24. veebruar 2010

Kolmnurgeline küpsisekook

/Prindi retsept/

See kook valmis tänavu nami-namis toimuva Vabariigi aastapäeva koogivõistluse raames. Eelmise aasta koogiga tunnistati mind kolme parema hulka. Eelmise aastaga võrreldes läksin selles mõttes sama teed, et valmistasin ilma ahju kasutamata küpsetamata koogikese. Tegemist lihtsasti valmiva koogiga (maitseb taevalikult, aga lihtsalt), mis on aga saanud oma kolmnurgelisuse tõttu veidi erilisema kuju....

Selle aastane kook on inspireeritud kahest asjast: esiteks olen lähtunud koogi tegemisel oma rahvariiete vöö mustrist, kus sellise koogi kujuga kolmnurksete kujundite vahele on peidetud koogi peal ilutsevad rahvuslikud kujundid. Teiseks olen ikka ja jälle lähtunud meie lipu värvidest. (Antud pildil on näha pool koogi kogusest, panen aga kirja terve koogi jaoks vajaminevad kogused).

36 kandilist vaniljeküpsist
150 g erinevaid komme (kasutasin kama-, marmelaadi- ja vahvlikomme)
2 pk (400g) teralist kohupiima

200 g võid
1 dl hapukoort
4 sl kakaod (magustamata)
2 dl suhkrut

Glasuur:
4 sl võid

5 sl suhkrut
4 sl kakaod (magustamata)

2 dl hapukoort

Kaunistuseks:

rukkililleõisi munavalgeglasuuri (valmistatud tuhksuhkrust ja munavalgest)

Sega omavahel hapukoor ning kohupiim. Sulata või, sega sisse suhkur ning lisa see kohupiimasegule. Sega ühtlaseks massiks ning seejärel jaga saadud segu kaheks. Ühele poolele lisa juurde kakao ning kommitükid.

Jaota küpsised küpsetuspaberiga kaetud alusele 3x6küpsist. Selle peale laota ühtlase kihina hele kohupiimamass. Aseta peale ülejäänud küpsised ning kata need tumeda kohupiimaseguga. Seejärel tõsta äärmised küpsised küpsetuspaberi abil ülesse kolmnurgaks (nii et keskmised küpsised jääksid põhjaks) ning jäta kook seisma glasuuri valmistamise ajaks.


Glasuuri jaoks sulata või, lisa suhkur. Sega pidevalt kuni suhkru sulamiseni. Seejärel lisa hapukoor ning kakao. Kuumuta madalal kuumusel, ise pidevalt segades seni, kuni glasuur tumeneb. Kata kook ümbertringi glasuuriga ning pane jahedasse järgmise päevani maitsestuma ja imbuma.

Vahetult enne serveerimist kaunista rukkililleõite ja munavalgeglasuuriga peale joonistatud kujunditega.


37 kommentaari :

  1. väga hea näeb välja;)

    VastaKustuta
  2. Väga ilusad pildid, Ragne! Mulle meeldib selle tordi lihtsus ja see, et pole ahju sisse lülitada vaja :) Muhu männad tõid koheselt meelde populaarse ussisõnade-mängu ;) ;)

    VastaKustuta
  3. Tänud kiidusõnade eest!

    Ma varun suveks vakselt küpsetamata kookide retsepte. Kui suvel suvilas olen, siis seal on vaid puuküttega ahi ning kes see ikka sooja ilmaga (pöidlad pihus, et ilus suvi tuleks)tuba kütab:)

    VastaKustuta
  4. Ragne, pärast sellist talve me VÄÄRIME ilusat, sooja ja päikeselist suve :)

    VastaKustuta
  5. Hoiame pöialt, et suveks ikka need lumekuhjad ära sulavad:)

    VastaKustuta
  6. Väga kaunis kook!
    Peab ikka järgi proovima.

    VastaKustuta
  7. Väga kaunis, meenutab onu tomi onnikese kooki.

    VastaKustuta
  8. Tänud:)... kusjuures onu tomi onnikesega sarnane jah- mõlemad kolnurgelised:)

    VastaKustuta
  9. nii ilus kook ja kaunid fotod. Rukkilille õielehed on nii sinised-sinised...

    VastaKustuta
  10. Tänud:) Mina vesistan Mari-liis Sinu kreemjat Iseseisvuspäeva koogi pilti vaadates:)

    VastaKustuta
  11. Eile tegin ja täna sai oma hambaga seda kooki proovitud. Teen selle oma teisipäevasele sünnipäeva lauale. Väga meeldis.. mai tea kas sai palju kakaod, aga selline törts mõrkjas ja tummine kook + atraktiivne välimus, kõrvale ampsasin endatehtud vanilje jäätist ja need kaks asja toimisid üheskoos suurepäraselt. Aitähh hea retsepti eest! pilte kiidan kaa :D

    VastaKustuta
  12. Aitäh:)

    Arvatavasti oli kakao kogus liiga suur, sest mõrkjas ja tummine kook ei jää,,, selline magusapoolsem kohupiimane ikka.

    VastaKustuta
  13. Suurepärane ajastus su retseptil, meil käisid just siin külalised, aga ahi on vahepeal sussid püsti visanud (õnneks toppisin ära sõites kõik vabad kohvrinurgad Larsi tellimusel Selga küpsiseid täis ;). Tegin muidugi ühe tobeduse - kuna kooki oli vaja samaks õhtuks, siis kastsin küpsiseid eelnevalt leigesse piima, see tegi aga loomulikult äärte peale voltimise võimatuks. Kena käkk tuli, aga glasuur parandab õnneks kõik vead ;)

    VastaKustuta
  14. Saan, ma õigesti aru, et Sa norras? Ma mõtlesin, et sa ikka kodumaal...tore kui sain retseptiga abistada:)

    VastaKustuta
  15. Norras jah, 16. märts oleme tagasi jälle.

    VastaKustuta
  16. Oi nii ruttu juba:) väike beebipidu siis?

    VastaKustuta
  17. Otsustasin ka siis ära proovida, kuid minu glasuur jäi palju heledam...ja imelikul kombel see sisemine kakaokreem väga paks, nii et pidin veel hapukoort kõvasti lisama...valmiskujul maitsnud veel ei ole, aga eks paistab missugune ta hommikul on:)
    Ja tänane magusaannus on neljakordselt ületatud, see šokolaadikohupiim oli lihtsalt võrratu ja pärast muidugi süda paha:D

    VastaKustuta
  18. Minu poolt natuke tobe küsimus, aga kas sa kohupiimasegusse ikka võid lisasid?

    Selle glasuuriga on nii, et mida kauem seda madalal kuumusel kuumutad, seda tumedamaks ta läheb. Nii, et natuke kannatust. Kusjuures, mulle läheb ka tohutult see šokolaadikohupiim peale, rammus, aga hea:)

    VastaKustuta
  19. Võid lisasin, no võib-olla kuskil 50 g vähem, siis sellest ongi tingitud ma arvan.
    Hommikul oli natuke kurb üllatus, et kakaoglasuur oli mõranenud mõnest kohast, miks nii?

    Aga maitse on hea!!!:))

    VastaKustuta
  20. Mul ka vahets kook järgmisel päeval mõranenud, ei teagi miks. Aga teen siis natuke veel šokolaadi glasuuri ja kallan koogile:)

    VastaKustuta
  21. Tahaks teada, et miks sa alati Selga küpsiseid soovitad? No odavamad on nad küll, rohkem e-ained ja säilitusaineid kui Kalevi küpsistes..

    VastaKustuta
  22. Selgad on nii mõnusalt krõbedad, samuti on neid (minu arvates) parem immutada....Kalevi omad jäävad kuidagi tuimad.

    VastaKustuta
  23. Peagi taas vabariigi aastapäev tulemas ja tahaks hirmsasti seda kooki teha...st. teengi. Aga kust saaks rukkilille õisi? Kas neid on kuskil müügis...apteegis vist rukkilille teesid ei müüda :)
    See sinine värv annab koogile nii palju juurde, et kui vähegi võimalik siis tahaks neid ikka sinna lisada!

    VastaKustuta
  24. Põnniga - mina olen just apteegist/tervisepoest kuivatatud rukkilillleõisi ostnud - tuleb leida pood, kus on korralik ürditeede valik :)

    VastaKustuta
  25. Ma olen paar päeva arvutst eemal olnud, aga õnneks on juba vastatud. Mina ostsin tervisepoest:)

    VastaKustuta
  26. No nii, saigi tehtud see kook! Kuju ei tulnud pärsid nii kena nagu siin pildil ja valge glasuur tuli liig vedel, seega mustrist jäid järele triibud :), rukkililli leidsin kah. Aga maitse! Uskumatu...kartsin, et küpsised jäävad kuivaks ja täidis liiga vänge aga väga-väga hea oli kõik. Peolaualt kadus see nagu niuhti...hommikuks jäi ainult üks väike tükike, millele pretendeeris kiiresti poja. Niiet tuleb peagi uuesti teha seda kooki!

    VastaKustuta
  27. See on tore ja eks see koogi kuju harjutades ikka ilusamaks lähe:)

    VastaKustuta
  28. Mul väike mõte teha seda kooki lapse 1. sünnipäevaks. Kahe- või kolmekordsest kogusest nikerdaks number ühe kuidagi kokku. Aga siit küsimus - mis sa Ragne arvad, kas mõte katta see kook šokolaadiglasuuri asemel martsipaniga on väga hull? Et nt glasuuri asemel kasutada seda heledat kohupiimamassi nö martsipaniliimina?

    VastaKustuta
  29. Martsiniga katmine on alati veidike riskantne. Martsipan hakkab ju üsna lihtsasti niiskete ainetega kokkupuutel sulama.

    Aga mõte ju hea ja sünnipäevaks martsipanikattega kook igati sobilik:) Seetõttu soovitan koogi katta õhukese kohupiimakihiga, seejärel see üle raputada peenestatud küpsisepuruga ning siis panna peale martsipan. Tänu küpsisepurule ei hakka martsipan sulama:)

    VastaKustuta
  30. Tegin ka seda äärmiselt ahvatlevat kooki järgi :) Kahjuks jäid mul küpsised täitsa kõvaks, kohupiimakreem sai ju vahele pandud, aga sellest tundub, et polnud kasu. Pealegi see suures osas valgus küpsiste vahelt välja, kui kooki kolmnurgaks üritasin vormida. Algul tuligi päris käkk, aga panin veidikeseks külmkappi ja pärast oli kolmnurgaks teda palju parem kujundada. Kreemi osa on aga loomulikult võrratu, seda võiks ka muude hõrgutiste puhul kindlasti proovida.

    VastaKustuta
  31. Seda on kurb kuulda. Mina olen alati kusjuures müelnud, et kuidas ilma ilmutamata küpsised nii mõnusalt pehmeks lähevad. Ühesõnaga, pole mul juhtunud seda, et küpsised kõvaks jäävad.

    Kardan, et kuna kohupiim oli liiga vedel ning see suures osas küpsiste vahelt välja valgus, siis seetõttu ei saanud ka küpsised kohupiimas imbuda.

    Kahju-kahju, sest kogu kook tervikuna on väga mõnus:)

    VastaKustuta
  32. Kas küpsised kõvaks ja kuivaks ei jää? On vaja küpsiseid immutada ka?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei, kindlasti immutada ei ole vaja. Kohupiimatäidis immutab täpselt piisavalt. Kui veel eraldi immutada, siis ei pruugi kook ilusti koos püsida:)

      Kustuta
  33. Tere! Kust saab osta rukkilille õielehti?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina olen ostnud neid apteegist. Seal, kus asuvad looduslikud teesegud:) Mahepoodidesse võib ka piiluda:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails