30. detsember 2010

Lumevahune kohupiimakook vol2

/Prindi retsept/

Hetkel ei miskit uut, lihtsalt üks retsept uuemas kuues. Järnev kook on vol2 minu piparkoogi-kohupiimakoogist. Lihtsalt juhuks, kui jõuluaeg on möödas ning piparkoogid enam elevust ei tekita. See veidi argipäevasem versioon on küpsetatud harilikust muretaignast, mille vahele on peidetud maasikamaitseline kohupiimatäidis.


Põhi:
125 g jahu

60 g suhkrut

näpuotsatäis soola
60 g võid

1 munakollane


Täidis:
1 dl suhkrut

2 sl jahu

2 sl toasooja võid

400 g kohupiimapastat (maasikamaitsega)

1 muna

1 munakollane

3 sl hapukoort


Kate:

2 munavalget

1 dl tuhksuhkrut


Põhja jaoks sega kuivained, näpi hulka või ning lisa munakollane. Sega purutaoliseks massiks ning kata sellega küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (Ø22cm) põhi. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 7 minutit.

Sega omavahel suhkur, jahu ja toasoe või. Lisa ülejäänud ained ning sega ühtlaseks. Vala täidis eelküpsenud põhjale ning küpseta 180 kraadi juures 35 min.

Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Seejärel lisa (ise pidevalt vahustades) juurde vähehaaval tuhksuhkur. Vahusta seni kuni segu muutub läikivaks. Aseta saadud segu koogile ning küpeta veel 180 kraadi juures 7 minutit. Enne serveerimist lase koogil jahtuda.

26. detsember 2010

Mandlirullid, nagu vanasti

/Prindi retsept/

Lumes on sumbatud ning Pärnu-Tallinn teel ka paar korda kinni jäädud. Tänane tulek Tallinnast venis aga tänu lumistele oludele õige pikaks. Koju jõudes tegime tule pliidi alla, soojendasime end veidi ning siis panin ahju needsamad mandlirullid. Pirukaid, mida olen sel talvel miskipärast teinud just siis, kui olen veidike külma saanud. Hetkel joongi teed ning söön kõrvale üht pisikest mandlirullikest. (Retsepti valmistasin Lusika kokasaates 11.12.2010)

Valmistamisel tuleb rullid korralikult kokku keerata, vastasel juhul võib täidis välja voolata, nagu seda juhtus ühe minu sõbrannast kaaskokkajaga:)

4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit

näpuotsatäis soola

0,5 sl suhkrut

50 g toasooja võid

2 dl hapukoort


Täidis:

85 g toasooja võid

0,75-1 dl suhkrut

50 g mandlilaaste

kaneeli

Määrimiseks:
1 muna


Sega kokku kuivained. Näpi hulka pehme või. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. (Võimalusel aseta taigen ca 30 min külmkappi) Rulli taigen ümmarguseks rattaks.

Täidise jaoks sega vahule või ja suhkur ning määri taignakettale. Laota peale mandlilaastud ning raputa peale veidi kaneeli. Lõika taignaring 12ks kolmnurgaks ning rulli saadud kolmnurgad laiemast otsast rulli. Määri saiakesi pealt munaga ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 20-25 minutit. Seejärel aseta restile jahtuma.

23. detsember 2010

Krõbedate leivakuubikutega heeringasalat

/Prindi retsept/

Sigin-sagin poodides, mille tunnistajaks sain täna, kui poodi veel paari jõuluõhtuks vajaminevat toiduainet otsima läksin. Lisaks veel pikk-pikk autoderivi poest tulles sillal. Lõpuks on ka Pärnusse jõudnud väike ummik:) Plaan on sedasama salatit valmistada esimeseks jõulupühaks, seepärast heeringat saigi poest ostetud. Väga mõnus ning kergelt traditsioonilisuse piiridest väljuv salat. Ilusat jõuluaega ning maitserohkeid elamusi pühade õhtutesse. (Retsept valmis kokasaates Lusikas 11.12.2010)


neljale

200 g leiba
4 keskmise suurusega keedetud kartulit

300 g keedetud või röstitud peeti

175 g heeringafileed

150 g maitsestamata jogurtit
meresoola

Lõika leib väiksemateks kuubikuteks ning prae kergelt õliga piserdatud pannil krõbedaks. Mõni minut enne leivakuubikute valmimist lisa pannile ka viilutatud kartulid. Kui kartulid ja leib on krõbedad, aseta need taldrikule, selle peale pane viilutatud peet ning tükeldatud heeringafileed. Maitsesta jogurt soolaga ning vala kõige peale.

Röstitud peeti kasutades, vaata retsepti siit...

21. detsember 2010

Jõulukook oranžitäpsulise porgandi, muskaatpähkli ning killukese valge šokolaadiga

/Prindi retsept/

Jõululaupäev on juba ukselävel ning toimetusi ja tegemisi veidike ikka on. Traditsiooniline piparkoogimaja meisterdamine oli eile - tegin see aasta veidi teistmoodi kui muidu, aga olen tulemusega väga rahul. Süldi keetmine hakkab täna, juhul kui turutädi, ikka lubatud seakoodi ja -jalad mulle kõrvale paneb, et siis peale tööd neid ostma saaksin minna. Kõrvits on ammu valmis ning ootab vaid maiustajaid. Jõulukeeks maitsestub ammuilma rõdul, ainuke töö on seda küpsetist vahel rummiga niisutamas käia. Mõningased jõulumaiused vajavad meisterdamist, kuusk tuppa toomist ning mõned traditsioonilised eeljõulutoidud tegemist. Jõuluretsepte kuhjub hetkel köögist tublisti ja siinkohal üks lihtsamast lihtsam mahlane porgandikook, mida soovitan ma sööma asuda kindlasti alates teisest päevast, just siis kui maitsed on ühtlustunud ning koogike mahlasem.
(retsepti valmistasin 18.12.2010 kokasaates Lusikas)

125 g võid, sulatatuna
2 muna

2 dl suhkrut
4 dl jahu

2 tl küpsetuspulbrit

1 tl vanillisuhkrut

1 tl kaneeli

1 tl muskaatpähklit

100 g india pähkleid, hakituna

200 g porgandit, riivituna


Kate:

100 g valget šokolaadi

200g toorjuustu


Vahusta omavahel või, munad ja suhkur. Sega omavahel kõik kuivained ning lisa taignale. Kõige lõpuks sega sisse riivitud porgand. Pane taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuvormi ning küpseta 200 kraadi juures 30 minutit.

Katte jaoks sulata šokolaad vesivannil. Seejärel sega see kokku toorjuustuga ning kata šokolaadiglasuuriga jahtunud kook. Enne serveerimist hoia vähemalt paar tundi jahedas.

16. detsember 2010

Hapukapsapirukad minu moodi

/Prindi retsept/

Üks ideaalne talveõhtu retsept: Meisterda plaaditäis hapukapsapirukaid, valmista endale kannuke suvel korjatud piparmündilehtedest valmistatud hõrku teed. Seejärel mähi ennasr suure sooja ja kõige pehmema pleedi sisse ning sea end mugavalt kamina ette. Seejärel hõika abikaasat, kes oleks nii kena ja nihutaks eemal asuva kohvilaua (mis kaetud piisava koguse pirukate ja teega) sinu juurde ning siis ei jää muud üle, kui nautida õhtut koos praksuva kaminetule ning mõne lemmikraamatuga.

(retsepti valmistasin ka 11.12.2010 kokasaates Lusikas).

8-12 pirukat

4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
0,5 sl suhkrut
50 g toasooja võid
2 dl hapukoort

Täidis:
1 sl võid
175 g hapukapsast
1 dl vett
Soola, suhkrut
75 g riivitud juustu

Määrimiseks: 1 muna

Sega kokku kuivained. Näpi hulka pehme või. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Võimalusel lase taignal külmas seista ca 30 min.

Täidise jaoks kuumuta pannil või ning prae kiiresti selles hapukapsast, lisa vesi ning hauta kaane all ca 20 min (vesi peab aurustuma). Maitsesta soola ja suhkruga. Rulli taigen ümmarguseks kettaks ja laota peale hapukapsas. Raputa üle riivitud juustuga.

Lõika taignaring 8 või 12ks kolmnurgaks (olenevalt kui suuri pirukaid soovid) ning rulli saadud kolmurgad laiemast otsast rulli. Määri saiakesi pealt munaga, raputa soovi korral peale juustu ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 25-30 minutit. Seejärel aseta restile jahtuma.

13. detsember 2010

Beseevahune kohupiimakook piparkoogiga

/Prindi retsept/

Vaikselt hakkan lisama siia retsepte, mida valmistasin Lusika kokasaates 11.12. Esmalt siis üks talvine ja veidi lumevahune kohupiimakook, põhjaks piparkoogitainas, täidiseks kohupiim ning katteks munavalgevaht. Vahel tuleb peale laiskus, mõned lihtsad asjad tunduvad nii keerukad ning kahtlemata on parim moodus leida veelgi lihtsamat moodust See maitsev kook valmis ilmselgest laiskusest. Laiskusest võtta ette järjekordne piparkoogitegu. Nende jõuluküpsiste vastu pole mul küll midagi, kuid viiendat päeva järjest laosega piparkooke vorpida on veidikene liig. Järelejäänud taignale on hoopis parem moodus sellesama koogi näol.

Ilusaid valgeid jõule (hetkel tundub see vist kerge juba liig, ilusast valgest on asi kaugel, kui sa ei suuda hommikul eristada oma valget autot valgest lumekuhjast:)


300 g piparkoogitainast

Täidis:

1 dl suhkrut
2 sl jahu
2 sl toasooja võid

400 g (2pk) kohupiima (teralist)

1 muna

2 munakollast
100 g hapukoort

Kate:

2 munavalget

1 dl tuhksuhkrut


Kata piparkoogitaignaga küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (Ø22cm) põhi. Sega omavahel suhkur, jahu ja toasoe või. Lisa ülejäänud ained ning sega ühtlaseks. Vala täidis põhjale ning küpseta 180 kraadi juures 35 min.

Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Seejärel lisa (ise pidevalt vahustades) juurde vähehaaval tuhksuhkur. Vahusta seni kuni segu muutub läikivaks. Aseta saadud segu koogile ning küpeta veel 180 kraadi juures 7 minutit. Enne serveerimist lase koogil jahtuda.

10. detsember 2010

Hapukoore-kommikook piparkookidega

/Prindi retsept/

Alates esimesest advendist olen ma püüdnud ikka lapsega igal nädalavahetusel piparkooke küpsetada. Selle nädalavahetuse tainas maitsestub juba nädala algusest jahedas. Piparkboogi peale läheb kaunistuseks ohtralt šokolaadikreemi, suhkruglasuuri ning igasugu maiuseid, alustades šokolaadilaastudest ja lõpetades röstitud soolapähklitega. Ise püüan kaunistada minimaalselt, natuke glasuuri, veidike kaunistust ja valmis. Minu väike abiline teeb aga kõike vastupidi - võimalikult õhukese piparkoogi peal on kuhjaga šokolaadiglasuuri, selle otsas veel suhkruglasuuri ning lõpetuseks šokolaadilaastude kuhi, halvaapuru ja kookoshelvestega. Piparkookidest mõne osa suutsin säilitada aga täiesti ilma glasuurita, sest plaanis oli valmistada ükspäev tööl niisama katsetuseks valmistatud koogikest, kus veidike jõuluhõngu ning jõulute ajal ebanormaalselt palju kodus olevaid šokolaadikompvekke.


Põhi:
250 g piparkooke

100 g võid, sulatatuna
1 tl vanillisuhkrut
2 sl brändit

Kate:
500 g hapukoort
3 muna
200 g toorjuustu
175 g suhkrut
3 sl jahu
150 g komme, tükeldatuna (kasutasin pralinee-täidisega kalevi komme)

Purusta piparkoogid peeneks ning sega sulatatud või, vanillisuhkru ja brändiga. Lao segu küpsetuspaberiga vooderdatud kandilise koogivormi (kasutasin 30x22cm) põhjale. Pane kõik katte ained kaussi (va kommid) ning mikserda segu segamini. Seejärel sega taignale sisse kommitükid. Vala kate piparkoogipõhjale ning küpseta 180 kraadi juures ca 40 minutit. Lase enne söömist jahtuda.

7. detsember 2010

Kodujuustu-tatrasalat

Tundub, et veidi kohatu postitus, sest selles salatiretseptis pole jõuluhõngugi. See-eest aga ideaalne jõulute-eelne kerge toit enne suuremaid jõulupraade, verivorste ja hapukapsahautisi. Ma ei ole küll väga tihe salativalmistaja, kuid see-eest on mul kogunenud retseptiraamatu vahele vaid kindlad salatiretseptid. See salat on üks neist korduvatest headustest.


suur kausitäis salatit

200 g tatart (keetmata kogus)
400 g kurki, kooritud

400 g makrapulki

400 g kodujuustu
4 sl majoneesi soola

Pane tatar soolaga maitsestatud keevasse vette ning keeda pehmeks. Haki kurk ning makra. Sega omavahel kodujuust, keedetud tatar, kurk ja makra. Lisa majonees ning maitsesta soolaga. Serveeri.