30. mai 2011

Kardemonine rabarberikarask

No milliseid muid kooke hetkel ikka küpsetada, kui rabarberid vohavad õues kasvada. Ei leia vist praegu midagi paremat, kui endavalmistatud rabarberikissell, kerge hapuka vindiga rabarberijook või enda küpsetatud mahlased koogid, kus sellesama rabarberiga koonerdatud pole. Nädala eest läks pudelisse valmima ka rabarberiliköör, mida loodetavasti saab juba sügisel mekkida.


Nädalavahetusel sai minu köök täis aga rabarberikaraski oivalisi lõhnu. Ei ole üldse suur piima sõber, aga üks klaasitäis piima ja värske rabarberiküpsetis on ju justkui kokku loodud kooslus. Ja nii olingi ma ettenägelikult poest varunud valmis piima, et siis seda äsja valminud sooja küpsetist klaasi piimaga nautida. Minu suurest lemmikust kardemonist ei saa ma mitte kuidagi üle ega ümber, nii et ei mõelnudki ennast tagasi hoida ning üks teelusikatäis rändas ka sellesse kooki. Mulle meeldib mandlite ja rabarberi omavaheline kooslus, veidike kardemoni täiustab maitset veelgi. Oma lihtsuses ja mõnusas mahlakuses rändab see karask minu rabarberikookide esiridadesse kohe tuhinal.


125 g hapukoort
1 muna
2 dl piima

näpuotsatäis soola

1,5 dl suhkrut

1 tl küpsetuspulbrit

2 dl odrajahu

2 dl nisujahu

50 g võid, sulatatuna


Kate:

250 g rabarbereid (kooritud, tükeldatud)

1 tl kardemoni

1 väike tl kaneeli

3 sl suhkrut

2 sl mandlilaaste


Sega hapukoor ja muna. Lisa piim, sool ja suhkur, sega. Seejärel lisa küpsetuspulbriga segatud jahud ja sulatatud või. Pane tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse 26 cm läbimõõduga koogivormi.

Sega omavahel katte-ained ning aseta koogivormi tainale. Küpseta 180 kraadi juures 40 minutit.


10 kommentaari :

  1. Tere!

    Mul on selline küsimus, kuidas mainitud rabarberi likööri teha ? :)

    VastaKustuta
  2. Kardemon on ka minu suur lemmik ning rabarberiga moodustab ta oivalise koosluse. Sinu kook paistab väga maitsev!

    Rabarberilikööri olen ka endale plaani võtnud. Üks retsept-juhend on juba selleks isegi välja valitud, aga väga põnev oleks ka lugeda, kuidas Sina seda tegid. :) Ja mis isegi olulise, et kas tuli tõesti nii maitsev, nagu tundub, et ta olla võiks.

    VastaKustuta
  3. sama küsimus :) karask küll tore aga teeks parem liksi :D

    VastaKustuta
  4. Meil kahjuks hakkab rabarber juba vananema...
    Mina ei jöuagi köiki rabarberi kooke ära küpsetada, mis ette vötsin...
    Odrajahu rabarberikoogis ja kardemon... Kölab kummaliselt, aga maitseb kindlasti ülihästi.

    VastaKustuta
  5. Tundub, et enamikel on huvi hoopis napsuretsepti järele, postitasin just selle retsepti: http://kokkama.blogspot.com/2011/05/rabarberilikoor-uks-oigehea-kodune-naps.html

    Maitsvat katsetamist:) '
    PS! Soovitan proovida erinevate marjadega:)

    Doris, seda konkreetset rabarberilikööri maitsnud veel ei ole, sest valmimine võtab ju aega, aga Tammuri Talu kodunapsud on proovitu ja muljed on laes:)

    VastaKustuta
  6. Odrajahu ei jätnud siin koogis üldsegi mitte tüüpilise karaski muljet.... ja kardemoni sõpradele sobib kardemon ju igal ajal:)

    VastaKustuta
  7. viimaste kuude üks paremaid kooke mida teinud olen. nii pehme ja mahlane. mul mandleid ei olnud ja pudistasin tublisti pruuni suhkrut peale. tegin 28cm vormiga ja lisasin ühe muna ja veits rohkem hapukoort. tõeliselt hea kook. odrajahu annab eriti hea maitse.

    VastaKustuta
  8. Tore, kui saab positiivset tagasisidet:) Ma ka selle koogi fänn hetkel. Hea lihtne teha ka:)

    VastaKustuta
  9. tere ja aitäh retsepti eest. minule maitsest eriti see pöhi ja justnimelt selle odrajahu pärast ja koheselet tundus ka tervislikum, aga kardemoni jätaksin järgmisel korral välja, see maitse käis liiga üle, eriti koheselt ahjust vöttes. Vöib olla koos kaneeliga tuli see üheskoos liiga tugev? aga kindlasti oleks seda leevendanud vaniljejäätis. Ilusat päikselist suve, siit leiab alati nii toredaid retsepte. aitähh!tere tulemast vastukülaskäigule minu soomekeelsesse blogisse:)

    VastaKustuta
  10. Külaskäik tehtud:)

    Kui kardemoni väga ei armasta, siis kindlasti võib selle lisamata jätta. Mina olen selle järele lihtsalt hull:)

    Ohjahh, jäätis teeb selle koogi veelgi paremaks.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails