4. aprill 2010

Peidetud munaga pikkpoiss

See on ikka uskumatu, kui koba ma olen munade keetmises, küll läheb koor katki, küll jääb munadekoorimisel koor munade külge, nii et pärast koorimist on munast järel vaid kollane (väikeste liialdustega, aga peaaegu....) Kui keegi vastavat koolitust korraldab, andke teada. Neid keedetud mune on vaja kuskil ka rakendada. Olen hulgaliselt nuputanud retsepte, mida saab valmistada just keedetud munadest. Siin üks pühadeteemaline hakkliharull. Vaadake kindlasti ka linnulihablogi tänast retsepti - see pirukaretsept on üks minu viimase aja lemmikuid!


600 g hakkliha
3 tl sibulahelbeid

soola, pipart
5-6 keedetud muna
75 g hapukoort
3 sl riivsaia


Rösti kuival kuumal pannil kergelt sibulahelbeid. Sega hakkliha röstitud sibulahelveste, hapukoore ja riivsaiaga. Maitsesta soola ja pipraga.

Tee hakklihasegu pooleks ning vormi kätega see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil ca 1cm paksuseks ristkülikuks. Lõika keedetud ja kooritud munadel ära valged otsad (nii saad need ilusti üksteise kõrvale ritta paigutada) ning aseta need ristkülikuks voolitud hakklihamassile. Seejärel kata ülejäänud hakklihaseguga, nii et munad jäävad ilusti keskele. Näpi otsad korralikult kinni ning vooli kätega vorsti-kujuliseks. Paki pikk poiss fooliumisse, jättes selle pealt avatuks. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 20-25 minutit.

19 kommentaari :

  1. Pikkpoiss munaga on minu totaalne lemmik - üks mõnus mälestus lapsepõlvest (ema on seda jube head poissi teinud alati just munaga):)Väga isuäratav pilt!

    VastaKustuta
  2. Kuigi ma ise väga lihasööja ei ole, võiks selle pikkpoisi tegemise ette võtta küll. Aga mis asjad on sibulahelbed ja kust neid osta saab?

    VastaKustuta
  3. http://thredahlia.blogspot.com/2008/02/blog-post.html

    munakeeduõpetus sulle.

    VastaKustuta
  4. Mina asendan tihtipeale tavalise sibula sibulahelvestega - jääb ära sibula hakkimise vaev ja vänge lõhn. Sibulahelbed poes maitseaineriiulil täiesti saadaval. Mina kasutan Ducros firma omasid.

    Tänud Elen- see loetud mul:)

    VastaKustuta
  5. Munaga pikpoisile lisan alati muna külgedele "nelja nurka" keeduporgandiribad- jääb mahlasem. Aga selle retsepti proovin ka kindlasti ära!

    VastaKustuta
  6. Pole küll teemasse aga tahtsin küsida kas vanilliessents on sama mis vanilliekstrakt, praegu olemas kodus aint nendes väikestes pudelites vanilliessents, kas võin neid kasutada või peankusagilt poest hoopis muud otsima, sest retseptis kirjas kas 1 tl vanilliekstrakti või
    1 vanillikauna seemned. Ja kus ma leiaks pärnus prosecco veiniäädikat?
    Tänud vastmast.

    ppp

    VastaKustuta
  7. Vanilliekstrakti saadakse looduslikust vanillist. -essents sisaldab aga vanilliini, mis siis on loodusliku vanilli aseaine. Vanilliekstrakton puhtam ja looduslikum, asendada aga võib loomulikult essentsiga.

    Prosecco veiniäädikat pole Pärnus poeriiulitelt otsinud. Minul soetatud see ammu aega tagasi tallinnast.

    VastaKustuta
  8. Tänud sellegi poolest :))

    VastaKustuta
  9. Pikk poiss = pikkpoiss.

    VastaKustuta
  10. oiii...piinlik lugu küll, ennast ajavad sellised totakad vead alati vihale, nüüd siis ise ka:) häbist silmad maad muudan ära...

    VastaKustuta
  11. Munade keetmisel õpetas mulle ema, et ei tohi kasutada väga värskeid mune, siis jääb koor tõesti kinni. Paari päevased munad on kõige paremad.

    Et koor katki ei läheks, panen ma nad keevasse vette ettevaatlikult. Tavaliselt ükshaaval suupilusika peal.

    Need on kaks mõtet, mis võivad aidata.

    VastaKustuta
  12. Tere Ragne. Munad peab panema jääkülma vette ja keetma vaiksel tulel või üldse tuli peale keema minemist kinni keerata. Nii jääb kollane imeilusa dekstuuriga.
    Munad hakkavad plahvatama temperatuurierinevusest, selleks ka külma veega pliidile asetamine.
    Amanda-Riin

    VastaKustuta
  13. Igasugused nipid ja vihjed on oodatud. aitä! Püüan oma muna keetmise oskusi ka lihvida:)

    VastaKustuta
  14. kõige lihtsam viis kuidas muna koore külge ei jääks on see kui asetad peale keetmist munad paariks minutiks külma vette. mina lõikan siis keskelt pooleks ja võtan lusikaga koore seest välja:)

    VastaKustuta
  15. Ma juba tasapisi omandan muna keetmise oskusi...

    VastaKustuta
  16. kui munad on keenud, raputan potti. koor läheb katki ja vesi vahele... väga lihtne hiljem koorida :)

    VastaKustuta
  17. Vot see näpunäide on minu jaoks miskit uut. Hea lihtne, aitäh!

    VastaKustuta
  18. Et munakoor keedes kati ei läheks, viskan potti munade hulka kaks tuletikku. See toimib, munad jäävad alati terveks, ma ei tea miks :D
    (kunagi Nigella saatest panin kõrvataha)

    VastaKustuta
  19. Väga kummaline, kuid peab järele proovima kasvõi uudishimust, kas toimib:) Tänud!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails