4. mai 2010

Martsipanitäidisega rabarberikook

/Prindi retsept/

Silmasin Eva tehtud koogikesi. Kohe tuli meelde eelmise suve minu üks parimaid maitseelamusi maasika-martsipanikook.... koogitegu võis alata! Selle valminud koogiga on nüüd nii, et alla kahe lõigu seda kooki süüa pole võimalik. Esimese koogilõiguga mõtled kogu aja sellest kui rikkaks võib martsipan teha kevadise rabarberikoogi ning enne kui imestusest üle saad on koogist taldrikul järel ainult puru. Teise tükikesega saad alles nautima hakata selle oivalist maitset.


4 dl jahu
2 sl suhkrut

näpuotstäis soola
150 g võid
2-3 sl vett


Täidis:
500 g rabarbereid
1,5 dl suhkrut
2 sl tärklist
1 tl kaneeli
100 g martsipani

Kate:
300 g hapukoort
2 muna
0,5 dl suhkrut

Koogi põhja valmistamiseks sega kuivad ained omavahel. Lisa või ning näpi purutaoliseks massiks. Seejärel lisa vesi ning sega tainas ühtlaseks massiks. Vooderda küpsetuspaberiga 24cm läbimõõduga koogivormi põhi. Suru tainas vormi põhja ning eelküpseta 200 kraadi juures 10 minutit.

Puhasta rabarber ning lõika väikesteks tükkideks, sega kokku suhkru, tärklise ja kaneeliga ning jäta seisma ca 20 minutiks (vedelik peab ilusti eralduma). Seejärel aseta rabarberitükid eelküpsetatud põhjale. Murenda peale martsipanitükid ning vala peale omavahel kokkusegatud katteained. Küpseta 180 kraadi juures 50 minutit. Enne söömist lase täielikult jahtuda.

26 kommentaari :

  1. Niipea kui esimesed rabarberid minu kööki jõuavad, tahan ka seda kooslust proovida. See võib ikka jube hea olla.

    VastaKustuta
  2. jah...martsipan maitseb selles koogis nii hästi..

    VastaKustuta
  3. Kumb on parem, kas maasika-martsipani kook või rabarberi-martsipani oma?
    Mul on endal selline kiiks, et ma ei saa absoluutselt maasikaid koos rabarberiga süüa (nt maasika-rabarberikook on minu jaoks üks kohutavamaid kooke).

    VastaKustuta
  4. Mmm... rabarber ja martsipan sobivad imehästi kokku. See kook võib küll hea olla.
    Ise olen teinud rabarberitaskuid, kus täidiseks rabarber ja martsipan, soovitan proovida. Retsepti leiad minu blogist: http://kokkamas95.blogspot.com/2009/11/rabarberitaskud.html

    VastaKustuta
  5. no hetke aastaaega vaadates soovitan kindlasti rabarberiga proovida, suvel kui kodumaised maasikad müügil(või aias) saab ju maasikatega koogi ahju pista. Kindlasti soovitan kooki enne söömist korralikult jahtuda lasta, kuna hapukoorekate peab tahenema.

    VastaKustuta
  6. Mmm, mina kujutan isegi ette, et need maasikad ja rabarberid selles koogis koos hästi maitsevad. Olen seda kooki maasikatega juba see aasta teinud. Nämm, nämm, nämmm!

    VastaKustuta
  7. Kust poest te rabarbereid ostate?

    VastaKustuta
  8. H - rabarbereid praegu päris paljudes kohtades juba müügil. Ise olen ostnud see aasta Selverist, Pärnu port Arturi toidupoest ja turult.

    Kairi - tänase tähtsa päeva puhul, teeksin sulle seda kooki iga kell:)

    VastaKustuta
  9. Kas rabarberitest eraldunud vedelik läheb ka kooki või selle valan ära?

    VastaKustuta
  10. Eraldunud vedelikku koogis ära kasuta, muidu teeb see koogi liiga vesiseks. Kuidas järelejäänud vedelikku kasutada - ühe hea idee annab Petu siin ühes rabarberikoogi postituse kommentaaris!

    VastaKustuta
  11. Proovisin järgi, tõepoolest suurepärane kooslus ja hea lihtne teha ka :) Kusjuures martsipani oleks võinud minu maitsele isegi rohkem olla. Soovitan teistelgi proovida :)

    VastaKustuta
  12. Ragne, see kook on taevalik. Retsepti veidi muutsin ja küpsetasin väiksemas vormis. Parim 4. päeval...võibolla kõige-kõigem 5ndal, aga selleks ajaks oli see juba otsas. :)

    VastaKustuta
  13. Kas rabarbereid peab koorima? läksime siin ühega vaidlema sellel teemal :)

    VastaKustuta
  14. Helle ja Nora, mul on hea meel, et kok maitses. Tõsi ta on seistes muutub maitse ainult paremaks.

    Marite - noori rabarberivõrseid koorima ei pea, neil alles koor nii õhuke. Suuremaid ja vanemaid rabarbereid peab aga ikka koorima.

    VastaKustuta
  15. Väga hea kook tuli, martsipan ja rabarber sobivad hästi. Maasikaga ei kujuta hästi ette: kardan, et liiga lääge ehk tuleb :) Aga ega enne teada saa, kui järgi proovin :P
    Aitähh retsepti eest!
    Tults

    VastaKustuta
  16. Super hea kook! Olen seda ühe korra teinud ja siis kõik sööjad kiitsid. Täna plaan jälle seda valmistada. Seekord on degusteerijaks inimene, kes rabarbrikooke hea meelega ei söö. Usun, et see talle meeldib, sest martsipan annab koogile lihtsalt võrratu maitse.

    VastaKustuta
  17. Mulle maasikad seal koogis täiesti meeldisid:)

    Polegi eriti kohtunud inimesega kes rabarberikookidele pigem EI ütleb. Põnev on teada, kuidas meeldis:)

    VastaKustuta
  18. Nii, kook tehtud ja degusteeritud. Kommentaarid olid järgmised: pisut hapu, aga muidu väga hea. Marstipanimaitse on väga mõnus. Soovitati proovida seda kooki õuntega eha. Äkki keegi on teinud ja jagab maitseelamusi?

    VastaKustuta
  19. Eelneva idee kohaselt peaks seda kooki tõesti õuntega sügise hakul proovima. Siis tuleb vist veidi vähem suhkrut ainult lisada. Koogi hapusus aga võib oleneda täiesti ka rabarberitest. Osad on nii hapud, et kogu koogile oleks vaja täiendavat suhkrut lisada. Viimati kogesin seda klassikalise biskviitkattega raberberikoogi puhul. Olen seda tänavu mitmeid kordi juba teinud, kuid viimati tehtud oli ikka hapu hapu hapu:)

    VastaKustuta
  20. Ma tahaks ka järele proovida aga kust head martsipani saada üldse? Pole nagu sellise pilguga poes ringi vaadanud.

    VastaKustuta
  21. Soovitan Kalevi martsipani (mandliga). Seda müüakse nii rimis kui ka Selveris näiteks

    VastaKustuta
  22. Juba aastaid on just see kook olnud minu rabarberikoogihooaja avakook. Nii ka käesoleval aastal: eile küpsetasin ja täna sõime, lihtsalt niiiiiii hea :)
    Ja muidugi teen ma alati topeltkoguse, st suure ahjuplaaditäie.
    Suuur aitäh retsepti eest :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh meeldetuletamast seda retsepti. See koogike on tõesti hea:)

      Kustuta
  23. Tegin seda kooki perele ja oli väga super! Kuna ise ja ema väga liivataigent ei armasta, siis motlesin, et kas nt juubelitordipulbrist voiks sinna pohja alla teha? Muu jätaksin samaks, aga kuidas siis kypsetusajaga ja kraadidega oleks? Suurimad tänud :))

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus!
      Juubelitordipulber teeb koogi üsna magusaks, ma ise ei paneks. AGa kui soovi on, siis soovitan raputada mingi osa pulbrist vormi põhjale, sinna peale tõsta või-tükid ning siis selle peale retseptis antud täidis ja kate. Küpsemisaega nii kindlalt ei oska öelda, kuna ei ole nii teinud, aga pakun et selle võib esialgu samaks jätta:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails