14. juuli 2010

Küpsetamata Halvaatort küpsistega

/Prindi retsept/

Hetkel, tänu kuumusele, tundub üleliigne küpsetamine olevat igavene õudus. Pealegi asun hetkel kohas, kus puudub igasugune ahju kasutamise võimalus. Kui ahju ei ole, tuleb järelikult valmistada küpsetamata kooke. Samal ajal kui teised randa suundusid, käisin mina eile hommikul mustikal – kummikud jalas ning müts peas kirumas tänast kuuma ilma. Kuid nii ta valmis saigi - lihtsa valmistusega täidlase sisuga tort, millel pildil olevad mustikad asusid veel pool tundi enne pildid tegemist sügaval metsas.

Päikest, kuid veidi jahedamat ilma soovides, Ragne:)

Põhi:
1 pk (180 g) tumedaid küpsiseid
(Selga)
7 sl kanget kohvi
2 sl hapukoort


Kate:

2 pk heledat küpsist (Selga)
75 g halvaad
600 g hapukoort
1 pk tumedat küpsist (Selga)

Põhja valmistamiseks purusta tumedad küpsised hästi peeneks. Lisa 7 sl kanget kohvi ja hapukoor. Sega ühtlaseks ning suru täidis lahtikäiva 22cm koogivormi põhja.

Täidise jaoks murra küpsised väiksemaks (peab jääma nii suuremaid kui väiksemaid küpsisetükke. Haki halvaa peeneks. Sega heleda küpsise puru 400 g hapukoore ja halvaapuruga. Pane segu vormi küpsisepõhja peale. Haki ka tumedad küpsised väiksemaks ning sega 200 g hapukoorega. Aseta segu koogile kõige peale.

Lase üleöö külmkapis seista. Serveeri näiteks mustikatega.

20 kommentaari :

  1. Nii ilusad mustikad! Ja väga mõnus tort tundub. Tegin ka just halvaaga maasikatorti ja avastasin, et halvaa sobib nii hästi kohupiima ja vahukoorega. Pole kahtlustki, et hapukoorega ka :)

    VastaKustuta
  2. Koopatibi, meie pere üks lemmikuid on halvaa-hapukoorekreemiga küpsisetort. Tasub tõesti proovida.
    Eelmisel suvel meil maakodus veel ahju ei olnud juunist oktoobrini oli valmisidki meil ainult külmad koogid. Võimalusi on tegelikult lõputult. Proovitud sai igasuguseid variatsioone kohupiimast, vahukoorest, toorjuustust, hapukoorest, kondenspiimast, halvaast, küpsistest ja muidugi marjadest.

    VastaKustuta
  3. Minu üks klassikaline kihiti laotud küpsisekoogiretsept koosneb hapukoorest, tumedast kohvist, küpsistest ja veidikesest halvaapurust - hea lihtne teha aga maitseb nii-nii hästi

    VastaKustuta
  4. Väga hea kook, mees ütles, et see on nüüd tema üks lemmik-kookidest!
    Marjadest panin mustikaid ja metsmaasikaid, marjade lisamine on kindlasti kohustuslik, lisab värskust ja mahlasust!

    VastaKustuta
  5. Seda on tore kuulda, et selline auväärt tiitel koogile pandi:)

    VastaKustuta
  6. kas keegi seda sama vaarikatega on proovinud? Tahan vaarikatega teha, sest mustikaid linnas ei ole, turul kah nii kallid, et ei raatsi osta..

    VastaKustuta
  7. Kuna selle koogi puhul, asuvad marjad katteks peal, mitte koogi sees, siis koogi maitset see oluliselt ei müjuta erinevate marjade puhul. Nii, et võib vabalt kasutada just neid marju, mis endale maitsevad või mis just parasjagu saadaval on. Kui endal oleks vaarikad käepärast, kasutaks isegi neid.

    Talvel, kui värskeid marju ei ole, võib koogi katta aga röstitud metsapähklipuruga, kookoshelveste või mandlilaastusega. Patt ei ole ka kook ülekuhjata šokolaadipuruga:)

    VastaKustuta
  8. VÄGA magus kook. Ja kuidagi veniv või midagi sellist. Pildi pealt tundus nii ahvatlev, kuid kindlasti ma ei korda seda kooki, sest see on LIIGA magus. Isegi punased sõstrad ja põldmarjad ei leevendanud olukorda. Muidu maias pere on minuga ühel arvamusel - kook on liiga magus.

    VastaKustuta
  9. hmmm. kurb... kas äkki halvaakogus oli liiga suur?

    VastaKustuta
  10. Ragne, kas Sul on mõni retsept selline ka, mis oleks maitsev ja sisaldaks kakaohalvaad?

    VastaKustuta
  11. Isiklikult eriline kakaohalvaa fänn ei ole ning seda seet'ttu ka retseptides ei ole kasutanud. Küll aga saab ju kasutada seda retseptis tavalise halvaa asemel.

    VastaKustuta
  12. Iga kord kui seda pilti vaatan tuleb jube isu peale, tuleb lihtsalt lähiajal ära proovida :)

    VastaKustuta
  13. Minu jaoks on see ehtne suvekook millegipärast. Kuna suvilas elektripliiti ei ole, siis tegin seda see suvi lihtsalt niipalju. Hea ja kerge:).

    VastaKustuta
  14. Minul nüüd ka see kook tehtud. Retsepti jälgides ei tule see kook kindlasti liiga magus. Mahlasust tahaks rohkem, natuke panin täidisesse hapukoort lisaks, aga ikka oli selline suulakke kleepuv mass, aga see on ilmselt küpsisetordi paratamatus. Probleem tekkis mul põhjaga, mis oli nagu plastiliin, nii nätske ja veniv, kuidagi ei tahtnud vormi põhja küljest lahti tulla. Ma ei tea, äkki võtsin seda soovitust teha põhja küpsised hästi peeneks liiga tõsiselt, st tegin need täitsa pulbriks, äkki selles oli probleem. Aga no pika pusimise peale sain ikka tükid kenasti kätte. Halvaad paneks isegi natuke rohkem, maitse oli vaevalt tunda, kes ei teadnud, ei aimanudki enne kui ütlesin. Ja marjad tordil on kindlasti abiks.

    VastaKustuta
  15. Tuleb välja, et kook ei õnnestunud kohe üldse mitte:)

    Põhja puhul võis küll liig-agar küpsisepeenestamine halvasti mõjuda, sama võis olla ka täidise puhul - äkki jäid küpsisetükid liiga purud?

    VastaKustuta
  16. Ma ei ütleks, et ebaõnnestus, suurim probleem oli see põhi, mis tordilabidale saades ei tahtnud ka sealt küljest enam lahti tulla, aga see võis küll liiga peenest küpsisepurust tuleneda. Täidises olid mul üsna suured tükid ja täidisega ma jäin ikka üldjoontes rahule. Lihtsalt keegi eelpool mainis, et tuli liiga magus, minu meelest tuli täitsa paras.

    VastaKustuta
  17. aga ehk läks põhja-segusse liig-palju vedelikku?

    VastaKustuta
  18. Tere! Sooviksin teada, et kas selle ning üldse taoliste kookide koostises on ehk võimalik hapukoor millegagi asendada? Kui muidu salatites jms on hea variant maitsestamata jogurt, siis kookides jääb see usutavasti liiga vedelaks. Ehk on mingeid mõtteid? Kas sobiks maitsestamata kohupiim näiteks? :)

    VastaKustuta
  19. Maitsestamata jogurt jääb veidi vedelaks. Muidugi võib seda sõelal paar tundi nõrutada, siis on juba paraja paksusega. Maitsestamata jogurtoi nõrutamise õpetust saab vaadata: http://kokkama.blogspot.com/2011/03/sinihallitusjuustukaste-kreemjam-kui.html


    Aga muidu saab ideaalselt kasutada ka kohupiimapastat;)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails