19. veebruar 2011

Kanepiseemneleib

/Prindi retsept/

Kodu-tehtud leib on minuarvates täiesti tänuväärne asi. Kui tuba leibade küpsedes juba uskumatult maitsvat hääd lõhna täis lööb, siis on selge, et pikk leiva valmistamise ooteaeg on ennast kuhjaga ära tasunud. Esimese leivaviilaka lõikan endale kohe siis kui leivad taluvõiga pealt kokku määrin. Esimene ahjust tulnud leivaviil on kuidagi eriline, koorik on pealt nii krõbe, leivasisu aga tulikuum ning kergelt taignane veel. Sinna peale määritud või koos paari meresoolahelbega teevad aga selle söömise tõeliselt helgeks.

Eile poeretkel olles eksisin ma poolkogemata pähklite osakonda. Vahtisin seal veidi ringi, kui nägin pruunile paberkotile sildistatud kirja "Kanepiseemned". Pistsin need igaks juhuks korvi, juhuks kui peaks ootamatult miskipärast vaja minema. Hommikul olin juuretise käärima pannud ning koduteel jõudsin ma otsusele neid leivas kasutada. Õhtul juba rändasidki needsamad seemned leivataignasse. Tulemuseks oli üllatavalt põnev leib. Põnevust jätkus tänu kanepiseemnete kergelt hamba all praksuvale loomusele. Ühesõnaga super-leid, nii et teen veel:)
1 päts

1/3 kogus leivatainast
2 peotäit kanepiseemneid

Lisa leivataignale kaks peotäit kanepiseemneid (mitte hiiglaslikud peotäied). Aseta leib 1 liitrisesse küpsetusvormi ning lase rätiku all ca 4-5 tundi kerkida.

Küpseta kerkinud leivatainast ahjus. Pane ahju põhja kauss veega (vajalik selleks, et ei tekiks liialt kõva koorikut) ja pintselda leivakoorikut igakord, kui alandad ahjutemperatuuri. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:

250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni

Valmis leib määri pealt võiga ning pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.

8 kommentaari:

  1. küsimus on küll vale koha peal, kuid mind huvitaks, kas kuskil on ka lusika saate retseptid üleval, kus sina olid? pean silmas just seda viimast.. tahaks väga selle martsipanimaiuse retsepti :)

    VastaKustuta
  2. Blogi ju täiesti õige nii, et postitasid ikka õigesse kohta:) Just täna pandi need ülesse, aadress:

    http://kokasaade.ee/ragne_v%C3%A4rk_lusikas

    VastaKustuta
  3. kanepiseemneleib on super. kasutan ise ka seemneid tervena ja naudin väikest krõbinat hamba all. kuuldavasti mõned lisavad jahvatatud kanepiseemneid ja kiidavad ka, maitse pidi olema intensiivsem.

    VastaKustuta
  4. kusjuures, proovisin ka jahvatatud variat, minule see aga erilist maitse-erinevust leivas ei tekitanud. Mulle tundub asjalikum kanepiseemneid tervena nautida leivas.

    VastaKustuta
  5. Mina tahan ka nüüd seda leiba proovida, aga kas need seemned sul oldi kooritud siis või millised :P

    VastaKustuta
  6. Seemned panin leiba nii, nagu need poest ostsin. Eraldi enam kuidsagi ei töödelnud:) Eile tegin seda leiba jälle, niiiii mõnus:)

    VastaKustuta
  7. Poes müüakse kooritud ja koorimata seemneid, kas neid koorimata seemneid võib ka kasutada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Koorimata kanepiseemnete üks võlusid on just see krõmpsuv efekt. Minule see meeldib leivas tohutult ning seetõttu kasutan just koorimata seemneid. Kooritud seemnete puhul on nende kest eemaldatud ning seda "krõmps" tunnet ei teki:)

      Kustuta