7. september 2009

Suus-sulav õuna-plaadikook

/Prindi retsept/

Õunad, õunad, õunad. Õunakooke on sel aastal juba päris palju tehtud, kuid tahaks ikka veel. Kes suudakski isu täis saada õunarohketest, väikese kaneelilisandiga küpsetistest?? Minu poolt veel üks hea retsept, kus võimalik parajalt suur kogus õunu ära kasutada. Seda õuna soovitan ma serveerida külmkapikülmalt, nii ühtlustuvad selle koogi maitsed.Lõigake tükike seda oivalist kooki ning uputage see üle külma vaniljekastmega – te ei kahetse...


Põhi:
200 g võid

1 pk Juubeli tordipulbrit

Täidis:

1 kg õunatükke
100 g suhkrut

1 tl kaneeli

Kate:
4 muna
200 g suhkrut

50 g võid

1 dl vett
200 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Näpi või ja tordipulber ühtlaseks massiks ning suru küpsetuspaberiga vooderdatud ahjupannile.
Koori ja viiluta õunad (või rabarberid). Sega õunaviilud suhkru (kui on väga hapud õunad, võid suhkrut rohkem panna) ja kaneeliga ning vala segu tainale.

Katte jaoks vahusta munad ja suhkur. Sulata potis või, lisa vesi ja lase korraks keema tõusta, seejärel vala segu muna-suhkruvahu hulka. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber. Lisa munavahu hulka ja vala õuntele. Küpseta 175-kraadises ahjus 30-35 minutit. Lase jahtuda ning aseta ööpäevaks ehk ca 6 tunniks külmkappi.

14 kommentaari :

  1. Tundub väga mõnus ja kui ma mõtlen veel vaniljekastme peale, siis mmmm..... Tundub, et hetkel vist kõigil õuna ja suvikõrvitsa palavik. Kaasa arvatud minul. Peaks igatahes selle koogi ära proovima. Aitäh põnevate ideede eest igatahes.

    VastaKustuta
  2. Palun-palun:) Kusjuures, see palavik on hetkel vist paratamatu, kui hetkel nii suur õunte ja suvikõrvitsate uputus:)

    VastaKustuta
  3. Ragne, kuidas on võimalik peale kõike seda head-ja-paremat, mis sinu käe all valmib, veel hea vorm säilitada? :D
    Maria

    VastaKustuta
  4. Kas tead öelda,kas õun selle n.n. alõtšaga kokku sobib,näiteks moosina?

    VastaKustuta
  5. Maria - eks ma vist liigu kõik need koogid/küpsetised päeval lapsega jalutades maha:)

    Anonüümne - Õun sobib alõtšaga ideaalselt kokku. Isegi olen moosi valmistanud vahekordadena 1:1-le

    VastaKustuta
  6. Tundub väga mõnus aga kas ma sain õieti aru et keev võivesi valada munasegule? Kas jahu pärast kuumas segus klimpi ei lähe? Ja kas külmkapis seismine annab miskit juurde, ahjusoojalt pole nii hea?

    VastaKustuta
  7. Said täiesti õigesti aru Nelly:) Minul pole veel juhtunud, et klimpi läheks ja pole selle pärast kartnud ka. Tavaliselt teen biskviitpõhjasid sellise retsepti järgi, jääb mõnusalt õhuline. Varasemalt olen teinud sellise keeva vee meetodi järgi šokolaadist maasikakooki

    Ahjusoojana on peaaegu kõik koogid head, aga kui see kook külmkappi pista, siis koogi põhja maitse muutub kordi huvitavamaks ja maitsvamaks:)

    VastaKustuta
  8. Ei tea, miks mul nätske tuli :(? Temperatuur oli liiga madal? Küpsetusaega pikendasin niigi 45 minutini... Algul tundus ahjust välja võttes OK, aga jahtunult muutus "vesiseks" :(. Äkki kogenuma küpsetajana oskad öelda, mis ma valesti tegin?

    VastaKustuta
  9. Kas kogu kook oli vesine või ainult pealt biskviitkate?

    Esmalt pakuksin, et katte valmistamisel sai tainas kuidagi põrutada ning seetõttu tekkis küpsetisele katte alla nö vesiviirg.. Biskviittainas selline õrnake, ei taha rappumist ega põrutamist:)

    VastaKustuta
  10. Kate jäi vedel ja põhi ka... Ise mõtlesin, et äkki vahustasin mune liiga vähe ja siis see kokku segamine kuuma vedeliku ja pärast jahuga oleks pidanud ehk kiiremini toimuma? Ja põhjal kasutasin margariini (omaarust sellist kvaliteetsemat ikka) või asemel. Aga ära söödi see nii ehk naa, lihtsalt ma ise polnud lõpp-tulemusega rahul :).

    VastaKustuta
  11. Katte valmistamine käib nagu tavaline biskviitkate ikka - hästi ettevaatlikult. Põhja tegemisel olen ka mina margariini kasutanud, nii et selles ei saa asi olla.
    Tõesti kahju, et kook välja ei tulnud:(

    VastaKustuta
  12. Mul on ettepanek selgitada sammhaaval selle biskviittaigna tegemist. Nendest juhistest, mida leidsin internetist ei piisanud minusugusele pühapäevaküpsetajale. Otsisin kodustest kokaraamatutest, ei leidnud ja läks nässu. Olin vist liiga ettevaatlik. Või leiab kuskilt video ja kirjelduse, mitu minutit on õige vahustada, segada ?
    Biskviittaigen meeldib, aga ise teen väga harva.See kook tundub väga ahvatlev...

    VastaKustuta
  13. See on väga hea mõte, Kuna biskviittainas üsna kerge ning ajaliselt vägfa suurt mahtu ei võta, siis võtan selle lähipäevadel koos pildiseeriagakavasse. Kusjuures tegin eile just biskviittainaga valmistatud vahukoore-beseekooki. Õhtul püüan ka siia blogisse postitada, oleks mul eile selline idee antud, oleksin kohe pildid klõpsinud:)

    VastaKustuta
  14. Meie pere lemmik õunakook, super! :)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails