28. november 2010

Valge šokolaadi-toorjuustutrühvlid kohvi kõrvale

Maiustasin selle retsepti järgi valmistatud trühvlitega juba mõni aeg tagasi, kuid nüüd, kus paljudel juba kingimõtted peas, tundub ainuõige teha üks trühvline retseptipostitus. Tihti ju trühvlid just jõulute ajal kingipakki rändavad. Arvestades valge šokolaadi magusust, sobivad need trühvlid imehästi kohvikõrvaseks.

1,5 dl rõõska koort (35%)
300 g valget šokolaadi
150 g toorjuustu

kookoshelbeid


Kuumuta potis rõõsk koor koos šokolaaditükkidega. Kuumuta segades keskmisel kuumusel seni, kuni šokolaad on sulanud. Pane toorjuust potti ning sega läbi, seejärel lisa juurde šokolaadimass. Sega korralikult ning aseta trühvlimass külmkappi ca 3-4 tunniks tahenema, Seejärel vormi segust pallikesed ning keerita neid kookoshelvestes.

24. november 2010

Pühapäevahommikused maapähkliküpsised

/Prindi retsept/

Täna käisin koos teiste toidumaniakkidega Tallinnas asuvas restornis Chedi. Tõsine maitseelamus. Saime piiluda ka köögiaskeldusi, tänu millele võib ainult imestada, kui palju vaeva võib näha seal serveeritavate toitude kallal, kui need lõpuks taldrikul lauda jõuavad. Puhas stiilinäide roast, mis koosneb kolmest komponendist, tegelikkuses nõuab aga 6-tunnist küpsetamist ja siis veel tuhat muud tegemist, muuhulgas liha kontidelt eemaldamist. Taldrikul olev lõpptulemus viis aga keele alla. Selle jutuga tahan ma jõuda aga nende küpsisteni, mis tunduvad pärast tänast õhtut piinlikult lihtsad. Küpsised, mis on heaks vabanduseks osta minu lemmik Marks&Spencer maapähklivõid, et siis järejäänud pool purki röstsaia peal ära süüa.

ca 40 küpsist

150 g toorjuustu
150 g maapähklivõid
75 g võid, sulatatuna
1 muna
2 sl hapukoort
75 g suhkrut
200 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Sega omavahel toorjuust ja maapähklivõi, lisa sulatatud või, muna ja hapukoor. Seejärel lisa suhkur ning jahuga segatud küpsetuspulber. Sega ühtlaseks taignaks. Hoia vähemalt 1 tund külmkapis. Seejärel tee tainast ca 40 pisikest pallikest ning vajuta need jahuse kahvli abil lamedaks. Küpseta 175 kraadises ahjus 20-25 minutit.


22. november 2010

Kohupiimaselt patune kohupiimakook

/Prindi retsept/

Kooogile!!! Just siis kui mõelda kohupiimavahust, vanillikreemist ning imemaitsega kookosest , mis tasapisi üha rohkem mõtetesse tungib ning mõte miskist heast söödavast saadab Sind terve päeva, justkui kinnisidee, millest lahti ei saaks. Just siis selginevad mõttes ning valmisvõiks valmis saada see kook. Koogike mis väärib oma nime igasmõttes - kohupiimaselt patune ning kirsimarjadega uhkeldav. Hetkeseisuga peab läbiajama sügavkülmutatud või poeriiulilt hangitud kirsimarjadega. Suvisel ajal aga võivad seda maiust ehtida oma käega korjatud punahapukad kirsimarjad.


Põhi:
4 dl jahu

näpuotsatäis soola

2 sl suhkrut

150 g külma võid

2-3 sl vett


Täidis:

2 pk (440 g) kohupiimapastat vanilliga

225 g maitsestamata jogurtit

50 g suhkrut
50 g kookoshelbeid

50 g Eksttröms vaniljekastmepulbrit


Kaunistuseks: kivideta kompotikirsse


Põhja valmistamiseks sega kuivained omavahel, näpi hulka või. Seejärel lisa vesi ning sõtku ühtlaseks taignaks. Vooderda küpsetuspaberiga koogivormi (Ø22cm) põhi . Aseta tainas vormi põhja ka äärtele. Eelküpseta* 200kraadi juures 20minutit. Seejärel eemalda küpsetuspaber ning oad. Lase veel ahjus küpseda ca 5 minutit. Seejärel lase jahtuda tunnike.

Sega omavahel täidise ained ning aseta jahtunud põhjale. Lase seista vähemalt 1 tund parem kui üle öö. Vaetult enne serveerimist kaunista kompottkirssidega.

*Eelküpsetamiseks laota põhjale küpsetuspaber ning sinna peale kuivatatud herned või oad (nii ei vaju tainas alla)

Siin on peaaegu sama koogi valmistamine videoretseptina:

18. november 2010

Röstitud paprikasupp mozzarella-tupsuga

Täna oli hommikul ilm juba üpris sombune. Tuleb tunnistada, et varsti läheb jahedaks (tegelikult ongi juba jahe). Tööle minnes tuleb juba lisaks üks soe kampsun, et ikka ilma külmumata tööle jõuda. Koduski vaatan juba lisaks selga ühe soojema pusa, eile sai välja otsitud ka eelmine aasta kootud punased villased sokid. Niisiis on talv minu silmis ametlikult kohal. Menüüsse ilmuvad samuti vürtsikamad ja veidikene soojendavad toidud. Röstitud tummine paprikasupp alustuseks.

kolmele-neljale

500 g punast paprikat
275 g porgandit

350 g lillkapsast
3 dl keetmisest saadud vedelikku

150 g toorjuustu

0,5 tl cayenne pipart

soola

125 g mozzarellat


Lõika paprika pooleks, eemalda südamik ning aseta need lõikepool allpool ahjuplaadile. Rösti paprikaid 200 kraadi juures seni kuni paprikad on pealt mustjad. Lase veidi jahtuda ning koori kestad.

Keeda porgand ja lillkapsas pehmeks soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta, jättes alles 3 dl keeduvedelikku. Lisa keedetud köögiviljadele röstitud paprika, 3 dl keeduvedelikku ning püreesta. Tõsta pott tulele, lisa toorjuust, cayenne pipar. Maitsesta soolaga. Keeda kuni toorjuust on sulanud. Vala supp kaussidesse ja rebi peale paras kogus mozzarellat.

16. november 2010

Uskumatult lihtne küpsisekook

/Prindi retsept/

Nädalavahetus oli kookide rohke. Muuseas tegin ka oma alati õnnestuvat ülikiiret küpsisekooki. See koogike on üks minu firmakaid küpsisekookide seas. Muudkui lao aga küpsised ning paari minuti pärast saad koogi külmkappi maitsestuma tõsta. Kui teate, kuidas maitseb üks kihiline hapukoore-meekook, siis maitselt see just selline ongi. Tõsi, mett küll siin koogis ei ole, kuid sellise kergelt magusa maitse annab õige-veidike halvaapuru koogivahel.


3 pk vaniljeküpsist
500 g hapukoort

ca 30 g halvaad, peeneks hakituna

kanget kohvi (immutamiseks)

kaneeli


Laota alusele 3x5 küpsist. Immuta kohviga ning määri peale 1/3 hapukoore kogusest, raputa peale veidi halvaapuru. Kata küpsistega. Immuta neid jällegi kohviga. Määri peale 1/3 hapukoore kogusest ning veidi halvaapuru. Kata küpsistega ja immuta kohviga. Määri pealmine kiht ja ääred kokku hapukoorega. Järgijäänud küpsised purusta peeneks. Puista küpsisesegu kõige peale ja natuke ka äärtele. Raputa üle veidikese kaneeli ja halvaapuruga. Lase külmakapis seista ca 5-6 tundi.

13. november 2010

Šokolaadine maapähklikook

/Prindi retsept/

Üks koogike isadepäevasoovituseks. Lühikene kirjeldus kõlaks nii: Ülimad maitsed, kus kohtuvad šokolaadi magusus ning pähklile õrn-omane soolasus on tihtipeale juba ammu-aega kokkuloodud kooslus. See on koogike, kus kreem on loodud maiustamiseks juba enne tummise koogi vahele peitmist.

Maapähkliseid ja kõige šokolaadisemaid mõtteid.



125 g võid
100 g tumedat šokolaadi

3 muna

200 g suhkrut

150 g jahu

1,5 tl k-pulbrit

3 sl kakaopulbrit (magustamata)
300 g pirni


Täidis:

300g kohupiimapastat

120 g šokolaadikreemi
(Nutella)
75 g maapähklivõid (peanutbutter)

Kate:

65 g võid, sulatatuna

3 sl kakaod
(magustamata)
3 sl suhkrut

2 sl hapukoort (20%)


Immutamiseks: veidi kohvi


Sulata või ja tükkideks lõigatud šokolaad pliidil. Vahusta omavahel munad ja suhkur ning lisa seejärel segades šokolaadi-segule. Sega kokku ülejäänud kuivad ained ning lisa samuti taignale. Koori ja tükelda pirnid ning sega taignasse. Vala taigen lahtikäiva koogivormi (22cm läbimõõduga) põhjale ning küpseta 180 kraadi juures 35 minuti. Lase jahtuda.

Sega omavahel täidise ained. Lõika kook keskelt pooleks (kõige lihtsam on teha kook niidi abil pooleks) Immuta põhja kergelt kohviga ning määri peale täidis. Kata pealmise koogipoolega ning pane kook koos vormiga jahedasse seisma.

Valmista kate: sega kokku sulatatud või, kakao, suhkur ja hapukoor. Kuumuta segu madalal kuumusel kuni see tumeneb. Vala koogi peale ning jäta külmkappi paariks tunniks maitsestuma.

11. november 2010

Kreemjas spinatine pasta lõhekuubikutega

/Prindi retsept/

Plaan oli poest osta lõhet, nagu ikka tuli see mulle alles koduteel meelde. Niisiis pöörasin otsa ringi ning kõndisin tagasi poodi. Mõtted liikusid juba õhtuse pastaroa peale. Pean ütlema, et sellisel kujul pasta on üks viimase aja õnnestunumaid õhtusööke. Tõsine comfort food, mis saab nii kiiresti valmis. Suured lõhekuubikud on kindlasti asja võti. Mina kasutasin siin roas oma lemmikpastat - taglatelle't, tegelikult sobivad aga ka kõik teised sordid. Head isu!


250 g tagliatelle’sid (sobivad ka teised sordid)
100 g külmutatud spinatit

250 g lõhefileed

1 küüslauguküüs, peeneks hakituna

200 ml rõõska koort (35%)
75 g riivitud juustu

soola, pipart


Keeda tagliatelle´sid soolaga maitsestatud vees, kuni need on poolpehmed ehk al dente. Paar minutit enne keetmise lõppu lisa külmutatud spinat. Seejärel kurna sõelal pastakeeduvedelikust.

Samal ajal lõika lõhefilee suurteks kuubikuteks. Kuumuta pannil küüslauk, lisa lõhekuubikud, maitsesta soola ja pipraga ning prae paar minutit. Lisa keedetud pasta ja spinat. Vala juurde rõõsk koor ning riivitud juust, vajadusel maitsesta. Kuumuta veidi, kuni kaste pakseneb. Serveeri kohe.

7. november 2010

Nostalgiline porgandi-kartulipirukas

/Prindi retsept/

Ümberringi toidublogides valmistavad kõik nostalgiahõngulisi toite. Viimase tõuke andis mulle Tuuli oma sotšnikudega, kui mõtlesin, et aitab - mina tahan vana head porgandipirukat. Sellist, kus riivitud porgand on peidetud kahe taignalapi vahele. Lisasin veidi kartulit porgandile seltsiks, tibake sibulat ning nostalgiat kohe küllaga. Kusjuures pean tunnistama, et eriti hästi maitses pirukas täna hommikul, kui pistsin selle korra ahju soojenema. Piruka kate muutus pealt nii krõbedaks, sisemus jäi seevastu aga pehmeks ja maitses täpselt nii nagu üks nostalgiline porgandipirukas minu jaoks olema peab.


Kohupiimatainas:
250 g kohupiima (teralist)

100 g võid, sulatatuna
1 muna

5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl suhkrut
0,5 tl soola

Täidis:
300 g porgandit
300 g kartulit
100 g sibulat

1 pisike tl soola

jahvatatud musta pipart
1 sl jahu

3 sl hapukoort


Sega kohupiim sulatatud või ja lahtiklopitud munaga (veidi muna jäta hiljem peale määrimiseks). Sega omavahel kuivained ning lisa seejärel kohupiimasegu hulka. Sõtku mass ühtlaseks taignaks.

Puhasta ja koori juurviljad. Porgand ja kartul riivi jämedalt. Sibul haki peeneks. Seejärel prae kuumal pannil sibulatükid kergelt klaasjaks, lisa riivitud porgand ja kartul, maitsesta soola ja pipraga ning kuumuta keskmisel kuumusel ca 4-5 minutit. Kõige lõpuks lisa jahu ning hapukoor, sega korralikult ning tõsta mass tulelt.

Vooderda pirukavorm (mõõtudega 25x17cm) küpsetuspaberiga ning suru pool taina kogusest vormi põhja. Laota peale täidis. Seejärel rulli teine pool tainast pirukale katteks. Tee kahvliga taignale mõned torked. Määri pealt munaga ning küpseta 180 kraadi juures 35-40 minutit.

6. november 2010

Pokaalikas toorjuustukreemi, kreemlikööri ja kevadlille küpsistega

/Prindi retsept/

Nagu kiuste ärkab laps vabal hommikul, siis kui saaks magada, liiga vara. Minu tegemised pidi algama koos hommikuse kohviga kell 7.10. Täpselt tund aega varem oli laps üleval ning esitas juba oma nõudmisi. Tegingi suure tassi kohvi, panin ahju ööseks kerkima jäetud leivad ning valmistasin traisioonilist hommikuputru.... ja siis veel natuke blogimist. Magustoit ehk lühidalt pokaalikas, natuke patune magustoit toorjuustu ja nostalgiliste küpsiste ning õige pisikese likööri lisandiga.


neljale

150 g toorjuustu
400 gkohupiimapastat (vanilliga)

7-8 tl suhkrut
4 sl Vana Tallinna kreemlikööri

125 g kevadlille küpsiseid
50 g tumedat riivitud šokolaadi

Sega omavahel toasoe toorjuust ja kohupiim, sega sisse suhkur ja liköör. Võta neli pokaali ning pane supilusikatäis valmistatud kreemist igasse pokaali. Jaota pooled küpsistest pokaalidesse (küpsised jäta terveks). Riivi peale pool šokolaadi koguest. Seejärel korda tegevust uuesti – lusikatäis kreemi, selle peale järelejäänud küpsised ning riivitud šokolaad. Kõige peale pane ülejäänud kreem. Aseta külmkappi vähemalt vähemalt paariks tunniks maitsestuma. Seejärel kaunista riivitud šokolaadiga.

3. november 2010

Toorjuustu-brokkolipirukad


Mõned päevad tagasi oli nädalavahetus ja oi-oi, kuidas mulle meeldib vabadel päevadel hommikusöögiks miskit erilist valmistada. Selle juurde kuulub kindlasti hommikune telekavaatamine ning tass kohvi. Peas keerleb rahulolu, et ei pea kuhugi kiirustama, tõttama ega last lasteaeda viima - lihtsalt vaba päev. Ja siis tulebki mängu see pirukas, kus katteks on seekord toorjuust. Täidis on nii kreemjas... Üllatav, kuid toorjuust sobib siia pirukasse nii hästi, brokoli ja lillkapsaga täidetuna polegi sellesse küpsetisse rohkem miskit vaja.


kolm 13 cm läbimõõduga pirukat

Põhi:
3 dl jahu
0,5 tl soola
125 g võid
2 sl külma vett

Täidis 75g brokkolit
100 g lillkapsast
150 g toorjuustu

50 g hapukoort
1 muna
1 sl mahedat sinepit

1,5 sl hakitud värsket peterselli
soola


Põhja valmistamiseks sega kuivained, seejärel näpu hulka või. Lisa vesi ning sõtku ühtlaseks. Suru tainas võiga määritud väikestesse (Ø13cm) ahjuvormidesse ning pane ca 15 minutiks külmkappi. Samal ajal keeda väikesed brokkoli- ja lillkapsaõisikud soolaga maitsestatud vees poolpehmeks ehk al dente. Selleks kulub umbes 5 minutit. Nõruta.

Sega omavahel toasoe toorjuust, hapukoor, muna, sinep ja petersell. Maitsesta soolaga. Pane külmkapis seisnud taignavormidesse lillkapsa-brokkoliõisikud, Selle peale vala toorjuustukaste. Küpseta pöördõhuga ahjus 200 kraadi juures 25 minutit. Ahjust võttes lase õige veidike jahutuda ning serveeri.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails