28. september 2009

Kissell koduaias leiduvast

/Prindi retsept/

Lisaks kompoti valmistamisele on kissell teine tore ja maitsev üllitis, kus saab kasutada kõiki neid aias olevaid saadusi. Mida need õunad ja pirnid seal puu all ikka kössitavad?! Praegusel ajal kehtib mul kisselli valmistamisel kindel reegel – see peab olema õuntest, pirnidest vms nii pungil, et lusikas sinna sisse pistes seisma jääks. Seda ülikiirelt valmivat kisselli teen ma praegu vist vähemalt üle päeva. Lisandiks äsja valmistatud riisipudru või vahukoore tupsuke.


450 g õunu/pirne/ploome
1 l vett

suhkrut
kaneeli, kardemoni

3 tl (kuhjaga) tärklist ja 0,5 kl külma vett

Koori ja tükelda õunad ning pirnid väikesteks tükkideks. Ploomid poolita ning eemalda kivid. Pane tükeldatud puuviljad koos veega pliidile keema. Kuumuta keemiseni ning maitsesta suhkru, kaneeli ja natukese kardemoniga. Keeda seni kuni puuviljad on pehmed. Seejärel võta pott tulelt, lisa peene nirena eelnevalt omavahel segatud kartulitärklis ja vesi, ise pidevalt segades seni kuni kissell pakseneb. Lase veidi jahtuda ning serveeri!

27. september 2009

Seene-tartaletid, justkui küpsised

/Prindi retsept/

Hetkel olen lummatud nendest imearmsatest seenetartalettidest, kus kõige muredama taina põhjal laiutavad üksteise võidu šampinjonid ning feta juust - kooslus, millega tegin esmakordselt tutvust kukeseenesaiade valmistamisel. Tegelikult võiks nendele lahtistele pirukakestele öelda hellitavalt ka küpsis - meeldivalt mugav amps, mis pole hiiglaslikult suur, et peaksid oma peast viskama magustoiduks mõeldud vaniljese õunakoogi ega ka mitte nähtamatult tilluke, et muretseda oma silmanägemise pärast. Vaata ka nami-nami seenepirukate kooskokkamist.


Mina sain 12 Ø8 cm tartaletti

Põhi:

3 dl jahu

0,5 tl soola
0,5 tl suhkrut
125 g külma võid
1-2 sl külma vett

Kate:

125 g hapukoort
300 g šampinjone
75 g feta juustu

soola, pipart

Põhja jaoks sega omavahel kuivained. Lisa või tükid ning näpi taigen purutaoliseks. Seejärel lisa vesi ning sõtku ühtlaseks massiks. Pane tainas pooleks tunniks külmkappi. Seejärel rulli tainas jahusel pinnal ca 0,5 cm paksuseks. ning lõika sellest tartalet vormide abil välja kettad. Suru kettad korralikult vormi põhja ja äärtele ning eelküpseta neid 180 kraadi juures 10 minutit.

Täidise jaoks prae eelnevalt puhastatud ja viilutatud šampinjonid kuumal pannil pehmeks. Maitsesta soola ja pipraga.

Aseta eelküpsetatud põhjadele teelusikatäis hapukoort, määri laiali. Selle peale aseta praetud šampinjonid ning seejärel murendatud feta juust. Küpseta 180 kraadi juures 20- 25 minutit.

25. september 2009

Õunakompott kergelt kaneelise mõttega

/Prindi retsept/

Õunu, pirne, ploome leidub aias nii palju, et üks hea võimalus on neid kulutada kompoti tegemisele. Vähele aega ja tibake vaeva ning kompotid purki. Ülimõnus on neid külmemal ajal purgist niisama süüa ning kui natuke pingutada, siis võib ju toorjuustukreemi või vahukoore mütsikese ka õuntele söömisel katteks peale meisterdada.... Kogustelt olen järginud Anni Arro retsepti, valmistusviisilt aga jätkan juba ammu sissekäidud rada. Selle sama retsepti järgides ootavad keldris söömisjärge veel paar purki pirnikompotti ning isuäratavalt roosaka värvusega ploomikompotid.


3 kg õunu
1,5 l vett
600 g suhkrut
1-2 kaneelipulka


Siirupi valmistamiseks lase vesi pliidil keema, lisa suhkur, kaneelipul(k)gad ning sega seni, kuni suhkur lahustub. Tõsta tulelt ning lase veidi jahtuda. Lõika puhastatud (koorega) õunad sektoriteks, eemalda südamikud. Lisa õunasektorid siirupile ning kuumuta 80 kraadi juures ca 5-10 minutit ehk seni kuni õunad on kergelt pehmed.

Seejärel aseta õunasektorid ettevalmistatud purkidesse. Tõsta kaneelipul(k)gad kõrvale ning vala kuum siirup õuntele. Sulge kaaned koheselt ning tõsta purgid tagurpidi rätikule jahtuma.

22. september 2009

Apple Pie koogikesed

/Prindi retsept/

Teate, viimasel ajal olen ma teinud hulganisti erinevaid õunakooke – küll lehmakommi lisandiga, hapukoorekattega ning peitnud neid isegi sidrunikooki. Tulemus on küll olnud hea, kuid mitte selline mida tahaks teinekordki teha ning eelkõige oma blogikülastajatega jagada. Täna aga valmisid ahjus pirukad, mille maitse oli erakordne. Tainas pirukate ümber oli meeldivalt mure ning täidis täpselt minu maitsemeelte järgi tummine ning mahlane - seda kõike üheaegselt. Ja veel see õunte-pirnide vahel kõige olulisemat peaosa mängiv muskaatpähkel...
Tegemist siis ameerklaste lemmiku Apple Pie koogi retseptiga, ainult et mini-versiooniga, et ikka kõigile oleks oma koogike:)


8 pirukakest

Tainas:
300 g jahu

1 sl suhkrut
1 tl soola
225 g külma võid

ca 3 sl külma vett


Täidis:

4 õuna

2 pirni

4 tl suhkrut
1,5 tl kaneeli
näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit
4 tl jahu

Määrimiseks:
muna

Koogitaina valmistamiseks sega omavahel kuivained. Lisa võitükid ning sõtku purutaoliseks massiks. Seejärel lisa vesi ning sega ühtlaseks tainaks. Pane külma seisma vähemalt pooleks tunniks.

Täidise jaoks koori ja tükelda pirnid ning õunad. Sega õuna- ja pirnitükid kokku ülejäänud täidise ainetega.

Seisnud tainas rulli jahusel pinnal lahti ning kruusi abil lõika välja 8 ketast (need jäävad koogile katteks). Järgijäänud tainas kogu laualt kokku ning jaota 8 võrdseks osaks. Määri muffinipann võiga. Suru tainapallid käte abil muffinivormi põhja ja äärtele (tainast peaks olema natuke ka üle äärte). Jaga täidis piruka põhjadele ning kata varemvalmistatud tainaketastega. Suru ääred ilusti kinni ja tee noaga piruka peale paar augukest, nii et üleliigne aur küpsemise ajal välja saaks. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 225 kraadi juures 15 minutit, seejärel alanda kuumust 160 kraadini ning küpseta veel 15 minutit, kuni pirukad on pealt kuldpruunid. Lase jahtuda vormis ca 30 minutit. Serveeri vaniljekastmega!

17. september 2009

Keeruga juustusaiad

/Prindi retsept/

Kui lapsega päeval jalutamas käin on mul alati suur karbitäis toitu kaasas. Igapäev kui õue jõuame on Andril automaatselt kõht tühi ning kohe on vaja midagi söödavat hamba alla pista, mis sest et toas sai äsja söödud suur kausitäis putru. Niisiis, küpsetasin hommikusöögiks endale ja mehele ning lõunaseks jalutuskäiguks lapsele neid juustuseid saiu. Praeguseks on juba kõik ammu-ammu söödud (kusjuures tegin topelt portsjoni) ning köögis laiutab vaid tühi korv üksiku saiapuruga. Nagu ikka olen ma arvanud, ei ole miskit paremat kui värsked ahjusoojad saiad – ja veel juustuga mis sulandub saiade riukalikesse keerdudesse.


25 g pärmi
3 dl vett

1 sl suhkrut + 3 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks
1 tl soola
7-8 dl jahu
2 sl õli
75 g riivitud juustu
võid (määrimiseks)


Pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt 3 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale veele, lisa suhkur ja sool, sega kergelt. Vala hulka jahu ning sõtku tainast korralikult. Kõige lõpuks lisa tainale õli ning sõtku veel korraks läbi. Valmis tainale puista peale väheke jahu, kata rätikuga ning jäta tainas sooja kohta kerkima umbes pooleks tunniks.

Kerkinud tainas rulli jahusel pinnal lahti ristkülikuks. Määri peale võid ning raputa üle riivitud juustuga (jäta natuke juustu hiljem peale raputamiseks). Rulli tainas lühemast otsast rulli (nii tulevad suuremad saiad). Lõika rull noaga 2-3cm paksuseks viiluks ning aseta ahjuplaadile. Küpseta 175 kraadi juures 20 minutit, seejärel raputa üle riivjuustuga ning küpseta veel 5-7 minutit. Ahjust välja võttes pintselda saiad kergelt üle veega. Jäta rätiku alla jahtuma.

15. september 2009

Ahjulõhe juustuse kattega

/Prindi retsept/

Üldiselt on nii, et kord nädalas on meil kalapäev, kõige lemmikumateks on selle päeval kujunenud kas siis lõhe aurutatult, taignas või seesama juustu katte all ahjusküpsetatult. No see on toit, mida ma pean vähemalt korra kuus kindlasti tegema. Väga lihtsasti valmiv ning tohutult hea. Kui enne olin ma arvanud, et aurutatud lõhele võrdväärset ei ole, siis pean tunnistama, et sobiv kandidaat on tegelikult täiesti leitud. (retsept leitud Selveri 2009 retseptikalendrist)


neljale
1 keskmise suurusega lõhefilee (ca 700-800g)
250 g riivitud juustu

2 muna
tilli, soola, pipart

Märi lõhefilee kokku soola, pipra ning hakitud tilliga. Sega omavahel lahtiklopitud munad ja riivitud juust. Kata kala juustu-munaseguga. Küpseta 200 kraadi juures ca 20-25 minutit, kuni juust on sulanud kuldkollaseks.

12. september 2009

Pizzapõhi – kõige paremas variandis

/Prindi retsept/

Jah, selle pizzapõhja retsepti tunnistan mina (ja eelkõige minu pizza-eksperdist mees) kõige paremaks, kuna see tainas lubab ennast venitada ja mätsida nii, et miskit käte külge ei hakka. Tegelikult teen ma selle retsepti järgi pizzat juba vist selle aasta algusest, aga no kuidagi pole jõudnud seda lihtsat retsepti üles kirjutada. Nüüd, kui mu sõbranna seda minult küsis, (sest olin seda taevalikku retsepti juba vaata, et iga päev kiitnud), otsustasin selle ka siin blogis välja tuua. Sõbranna igastahes proovis järele ja kiitis. Selle järgi võib valmistada nii õhukesi kui ka paksema põhjaga pizzasid. Meie pere lemmik on kindlasti see viimane. Panen kirja ainult põhja retsepti, sest katte võib vastavalt maitsele ise meisterdada, ühesõnaga viska kõik peale, mis vähegi maitseb. Minu pizzakattesse kuulub ketšup, hakkliha, tuunikala, marineeritud kurk, basiilik ning ohtralt kõige peenemalt riivitud juustu...ja kui külmkapis veel parmesani järel on, riivin seda ka kohe kindlasti peale. Retsept väikeste muudatustega ei kusagilt mujalt kui Jamie Oliveri sulest.


2 paksupõhjalist pizzat

7 g kuivpärmi

0,5 sl tuhksuhkrut

ca 325 ml leiget vett
400 g nisujahu
100 g maisijahu

1 sl peenikest meresoola

Lisa pärm ja suhkur leigele veele, sega kahvliga läbi ning jäta mõneks minutiks seisma. Sega omavahel jahud ning sool. Lisa seisnud pärmi-veesegu ning sega kuni kõik on segunenud. Sõtku tainast ning lase seejärel vähese jahuga ülepuistatult rätiku alla soojas 15 minutit kerkida.

Pärast kergitamist jaga tainas kahte ossa ning rulli mõlemast ketas. Aseta see õliga piserdatud koogivormi (Ø 24-26cm) põhja. Aseta peale endale sobiv kate (jäta pizza äär umbes 1 cm ulatuses vabaks) ning küpseta ahju alumises osas 250 kraadi juures seni kuni juust on pealt sulanud ning pizza on kuldne ja krõbe.

9. september 2009

Praemunasaiad kukeseente ja fetajuustuga

/Prindi retsept/

Ühel hommikul tegin ma praetud fetajuustu täidisega omletti. Mulle tohutult meeldis, kuidas juust praadides sulavaks ning kohati krõmpsuks muutus - ausalt öeldes polegi enne sellist praadimise varianti katsetanud. Igastahes, sellest nauditavast hommikusöögist mõlgutasin mõtteid praesaial omavahel kokku sobitada fetajuust ja kukeseened. Pole kahtluski, et see oli väga hea valik. Kõike seda täiustas veel praemuna ja värskelt hakitud petersell.

2 saiaviilu
25 g sibulat, peeneks hakituna

150 g kukeseeni

50 g fetajuustu

2 muna
värskelt hakitud peterselli

soola, pipart

Prae pannil saiaviilud mõlemalt poolt krõbedaks ning aseta taldrikule. Samal pannil prae sibul õlis pehmeks. Seejärel lisa puhastatud seened. Maitsesta kergelt soola ja pipraga. Kuumuta segades paar minutit ja kui seentest eraldunud vedelik on aurustunud, lisa murendatud fetajuust. Sega ning prae paar minutit ehk seni, kuni fetajuust muutub piisavalt sulavaks ning natuke krõbedaks. Kõige viimasena prae pannil munad mõlemalt poolt (prae niipajlu, et munakollane jääks õige natuke vedelaks). Maitsesta soola ja pipraga ning raputa üle hakitud peterselliga.

Aseta praetud saiaviiludele esmalt kukeseene-juustusegu, seejärel pane kõige peale praemuna.

7. september 2009

Suus-sulav õuna-plaadikook

/Prindi retsept/

Õunad, õunad, õunad. Õunakooke on sel aastal juba päris palju tehtud, kuid tahaks ikka veel. Kes suudakski isu täis saada õunarohketest, väikese kaneelilisandiga küpsetistest?? Minu poolt veel üks hea retsept, kus võimalik parajalt suur kogus õunu ära kasutada. Seda õuna soovitan ma serveerida külmkapikülmalt, nii ühtlustuvad selle koogi maitsed.Lõigake tükike seda oivalist kooki ning uputage see üle külma vaniljekastmega – te ei kahetse...


Põhi:
200 g võid

1 pk Juubeli tordipulbrit

Täidis:

1 kg õunatükke
100 g suhkrut

1 tl kaneeli

Kate:
4 muna
200 g suhkrut

50 g võid

1 dl vett
200 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Näpi või ja tordipulber ühtlaseks massiks ning suru küpsetuspaberiga vooderdatud ahjupannile.
Koori ja viiluta õunad (või rabarberid). Sega õunaviilud suhkru (kui on väga hapud õunad, võid suhkrut rohkem panna) ja kaneeliga ning vala segu tainale.

Katte jaoks vahusta munad ja suhkur. Sulata potis või, lisa vesi ja lase korraks keema tõusta, seejärel vala segu muna-suhkruvahu hulka. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber. Lisa munavahu hulka ja vala õuntele. Küpseta 175-kraadises ahjus 30-35 minutit. Lase jahtuda ning aseta ööpäevaks ehk ca 6 tunniks külmkappi.

4. september 2009

Grillitud suvikõrvitsaviilud

/Prindi retsept/

Üks hea idee, kuidas ruttu ja maitsvalt valmistada kapis olevast suvikõrvitsast midagi head. Tavaliselt teen mehele ja lapsele lõunasöögiks miskit liha, endale aga praegusel hooajal, kui suvikõrvitsaid peenramaal lademes, just neidsamu grillitud suvikõrvitsaviile. Kui need grillitud iludused kasta veel külma hapukoore sisse... oi te ei kujuta ette, kuidas mulle see maitseb.


1 keskmine suvikõrvits
oliiviõli

meresoola, pipart
peterselli, hakituna
riivitud juustu


Lõika suvikõrvitsast umbes 1 cm viilud. Aseta kaussi, lisa oliiviõli ning maitse järgi soola ja pipart ning raputa, et kõik suvikõrvitsaviilud maitsestuksid ühtlaselt. Aseta viilud ahjuplaadile. Raputa üle hakitud peterselli ning riivitud juustuga ja küpseta (või grilli) ahjus 200 kraadi juures ca 15 minutit ehk kuni juust on pealt sulanud ning suvikõrvits krõmpsuvalt pehme.

3. september 2009

Singi-kartulistruudel

Olen ka mina lõpuks jõudnud nami-nami sruudlite valmistamiseni. Kui eelmine nädal Tallinnas olin, siis juba sõbranna uuris, millal mina ükskord oma struudli valmis teen, ja siin see maitsvake nüüd ongi. Viimasel ajal olen valmistanud niipalju erinevaid õunakooke, nii et maitsemeeled lihtsalt nõudsid miskit soolast küpsetist. Uhkusega võin öelda, et struudlitegemise kartusest olen ma üle saanud. Imetlesin mõne hetke oma õhukeseks rullitud tainast ja imestasin, et pole seda tainast nii raske ühtigi paberõhukeseks rullida. Maitselt tuli see struudel just selline, nagu soovisin – juustune singistruudel, kus täidisega ei ole koonerdatud. Suurepärane struudlitainas pärineb Marult, täidis minu enda sulest:)



4 dl jahu
1 dl toasooja vett
0,5 tl 30% äädikat
3 sl õli
näpuotsatäis soola

Täidis:
200 g sinki
300 g keedetud kartuleid
1 muna
1 tl peterselli
1 tl sinepit
1 dl majoneesi
soola
1 dl riivleiba
150 g riivitud juustu

Määrimiseks:
50 g sulatatud võid

Sega omavahel toasoe vesi, äädikas ja õli. Mõõda kaussi jahu ja näpuotsatäis soola. Lisa vedelik ning sõtku elastseks tainaks. Pane tainapall pooleks tunniks kuiva ning kuuma poti alla seisma (nii muutub tainas elastsemaks).

Täidise jaoks sega omavahel väikesteks tükkideks hakitud sink, katulid, muna ning petersell. Lisa sinep ja majonees. Maitsesta soolaga ning sega kõik ühtlaseks.

Kui tainas pool tundi seisnud, rulli see jahusel laual paberõhukeseks ristküliku kujuliseks tainalapiks. Pintselda pealt sulatatud võiga ning puista üle riivleivaga. Raputa selle peale riivjuust ning seejärel kata singi-kartulitäidisega, jättes ääred ca 3cm ulatuses vabaks. Vabaks jäetud ääred tõsta täidise peale ning rulli struudel lühemast servast kokku, jättes ühenduskoha allapoole. Küpseta 180 kraadi juures 40 minutit, pintseldades küpsemise vahepeal struudlit kolm-neli korda sulavõiga.