13. juuni 2010

Püreesupp herneste ja nõgesega

/Prindi retsept/

Olin juba pikemat aega plaaninud miskit suppi noorte nõgestega. Mul oli aias isegi silm peal hoitud ühel erksavärvilisel nõgesepundil. Läksin siis ühel hommikul kummikindad käes ja plekk-kausike käes nõgeseid korjama. Vahepeal oli aga aias niitmisega tegeletud, nii et minu nõgesepunt oli maatasa tehtud. Pole hullu, ootan kuni kasvavad uued. Nüüd siis läksin uuesti nõgesejahile, ikka samamoodi - kindad käes ja seesama kausike käeotsas. Nõgesed olid alles, nii et sain neid terve korraliku punditäie. Ainuke viga oli tuul, mis mu korjatud lehed möööda aeda laiali pildus. Väikese vandumise tagajärjel korjasin aga aiast lehed kokku ning ca pool tundi hiljem sõime juba rohelist tõeliselt maitsvat suppi. Selleks, et ikka temaatikasse minna valmistasin kõrvale rohekaid kõrvitsaõlikukleid koos rohe-rohelise määrdega.


kolmele-neljale

1 l vett
400 g külmutatud herneid

0,5 sibulat, viilutatuna
1 aedvilja puljongikuubik
1 korralik kimbutäis noori nõgeselehti
150 g sulatatud juustu (soovitavalt Merevaiku)
soola, pipart


Lase liiter vett keema, seejärel lisa herned, viilutatud sibul ja puljongikuubik. Keeda ca 10 minutit. Vahepeal vala korjatud nõgeselehtedele peale keev vesi ning hoia neid seal paar minutit, et nõgesed enam ei kõrvetaks. Nõruta ning eemalda vartelt lehed (varred viska ära, supis lähevad kasutusele vaid lehed:)).

Pärast 10 minutit tõsta pott pliidilt ning püreesta korralikult kogu keedetud herne-sibulasegu. Püreestamise lõpu poole lisa kuumas vees ligunenud nõgeselehed. Seejärel pane pott uuesti tulele ning lisa supile sulatatud juust. Kuumuta seni, vahepeal segades, kuni juust on ilusti suppi sulanud. Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri.

4 kommentaari :

  1. Paistab maitsev. Olen jõudnud nii palju erinevaid nõgese retsepte lugeda, et peab vist isegi midagi sel suvel ära proovima. Ei tea, kas nõgest saab ka sügavkülmutada? On ta talvel külmikust võttes sama hea?

    VastaKustuta
  2. Ma arvan, et nõgest võib sarnaselt spinatiga käsitleda. Nii, et talvel peaks pirukatesse, suppidesse ideaalselt sobima:)

    VastaKustuta
  3. Tere!

    Kas seda suppi oleks sobilik teha ka kuivatatud nõgeselehtedega?

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails