2. mai 2011

Kevadine iiriskattega rabarberikook

/Prindi retsept/

Tõsi on, et minu peenramaa rabarberid on veel tibatillukesed ning ühte korralikku koogi jaoks alles liig-väikesed. Kuid sellegipoolest oli eile siis see päev, kui tegin selle aasta esimese rabarberikoogi. Kusjuures avalöök esimesele rabarberiküpsetisele osutus vägagi maitsvaks. Mahlane, veidi keeksilaadse koostisega põhi, millel ilutsevad rabarberid muudavad kogu koogi põhjaosa meeldivalt mahlaseks. Koogi kate on on pehme iiriskaste, mis teebki terve koogi täiuslikuks. Peale raputasin purgi põhjas olevad viimased mandlilaastud ning nii tuligi kokku üks super-kook, mis on pürginud ühe päevaga minu rabarberikookide lemmikute hulka:)

200 g toasooja võid
2,5 dl suhkrut
2 muna
200 g hapukoort

1 tl küpsetuspulbrit
3 dl jahu

Täidis:
450 g rabarbereid
75 g suhkrut
1 tl kaneeli

1 sl maisitärklist

Kate:
75 g suhkrut
50 g võid

0,2 dl rõõska koort (10%)

Vahusta (lusikaga) toasoe või suhkruga, seejärel lisa munad ja hapukoor. Sega omavahel kuivained ning lisa tainale. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi (läbimõõt: 26cm). Koori ja tükelda rabarberid ning sega ülejäänud täidiseainetega. Laota rabarberid koogitaina peale ning küpseta 190 kraadi juures 40-45 minutit. Lase veidi jahtuda.

Täidise valmistamiseks sulata suhkur pannil vedelaks lisa või ning sega ühtlase massi moodustumiseni. Seejärel vala juurde rõõsk koor ning sega uuesti ühtlaseks massiks. Vala iirise-kate koogile ning lase tunnike enne söömist jahtuda.


44 kommentaari :

  1. Mmm..rabarber! Ootan ka juba, et saaks kooki teha. Endal aias rabarber alles pisikesed jupid, pean ootama natukene, et nad kasvaksid, muidu koogi jaoks vähe (aga tahaks ikka enda aia rabarberist teha, see kõige nämmam;)) Aga selle retsepti proovin kindlasti esimesena ära!

    VastaKustuta
  2. Juba hakkab rabarberi hooaeg pihta ja uus retseptki siin üleval. Mul on plaanis reedel küpsetada rabarberi kooki, aga ka seda nöuka aegset, pealt munakattega (beseega). Mul vist konkreetset retsepti polegi selle jaoks. Olen eelnevatel aastatel teinud selle nöukaaegse kohupiima koogi pöhja retseptiga. Kas sul on välja käia see öige rabarberri koogi retsept? Vöib-olla on see sul blogis isegi üleval. Pole otsinud.

    VastaKustuta
  3. NB! Küpsetasin eelmine nädal seda sinu maasika-martsipani kooki. No küll on maitsev!

    VastaKustuta
  4. Juba leidsin sinu blogist ka selle retsepti, mida ma otsisin!

    VastaKustuta
  5. Elen - ma tõesti soovitan seda kooki - kuidagi eriliselt hõrk ja mahlane tuli välja ning kindlasti üks minu lemmikuid nüüd:)

    VastaKustuta
  6. Mardikas - kas mõtlesid seda biskviitkattega rabarberikooki?

    VastaKustuta
  7. Tundub väga mõnus kooslus. Hapukas rabarber sobib imehästi magusamate katetega. Ma ise olen teinud tosca-kattega rabarberikooki ja see oli ka imeline. Tuleb katsetada ka sellist kooslust, külmkapp niikuinii naabrinaise toodud rabarberit täis ja lisaks veel luba kätte antud, et kui väheks jääb, võin ise tema aiast lisa tuua. Kuldaväärt naaber, kas pole :)

    VastaKustuta
  8. Kusjuures plaanisingi alguses teha rabarberi-tosca kooki, siiski otsustasin, et las ikka tosca-kate jääda ikka minu ühe lemmikõunakoogi katteks.

    Mul veel rabarberit niipalju käes ei ole, küll aga rabarberi maik on täiesti suus, nii et tahaks koguaeg miskit teha. Sama kehtib erinevate umbrohutoitude kohta:) Muudkui jääkski neid aias käpuli korjama.

    Sellised rabarberijagajast naabrid on igati toredad (loe:kasulikud:D). Talvisel ajal saad sa vastutasuks näiteks nendele oma aia lund pakkuda:)

    VastaKustuta
  9. Tehtud! :)
    Ma vist pean seda iirisekatte meisterdamist natuke õppima, sest Sul ta on pildi peal nii ilus kuldpruun, aga ma ei julgenud suhkrut (valget, oleks äkki pidanud pruuni kasutama hoopis?) liiga kaua seal pannil hoida, kartsin, et kõrbeb ära ja siis jäi mu iirisekate küll üsna hele. Muidu aga tõesti imeline kook, rabareri hapusus koos iirise/koorekatte magususega ja põhi tõesti jäi mõnus mahlane ja natuke keeksi moodi. Tõesõna uus lemmik rabarberikookide seas!

    VastaKustuta
  10. Super hea kook! Olen juba 2korda teinud ja kõik ainult mõmisevad ja söövad:)

    VastaKustuta
  11. Liis - suhkru sulatamist pole mõtet kartma. Sulata seda niikaua kuni kogu suhkur on vedelaks läinud. Kõrbema läheb see suhkur alles siis, kui see on sulanud ning unustatud pannile. Mina kasutasin selle koogi puhul kõige tavalisemt valget suhkrut, mis tekitaski sellise pruunika katte:)

    Aga harjutamine teeb ju meistriks, eks:)

    VastaKustuta
  12. See 0,2dl ajab segadusse :D Ilma pikemalt mõtlemata uhasin terve paki iirisekatte sisse ja tulemus on väga vedel :D Nüüd alles tulin kontrollima, et mis värk on ja näedsa :D Tuleb ikka korralikult retsepti lugeda :D

    VastaKustuta
  13. Kusjuures, ma retsepti kirjutamisel korra mõtlesin, et kas äkki aetakse kogemata kogused sassi?!:)

    Midagi muutma aga ei hakanud. Tegelikkuses ongi koort vaja pigem veidike vedeldamiseks, minul kuluski selleks ca 0,2 dl:)

    VastaKustuta
  14. Ragne,see kook võtab tõesti mõmisema.Tõeliselt hea kook,viisin külakostiks,nii palju kui oli külalisi nii palju sai ka kiidusõnu!:)
    Aitäh retsepti eest!
    Kaunist kevadet Sulle!

    VastaKustuta
  15. Väga väga hea kook tuli :P Muutsin küll veidi retsepti, kuna vähendan alati kookides suhkru ja rasvaine kogust poole võrra. Vaatamata sellele tuli kook minu jaoks veel liiga magus ja rammus, oleks tahtnud natuke rohkem rabarberi hapukat maitset tunda. Samas aga ei kahetse, et seda kooki küpsetasin, sugulased sõid ja kiitsid :D Kook tuli väga mahlane ja hõrk. Küpsetan seda kindlasti teine kordki :)

    VastaKustuta
  16. Aitäh Ragne! Sellest koogist on kujunenud meie pere selle kevade hitt! Jammmmm :)

    VastaKustuta
  17. Rõõm kuulda:) Ootan kannatamatult õuna-aega, et seda sama kooki koduõuntega valmistada:)

    VastaKustuta
  18. Tegin just iirise katte sellele koogile peale. Mmm, tahaks juba proovida. Aga kuidas maitseb annan oma blogis siis teada!

    VastaKustuta
  19. Mida kogemused näitavad, kas kook on parem paar tundi peale ahjust võtmist või järgmisel päeval? Siis tean, millal küpsetama hakkan.. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. piinlik, et nii hilja tagasisidet annan. Olin internetimaailmast tubli kahe nädalajagu eemal ning vastan alles nüüd. Aga ehk on kellelegi siiski abiks - minule meeldivad koogid jahtunult, siis on maitsed ühtlustunud ning iiriskate meeldivalt koogil tahenenud. Samas on see ka puhtalt maitse küsimus, kellele maitsevad ahjusoojad koogid, mille kõrval nostalgiliselt klaas külma piima, siis tuleb koogi maiustamine kindlasti koheselt peale küpsetamist ette võtta:)

      Kustuta
  20. Mul on 28 cm koogivorm, kas siis peaksin koostisosade kogust suurendama? Ja kas rabarberit võib panna rohkem kui retseptis? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui on soov saada pildil oleva paksusega kooki, siis peaks koostisosi suurendama. Sama kogustega suuremasse vormi tehes tuleb lihtsalt veidi õhem kook.

      Rabarberikogust võib suurendada, samas aga tuleb olla ka ettevaatlik, sest liiga palju rabarbereid võivad koogi tooreks jätta:)

      Kustuta
  21. Praegu on kook ahjus :) aga kardan et sellest ei tule midagi välja, kuna tainas tuli vist liiga vedel ja võitükikesed jäid ka sisse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loodetavasti tuli ikka välja kook:)

      Kustuta
    2. Kahjuks ei tulnud , ei teagi , mis valesti tegin, kõik taigen oli välja voolanud vormis , õnneks olin enne teise plaadi alla pannud , maitselt oli hea , aga see rasvaine oli kõik nagu väljavoolanud kui hiljem kandikule tõstsin siis äärtes oli rasv.

      Kustuta
  22. Proovisin ka seda kooki teha ning see juba ahjus, aga iirise kate kül välja ei tulnud, oleks pidanud ikka lugema hoolikalt retsepti .. :(. Loodan, et kook tuleb ikka maitsev :D

    VastaKustuta
  23. loodan sama:) Kui välja ei tulnud,siis kuhjaga vahukoort, lisandina aitab alati:)

    VastaKustuta
  24. Sain seda kooki hiljuti maitsta; lihtsalt imeline ja suussulav! plaanin nüüd ise ploomidega teha.

    VastaKustuta
  25. tegingi ploomidega- tulemus oli supermaitsev, kook pälvis ohtralt kiidusõnu ja komplimente! homme teen sama kooki õuntega.

    VastaKustuta
  26. Tere. Miks mul läheb see iirise kate tükiliseks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere-tere,

      Vähe segamist. Segama peaks madalal kuni keskmisel tulel, pidevalt segades seni, kuni tükilisus kaob:)

      Kustuta
    2. Aitäh vastamast. Ma segasin küll seda koguaeg,aga no ei saa tükkidest lahti. Kartsin,et kui kauem tulel hoian ja segan,siis läheb äkki kõrbema. Katsetan siis korra veel

      Kustuta
  27. See on üks superhea kook! Aitäh retsepti eest! Ainuke aps oli mul sellega, et ma ei lugenud tähelepanelikult ja panin koort 10 korda rohkem, nüüd olen targem ja läheb juba järgmine nädal kordamisele.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii, et läks 2dl?:) Loodetavasti üleliia vedel ei jäänud!

      Kustuta
  28. Tegin täna seda kooki mustsõstraga, super lihtsalt! Suhkrut nendele ei lisanud ja tuli väga hea- magusam tainas ja hapukad marjad!

    VastaKustuta
  29. Imemaitsev tõesti 😊 ainult üks küsimus- Kas see iirise kate jääbki päris kõva krõmps? Pildil tundub et on valgunud rabarberite vahele. Mul jäi pigem tihkelt, ei valgunud eriti kuskile. Kas kuumutasin äkki liiga kaua?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pehme peab jääma jah:) Liigne kuumutamine võis põhjus küll olla.

      Kustuta
  30. Teen seda teist nädalavahetust järjest. Kuigi internet on imelisi rabarberikoogi retsepte täis, võitis see pika puuga kõik teised ära 😛
    Plaanis on veel proovida siit leitud kaerahelvestega rabarberikoogi. Loodetavasti rabarbereid jagub, sest ilmselt tahetakse seda veel ja veel ja veel.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See kook on tõesti mõnus! Aitäh tagasiside eest:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails