26. november 2009

Šokolaadikommidega jõululeib

/Prindi retsept/

Palju õnne mulle – täpselt aasta pole olnud mul asja poes olevate leivariiulite juurde. Seda sai tähistatud ka veidi erilisema leivateoga. Nimelt on mul juba paar nädalat katsetamises erinevad jõuluretseptid, sealhulgas sai eelmisel aastal katsetatud jõululeiva perre ka uus retsept. Jõululeib šokolaadikommide, kookoshelveste ja päevakese Amarettos ligunenud kuivatatud puuviljadega. Maitse oli kiiduväärselt hea, meenutas nagu rohke täidisega keeksikest. Nädala lõpus pistan uue laari jõululeibadega ahju. Enne kui uut leivaviilu sööma hakkan, mainin veel seda, et šokolaadikommide kujul said leiva sisse peidetud nii Tõmmu kommid, täidisega šokolaaditrühvlid, pralineekompvekid.... ühesõnaga kõik, mis meie elutoas olevas kommikapis üle oli.


1/3 kogus leivatainast
100 g kuivatatud puuvilju

6 cl Amarettot
100 g kookoshelbeid

1,5 tl piparkoogimaitseainet
100 g erinevaid šokolaadikomme


Haki kuivatatud puuviljad väiksemaks ning pane kaussi koos Amarettoga ligunema juuretise käärimise ajaks.
Valmis sõtkutud leivatainale lisa alkoholis leotatud puuviljad, kookoshelbed, piparkoogimaitseaine ja väikemateks tükkideks hakitud šokolaadikommid. Sõtku korralikult, lisades vajadusel juurde paar peotäit rukkijahu (nii ei tule tainas liigselt vedel). Aseta leib 1,5 liitrisesse küpsetusvormi ning lase rätiku all soojas kohas ca 4-5 tundi kerkida.

Küpseta kerkinud leivatainast ahjus. Pane ahju põhja kauss veega (vajalik selleks, et ei tekiks liialt kõva koorikut) ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:

250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 12-15 min
200 kraadi juures 12-15 min
180 kraadi juures 10 min

Pintselda leibasid ahjust välja võttes ning pane leib käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.

7 kommentaari:

  1. Ma tegin ka just eile esimese jõululeiva katsetuse. Tuba oli head piparkoogi lõhna täis. Jõulud on teel... :)

    VastaKustuta
  2. Kuigi ilm on soe, püüan luua ka sellist jõulumeeleolu... esimesed jõuluhõngulised koogid juba tehtud ja küpsetatud, varsti läheb piparkookide meisterdamiseks:)

    VastaKustuta
  3. Tegin ka eile jõululeiba- väga hea tuli.
    Pohlamoosi küll kahjuks unustasin lisada.
    Kui siiani olen korra nädalas leiba teinud, siis nüüd tuleb tihedamini tegema hakata. Järgmisel korral proovin kindlasti kapsaga teha.

    VastaKustuta
  4. Aga see retsept ei näegi pohlamoosi ette. See oli mu eelmise aasta jõululeiva retseptis
    :)

    VastaKustuta
  5. Paistab jah, et ma olen seda eelmise aasta retsepti kasutanud. Peale pohlamoosi, mandlilaastude ja vaniljesuhkru panin sinna kõik komponendid.

    Sinu blogi on aga võrratu!!Müts maha ja sügav kummardus!
    Käin seda ikka uudistamas ning olen mitmeid retsepte ka ise proovinud.

    Jõudu ja jaksu ning jätkuvat pealehakkamist ja palju, palju häid ideid!

    VastaKustuta
  6. No siis tuli eriti rikkalik jõululeib välja:) Ma tegin eile jõululeiba, tänan õnne, et mees ei armasta magusa täidisega leiba - terve päts jääb mulle söömiseks:) Panen sinna peale pisikese võikihi ja juustuviilud, nii hea maitseb.

    Tänud heade sõnade eest ka:) Ideid mul jätkub. Köögitahvel on märkmetest tulvil;)

    VastaKustuta