28. aprill 2011

Umbrohi pannkookidesse ehk pontsakad porgandi-naadipannkoogid

/Prindi retsept/Link
See aasta käisin ma juba ammu oma tagaaias naadilehti taga otsimas. Miskipärast ei tahtnud teised veel kuidagi mulla seest välja kippuda. Veidi aega olin reisil ning tagasi tulles mühisesid naadid ikka päris rutakalt kasvada. Lisaks on tärganud veel võilillelehed ning nõgese-hakatised. Peenra peal tärkavad estragon, murulauk, münt ning muud ürdilised.


Eile korjasin peenralt välja peotäie maapirne, mis leidsid tee kõige traditsioonilisemasse salatisse, koos värske tilli, oliiviõli ja veidikese fetaga, mis kannatamatult oma kasutamiskorda ootas. Naadi lainel olles aga tegin esmalt eelmine aasta valmistatud naadimuffineid, mis on saamas vist minu iga-aastaseks kevadtraditsiooniks.

Eile võtsin kausitäie naadilehtedega ette pannkookide tegemise, mis sai lisandiks endale veel veidi porgandit ning kartulit.

125 g porgandit
150 g kartulit

2 peotäit noori naadilehti
2 dl jahu
näpuotsatäis soola
1,5 dl piima

1 muna


Puhasta ja koori porgandid/kartulid ning riivi jämeda riiviga. Loputa naadid voolava vee all ning raputa kuivaks. Sega omavahel jahu ja sool (vastavalt maitsele) ning lisa juurde piim ja muna. Kõige lõpuks sega sisse riivitud porgand, kartul ning peeneks hakitud naadilehed. Pane pisikesed tainaportsud kuuma õliga piserdatud praepannile ning küpseta mõlemalt poolt kuldseks.

25. aprill 2011

Kohupiimasalat lillkapsaga

/Prindi retsept/

Tere-tulemast kevadsuvised ilmad! Täpselt selle mõttega ja riietusega jalutasin nädalavahetusel lapsega linnas ringi - tulemuseks kurguvalu, nohu ja köha. Nii, et nagu ammu on teada - sellised ilmad on salakavalalt petlikud. Tänu aga sellistele ilmadele oli peateemaks grillimine ehk siis selle aasta esimene liha söömine õues. Need esmased grillimised on ikka kõige parema, siis on innustust, lusti ja mõtteid, et selline tegevus võik kogu aeg olla. Paraku aga jaanipäevaks on juba tunda kergeid tüdimuse märke grillimisest. Grillimine grillimiseks, aga salat, mida olen kahel nädalavahetusel teinud on kuidagi uudselt hea vaheldus, kas siis niisama või lisandiks mõne toitvama roa kõrvale. Valmib see siis poes müüdavast uuest soolasest kohupiimast. Punapõsksed redised juhtusid lihtsalt poeriiulil käeulatusse ning sobivad niisama krõmpsutamiseks ideaalselt.


Pean kindlasti mainima, et kauss, millesse on asetatud redised, tegin ma ise Pärnus asuvad Gildi majas. Õigupoolest tahtsin teha kaks kõrge servaga kruusi, aga näe algaja õnne osavusega piirdusin madalamate magustoidu kaussidega:)


2 tuunikalakonservi (õlis või vees)
400-500 g lillkapsast
200 g kurki, kuubikuteks lõigatuna

300 g soolast kohupiima redise lisandiga
soola

Nõruta tuunikala korralikult. Lõika pestud lillkapsas väikesteks õisikuteks ning sega kokku tuunikala ja kurgikuubikutega. Kõige viimasena sega sisse kohupiim. Maitsesta soolaga ning serveeri kohe.

23. aprill 2011

Pasha-teemaline mannapuder ehk kuidas maitsvalt kõike ära kasutada

/Prindi retsept/

Teatud toorainete puudumisest võivad teinekord sündida kõige paremad palad. Nimelt oli paar päeva tagasi pudru valmistamiseks vajaminev viimane piimatilk liitunud hommikuse kohviga. Kuna olen liigvarajane ärkaja, siis poodi minekuks oli kellaaeg ilmselgelt veel liiga vähe. Niisiis otsustasin ära kasutada eelmisel õhtul sõelale nõrguma pannud pashast läbi sõela nõrgunud vadakut. Tavaliselt kasutan seda kõhklemata pannkookide valmistamisel, sest rammusust, magusust ning kuhjaga häid omadusi on sel küllaga. Nagu ma ka oma eelmises postituses mainisin, siis pudruga sobis pashavedelik täiuslikult. Tulemuseks ei olnudki selline tavaline mannapuder, pigem ikka nagu veidi uhkeldav magustoit, mis viimaste päevade päikesepaistelised hommikud veelgi paremaks muudab. Keetmine/valmistamine käib tunde järgi, nii nagu pudru tegemisel kombeks.


mannat
pashast nõrgunud vadakut

veidi piima


Keeda mannapudru, nagu ikka, ainult et tavapärase piima asemel kasuta vadakut (soola ja suhkrut lisama ei pea, kuna kasutatav vedelik on juba suurepäraselt maitsestunud). Poole pealt lisa veidike piima (ca 1 dl) ning keeda puder valmis.


21. aprill 2011

Põhjatu kohupiima-kookoskook ja veidi sidrunit

/Prindi retsept/

Minu selleaastased pasha-teod on juba ammuilma alanud. Praegugi nõrgub üks sõelal, et homseks söömiseks valmistuda. Kusjuures, valmistasin eile pashast nõrgunud vedelikust mannaputru, mis oli nii hea ja siidine - just täpselt nagu miski hea magustoit. Pasha tegemisel olen ikka truuks jäänud minu vanale heale retseptile. Kõik on selle retsepti järgi valmistades täpselt paigas ning õnnestumine on päris kindel.

Viimasel ajal on minu kapisahtlitesse kogunenud aga üsna palju kookoshelbepakke. Peamiseks põhjuseks leivaküpsetamine, millest ühte leivapätsi lisan paar peotäit kookoshelbeid. Seetõttu läksid selleski koogis kasutusele kookoshelbed. Selleks, et kooki kiiremini valmis saada, jätsin ära traditsioonilise koogipõhja. Lihtsalt üks kiiresti valmiv kohupiimane kook pühadeks, mis veidi kohupiimavormi moodi, kuid siiski koogiline.


150 g toorjuustu

500 g kohupiima (teralist)

100 g hapukoort

3 muna

1 riivitud sidruni koor

1 riivitud sidruni mahl

100 g kookoshelbeid

2 dl suhkrut

3 sl jahu


Sega omavahel toorjuust ja kohupiim. Lisa hapukoor, munad, sidrunikoor ja -mahl. Lisa ülejäänud ained ning sega kõik ühtlaseks. Vala segu kandilisse vormi (25x17cm) ning küpseta 175 g juures 30-40 minutit.

20. aprill 2011

Praesibulaga ahvenamari

/Prindi retsept/

Pärast nädalast puhkust tänase päikeselise hommikuga tööle jalutades oli kuidagi väga suvine tunne juba meeltes. Veidike tahtsin juba äraütlemata toredast puhkusest argiellu naasta, suur osa aga tahtis veel õigepisut puhata. Otsustasin enne tööpäeva algust õigeveidi turule kiigata. Olin kuulnud, et karulauk juba vohab ning turul see juba saadav kaup, nojah... Pärnu turul vist mitte. Siiski astusin sisse turu kõige lemmikumasse poodi - kalapoodi. Tegin vist õigesti, sest kohe esmalt hakkas mulle silma ahvenamari, hinnaks ülihead 1,6€. Mis saaks veel sellisest leiust parem olla??!!?

Loomulikult lasin müüal seda head kraami endale kaaluda. Lisaks veel paar prisket lestakala ning oligi tuju kohe erksam. Õhtul valmistasin miskit lihtsat - praesibulatega praetud ahvenamarja. Kõrvale kuldkollased keedukartulid, mis pisikese hapukooretupsuga sobivad kaaslasteks ju ideaalselt.

Retsept on lihtne: esmalt täna õnne, et selline ost just täna hommikul teoks sai, seejärel valmista ette toorained ning viska need pannile. Maitseks veidi soola ja pipart. Täpsemalt siis nii:

500 g ahvenamarja
1 keskmine sibul

soola, pipart


Eemalda ahvenamarjad nö kiledest. Haki sibul hästi peeneks ning prae pannil õlis klaasjaks. Poole küpsemise pealt lisa ahvenamari. Prae mari ilusti läbi, kuni roosakas värvus kaob. Vahepeal soola ja pipraga maitsestades. Serveeri koos keedukartulite ja hapukoorega.


12. aprill 2011

Pastinaagisupp ning lugu sellest, kuidas me Marjuga ühel laupäeval süüa tegime

Marju on üks imearmas inimene, täpselt samasugune toiduarmastaja nagu minagi ja pealegi ühe tohutu armsa toidublogi perenaine (www.tassike.ee). Mõlemad, pooleldi Pärnu tüdrukud, otsustasime üksteist peaaegu et tundmata vanas tuttavas nurgapealses kohvikus kokku saada (pärnakad vist teavad, kus kohas müüakse kõige lummavamaid kardemoni-sukaadisaiakesi). Minul oli kaasas kotike kirsi-martsipanirulle, mis loomulikult koos minuga paar tänavavahet enne koos lumme kukkusid. Marjul oli kaasas aga pakike omatehtud muffinitega. Seal me siis kohvikus jutustasime (ca 4-5 tundi??), loomulikult toidust eelkõige. Vahepeal selgus muidugi, et Tallinnas oleme peaaegu, et naabriplikad, millest siis hakkas ki arenema meie kokkamisüritus. Kokkulepitud - mina mõtlen retseptid ning Marju võtab kaasa oma lummava fotograafia-ande. Ideeks teha toitu, pildistada ning loomulikult omavalmistatut nautida. Täpsemalt laupäevane menüü: Pastinaagisupp väikese sibula, kõrvitsa ja kitsejuustuga; Muffinsaiad siiruviirulise või ja päikesekuivatatud tomatitega; Kihikook šokolaadipudinguga Võib öelda, et kõik sujus - jutuvadin, mis käib ühe laupäevase õhtu juurde oli olemas, lisaks veidi lõhutud nõusid, köök täis ampsatama panevaid toidulõhnu ning veidi köögisegadust. Meie koosküpsetamislaupäevast saad lugeda ka Marju Tassikese blogist. Retsept: Ragne Värk Fotod: Marju Randmer (tassike.ee)
neljale-viiele 2 sibulat 400 g pastinaaki 400 g kõrvitsat 5 dl köögiviljapuljongit 5 dl piima 100 g Merevaigu sulatatud juustu maitserohelisega kitsejuustu soola
Puhasta ja koori juur- ja köögiviljad. Haki sibul ning tükelda pastinaak ja kõrvits. Prae sibul potis kergelt õliga piserdatud pannil klaasjaks. Lisa köögiviljapuljong ning kõrvitsa-ja pastinaagikuubikud. Kui pastinaak on pehmeks läinud, lisa piim. Kuumuta kuni keemiseni. Seejärel püreesta ning sega sisse sulatatud juust, vajadusel maitsesta soolaga. Serveeri suppi kitsejuustukettaga.

Muffin-saiad siiruviirulise võitäidise ja päikesekuivatatud tomatitega

/Prindi retsept/

Mulle tundub, et olen juba kõigile ülearu kurtnud oma võisaiakeste-sõltuvust. Need peavad olema eriti mahlased, võised, kihilised ning parajalt soolased, justnagu ühes pealinna koogilõhnu täis kohvikus. Võisaiakestega ma ise mässama ei hakka, olen paar korda küll proovinud, kuid tulemus ei ole selline nagu ideaalse võisaia puhul ootaksin. Kord on liiga tuim, kord mage ja siis veel tuhat erinevat põhjust. Niisiis olen teinud nö erinevaid asendus- ehk nö laisainimese võisaiu. Need siiruviirulised muffinivormides küpsenud saiakesed tulid kuidagi eriliselt maitsvad... ja rõhudes lihtsusele, siis enam lihtsam olla ei saagi.


Meie koosküpsetamislaupäevast saad lugeda siit kokkama blogist ja Marju Tassikese blogist.
Retsept: Ragne Värk
Fotod: Marju Randmer
(tassike.ee)

25 g pärmi
3 dl käesooja vett
9 dl jahu

2 tl soola

2 tl suhkrut

3 sl õli

125 g võid, toasooja

2 sl oreganot meresoola
4 päikesekuivatatud tomatit


Murenda pärm ning sega sooja veega kuni lahustumiseni. Lisa ca 3 dl jahu ning jäta pooleks tunniks sooja kohta seisma (selle ajaga hakkab taigen kerkima). Seejärel lisa ülejäänud jahu, sool, suhkur, sõtku korralikult. Lisa õli ning sõtku tainas ilusaks läikivaks pallikeseks. Pane sooja kohta rätiku alla kerkima ca 30 minutiks.


Sega või, oregano ning maitsesta soolaga. Purusta saumikeriga tomatid ning sõtku sisse kerkinud tainale. Seejärel rulli tainas jahusel pinnad 1-2cm paksuseks ristkülikuks. Määri peale või-segu ning keera tainas pikemast servast rulli.


Lõika rullist ca 3 cm viilud ning suru need peopesade vahel pallikeseks. Aseta pallid võiga määritud muffinipanni avavustesse. Küpseta 180 kraadi juures ca 25 minutit.

Kergem vastupanutee - kihikook šokolaadipudinguga

/Prindi retsept/

Kihikook ehk siis laiskadele mõeldud napoleoni kook, kuhu vahele peidetud kreemi võiks lihtsalt niisama ära süüa. Jah, vahukoore-pudingukreem oli mulle eriti meeltmööda, kujutan ette kui hea võiks see maitseda koos värskete põllu peal peesitavate maasikatega...oehhh. Koogi vahele tundub see kreem samuti sobivat.


Nagu ikka muutub see kook seistes aina täiuslikumaks. Kohe valmimise päeval soovitan kahvlit sellest koogist eemal hoida. Teisel päeval võid juba veidi seda maitsta, sest koogikeses olev kreem on ilmselgeslt juba lehttaina kihtidega sõbrunenud. Kolmandal päeval aga helista oma kõige parematele sõpradele ning nende saabudes aseta küpsetis uhkelt lauale, sest just siis on šokolaadipudingukreem üsna agaralt koogi mahlaseks muutmise rolliga hakkama saanud.


Meie koosküpsetamislaupäevast saad lugeda siit kokkama blogist ja Marju Tassikese blogist.
Retsept: Ragne Värk
Fotod: Marju Randmer
(tassike.ee)

500 g lehttainast
500 g šokolaadipudingut
2 dl rõõska koort (35%)
4 sl brändit (alati võib seda kogust meelepärasemaks muuta:))


Laota lehttainas laiali ning jaota viieks võrdseks ning üheks väiksemaks ristkülikuks. Rulli plaadid õhukeseks ja aseta ahjuplaadile. Tee kahvliga plaatidele peale kahvlitorked ning küpseta 200 kraadi juures seni kuni tainaplaadid omandavad kuldpruuni jume. Vahepeal vahusta rõõsk koor tugevaks vahuks, sega juurde puding ning brändi. Ehita kook valmis: tainaplaat-kreem-tainaplaat jne. Viimane kiht kata kreemiga. Purusta väiksem valmisküpsetatud plaat puruks ning raputa kõige peale. Enne serveerimist hoia vähemalt üleöö külmas.


9. aprill 2011

Ühed kiired kaneeliküpsised

/Prindi retsept/

Needsamad küpsised on minu ühed igapäevasedmad küpsetised igapäevaõhtuteks. Hea ju, kui on õhtuti ühes küpsisepurgis sind ootamas suhkru-kaneelisegused küpsised. Miskipärast on mulle meelde jäänud, et neid nimetatakse (sarnaselt rasvas küpsenud maiustele, teate?) seakõrvadeks. Kunagi ammu ostsin neid poest - olid küll veidi suuremad, kuid kandsid nimetust seakõrvad. Tegelikkuses on need vist aga ikka elevandikõrvad. Vot ei tea, aga üldnimega küpsised, mis koosnevad kaneelist, suhkrust ning vastavalt soovile valmistatud siis kas leht- või pärmi-lehttainast.


500 g leht- või pärmilehttainast
veidike toasooja võid

kaneeli

suhkrut


Rulli tainas õhukeseks (ca 0,5cm paksuseks). Kui kasutad juba valmisrullitud tainast, siis laota see lihtsalt lauale. Määri peale õhuke kiht võid ning raputa peale rohkelt kaneeli ja suhkrut. Keera pikemast servast ühelt poolt rulli poole peale ning tee samamoodi ka teiselt poolt. Lõika õhkeseks viiludeks ning aseta lõikepool all küpsetuspaberiga kaetud pannile. Küpseta 200 kraadi juures kuni küpsised on kuldsed (ca 15-20minutit).

5. aprill 2011

Banaani-šokolaadismuuti

/Prindi retsept/

neljale

Korraldasin ükspäev tõsise smuutisegaduse. Nimelt katsetasin erinevaid jooke - blenderisse lendasid kordamööda melon, avokaado, virsikud, maapähklivõi, šokolaadikreem ja kõike muud, mida oli hea kokteilijooki segada. Ühesõnaga katsetusi oli erinevaid ning katsejänesteks kaks mitte väga suurt smuutiarmastajat:) Ladusin siis klaasid ritta, mida täitsid erinevad smuutid, mis valmistatud vastavalt käeulatuses olevatest toorainetest. Millist eelistada? Kas rohkete lisanditega kokteilijooki või miskit, mis valmib hetkega. Üks päris lihtsa moega smuuti võidutses koos paari teise variandiga (vt teisi soovitavaid smuuti koostisosi selle postituse altpoolt). Kõige esimeseks siiski minu maitse järgi, lihtsate toorainetega šokolaadi-banaanismuuti - ei liigset uhkustamist ega toretsemist, lihtsalt hea šokolaadine jook.

PS! Pildil olev taldrik kuulus minu vana-vanaemale, see ehk vabandab ka katkise taldriku ääre:)


400 g maasikamaitselist jogurtit
1 banaan
4 dl õunamahla

1,5 sl šokolaadikreemi (nutella, nussa vms)

jääkuubikuid


Pane 4 esimest koostisainet mikserisse ning mikserda kõik ühtlaseks. Pane klaasidesse jääkuubikud (poole klaasi ulatuses) ning vala smuutisegu peale.


...ja veel smuutide kooslusi

1.
maitsestamata jogurtit
mesi
avokaado
maapähklivõi
õunamahl

2.
maasikajogurt
banaan
maapähklivõi
piim

3.
šokolaadikreem
ananassikonserv
ananassijogurt
piim

1. aprill 2011

Kirsi-martsipanikeerud

/Prindi retsept/

Ühel toredal laupäevahommikul, kui lumesadu jälle hommikul aknast vastu vaatas, proovisin katsetada miskit sellist kiiret ja veidi patustavat hommikusööki. Ma olen alati arvanud, et värskelt ahjust tulnud küpsetised on ikka need kõige paremad. Paar päeva tagasi lõikasin endale aurava viilu just alles ahjust tulnud leiba (lisandiks ohtralt kõrvitsa-, päevalille-, lina- ja kanepiseemneid), määrisin peale mõnusa koguse taluvõid ning raputasin peale õigeveidi meresoolahelbeid. Ma praegu unistades mõtlen, kui hea see oli. Nende martsipanikeerdudega on täpselt sama lugu. Asetage selle peale üks salakavalalt hea jäätisepall, mis vaikselt hakkab selle sööma asumisel saiakeerdudesse sulama..... tegelikult on see ka külmana hea.

~9tk

1 pk (500g) külmutatud lehttainast
75 g toorjuustu
125 g martsipani

125 g kompottkirsse

1 tl kaneelisuhkrut


Rulli tainas õhukeseks ristkülikuks. Kui kasutad valmisrullitud tainast, siis lao see lihtsalt lauale. Määri pealt toorjuustuga. Rulli martsipan õhukeseks ning murra sellest väiksemaid tükke ning aseta toorjuustule. Haki kirsid väiksemaks, pigista välja mahl ning laota taignale. Raputa üle kaneeli-suhkruga. Rulli tainas lühemast servast vorstiks ning lõika 1-2cm paksusteks viiludeks. Küpseta 200 kraadi juures 20-25 minutit.