on 'kl'? Klaas? Kas kõikidel komponentidel klaas?
    Miks siis üldse 2+2+2 kui võiks sama hästi ka 1+1+1 või 22+22+22?
    Või mõeldud mõne komponendi puhul kilogrammi (kg) või liitrit (l)?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõiki neid komponente on siin retseptis mõõdetud klaasiga!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails