9. veebruar 2011

Martsipani-purukook, juhuks kui moosiriiulid vajavad harvendamist

/Prindi retsept/

Sügiseti on ülioluline varuda keldririiulitele moosipurke, kõrvitsapurke ning muid hoidiseid. Minu alati-varun-talveks traditsioonilisteks hoidisteks on tikri-porgandimoos, mustsõstraželee, kõrvitsasalat ning viilutatud värske-kurgi hoidis. Kui kevad jõuab lähemale on vaja loomulikult keldririiuleid veidi kiiremini harvednada. Kõrvitsasalatiga mul muret pole - kaks suurt potitäit, mis sai purgikestesse pistetud on otsakorral. Moosi on aga küll - ju siis pole hommikused pudru söömised piisava moosihulgaga kaunistatud. Maitsvaks moosi-raiskamiseks sobib aga lihtne kodune purukook. Ei ole just väga ainulaadne idee, kuid siiski maitsev vahepala uhkeldavatele juustu-või kohupiimatäidisega kookidele. Koogi tegemise hetkel nisujahu mul kodus ei olnud - oli vaid veidike odrajahu, viimane klaas kaerahelbeid ning külmkappi unustatud martsipanitükk. Kõik jooksujalu potti, juurde veidi võid, jahu ning paar asja veel...... ja pärast tuligi ahjust martsipanisulane, kaerahelbekrutskitega purukook....

2 dl odrajahu
2 dl kaerahelbeid
1 dl suhkrut

125 g sulatatud võid
125 g kohupiima (teralist)

75 g martsipani

moosi

Sega omavahel kuivained, lisa juurde sulatatud või, kohupiim ning väikesteks tükkideks hakitud martsipan. Sega kõik omavahel ühtlaseks taignaks ning aseta pool (või veidi rohkem) taignast küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuvormi (kasutasin 25x17cm vormi*). Pane vahele paraja kihina moosi ning raputa peale ülejäänud tainas. Küpseta 180 kraadi juures 35-40 minutit.

*Võid kasutada ka ümmargust 22-24cm läbimõõduga vormi.

9 kommentaari :

  1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  2. Vot sellest ma aru ei saa, kuidas sul järjekindlalt on igaks retseptiks võtta "külmkappi ununenud martsipanitükk" vmt. Millegipärast minu külmkapil sellist omapära ei ole, šokolaaditahvlid ja martsipanitükid kipuvad alati kuhugi kaduma... :)
    Aga retsept kõlab muidugi hästi.

    VastaKustuta
  3. :) Selgitus on imelihtne - teen martipanikattega joonistatud tordikesi. Alati jäävad aga kattest järele väiksemad tükid, mida järgmisel tordil kattena kasutada ei saa. Kogungi need külmkappi ning kasutan teistes koogikestes:)

    VastaKustuta
  4. Millist martsipani sa kasutad, Ragne?
    Olen proovinud küpsetistes nii Kalevi mandli oma kui ka arahhiisi oma ja kumbki pole minu meelest see "päris" martsipan. Oskad midagi muud soovitada?
    Anni.

    VastaKustuta
  5. Siinkohal ei oska head nõu anda, sest peamiselt (välja arvatud paaris küpsetises) kasutan Kalevi mandli martsipani.

    VastaKustuta
  6. Peab mainima, et ma kartsin natuke seda odrajahu ja tegin jahu osas pooleks nisujahuga, aga ikka maitses kook veidi nagu odrajahupuder:P Õnneks väga maitsev ja magus odrajahupuder, nii et tänan jällegi hästi lihtsalt järgitava ja mõnusa retsepti eest:) (Sellega sain osaliselt lahti piparkoogimaitseainega õunamoosi katsetusest, mis üksinda liiga "kange" oli, aga koogi sisse sobis imehästi)

    VastaKustuta
  7. Kas kook jäi vedel ka, et odrajahuputru meenutas?

    VastaKustuta
  8. Ei-ei, selles mõttes oli tekstuurilt väga mõnus, purukook nagu muiste, lihtsalt see odrajahu maitse (ma kasutasin vändra öko-odrajahu, see võis olla äkki veidi jämedama jahvatusega?) oli esiotsa veidi harjumatu magusa koogi puhul. ;)

    VastaKustuta
  9. aa, ok. Ma mõtlesin et kook jäi vedel nagu puder:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails