11. jaanuar 2010

Leib juustulisandiga

/Prindi retsept/

Kui olin leivaküpsetamisega ükspäev poole peale jõudnud, polnud kahtlustki, et seekord on tulemas miskit eriti mõnusat ning seekordsel leivamaitsmisel pelgalt ühe-kahe viiluga piirduda ei ole viisakas... ja nii oligi. Kujutage ette ahjust võetud värskelt aurav leib, millest eraldub äratuntavat juustust lõhna. Ja see maitse, täpselt nagu ampsaks juustust nõretavat keerusaia. Tunnistan, et nüüdsest on minu repertuaari kohe kindlasti tulnud juustlisandiga leib ja pole kahtlustki, et mida intensiivsema maitsega juust, seda parem lõpptulemus!


1/3 kogus leivatainast
150 g riivitud juustu


Lisa leivataignale riivitud juust. Sõtku korralikult juust taignasse ning seejärel pane taigen 1,5 liitrisesse küpsetusvormi. Lase rätiku all soojas kohas ca 4-5 tundi kerkida.

Küpseta kerkinud leiba ahjus. Pane ahju põhja kauss veega (vajalik selleks, et ei tekiks liialt kõva koorikut) ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 12-15 min

200 kraadi juures 12-15 min
180 kraadi juures 10 min

Pintselda leibasid ahjust välja võttes võiga (või veega) ning pane leib käterätiku alla jahtuma.

12 kommentaari :

  1. Ragne, mis juustu sa ise kasutad? Ma olen leivataignasse pannud köömneid ja juustu (äkki Saaremaa Hollandi juustu). Jäi hea, kuid mitte päris "nõretav keerusai".(mis on mu absoluutne lemmik:))

    VastaKustuta
  2. Minu lemmik on ka juustu leib köömnetega aga ainult juustuga ka hea.
    Ragne tänan sind nii hea leiva tegemise juhendi eest. Sain mõni aeg tagasi tänu sellele oma esimesed leivad tehtud. Nüüd enam meie peres poe leiba ei söödagi.

    VastaKustuta
  3. Üldiselt kasutan Edami juustu leibade tegemisel. Isiklikult ei soovita Hollandi juustu ja eesti juustu kasutada, sest nende maitse jääb küpsetistes nii nõrk. Keerusaiade puhul olen lisanud ka veidi juustutoodet, see sulab kuidagi voolavalt juustusaiade sisse.

    Eline - oi kui tore on kuulda, et koduse leiva tegijaid aina lisandub:)

    VastaKustuta
  4. Mina just mõtlesin, et kui ma ise leiba teeksin (häbi, siiani pole veel teinud) siis teeksin ka juustuga. No nagu ikka, me sarnaselt tegutseme ;)
    Ihii, sinu ei-ole-kook-ega-küpsis üllitise juurde pean mainima, et ma viimane nädal olnud küpsiste lainel, seega ikka ühtemoodi.... peaaegu :))

    VastaKustuta
  5. Ma ei imesta meie ühiste mõttelendude üle.....

    Aga mis sa leivateoga ootad, proovi ära, siis enam sellest pisikust lahti ei saa, ma võin vabalt juuretisega varustada:)

    VastaKustuta
  6. Tere! Olen lugenud Sinu blogi ligi pool aastat. Tore blogi!!!
    Saadan oma lisandused leiva tegemisest:
    1) kasutan tumedat muskovaado suhkrut - see on "natuke öko" ja annab hea maitse
    2) tegin omaloomingut - kilumuffineid - muffini vormi tavalist (ilma lisanditeta) leivataigent, siis 1 kilufilee ja veel 1 kiht leivataigent. Küpsetasin 225 C u 30 min

    Tulemus - pidin teise muffinivormi veel ostma, sest 12 kilumuffinit söödi liiga kiiresti ära

    Tervitades Riina

    VastaKustuta
  7. Riina, tore, et blogi meeldib. Tumeda suhkru lisamine on hea mõte. Olen seda korra teinud, kui endal tavaline suhkur oli kogemata otsa saanud, maitse oli selline õrn-karamelline, minule meeldis, ainult abikaasa natuke nurises:)

    Mul on pikemat aega isu ühe õige kilutäidisega leiva järele, lähiajal plaanin teha kindlasti, aga need muffinleivakesed on ka lahedad, sellised pisiked kuklileivakesed tulevad, olen teinud (ilma lisanditega siiski). Sellegipoolest söödi minu muffinid ka imekiiresti ära:)

    VastaKustuta
  8. Mina proovisin kilumuffineid teha, tegin prooviks ühe vormiga, 7 tükki.Õnnestusid väga hästi, kogu pere kiitis.
    Tänud Riinale hea idee eest! :)

    VastaKustuta
  9. Järgmine kord võtan plaaniks ka Riina idee järgi teha...:)

    VastaKustuta
  10. Selline küsimus, et kuidas sa leiba säilitad? oletan et ühe päevaga sa neid ära ei söö :)

    VastaKustuta
  11. Mina panen leivad tavalisse pisikesse kilekotti, väga ilusti püsivad värskena:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails