7. november 2009

Kohupiimataskud keedutainaga

/Prindi retsept/

Neid maitsvaid küpsetisi ei valmista ma mitte esimest korda. Vahel tuleb tuuletaskute tegemist ikka ette. Tõsi küll, viimasest korrast, kui minu ahi tuuletaskute kerkimist nägi, on juba päris palju aega möödas. Juba pikemat aega laiutas köögitahvlil minu pean-lähiajal-tegema nimekirjas muude küpsetiste kõrval kirjutis – lähiajal valmistan kohupiimataskuid! Nüüd lõpuks saigi tehtud (suures osas tänu nami-nami kooskokkamisele). Maitselt vanas heas kuues – palju kohupiimatäidist ja natuke ümbrist täidise kooshoidmiseks, nii hea, niii hea. Põhiretsept varsti ribadeks sirvitud Ida Savi kokaraamatust Saiad, Pirukad, Koogid.

Keedutainas:
3 dl vett

80 g võid
0,5 tl soola
180 g jahu

4 muna

Täidis:

2 dl rõõska koort (38%)
400 g kohupiima
2 sl sulatatud võid

100 g suhkrut
2 tl vanillisuhkrut

Keedutaigna valmistamiseks lase potis vesi koos või ja soolaga keema. Tõsta seejärel tulelt ning lisa ühekorraga jahu. Sega kiiresti ühtlaseks. Pane anum uuesti tulele ning sega seni kuni tainas poti külgeldelt lahti lööb ning moodustab ühtlase palli. Tõsta uuesti tulelt ning lase tainal pisut jahtuda. Seejärel lisa ükshaaval munad, segades korralikult iga muna lisamise järel. Valmis tainas peab jääma ühtlane ja läikiv. Pritsi tordipritsiga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes kahe sõrme jämedused ribad. Küpseta 220 kraadi juures 15 minutit, seejärel alanda kuumust 200 kraadile ning küpseta veel 12 minutit. Pärast küpsemist lülita ahi välja, kuid jäta valminud tuuletaskud lahtise ahjuuksega ca 5 minutiks ahju seisma (nii ei vaju küpsetised kokku).

Täidise valmistamiseks sega vahustatud vahukoor ülejäänud ainetega. Tee jahtunud tuuletaskutele äärele väike sisselõige ning täida tordipritsi abil kohupiimatäidisega.

43 kommentaari :

  1. Kui ma vaatasin, et Ragne on teinud kohupiimataskuid ja kui ma nägin seda fotot, kus need taskukesed nii hõrgud ja maitsvad paistavad, siis olin kindel, et siin vähemalt 100 kommentaari. Kui aga nägin, et kõigest kaks, siis pidasin vajalikuks sekkuda :)
    Kohupiimataskud on üldse üks mõnusam ja maitsvam saiakeste pereliige ning need paistavad nii head, et kui lõunale lähen, siis võtan kohvi kõrvale kindlasti ühe tasku.

    VastaKustuta
  2. Kohupiimataskud on kindlasti asi,mida ma katsetama hakkan.Korra olen teinud keedutainast soolaseid juustupirukaid,hästi mõnusad tulid.
    Sulle Ragne aga jõudu ja edu laupäeval.Hoiame pöialt.
    Nägin,et täna olid teie kodus taas ajakirjanikud.Mis ajakiri seekord külas käis?

    VastaKustuta
  3. Toivo, loodetavasti toimus lõuna lõpetamine ühe korraliku kohupiimataskuga:)

    Kersti- Neid nii mõnusalt lihtne teha, kindlasti proovi.
    Laupäevane pöidlahoid kulub ära, loodetavasti midagi põhja ei kõrveta:D

    Tänane äärmiselt tore päev möödus kokkamise, pildistamise ja söömise tähe all. Tänastest toimetustest-tegemistest võib lugeda Anne&Stiili Jaanuarikuu numbrist ja lisaks osa retseptidest, mis ajakirja võib-olla ei mahu ajakirja blogist:) Artiklis kokkame koos Pangarööv peaosalise ja mu sõbranna Marilyn Jurmaniga:)

    VastaKustuta
  4. Hmm... esimese hooga rabasin 15min järel ahjust välja, kohe hakkasid kokku vajuma. Surusin ruttu ahju tagasi, et 12min veel. Ja siis 5min lahtise ahjuga... Aga vajusid selle viimase lahtise ukse etapi käigus ikka täitsa kokku :( Muidu kerkisid selle retsepti järgi väga ilusaks kõrgeks küll, varem pole õnnestunud ;)

    VastaKustuta
  5. vajusid lõpuks kokku? oi kui kahju...

    VastaKustuta
  6. Sisu on ka liiga vedel, kui 1-1 teha retsepti järgi. Muidu väga head.

    VastaKustuta
  7. kahjuks jäävad iga kord seest tooreks.olen juba kannatust kaotamas.täna umbes 10-s tegu.

    VastaKustuta
  8. hmm...aga proovi alguses äkki teha väikseid tulletaskud ehk siis nö profitroole. Ehk need tulevad paremini välja alguses...

    VastaKustuta
  9. Paar päeva tagasi tegin ning lisasin 3dl asemel 2dl vett (eelneva kommentaari tõttu, et liiga vedel taigen tuli) ning super super head õnnestusid! Kerkisid väga ilusasti, maitsesid veel paremini, ühed õiged tuuletaskud ühesõnaga :)
    Täna lähevad kordustegemisele!

    VastaKustuta
  10. Tegin täpselt retsepti järgi ja jäid väga väga head kohupiimataskud! Ma ei saagi aru, kelle arvates see taigen vedel oli, sest ma ei loe siit ühtegi kommentaari sellekohta välja?

    Omalt poolt viskasin ainult ahju põhja 100ml külma vett, samal ajal kui taskud ahju lükkasin, keedutaigen kerkib paremini kui niiskust saab. Järgmine kord teen ka ainult pöördõhu funtktsiooniga, sest ülevalt ja alt kuumusega režiim jättis alumised kergitamata, kuna need ei saanud õigesti kuumust, seega poole küpsemise pealt muudsin pöördõhu peale ja hakkasid needki ilusasti kerkima ja pruunistuma.

    VastaKustuta
  11. Ma olen viimasel ajal päris tihti pisikesi tuuletaskuid valmistanud just selle retsepti järgi - nii soolase kui ka magusa täidisega.

    Nõustun, et pöördõhk on hea abimees, ainult et siis peab ahju temperatuur olema 20 kraadi võrra väiksem:)

    VastaKustuta
  12. Kui mitu suuremat taskut sellest kogusest saab?

    VastaKustuta
  13. Kui ma teen nt suurema koguse tainast aga ahjus saan küpsetada vaid olaadi korraga, kas siis tainas võib niikaua seista et saan uuesti ahju panna?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka võib, teen tihti näiteks tuuletaskuid kahes jaos. Kata ainult tainakauss toidukilega, siis ei kuiva see ära.

      Kustuta
  14. Tegin ka täpselt antud retsepti järgi ja õnnestusid 100 %. Tänan retepti eest !

    VastaKustuta
  15. Kui tordipritsi pole, kas on ka mingi muu võimalus? Tahaks õudsalt ära proovida :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võib ka kilekotiga pritsida küpsetuspaberile tainaribad. Tainas kilekotti, nurgal lõigata sobiva suurusega ots maha ja ongi kodune tordiprits valmis. Kui soovid võid ka teha lihtsalt kuhjakesi, nii piisab ka lihtsalt lusikast:)

      Kustuta
  16. Tere!
    Kas kasutada kohupiima või kohupiimakreemi ja kas vaniljemaitselist või maitseta? Tänan

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siin võib tegelikult kasutada nii kohupiima, kui ka kohupiimapastat, vastavalt maitsele. Minule meeldib siiski kohupiimapasta. Kasutan maitsestamata varianti, See vaniljemaitsega on nii magus, et kindlasti jäävad selle kasutamisel retseptis olevad suhkrukogused lisamata:)

      Kustuta
  17. Mis ma teen valesti.Juba teist korda jääb taigen väga vedel,nii kui mune juurde lisan.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas oled asendanud miskit retseptis? Ehk on kasutusel liialt suured munad? Proovi nii, et lisad järgmine kord ühe muna vähem ning lisa need tainale kindlasti ükshaaval. Enne uue muna lisamist peab tainas korralikult segatud olema:)

      Kustuta
  18. Ideaalne retsept. Küpsetised alati õnnestunud ja ülimaitsvad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Minul on ka seesama retsept alati aluseks sedasorti küpsetiste valmistamisel:)

      Kustuta
  19. Lähevad täna tegemisele.

    VastaKustuta
  20. Ära tegin!
    Super head tulid välja. Aitäh, Ragne! Ma olen Sinu täielik fänn ja kokkan su blogi järgi koguaeg. Kui saaks siia ka pildi lisada, näitaks teilegi neid kauniater!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Suured tänud tagasiside eest ja suur rõõm, et need küpsetised õnnestusid:) Usun täiesti, et lõpptulemus oli imeilus!

      Kustuta
  21. Õnnestus täiesti selle retsepti järgi. Tegin keedutaigent esimest korda üldse.
    Kerkisid ilusti ja tulid väga maitsvad. Nagu ikka - siit võetud retsept tuleb hästi välja!

    VastaKustuta
  22. Mul ka vajusid lõpus kokku, jätsin ukse praokile.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siis oleks pidanud pisut veel küpsetama. Kestad olid veel tõenäoliselt n-ö pisut nõrgad!

      Kustuta
  23. Olen teinud selle retsepti järgi keedutaigent juba mitu aastat. Alati õnnestuvad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Ka minul on just see retsept alati kasutusel:)

      Kustuta
  24. midagi läks valesti tainas suht vedel minu arust ja välja tuli rohkem nägu väga õhulised saiakesed

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siis läks kindlasti midagi valesti. Vee kogus? Või äkki sai tainas kuumust liialt vähe?

      Kustuta
  25. Olen teinud selle retsepti järgi ja ALATI õnnestunud :) Tänan! Eile tegin mingis meeltesegaduses Nami-Nami retsepti ja õpetuse kohaselt- tulemuseks olid tainased kokku vajunud plönnid... Enesekindluse tõstmiseks kasutasin täna taas siinolevat retsepti ja õpetust- no super kenad tulid taas! Tänan veelkord! Margit

    VastaKustuta
  26. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  27. Aitäh järjekordse õnnestunud retsepti eest, Ragne! Nagu pagariärist oleks ostnud ja mulle just maitseb teralise kohupiimaga (Farmi kohupiim).

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails