6. detsember 2009

Piparkoogikriimuline jäätisetort

/Prindi retsept/

Nagu ma Vale Napoleoni postituses mainisin, oli mul nädalavahetuseks veel üks tordike plaanis. See siis külalistele, kes tulid Andri 18 kuuseks saamist tähistama:) Kuna kalender näitab kohe lähenevaid jõule, siis polnud kahtlustki, et tordi peaosaliseks saavad piparkoogid ja šokolaadikommid. Kõrvalosatäitjaks talvele mitte nii omane koorest pakatav jäätis. Lõpptulemuseks oli jõuluselt karge ning väga maitsev jäätisetort, mis on heaks vahelduseks tavapärasele jäätisele. Ja lihtne on ta ka! Küpsistest kasutasin seekord nii omatehtuid piparkooke, kui ka poes müüdavaid Kalevi piparkooke (algul plaanisin kasutada Selga jõuluküpsiseid, kuid need on minu jaoks siiski liiga intensiivse ja nelgise maitsega, nii et kardetavasti matavad ka jäätisemaitse endasse).
PS! Kindlasti küpsetage ka niisama piparkooke, tuba saab täis mõnusat piparkoogilõhna, mida lihtsalt tahaks hammustada! Lisaks sellele on piparkoogitaina rullimise ajal hea võimalus tainast süüa....

100 g võid
300 g piparkooke

100 g šokolaadikomme, väiksemaks hakituna (Tõmmu, Teekonna, Roks)

Jäätisemass:

6 dl rõõska koort (35%)
1 purk kondenspiima


Sulata või pliidil. Purusta piparkoogid peeneks ja sega sulatatud võiga ühtlaseks massiks.

Jäätisemassi valmistamiseks vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb.

Vooderda kandiline kõrgete äärtega vorm (17x25cm) või lahtikäiv ümmargune (Ø24cm) vorm toidukilega. Jaga küpise-võisegumass kolmeks ja suru 1/3 küpsisesegust vormi põhja. Vala peale pool jäätisemassikogusest ning aseta peale kommitükid. Raputa peale 1/3 küpsisesegu ja vala peale ülejäänud jäätisemass. Kõige peale pane järgijäänud küpsisepuru ning suru kergelt käega peale, et küpsisepuru kinnituks. Aseta sügavkülma ca 6 tunniks. Ja valmis ta ongi!

22 kommentaari :

  1. Mmmm.... Piparkooid ja jäätis. Limps.
    Kas neid millalgi Tallinna mail ka pakutakse? Ma tuleks kohe külla :)

    VastaKustuta
  2. Vot Tallinna kohta ei oska öelda, aga Pärnus kohe kindlasti, nii et tulge külla;)

    VastaKustuta
  3. mmm, see tundub imehea :) Peaks kindlasti proovima !!

    VastaKustuta
  4. Mina tegin jäätisetorti Selga piparkookidega ja pean ütlema, et ei matnud nad midagi jäätise maitset endasse. Pigem oleks isegi rohkem tahtnud piparkooki tunda:)

    VastaKustuta
  5. Eks see oleneb muidugi maitsest:) Neljapäeval tegin Selga piparkoogiküpsise põhjaga juustukooki ja oi kui pettunud ma neid küpsistes olin:(

    VastaKustuta
  6. Selle tahaks küll järele proovida, sest olen sellest lihtsast jäätise retseptist väga vaimustuses. Miks siis mitte kuum kakao ja jäätisetort jõuludeks.Suur aitähh toreda idee eest!

    VastaKustuta
  7. Palun-palun Lemmi. See kakao idee on päris ahvatlev tordi kõrvale maiustamiseks!

    VastaKustuta
  8. Ragne, kas Sa piparkoogitainast ei tee ise? Nii palju erinevaid retsepte on saada. Ei oska kohe valida. Hea meelega kuulaks Sinu nõuandeid. Siiani on meie maitsed 95% ühtinud:)
    Kaia

    VastaKustuta
  9. No mina ei tea, aga see lillekaunistus tõmbab kohe suunurgad ülesse :) Tegin just piparkoogitaigna valmis, homme plaanis küpsetada...
    Sul on vist suured aknad. Mul pole juba tükk aega õnnestunud oma jõulumaigulisi katsetusi pildile jäädvustada. Täitsa kurvaks teeb...

    VastaKustuta
  10. Anonüümne- ikka teen ise, praegu mul topeltkogus piparkoogitainast maitsestub külmas. Retsept, mille järgi teen: http://kokkama.blogspot.com/2008/12/piparkoogid.html

    Koopatibi - aknad suured, kuid sellegipoolest pean pildistamise ja toidu tegemise ajastama 12.00-14.00 vahele. Pime aeg ei ole just mu kõige parem sõber:)

    VastaKustuta
  11. Heei! Võrratu blogi! Ehk on aega selgitada, kuidas LinkWithin pealkirja said eestikeelseks?
    Aitäh.

    VastaKustuta
  12. Tänud:) Ikka on aega selgitada, see on lahti seletatud sellel lehel: http://www.linkwithin.com/faq#ads_money
    (täpsemalt viies punkt) Kui hätta jääd, anna teada!

    VastaKustuta
  13. Proovisin ka eile siis selle piparkoogitaina ära.Mõtlesin,et teen topeltkoguse.
    Nüüd on umbes 4kg tainast ootel tegemist:)

    VastaKustuta
  14. Tõotab tulla piparkoogirohke jõuluaeg siis:)

    VastaKustuta
  15. Ma kasutasin ka Selga küpsiseid ja väga hea tuli, ise kiitsin ja külalised kiitsid :) Järjekordne tänu!

    VastaKustuta
  16. Tere
    Plaanis ka seda torti teha, aga oleks selline küsimus, et kuhu sa seda tumedat sokolaadi lisasid?

    VastaKustuta
  17. See on väga hea küsimus:) Ma olen kogemata šokolaadi veel lisanud jäätiseretseptile, Tegelikult kasutasin ainult retseptis olevaid šokolaadikomme. Muutsin näpuka ka retseptis ära:)

    VastaKustuta
  18. Tere,

    Avastasin alles hiljuti selle toreda blogi ja nüüd siis ka katsetama jäätisemeisterdamist. Algaja nagu ma olen, küsiksin, et kas annab teha seda ka tavalsite vanilje selga küpsistega? ja kas annab lihtsalt neid küpsiseid laduda nö küpsisetordi moodi?

    VastaKustuta
  19. Loomulikult sobivad ka tavalised selga küpsised. Tegelikult võid kasutada selle koogi puhul kasvõi oma lemmikküpsiseid:) Küpsisetordi põhimõttel saab ka seda ideaalset kasutada, olen proovinud:)

    VastaKustuta
  20. Tere Ragne! Suurepärane retsept :) Kas seda torti võib ka mitu päeva ette teha ja sügavkülmas hoida või parem on ikkkagi paari päevaga tarbida?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Loomulikult võib varem ette teha, aga siis peab lihtsalt meeles pidama seda, et mida kauem see sügavkülmas seisab, seda kõvemaks koogike külmub. Seepärast tuleks see lihtsalt pisut varem enne serveerimist toatemperatuurile tõsta:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails