2. november 2009

Šokolaadikommitäidisega kaneelisaiad

/Prindi retsept/

Pärast nädalavahetust Tallinnas oli kodus esimeseks ettevõtmiseks pliidi kütmine. Ja kui tuli juba all, tuleb kindlasti kasutada ära puupliidi ahjusoojus. Otsustasin valmistada kaua igatsetuid kaneelisaiakesi kapis olevate šokolaadikommidega. Minule meeldivad suured kaneelisaiad, et ikka käte vahel oleks, mida süüa. Uskumatu, kui maitsvalt on nad ahjusoojalt – šokolaad on lihtsalt sulanud kaneeliste saiakeerude vahele. Saiade söömisel oli abiks ka Andri, kes mööda tuba ringi jalutades omasuurust kaneelisaia hävitas. Tõesti head, kommidena kasutasin Kalevi pralinee- ja Tõmmu kompvekke.


8 suurt kaneelisaiakest

25 g pärmi
3 dl vett
1 dl suhkrut + 3 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks

0,5 tl soola
1/2 muna
ca 8-9 dl jahu
3 sl võid

Täidis:
50 g võid
3 sl suhkrut
kaneeli

100 g erinevaid šokolaadikomme


Määrimiseks:

1/2 muna


Pudenda pärm kruusi ja vedelda see umbes 3 tl suhkruga, sega õrnalt. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale veele. Lisa 1 dl suhkrut, sool ja pool lahtiklopitud muna, sega. Seejärel sõtku vähehaaval juurde jahu. Viimasena sõtku juurde õli. Raputa taina pind kergelt üle jahuga ning pane rätikuna kaetult umbes pooleks tunniks sooja kohta kerkima.

Kerkinud tainas rulli jahusel pinnal lahti umbes 1 cm paksuselt (mida suuremaid saiu tahad, seda piklikumalt ning kitsamalt rulli tainas). Sulata pliidil või ning määri taina pind sulavõiga kokku. Raputa üle suhkru ning rohke kaneeliga. Jaota tainale peeneks hakitud šokolaadikommipuru. Rulli tainas kokku vorstiks ning lõika see ca 3 cm paksusteks viiludeks. Aseta saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri pealt järelejäänud munaga ning küpseta 180 kraadi juures ca 20 minutit. Ahjust tulnud soojad saiad piserda kergelt üle veega, nii jääb lõpptulemus pehmem.


14 kommentaari :

  1. Ja mina oleks ka omasuurust kaneelisaia sinu taldrikult toas ringi käies söönud!!!! Peaks ka tegema.... Ostsin aga poest martsipani Stolleni. Nüüd pean selle köigepealt sööma...Kartsin, et on nii magus, aga polegi. Hea on.

    VastaKustuta
  2. oi, mul just tuli eile kaneelisaiakeste tegemise ajal Stolleni isu:) plaanin lähiajal vist tegemise ette võtta....

    VastaKustuta
  3. Ma poleks iial selle peale tulnud, et kommi saia vahele keerata :) Väga lahe.

    Ma ka just eelmisel nädalal sõin "Marzipanstollen"it, ema otse Saksamaalt tõi. Oli ikka päris-päris magus. Tegin sellest pilti ja mõtlesin, et võtan ise ka Stolleni tegemise ette ja võrdlen siis enda oma originaaliga :D

    VastaKustuta
  4. Mul tuli just täna kaneelisaiade isu ja mis ma nägin....meie isud ühtisid :))

    VastaKustuta
  5. Kusjuures mul ema hakkis kringli vahele pehmeid iiriskomme ja need olid seal ka niii nämmad. PEaks ise seda shokolaadikommi varianti proovima. Kui paksult neid komme sinna vahele puistad?

    VastaKustuta
  6. Koopatibi- hmmm...Ma pole kunagi poe Stollenit vist saanudki, vähemalt ei tule meelde?! Isetehtult see üleliia magus ei ole... täpselt paras:)

    Päikseke - aga ega Sul muud üle ei jää kui neid valmistada ja soovitavalt suur-suur kogus:)

    Miokas - ise mõtlesin ka, et oleks näiteks lehmakomme kuskil kapis, siis uhaks need ka kohe sisse, kindlasti oleks tulnud selline iiriseline mekk juurde. Kasutasin 100 g kompvekke, mis siis laotasin ühtlaselt üle terve taina. Väga tihedalt nüüd ei olnud, aga piisavalt, et sulava šokolaadi maitset tunda!

    VastaKustuta
  7. Nii ma tegingi, eile õhtul kogu perega tegime paraja portsu kaneelisaiu

    VastaKustuta
  8. Mmm, need tunduvad küll väga maitsvad, tuleb järele proovida. Olen juba tükk aega huviga sinu blogi jälginud. Sellest sain ka inspiratsiooni enda oma lõpuks teha. Suur armastus toidu ja toidu tegemise vastu on mul alati olnud ja sõpradele-tuttavatele olen ka sünnipäevadeks kooke küpsetanud. Oma blogi õnnistasingi sisse just nimelt sinu lehelt leitud retseptidega. Aitäh, et mind inspireerisid ja jõudu sulle!:)

    VastaKustuta
  9. Gerly, nii vahva - Tere tulemast toidublogijate sekka tulemisel:)

    VastaKustuta
  10. Tead, ma olen natukene hädas selle pärmitaina tegemisega. Vahel õnnestub, vahel mitte. Kui sa jahu sisse sõtkud, kas tainas lööb sul ilusti käte- ja kausi küljest lahti? Mul tuleb teine üsna vedel ja raskesti töödeldav, aga kerkib ilusti. Ilmselt peaks proovima natukene rohkem jahu lisada? (panin 3dl vett ja 9dl jahu, pluss õli...)

    VastaKustuta
  11. Siis kui olen rasvaine ära pannud, tuleb ka taigen ilusti käte küljest lahti. Võid proovida veidi rohkem panna jahu, kuid ole ettevaatlik kui liiga palju paned võib tulla selline vintske taigen, mis ei kerki:)

    VastaKustuta
  12. kas võiks kasutada taigna retseptis vee asemel ka piima? Mis see muudaks?

    VastaKustuta
  13. Loomulikult võib. Isiklikult kasutan tavaliselt aga kas siis piima-veesegu või ainult vett. Vesi hoiab saia kuidagi kauem värskena. Kohe söömiseks aga saab ka ainult piimaga.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails