29. mai 2010

Maasika külmsupp kookospiimaga

/Prindi retsept/

Täna oli mul viimane tööpäev enne puhkust- nädalajagu seda küll vaid on, kuid pole hullu, ülejäänud puhkusepäevad olen kavalalt kolmele suvekuule ära paigutanud. Plaanisin tuleval nädalal minna Haapsalu ning veel paari kena kohta Eestis, mis hädasti külastamist vajavad. Kukkus välja aga hoopis teisiti, kui plaanisin ning enamik päevi juba kinni ja teguderohked. Suvi on aga lähenemas ning sellele kohaselt üks suvine külmsupp, mis on äärmiselt maitsev hommikusöögilauale. Olen nagu alati suviselt külmsuppide lainel, homme hakkan tegema ka ühte soolast (ja õige veidi magusat) külmsuppi Linnuliha blogi jaoks, nii et...kokkamisteni!


neljale

4 dl keefiri

1 purk (4 dl) kookospiima
2 sl kookoshelbeid

4 sl suhkrut

4 sl kamajahu
0,5 tl kaneeli
400 g maasikaid

100 g pirne


Sega kokku keefir ja kookospiim. Sega omavahel kuivained ning lisa keefiri-kookospiimasegule. Haki maasikad ja pirnid väiksemateks tükkideks ning lisa segades sisse eelnevalt kokkusegatud massile. Kaunista ning serveeri.


25. mai 2010

Veel üks mahlane sõltuvust tekitav keeksike

/Prindi retsept/

No nii, poleks uskunudki, et hommikul tööle minnes hakkavad käed külmetama. Homme olen targem ja pistan igaks juhuks kindad kotti. Kui suvekuumuses kiputakse eelistama tihtipeale jäätist või kergemaid koogikesi, siis jaheda ilmaga on lausa kohustuslik tükike veidi rammusamat süüa. Räägin seda sellepärast, et antud keeksis kasutatav või hulk on üpris suur, kuid sellest pole hullu - lõpptulemus on ka sedavõrra mahlasem. Viimasel ajal olen ma kuidagi eriti mahlaste keekside küpsetamise lainel. Iga-nädalane traditsiooniline keeks on siiamaani päevakorras. Retsept pisikeste muudatustega Vanaemade kokaraamatust.

300 g toasooja võid
2 kl suhkrut
3 muna

1 kl hapupiima või keefirit või petti

3 kl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

2 peotäit kookoshelbeid

Hõõru vahule või ja suhkur. Lisa munad, vahepeal segades. Kalla juurde hapupiim ja sega läbi. Kõige lõpuks lisa omavahel segatud jahu-küpsetuspulbri-kookoshelbesegu. Kalla tainas eelnevalt võitatud või küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi. Küpseta 200 kraadi juures 1 tund ja 10 minutit ehk seni kuni keeksi torgatud noaots jääb puhtaks.

Retseptis on klaasina kasutatud tavalist 250 ml klaasi.
PS! Kui keeksi kipub üle jääma, võib edukalt valmistada sellest rummikooke!

23. mai 2010

Šokolaadivõi - isetehtud maitsvake

/Prindi retsept/

Oma arvates postitasin selle retsepti juba eile. Õhtu oli hiline, kuid pidin ootama ahju pandud rabarberipiruka valmimist. Nimelt täpselt kell 00.00 tekkis isu üks rabarberikook valmis meisterdada. Koogi valmimise ajal on hea võimalus kirjutada aga ühest heast šokolaadisest leiust. Retsept šokolaadivõist, mis vist unisuse tagajärjel kogemata blogi külastajatele avalikuks ei muutunud. Oma süü oli ka kindlasti vaikselt elutuppa tungivatel koogilõhnadel. Ühesõnaga valmistasin mõni päev tagasi šokolaadimuffineid šokolaadikreemikattega, mille maitse sarnanes just-täpselt traditsioonilisele šokolaadivõidele. Tegingi ühe purgi seda kreemi hommikustele röstsaiadele määrimiseks. Nüüd siis jätkub pikemaks ajaks šokolaadiseid vahepalasid.


100 g võid, toatemperatuuril
225 g toorjuustu
(kasutasin Farmi toorjuustu)
1 tl vanillisuhkrut

60 g kakaod, magustamata
275 g tuhksuhkrut

Pane kõik ained mikserisse ning vahusta paar minutit kuni ühtlase segu moodustumiseni. Soovi korral võid šokolaadikreemile lisada röstitud maapähkleid, kreekapähkleid või näiteks halvaatükke.

20. mai 2010

Šokolaadijäätis küpsisetükkidega

/Prindi retsept/

Praegused ilmad on nii nauditavad. Olin paar päeva Tallinnas ja tunnistan, et Pärnus on suvi kuidagi suvisem rohelisem ja rõõmsam. Täna käisime sõbrannadega väikesel kohvitamise ringkäigul. Alustasime ühe super-teenindusega kohvikust, kus nautisime terrassil smuutisid ja salateid. Ümebrringi olid välikohvikud rahvast täis. Astusime oma kohvikute ringkäigult läbi loomulikult ka Supelsakstest, sealt nagu ikka kohustulik koogi-kohvi ring. Pärast veel pisike ringkäik mööda pisikesi Pärnu tänavaid....selline ilm võikski kestma jääda.

Ilusa ilma puhul aga peaks kõikidel külmkapis suure karbiga jäätist leiduma. Külm ja kreemjas veidi sokolaadine ja õigepisut jahutav...


6 dl rõõska koort (35%)
1 purk kakaoga kondenspiima

150 g šokolaadiküpsiseid

Vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Lisa šokolaadiküpsisetükid ning sega kõik korralikult lusikaga läbi. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ning külmuta 5-6 tundi.

17. mai 2010

Lihtne vahukooretort

/Prindi retsept/

Lihtsalt võrratu nädalavahetus oli. Uskumatult ilusad ilmad ning tegusad vabad päevad (eriti teen endale pai maitsetaimepeenra korrastamise ning pidevalt edasi lükatud akende pesu eest). Laupäeval siblisin hommikul vara juba taeva all paistva päikesega turule. Tekkis justkui südasuvine tunne - turg oli rahvast pungil ning ka maitsetaimede-, istikute- ja lillede müüjaid. samuti kenasti kõik vabad turukohad hõivanud. Täitsin oma turukorvi erinevate maitsetaimedega, lisaks veel mõned rabarberid, kimbuke rediseid ning maasikaid. Need viimased küll Hispaania toodang, kuid maitsevad nii päriselt. Nendel viimastel päevadel polegi justkui õieti arvuti taha pääsenud ning viimane blogipostitud oli ka ju tegelikult üsna ammu. Vaatamata sellele olen koogikesi küpsetanud ja katsetanud usinasti. Seda eelkõige ühe eelseisva projekti raames, tänu millele väljus nädalavahetuse koogirallist üsna mitu võitjat ja uut lemmikut. Järgnevalt aga üks tagasihoidlik ja ilmatuma kerge koogike, mis kunagi alt ei vea. Kaunistuseks peal needsamad turult soetatud päris-maitsega-maasikad.


1 biskviitpõhi
4 dl vahukoort

200 g kohupiimapastat

2 tl vanillisuhkrut
5 sl suhkrut
piima (immutamiseks)
maasikaid (kaunistuseks)

Vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Seejärel sega sisse kohupiim ja suhkrud. Lõika biskviitpõhi pooleks, immuta alumist põhja piimaga ning kata vahukoore-seguga. Aseta peale teine biskviit ning immuta ka seda piimaga. Kata kook pealt ja äärtest ülejäänud vahukooreseguga. Kaunista poolitatud maasikatega.


11. mai 2010

Maapähklivõi-toorjuustukook

/Prindi retsept/

Mul on mure, nimelt hakkab mulle tunduma, et ma olen maapähklivõi sõltlane. Tohutu hea on seda paigutada värskele saiale võimalikult paksu kihina. See kook sündiski puhtalt põhjusel, et mul oli kapis üle üks purk maapähklivõid, mille söömise kallale olin ma juba veidike asunud. Selleks, et terve see purgisisu ühe hetkega mu kõhtu ei satuks otsustasin maapähklivõi austajale omaselt valmistada vastava sisuga juustukoogi. Peale veel paras kogus šokolaadikastet ning võiks öelda, et sõltuvust tekitav kook on valmis. Soovitavalt tee kook valmis päev enne söömaasumist!


Põhi:
300g Digestive küpsiseid

150 g võid, sulatatuna

Täidis:

1 purk (350g) maapähklivõid (Peanut Butter)
400 g toorjuustu (kasutasin Farmi)
200 g hapukoort

1 sl suhkrut

2 muna
200 g piimašokolaadi


Kate:
4 sl kakaod (magustamata)
4 sl suhkrut

1 dl vett
25 g võid

Purusta küpsised ning sega sulatatud võiga. Suru küpsisepuruga 22 cm läbimõõduga koogivormi põhi. Täidise jaoks sega kokku 5 esimest koostisainet. Sulata šokolaad vesivannil ning lisa juustu-maapähklivõisegule. Küpseta kooki 180 kraadi juures 35 minutit, seejärel jäta kook avatud ahjuuksega ahju seisma.

Katte valmistamiseks sega kakao ja suhkur omavahel, lisa vesi ning kuumuta segu pliidil kuni see pakseneb. Sega sisse või ning jäta jahedasse jahtuma. Vala kaste jahtunud koogile.

Veel teisi maapähklivõiga retsepte kokkama-blogis:
Jäätis maapähklikreemiga
Šokolaadi-maapähklivõi batoonikesed
Maapähkli-banaanismuuti
Maapähkli-šokolaadiruudud

7. mai 2010

Maapähkli-banaanismuuti ja veidike kohvi ka lisaks

/Prindi retsept/

Tulin eile töölt, veidi väsinud nagu ikka. Kohvi tegemise ja mõtetes toa koristamise alustamisega tabas mind kerge magusanälg. Otsisin oma varudest välja pooliku maapähklivõipurgi. Variandid olid: söön koos pehme-pehme saiaga, pistan lusikaga pool purgist lihtsalt niisama nahka, teen miskit head koos saia ja võileivagrilliga ....või olen tubli ning kasutan ära korvi järelejäänud viimase banaani. Kuna teised pereliikmetest banaanile ei tundunud kandideerivat läks see käiku, lisaks veel piim ja kohvipulber. Valmis kergelt jäätist meenutava maitsega smuuti.... ja kui külmkapis mõned jääkuubikud ka veel leiduvad on veel ülimalt hea:) Piilu ka kohe lõppevat nami-nami kooskokkamist teemal kohv.


kahele

2 banaan
2 sl maapähklivõid
(Peanut butter)
1 pk Nescafe lahustuvat kohvipulbrit 3in1
3 dl piima


Püreesta omavahel banaanid, maapähklivõi ja kohvipulber. Seejärel lisa piim ning ning mikserda veel korra ilusti kõik läbi. Serveeri.

4. mai 2010

Martsipanitäidisega rabarberikook

/Prindi retsept/

Silmasin Eva tehtud koogikesi. Kohe tuli meelde eelmise suve minu üks parimaid maitseelamusi maasika-martsipanikook.... koogitegu võis alata! Selle valminud koogiga on nüüd nii, et alla kahe lõigu seda kooki süüa pole võimalik. Esimese koogilõiguga mõtled kogu aja sellest kui rikkaks võib martsipan teha kevadise rabarberikoogi ning enne kui imestusest üle saad on koogist taldrikul järel ainult puru. Teise tükikesega saad alles nautima hakata selle oivalist maitset.


4 dl jahu
2 sl suhkrut

näpuotstäis soola
150 g võid
2-3 sl vett


Täidis:
500 g rabarbereid
1,5 dl suhkrut
2 sl tärklist
1 tl kaneeli
100 g martsipani

Kate:
300 g hapukoort
2 muna
0,5 dl suhkrut

Koogi põhja valmistamiseks sega kuivad ained omavahel. Lisa või ning näpi purutaoliseks massiks. Seejärel lisa vesi ning sega tainas ühtlaseks massiks. Vooderda küpsetuspaberiga 24cm läbimõõduga koogivormi põhi. Suru tainas vormi põhja ning eelküpseta 200 kraadi juures 10 minutit.

Puhasta rabarber ning lõika väikesteks tükkideks, sega kokku suhkru, tärklise ja kaneeliga ning jäta seisma ca 20 minutiks (vedelik peab ilusti eralduma). Seejärel aseta rabarberitükid eelküpsetatud põhjale. Murenda peale martsipanitükid ning vala peale omavahel kokkusegatud katteained. Küpseta 180 kraadi juures 50 minutit. Enne söömist lase täielikult jahtuda.

1. mai 2010

Rabarberikook vanillise pudinguga

/Prindi retsept/

Eilne päev oli nii tore - valmis selleaasta esimene rabarberikook. Kauaoodatud ja igatsetud koogike juba vist sellest ajast, kui esimesed päikeselised ilmad üle lumevallide külla tulid. Ausalt öeldes on hetkel minu gapäevaseks rituaaliks hommikul vara peenramaale lipata ning piiluda, et ehk on rababer imeväel eelmise hommikuga kasvu ca 10-15 cm juurde visanud... nojah unistused unistusteks. Küll aga suutsin ma leida täiesti rabarberimõõtu jublakad Pärnu ühest toidupoest. Sealt samast piimmariiulist haarasin kaasa veel topsiku vaniljepudingut ja nii ma siis jalutasingi koju nende õndsate mõtetega soojast rabarberikoogist.

Põhi:
1 dl suhkrut

1 muna

125 g sulatatud võid

4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl vaniljesuhkrut

Kate:

250 g vaniljepudingut (kasutasin Tere topsipudingut)
1 muna

ca 500 g rabarbereid (puhastatud ja kooritud)

2 dl suhkrut

1 sl kartulitärklist
kaneel


Sega katteks minevad rabarberitükid, suhkur, kartulitärklis ja kaneel omavahel, jäta seisma. Põhja jaoks vahusta suhkur ja munad, lisa sulatatud või ning omavahel kokku segatud kuivained. Pane tainas koogivormi (kasutasin 25x17cm suurust kandilist koogivormi) ja määri see lusika abil laiali.

Sega vaniljepuding ja muna ning vala see vormi põhjale. Kõige peale aseta rabarberitükid (rabarberitest eraldunud vedelikku ära koogi peale vala). Küpseta kooki 200 kraadi juures ahju alumises osas 30 minutit, seejärel küpseta ahju keskmises osas veel 30 minutit. Seejärel jäta kook lahtise ahjuuksega ahju seisma veidikeseks.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails