7. november 2010

Nostalgiline porgandi-kartulipirukas

Ümberringi toidublogides valmistavad kõik nostalgiahõngulisi toite. Viimase tõuke andis mulle Tuuli oma sotšnikudega, kui mõtlesin, et aitab - mina tahan vana head porgandipirukat. Sellist, kus riivitud porgand on peidetud kahe taignalapi vahele. Lisasin veidi kartulit porgandile seltsiks, tibake sibulat ning nostalgiat kohe küllaga. Kusjuures pean tunnistama, et eriti hästi maitses pirukas täna hommikul, kui pistsin selle korra ahju soojenema. Piruka kate muutus pealt nii krõbedaks, sisemus jäi seevastu aga pehmeks ja maitses täpselt nii nagu üks nostalgiline porgandipirukas minu jaoks olema peab.




Kohupiimatainas:
250 g kohupiima (teralist)

100 g võid, sulatatuna
1 muna

5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl suhkrut
0,5 tl soola

Täidis:
300 g porgandit
300 g kartulit
100 g sibulat

1 pisike tl soola

jahvatatud musta pipart
1 sl jahu

3 sl hapukoort


Sega kohupiim sulatatud või ja lahtiklopitud munaga (veidi muna jäta hiljem peale määrimiseks). Sega omavahel kuivained ning lisa seejärel kohupiimasegu hulka. Sõtku mass ühtlaseks taignaks.

Puhasta ja koori juurviljad. Porgand ja kartul riivi jämedalt. Sibul haki peeneks. Seejärel prae kuumal pannil sibulatükid kergelt klaasjaks, lisa riivitud porgand ja kartul, maitsesta soola ja pipraga ning kuumuta keskmisel kuumusel ca 4-5 minutit. Kõige lõpuks lisa jahu ning hapukoor, sega korralikult ning tõsta mass tulelt.

Vooderda pirukavorm (mõõtudega 25x17cm) küpsetuspaberiga ning suru pool taina kogusest vormi põhja. Laota peale täidis. Seejärel rulli teine pool tainast pirukale katteks. Tee kahvliga taignale mõned torked. Määri pealt munaga ning küpseta 180 kraadi juures 35-40 minutit.

5 kommentaari:

  1. Selle piruka pilt tekitab küll isu.Ammu pole kodust porgandipirukat saanud.

    VastaKustuta
  2. Pirukas näeb väga mõnus ja just selline vanaema ahjust pärit olemisega. Kusjuures sellist porgandi-kartuliga pirukat ei olegi proovinud. Väärib igal juhul to-do listi lisamist, tahaks kindlasti ära katsetada.

    VastaKustuta
  3. Kartul sattus sinna pirukasse täiesti juhuslikult. Porgandit oli natuke vähevõitu pirukale. Nii et käiku läks kartul ja täiesti õnnestunult:)

    Tuuli, täna tekitas mul tohutu suure isu sinu tehtud ekstra keeks - selline mõnus kohvikõrvane tundus. Kui kapis oleva kahe koogiga lõpparve teen, läheb ekstra keeks ahju:)

    VastaKustuta
  4. Hirmus porgandipiruka isu tuli peale :)
    Kas isadepäevaks ka retseptiüllatus tuleb? Äkki jõuab enne,kui tähtis päev käes :)

    VastaKustuta
  5. Isadepäevaks on mul kook juba mõeldud, seda postitada aga varem kajuks ei saa. Küll on aga üks koogike küll, mida olen mitu korda teinud, aga siia veel postitada pole jõudnud. Homme on meil sõbrannadega inglisepärane kella-viie-tee (terve õhtu kuulus kokkamisele), aga kui jõuan, siis homme selle koogikese siia postitan;)

    VastaKustuta