25. oktoober 2010

Sakste kardemoni-sukaadirullid

/Prindi retsept/

Minu üheks maitsvamaks aja mahavõtmise tegevuseks on sisse astuda kodu lähedal asuvasse Supelsakste kohvikusse, istuda põrandalambiga arustatud aknaääresse lauakesse ning tellida teenindajalt tassike musta kohvi ning üks sukaadirull kardemoniga. Eriti mõnus on siis kui veel vihma sajab, ma pean ütlema, et ahjuküttega soojas kohvikus on lausa lust piiluda aknast imesuuri vihmapiiske. Niisiis, teenindaja toob lauale tellitud, kauaigatsetud kardemonirulli - lihtne saiake, aga maitseelamust oi kui palju. Maitse on tõesti hea - järelikult peab ka ise ikkagist kodus proovima. Ahi küdema, õige väheke meisterdamist ning rullid ahju - maitse on just nagu sakste saiakestel.


500 g pärmi-lehttainast
60 g võid

2 apelsini riivitud koor
125 g suhkrut
2,5 tl kardemoni


Soovitan kasutada valmis-rullitud tainast (cristella), vastasel juhul rulli tainas õhukeseks ca 0,5 cm paksuseks. Sulata või koos riivitud apelsinikoortega, tõsta tulelt ning sega juurde 75 g suhkrut ning kardemon (ära liiga kaua sega, sest suhkur ei tohiks ära sulada).

Seejärel määri segu taignale, raputa peale ülejäänud 50g suhkrut ning keera tainas lühemast otsast rulli. Lõika rull viiludeks ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadises pöördõhuga ahjus 10-15 minutit.

23 kommentaari :

  1. Need meeldisid mulle ka väga seal Supelsakstes!

    VastaKustuta
  2. Need on tohutult sõltuvust tekitavad saiakesed. Aga vähemasti nüüd saan ise kodus neid tegema hakata, olengi seda retspti kaua otsinud/oodanud:)
    Tänud järjekordse mõnusa retsepti eest:)

    Kaia

    VastaKustuta
  3. Tegin neid koos oma 3a tütrega. Väga maitsvad ja mõnusad, just sügisõhtutesse sobivad :o)

    VastaKustuta
  4. Need on saiakesed, mida ma veel pole jõudnud mekkima minna... aga küll ma jõuan, eks. Nüüd saan muidugi ise ka teha ;)
    Ma katsetasin täna dallase saiadega... oleks võinud veidi kompaktsemad tulla, aga noh maitse on hea!

    VastaKustuta
  5. ma pole neid supelsakstes ise proovida jõudnud - alati on mingi koogiring. aga välja näevad küll täpselt nagu supelsakstes!

    VastaKustuta
  6. Pille - need on ainukesed saiakesed seal, mida vist peaaegu et alati kohvi juurde võtan:)

    Kui ise ei ei viitsimust teha, siis soovita kindlasti supelsakstes proovida:)

    VastaKustuta
  7. Meil kahjuks pärmi-lehttainast ei müüda. Aga ma kujutan juba ette, kui mönusa maitsega need on....

    VastaKustuta
  8. Viimasel ajal olen ma üsna suur sõber selle pärmi-lehttaignaga:)

    VastaKustuta
  9. ainult juba eellugu paneb saiakesi küpsetama ja õues vihma ootama :)

    VastaKustuta
  10. Aitäh naabrinaine hea lihtsa retsepti eest.Lisan selle kindlasti oma lemmikute hulka.Tuba on nii head lõhna täis ja olen kindel,et seltskond kellega ma täna neid rullikesi nautima hakkan,kiidavad sind taevani!

    VastaKustuta
  11. Mõtlesingi Kersti koju tulles, et keegi vist küpsetab kardemonisaiu:) alguses kahtlustasin Olavit, et ta põlle ette pannud, aga selge - hoopis sina siis küpsetasid:)

    VastaKustuta
  12. head saiakesed kakao kõrvale:)
    Su blogi on suurepärane, meil kodus igasuguseid kokaraamatuid ja käib ka toiduajakiri, aga sul siin kõõik mõnusasti kompakselt koos ja tore teha. Emale ka rääkind ,et siit saab häid retsepte ja näidand pilte ja kiitnud.
    Sa võiks teha sellise rubriigi nagu ntks: 1.nädal minu peres. Ehk siis paned kirja sinna oma õhtusöögi vms :)
    Jätku leiba!

    VastaKustuta
  13. see rubriigi idee ei ole üldse paa mõte. mul aa pikemat aega siin blogis veidi täiendusi tuua ja veidike muuta, aga aega napib. Hetkel tundub, et enne märtsi rahulikumaks ei lähe:)

    VastaKustuta
  14. Tere!
    Tahaksin väga neid rulle teha. Suvel olin kuu aega Pärnus ja ei möödunud päevagi, mil ma poleks Sakstes söömas käinud ja need rullid jäid väga südamesse. Aga mul on natuke segadus taigna rullikeeramise osas. "Lühemast osast rulli keerata" kas see tähendab et kui ma olen taigna rullinud lahti nii et vasakult paremale on näiteks 20cm ja ülevalt alla on 10 cm siis kas rulli peab keerama vasakult paremale või alt ülesse? Loodan et ei jäänud väga segaseks küsimuse sõnastus :)

    VastaKustuta
  15. Lugesin kaks korda läbi ja siis sain sõnastusest ilusti aru:) Keerata tuleb rulli vasakult paremale, et tekiks suurem ja paksem rull. Teistmoodi rulli keerates tuleb rull õhem

    VastaKustuta
  16. Aitäh vastuse eest! Ma kahtlustasin natuke, et vasakult paremale, teisiti on mul kaneelirullid sellised pisikesed jäänud, aga sakste rullid on ikka tohutult pirakad. Kui paksusid viilusid Sa soovitad lõigata? Jälle üks rumal küsimus aga parem teha kohe nii nagu õige on ja lõpptulemuse üle rõõmu tunda :D Ma tahan, opist taastudes, nende rullidega teha ühte suurt üllatust perele, ja endale ühte eriti maitsvat nädalavahetuse hommikusööki.

    VastaKustuta
  17. paksusega väga koonerdada ei tasu, samas liiga paksult lõigates võib lõpptulemus veidi untsu minna. Ma pakun et mul on tavaliselt ca 2 cm paksused viilud.

    VastaKustuta
  18. ..unustasin mainida, et olen viimasel ajal neid sakste rulle veidi teisiti teinud, õigepisut kergemini:)

    VastaKustuta
  19. Sakste kardemonirullis on mingisugused marmelaadimoodi tükikesed sees. Sinu retsept neid vist ette ei näe? Sukaad? Või mis see apelsinimaitseline asi on ja kust seda saab?

    Tänud retsepti eest! :)

    VastaKustuta
  20. Sakste omades on see sukaad jah, Seda saab ise teha või siis poest osta.

    Üsna sarnase meki saab aga nii, kui apelsinikoort riivida saiakestesse.

    Tee nii: Sega toasoe või ja tuhksuhkur omavahel, lisa kardemon ja riivitud apelsinikoor ning määri saadud segu tainale. Keera rulli ja küpseta.

    PS! või-suhkru-kardemoni kogustega koonerdada ei tohi;)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails