30. juuni 2010

Eton Mess Maasikavahutort

/Prindi retsept/

Hetkel olen kookide küpsetamises üsna kibe käsi, tänu koogitellimustele Pärnus asuva Mahedik kohvikule. Siiski on aga katsetamises igasugu ideed, mis pähe mahuvad. Päris ilmselgelt olen ma pettunud ühest üleeilsest koogikatsetusest, mis tundus pealtnäha olema ideaalse koogi valem, välja tuli aga õhuke muretaigna põhjaga kokkuvajunud koogike. Lohutuseks tuli muretaigen hea mure ja parajalt võine. Eilset koogitegu aga saatis edu. Siinkohal aitas minu mõttelennule kaasa Eton mess, kus selle muretaignaga koogipõhja puhul ongi täidiseks kohupiima-vahukooresegu, beseeküpsised ja magusad oma-aia-maasikad. Selleks, et kook läbi ei vettiks aitab siikohal kaasa koolitusel (Mari-Liisi blogist sellest lähemalt) saadud Heidi Park'i nipp, pintseldada koogipõhja munavalgega. Kindlasti soovitan koogil lasta ööpäev seista, nii muutub täidis tahkemaks.

Praegu aga ilusaid rannailmu, maitsvaid suvemaitseid ning magusaid maasikaid!


2 dl jahu
näpuotsatäis soola

0,5-1 sl suhkrut
85 g võid
1-2 sl vett

Täidis:
2 dl rõõska koort (38%)
1 sl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut
200 g kohupiimapastat

250 g maasikaid (mõned jäta kaunistuseks)

90 g beseesid

1 munavalge (põhja määrimiseks)

Põhja jaoks sega kuivad ained omavahel. Lisa või ning näpi purutaoliseks massiks. Seejärel lisa vesi ning sega ühtlaseks tainaks. Vooderda küpsetuspaberiga kaetud 20 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja ääred tainaga. Soovitavalt aseta tainale peale raskus (kata taina põhi küpsetuspaberiga, mille peale pane kuivatatud oad või herned). Küpseta 180 kraadi juures ca 20 minutit, ehk seni kuni põhi on kuldpruun. Lase koogipõhjal ahjust välja võttes täielikult jahtuda.

Täidise jaoks vahusta rõõsk koor suhkrutega, sega hulka kohupiim ja tükeldatud maasikad. Kõige lõpuks sega sisse ettevaatlikult beseeküpsised.

Määri koogipõhi kokku munavalgega ning aseta täidisesegu selle peale. Lase koogil taheneda vähemalt 6 tundi. Serveerides kaunista maasikatega

PS! Kui tahad teha koogi 22cm või 24cm läbimõõduga vormi, siis lihtsalt kahekordista kõiki aineid.

27. juuni 2010

Kodune kiluleib

/Prindi retsept/

Üks ainukesi üritusi Pärnus, mis rohkelt siia rahvast kokku toob on vist täiesti kindlasti täna lõppevad Hansapäevad. Tegelikult olengi kohe-kohe sinna ennast sättimas. Üleeile käisin korra, eile käisin veidi kauem ja täna plaanin igat huvipakkuvat telgikest pikemalt uudistada. Kusjuures eile soetasin sealt 2 imearmast kohvi- ja alustassi - kere kuldse varjundiga maasikate ja liblikatega armsalr robustsed tassid. Hansapäevadele kohaselt aga üks õige kiluleiva postitus. Leib, mida saab nautida koos keedetud munaviiludega. See pilt on tehtud mõn nädal tagasi, kuid eelmisest nädalast varustatakse mind kõige kollasemate ja suuremate talumunadega.

1/3 kogus leivatainast
1 karp Tallinna kilusid

1-2 peotäit rukkijahu

Puhasta kilud ning haki need noaga väikesteks tükkideks. Lisa kilutükid leivataignale ning sõtku korralikult taignasse Lisa mõned peotäied rukkijahu, et tainas oleks leivataigna paksune (kilud teevad taigna vedelamaks) Seejärel pane taigen 1,5 liitrisesse küpsetusvormi. Lase rätiku all soojas kohas ca 4-5 tundi kerkida.

Küpseta kerkinud leiba ahjus. Pane ahju põhja kauss veega (vajalik selleks, et ei tekiks liialt kõva koorikut) ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 12-15 min

200 kraadi juures 12-15 min
180 kraadi juures 10 min

Pintselda leibasid ahjust välja võttes võiga (või veega) ning pane leib käterätiku alla jahtuma.

25. juuni 2010

Küpsetised uues kohvikus Mahedik

Nagu kõrvaloleva kohvik Mahediku logo juurest lugeda võib, saab minu küpsetisi ja leiba maitsta Pärnu uues kohvikus Mahedik (Pühavaimu 20).

Üleküpsetatud juustukook / Rabarberi-martsipanikook


Homme saab maitsta:
* Üleküpsetatud juustukook
* Rabarberi-martsipanikook (selle aasta viimane)
* Tummine leivakreemikook
* Martsipanipärg moonitäidisega
* Kaerahelbepõhjaga juustupirukas (soolane)
*... ja muidugi leivad (ürdi, seemne ja köömne)

Edaspidi saab minu küpsetistest, mis saadaval kohvikus, lugeda siit kõrvaltulbast.

Kokkamisteni,
Ragne

24. juuni 2010

Pildimeenutus Perrier koktelilivõistlusest

Ma olen seda postitust juba nii pikka aega edasi lükanud. Alustasin selle postituse kirjutamist möödunud nädalavahetusel suvilas keset metsa ja vaikust ning sääsekedest ärasööduna:). Kuna aga tänapäeva tehnoloogia ajastu leiutis netipulk ei võimalda siiski korralikku netiühendust leida kuuskede-kaskede keskel, siis jäi see kirjutis pooleli.

Niisiis kirjutan paar rida 16. juunil Solarises toimunud alkoholivabade kokteilide võistlusest ehk siis uhkema nimega jõukatsumusest - Perrier Grand Drink 2010.

Seekord olin koos teiste toidublogijatega Tuuli (Ise tehtud hästi tehtud. sellega seoses Tuuli, tli mu üks asi meelde, kohe parandan vea:)), Mari-Liisi (Siit nurgast ja sealt nurgast) ja Marisega(Perenaine.ee) žüriis, kelle ülesandeks oli hinnata kokteili välimust, aroomi ja maitset. See viimane oli kõige tänuväärsem töö:)

Kokku maitsesime 30 erinevat kokteili. Mõtteis täiesti käkitegu, kuid mida rohkem lõpu poole, seda rohkem tekkis isu üks saiapäts või tahke asi nahka pista. Kokteile oli erinevaid, ainsa kriteeriumina pidid nad sisaldama Perrier mineraalvett. Tundub, et hetketrendina on kokteilides kasutusel kurk või arbuus. Kurk ausalt öeldes tekitas maitseelamusi äärest ääreni:)


Lõpptulemusena saavutas meie, toidublogijate silmis esikoha kokteil nimega:
Good Morning, Honey!
(autor Gerda Viks/Individuaalvõistleja)
Retsept:
Perrier pikenduseks

Värskelt pressitud laimimahl 1 cl

Värskelt pressitud melonimahl 8 cl

Monin Meloni siirup 1 cl

Mesi 1,5 cl

Basiilik 2 lehte

Must pipar


Üldkategoorias sai esimese koha Liina Park/Olympic Casino


Kokteil „L`eau de l`amour„ ( Armastuse vesi )
Retsept:
Perrier 12,5 cl

Värskelt pressitud granaatõunamahl 2 cl

Värske kurk 6 viilu

Maasikad 1,5
Laim 2 sektorit

Värske oregano Paar oksa

Monin Peach siirup 2 cl




Võidukokteil

Selline tore asi toimus kolmapäeval, ideid ja mõtteid mitmeid tegin endale järgmisel päeval pisikese hommikuse äratusjoogi. Purustasin kurgi mikseriga, lisasin mett, veidi apelsinimahla ning rohkesti mineraalvett:)


Üks hea kokteil - Sõstra serenaad:)

22. juuni 2010

Kohvi-juustukook ehk proua kõrgeausus Imeline

/Prindi retsept/

Täna hommikul helistas mulle üks hea tuttav, kes päris aru, mis minuga juhtunud on... küsimuse põhjus olevat minu blogi uute postituste puuduses. Vaid 5päeva on ju vaid viimasest postitusest möödas:) Kokkamiseta aga ei saa. Püüdsin isegi postitada pikemat juttu eelmise nädala keskpaigas Solarises toimunud alkoholivabade kokteilide võistlusest, mille üks žüriiliige koos paari teise agara toidublogijana olin. Miskipärast olin aga mobiilse netipulga võimalusi üle hinnanud, sest suvila metsade vahele ta ilmselgelt kohati ei ulatu. Ühesõnaga, ühe neti-aknakese avamise jooksul sain lugematu arv kordi lõkke äärest sääskede eest paar tiiru ümber maja teha. Jah, näpistasin ühe päeva töönädalast ning vihmarohke nädalavahetuse suvilas puhkamiseks. Koju Pärnusse naasesin põrguliku hambavaluga, mis loomulikult tuju kõige paremaks ei muuda. Praegu blogin ühest oma viimase aja lemmikuimast koogist. Ilmselgelt retseptiridade vahele vaadates oli mul kapis just parasjagu banaanijogurtit üle, kuid õrn banaanine mekk koos kovimaitsega ongi asja võti. Viimane aeg on nautida seda koogikest enne suurema maasikakookide võimuvõtmist... ja kui hambavalu väga pealetükkivaks ei muutu, püüan homme kirja panna ka paar rida eelpoolnimetatud võistlusest.


Põhi:
350 g Digestive küpsiseid
200 g võid, sulatatuna

Täidis:
500 g toorjuustu
175 g suhkrut
4 muna
6 sl kohvilikööri (Kahlua)
200 g banaani joogijogurtit
2 dl vahukoort
2 pk lahustuvat kohvipulbrit (Nescafe 3in1)

Peenesta küpsised ning sega kokku sulatatud võiga. Suru see lahtikäiva koogivormi (24 cm läbimõõt) põhjale. Täidise jaoks vahusta toorjuust ja suhkur. Lisa ülejäänud ained ning vahusta ühtlaseks. Vala täidis küpsisepõhjale ning küpseta 160 kraadi juures 1 tund. Lülita seejärel ahi välja ning lase kinnise ahjuuksega ahjus koogil veel 1 tund seista. Kõige parem külmkapikülmalt järgmisel päeval.

17. juuni 2010

Riivleivas paneeritud lillkapsaõisikud veidikese parmesaniga

/Prindi retsept/

Täna on olnud üks tõsine maitsmise päev, nimelt sai osaletud Perrier'i poolt korraldatud alkoholivabade kokteilide žüriis. Täpselt 30 kokteili sai ära maitstud ja ka oma lemmikud välja sorteeritud. Nüüd istun kodus arvuti taga ja mittekuidagi ei taha jällegi und tulla.... ehk on see tingitud kokteilidest, mis on une eemale peletanud?. Unetuse tõttu mõtlesin siia paar rida kirja panna minu ühest lemmiklisandist - lillkapsad riivleiva ja parmesaniga. Minu jaoks on tõsine maitse-õudus kesktalvisel lillkapsad - mõrkjad ja maitsetud. Õnneks on kättejõudnud see aeg, kus lillkapsad on juba päris loomuliku maitsega. Seetõttu peab ettevõtma ühe kiire lillkapsa valmistamise.


500 g lillkapsast
2 sl võid

3-4 sl riivleiba

soola
parmesani juustu

Keeda (või auruta) terve lillkapsapea parajalt soolaga maitsestatud vees peaaegu poolpehmeks (ma ei tea kas just nii on õige öelda, aga sõna al dente peaks kõik ütlema:)). Aja pann kuumaks ja sulata sellel või. Lisa riivleib ning prae kergelt läbi. Lõika lillkapsas lahti õisikuteks ning prae neid või-riivleiva segus paar minutit. Aseta alusele ning riivi peale parmesani.

13. juuni 2010

Püreesupp herneste ja nõgesega

/Prindi retsept/

Olin juba pikemat aega plaaninud miskit suppi noorte nõgestega. Mul oli aias isegi silm peal hoitud ühel erksavärvilisel nõgesepundil. Läksin siis ühel hommikul kummikindad käes ja plekk-kausike käes nõgeseid korjama. Vahepeal oli aga aias niitmisega tegeletud, nii et minu nõgesepunt oli maatasa tehtud. Pole hullu, ootan kuni kasvavad uued. Nüüd siis läksin uuesti nõgesejahile, ikka samamoodi - kindad käes ja seesama kausike käeotsas. Nõgesed olid alles, nii et sain neid terve korraliku punditäie. Ainuke viga oli tuul, mis mu korjatud lehed möööda aeda laiali pildus. Väikese vandumise tagajärjel korjasin aga aiast lehed kokku ning ca pool tundi hiljem sõime juba rohelist tõeliselt maitsvat suppi. Selleks, et ikka temaatikasse minna valmistasin kõrvale rohekaid kõrvitsaõlikukleid koos rohe-rohelise määrdega.


kolmele-neljale

1 l vett
400 g külmutatud herneid

0,5 sibulat, viilutatuna
1 aedvilja puljongikuubik
1 korralik kimbutäis noori nõgeselehti
150 g sulatatud juustu (soovitavalt Merevaiku)
soola, pipart


Lase liiter vett keema, seejärel lisa herned, viilutatud sibul ja puljongikuubik. Keeda ca 10 minutit. Vahepeal vala korjatud nõgeselehtedele peale keev vesi ning hoia neid seal paar minutit, et nõgesed enam ei kõrvetaks. Nõruta ning eemalda vartelt lehed (varred viska ära, supis lähevad kasutusele vaid lehed:)).

Pärast 10 minutit tõsta pott pliidilt ning püreesta korralikult kogu keedetud herne-sibulasegu. Püreestamise lõpu poole lisa kuumas vees ligunenud nõgeselehed. Seejärel pane pott uuesti tulele ning lisa supile sulatatud juust. Kuumuta seni, vahepeal segades, kuni juust on ilusti suppi sulanud. Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri.

10. juuni 2010

Rohe-roheline maitsevõi murulauguga

/Prindi retsept/


Sellest imearmsa värvusega maitsevõid lihtsalt peab maitsma. Kujutage ette ideaalset kooslust - kodutehtud leivaviil, selle peal paras kiht murulaugu maitsevõid ning siis korralikult paks viil kodu-suitsutatud liha - match-made in heaven. ...ja siis ükspäev ma maitsesin seda määret kodutehtud saial - sooja just ahjust tulnud saiaga, kus krõbe koorik krõbiseb ning sisu on pehmemast pehmem. Maitset kirjeldama parem ei hakkagi.

175 g toasooja võid
0,5 tl soola

peotäis murulauku

peotäis rohelist tilli
2 tl sibulahelbeid

Pane toasoe või koos soola, murulaugu, rohelise tilli ja sibulahelvestega mikserisse. Mikserda mõni minut kuni kõik on ilusti segunenud ning või on ühtlaselt roheline. Nagu ikka, kõige parem ise-tehtud leivaga:)

6. juuni 2010

Rabarberikook kondenspiima ja kaerahelvestega

/Prindi retsept/

See nädal on möödunud peamiselt kokanduslikult. Nädal algas lapse sünnipäevatoitude ja -tortide valmistamisega. Lisaks õhtused grillimised, mida sai tänu ilusatele ilmadele lubatud. Ühte grill-retsepti saab juba homme näha linnulihablogi nädalaretseptina. Kõige helgemad mälestused on aga kindlasti neljapäeval toimunud Platsi Õhtusöögist - 570 toiduhuvilist nautimas meistrite kätetööd, mis oli nii silmale, kui ka maitsemeeltele nii nauditav. Allolev kook pärineb aga reedest, kui plaanisin suvilas jäätist valmistada. Kondenspiim oli, lisandid olid, aga vot vahukoore jätsin ostmata. Seetõttu panin puuküttega ahju küdema läksin korjasin põllult rabarbereid ning pistsin ahju hoopis kondenspiimarohke rabarberi-maasikakoogi. Kreemjas koogike veidikese maasika ja mahlase rabarberiga, kordasin selle koogi valmistamist täna...


Põhi:

100 g võid
1 dl suhkrut

näpuotsatäis soola

3 dl neljaviljahelbeid

1 dl jahu

0,5 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

300 g rabarberitükke, puhastatult ja kooritult

150 g maaskaid

3 sl suhkrut

1 sl kartulitärklist
150 g toorjuustu
1 muna

1 purk (400g ) kondenspiima


Sulata potis või. Lisa segades sisse ülejäänud ained ning tõsta pott tulelt. Suru tainas 22 cm läbimõõduga põhja ja veidi ka äärtele ning pane seejärel külmkappi ca 20 minutiks.

Täidise valmistamiseks sega kõigepealt rabarberitükid, maasikatükid, suhkur ja kartulitärklis omavahel. Jäta seisma ca 10 minutiks, et vedelik eralduks (vedelikku koogis ära kasuta!)

Sega (või mikserda) omavahel toorjuust ja muna. Lisa kondenspiim ning sega ühtlaseks. Seejärel lisa rabarberi- ja maasikatükid. Vala täidis külmas seisnud põhjale. Küpseta kooki 45 minutit 180 kraadi juures.

3. juuni 2010

Kaks autotordikest

1 juuni on see päev, mil minu pisike poisipõnn tähistab oma sünnipäeva - see aasta tähistasime siis juba Andri teise eluaasta täitumist. Autofännile kohaselt kaks autotorti. Koosnevad biskviittaignast, mille vahel kakaokohupiim, hapukoor vaarika-/virsikupüree (vastavalt koogile) ja palju piima-virsikumahlasegu immutamiseks. Katteks martsipan. Nii lihtne see ongi:)









Kokkamisteni,
Ragne

1. juuni 2010

Kaeraküpsised – otse Norrast

/Prindi retsept/

Mul oli märkmiku vahel üks küpsiseretsept, mille saamisest räägin paar lauset edasi. Kuna lähenemas olid Andri 2aasta pidustused, siis need küpsisd olid kindlasti päevakorras, eriti veel kui head need esimest korda maitstes olid. Nimelt, paar nädalat tagasi käisin sõbranna lapse sünnipäeval, kus sellises imearmsas punutud korvikeses vaatasid vastu isuäratavad šokolaaditükkidega küpsised (ja mitte ainult šokolaaditükkidega, suured metspähklitükid olid ka sees). Pärast esimest ampsu, tahtsin seda retsepti. Algne retsept on maha kirjutatud ühe Norras müüdava küpsisepaki pealt. Nii head..nii head, ja jällegi üks selline küpsetis, mille lõpptulemus läheb seistes aina paremaks. Pühapäevakülaliste jaoks meisterdaksin ma need küpsised valmis neljapäeval või reedel....


175 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit

140 võid, toasooja

100 g suhkrut

0,5 tl soola

200 g kaerahalebeid

2 sl heledat suhkrusiirupit
0,5 dl vett

200 g šokolaadi
70 g metspähkleid


Sega retsepti kuus esimest koostisainet omavahel, et tekiks purutaoline mass,Seejärel lisa siirup ja vesi ja sega kõik taignaks Kõige viimasena lisa hakitud šokolaad ja pähklid.Tee taignast kaks rulli ning pane need 30 minutiks külmkappi.

Lõika tainast ca 1 cm paksused viilud ja pane need küpsetispaberiga kaetud ahjuplaadile. Soojenda ahi 200 kraadini. Pane küpsised ahju ning langeta ahjukuumust 175 kraadini, Küpseta küpsiseid 15-20 minutit. Jahuta küpsiseid korralikult restil.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails