17. august 2009

Marineeritud sealiha


Vahepeal midagi soolast ka nende magusate blogipostituste vahele. Muidu jääb tunne, et ainult magusast toitungi (kuigi ega mul selle vastu midagi ei oleks). Marineeritud liha – toit mida võib süüa vist lõputult. Maitseb väga hästi nii keedukartulite ja hapukoorega, võileiva peal, kui ka lihtsalt külmkapist kaasa haaramiseks, kui näksimise tuju peal. Leivaküpsetajatel soovitan proovida ahjusooja leivaviilu tükikese marineeritud lihaga! Piilusin seda retsepti juba ammu nami-namis (minu poolt mõningased pisikesed muudatused). Nüüdseks on seda maitsvat liha tehtud juba mitmeid kordi ning tüdimuse märke veel ei ole – nii maitsev.

1 kg seakarbonaadi (kaelakarbonaadi)*
2 dl nisujahu
soola
musta pipart
4 lahtiklopitud muna
õli (praadimiseks)

Marinaad:
1.5 l vett
2 viilutatud porgandit
2 viilutatud sibulat
10 tera musta pipart
2 loorberilehte
1.5 sl suhkrut
2 sl soola
2 sl äädikat

Lõika seakarbonaadist ristikiudu umbes 1 cm paksused viilud ning vasarda need lihahaamriga mõlemalt poolt õhukeseks. Lõika umbes 4 x 5 cm tükkideks.Sega jahu soola ja pipraga ning veereta lihatükke esmalt maitsestatud jahus ning kasta siis lahtiklopitud munasse. Prae pannil lihatükke mõlemalt poolt keskmisel kuumusel ning aseta seejärel kaussi.

Marinaadi jaoks kuumuta potis vesi, porgandi- ja sibularattad, pipraterad, loorberilehed, suhkur ja sool keemiseni. Keeda, kuni porgand on kergelt krõmps, aga mitte veel pehme. Tõsta pott tulelt, lisa äädikas (marinaad peab tulema kange). Lase jahtuda. Kalla jahtunult marinaad kaussi laotatud praetud lihalõikudele. Lase vähemalt järgmise päevani marinaadis maitsestuda.

*Sealiha asemel võid kasutada ka kanafileed!

11 kommentaari :

  1. Mina teen marineeritud liha tavaliselt talvel,kuid praegu ajasid isu peale.Ega siis midagi muud kui tuleb turule liha ostma minna.

    VastaKustuta
  2. kas äädikas on see 30%?

    VastaKustuta
  3. See potitäis meenutab mulle hoopiski, kuidas ema kunagi ammu-ammu aega tagasi praetud räimi niimoodi marineeris. Oh, suu hakkab vett jooksma. Peaks hoopis selle plaani võtma :)

    VastaKustuta
  4. Anonüümne - vabandan viivituse pärast, aga äädikas jah 30%line

    Kuutydruk - need marineeritud räimed on meil sünnipäevadel hitt;)

    VastaKustuta
  5. Justnagu tellitult oli Rimis sea kaelakarbonaadi sooduspakkumine. Ma ei taha seda liha külmutada, ikka kasutaks värskena, Sinu retsepti abil sain seda teha. Osa läks praetult õhtusöögiks, aga osa panin marinaadi. kaneelikang

    VastaKustuta
  6. Mu mees oli paar päeva üksi kodus ja selleks ajaks tegin talle ka seda marineeritud liha, et mehel ikka kõht täis oleks. Paar korda sõi külmana, kuid siis praadis seda liha pannil ja olevat oi kui hea olnud, nii et väike nipp igaks juhuks kõrva taha, kui teha suurema koguse ette:)

    VastaKustuta
  7. Mis minu jaoks tuli üllatusena - et liha läheb ennem jahusse, siis munasse. Aga marinaad hakkab hetkel keema minema :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja, selle retsepti puhul enne jahu, siis muna. Kuidas õnnestus?

      Kustuta
  8. Kas kanalihaga soovitad katsetada või oled ise järele proovinud ja julged kiita ;) ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja, loomulikult olen teinud ja kindlasti soovitan:) Olen kasutanud nii kana- kui ka kalkuniliha! Mõlema puhul jääb liha äärmiselt mahlane ja mõnus. Soovitan kasutada just rinnaliha (mitte kintsuliha), sest see lihatükk on ilma kiududeta!

      Kustuta
    2. Lisan kalkunilihaga variandi lingina linnulihablogist: http://www.linnuliha.ee/marineeritud-kalkuniliha/

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails