17. veebruar 2011

Kartuli-porgandignocchid ja veidi küüslauku

/Prindi retsept/

Minu suhe kartuliklimpidega algab juba üsna väikesest peale - siis kui ema neid koos hõrgu soojendava kanasupiga serveeris. Sel ajal kuulus klassikalisse klimbiretsepti veel mannat, võid ning kulbitäis hääd ehtsat kanapuljongit, mis tegigi klimbilised supi sees eriti maitsvaks. Suure austajana püüdsin õigetäpselt ajastada supi valmimist, sest need imehead klimbid pidid siiski suures osas minu helesinises liblikamustrilises supikausis maanduma. Mõni aeg tagasi avastasin sellise leiu nagu gnocchid - niipalju võimalusi, maitseid ning lõputuid sobitamisi erinevate maitsetega. Olles juba pikka aega gnocch'ide austaja, õnnestus mul sünnipäevakinkide seast leida kartuliriiv, mis nende pisikeste oivaliste klimbiliste valmistamise kohe eriti lihtsaks teeb. Täna avastasingi ennast juskui gnocchide töötoast, kus valmimas erinevate lisanditega kõige lemmikuimaid maitseid - spinatiga, juustuga, maguskartulitega.. Minu lemmikuks aga praegusel gripihooajal lausa asendamatu kooslus härra-küüslauk/pikantne-preili-parmesan/proua-kartul/oranžitäpsulises-kleidis-preili-porgand.

Näpunäiteks niipalju, et pärast kartulite keetmist on kiire-kiire, sest tainas peab valmima võimalikult soojalt, nii et kohvitassi seltsiks võtta pole mõtet. Samuti püüa leida jahusemaid kartuleid, mis lõpptulemuse õnnestumisele ainult kaasa aitavad.Soovituseks - kes supi sees klimpe ei armasta, siis pole mõtet ka seda proovida;) Teistele aga head isu ja julget katsetamist.

neljale-viiele

100 g porgandit (koorimata)
700 g kartuleid (koorimata)

2 küüslauguküünt

1 muna

75 g parmesani, riivituna

ca 200-250 g jahu


Serveerimiseks:
kõrvitsaseemneõli ja parmesanilaaste

Pese porgandid/kartulid voolava vee all. Keeda need koos vees pehmeks. Kurna ning lase kartulitel/porgandil kuumal pliidil veidi kuumeneda, et üleliigne vedelik kartulitest aurustuks. Seejärel koori juurviljad ning pressi läbi kartuliriivi (või kasuta tavalist riivi). Lisa riivitud kartulile läbi küüslaugupressi surutud küüslauguküüned, muna, parmesan ja jahu (lisa niipalju, et saaksid neid vormida. Liigselt jahu lisades on tulemuseks kõvad gnocchid), maitsesta soolaga.Vormi saadud tainas neljaks pikaks vorstiks ning lõika need ca 2cm paksusteks viiludeks. Suru kahvliga keskelt gnocchid'ele peale ning aseta keedetud soolaga maitsestatud vette. Keeda seni kuni klimbid tõusevad pinnale ehk keeda nii nagu pelmeene. Nõruta ning serveeri.

Valmis gnocchid piserda üle kõrvitsaeemneõliga ning raputa peale parmesanilaaste.

4 kommentaari:

  1. tere,
    näete väga hea välja!
    küsimus, et kui olete suur magusa sõber ja koguaeg väga häid toite valmistate, siis kuidas võimalik püsida nii heas vormis?

    kas on võimalik võtta koogist üks tükk ja ülejäänud lasta raisku või mis on asja nipp?

    VastaKustuta
  2. raisku ei tohi koogil kindlasti lasta minna:)

    Magusasõber olen ma õhtuti, hommikul ja päeval söön ikka soolaseid toite. Käin jala tööle ja tagasi ning tegelikult teen enamiku toimetusi ilma autota. Olen Pärnus nüüdseks elanud juba 7 aastat ning selle aja jooksul olen bussi kasutanud vaid ühe korra, kunagi ammu-ammu oli see. Ehk jalutamine on asja võti? Trenni kahjuks ajanappuse tõttu pole ammu jõudnud.

    VastaKustuta
  3. Tunduvad nii head!
    Aga misasi on kartuliriiv?

    VastaKustuta
  4. Hea on veel see, et neid saab ideaalselt külmutada, kui soovi on mõnikord kiiresti õhtusööki valmistada. Kartuliriiv ehk kartulipress on sarnane küüslaugupressile, ainult et suurem. Sellest on pildi klõpsinud näiteks Liina: http://peastpehme.blogspot.com/2010/08/kartulipress-ja-tordiprits-pildid.html

    Ostsin selle stockmannist, kuid näinud olen ka Rimides.

    VastaKustuta