23. august 2009

Lihtne liivaküpsisemaiguline õunakook

/Prindi retsept/

Taolise ideega retsept jäi mulle silma poes, kus ma Kööginurga väljaannet lehitsesin . Kook on valmistatud minu Tallinna kodu aiaa kasvavatest õuntest. Kuna õunu pidin noppima puu otsast, siis sain paar päris mitu head obadust õuntega vastu pead. Aga hea koogi nimel olen valmis ohverdama:)

Kui hakkasin seda postitust kirjutama, siis palusin oma mehel kirjeldada selle koogi maitset, et leida kõige sobivam nimetus sellele küpsetisele. Maitselt tuli esmasena meelde liivaküpsis – mahedalt kaneeline, äratuntavalt suhkrune ning kergelt mure. Koogi valmistamisel ei ole mitte midagi keerulist, kõige tülikamaks osaks on õunte koorimine, aga see protsess on siiski iga õunakoogi tegemisel vältimatu. Kooki maitstes, nõudis seda retsepti ka mu ema, kui olin talle valmistamiskäigu lahti seletanud. Nagu eelnevalt olen postitustes maininud, küpsetab mu ema vaid äääääärmiselt lihtsaid kooki, sest ta lihtsalt ei viitsi jännata ja mässata nende detsiliitrite, grammide ja muu taolisega, mis kokkamise juurde käib. Nii et, kui seda kooki küpsetab juba minu ema, siis on tegemist lihtsa küpsetisega.


1 kl jahu
1 kl suhkrut

1 kl mannat

1 tl küpsetuspulbrit
200 gr võid

Täidis:
õunatükke
kaneeli

Vooderda lahtikäiv Ø22 cm ümmargune vorm küpsetuspaberiga. Sega kuivained omavahel. Kata koogivormi põhi poole koguse õunatükkidega, raputa peale kaneeli ning vala peale pool kuivainesegust. Selle peale laota 100 g õhukeseks lõigatud või-viile. Või peale aseta ülejäänud õunatükid, kaneel, kuivainesegu ja või-viilud. Küpseta 180 kraadi juures 1 tund. Jahuta ning naudi!


20 kommentaari :

  1. Tundub ùlihea, proovin varsti varsti jàrgi. Ainuke asi- kui suur on sinu (Eesti) klaas, umbes... 200ml? Nagu tass? Kardan, et meie klaasid vòivad natukene erinevad olla :)
    Muide, tean ùhte teist KOOKI mannapudrust (rosinatega), mis on vàga vàga hea, tead sa sellest midagi, see pàrit vist siit Pòhja-Itaaliast..

    VastaKustuta
  2. minul oli kasutusel 250 ml klaas. Üldiselt kasutangi klaasi mõõduna just seda suurust;) Mina olen teinud mannaga veel seda hapupiimakooki - ülilihtne ja nii hea, aga sa vist ei mõtle seda kooki...

    VastaKustuta
  3. muljetavaldav blogi sul! kas oled ametis ka kuskil või hobikokk?

    VastaKustuta
  4. Tegin täna seda õunakooki ja tuleb tunnistada, väga mõnus ja lihtne tõepoolest. Ehk tibake soola lisan järgmine kord, mulle lihtsalt maitseb nii. Olen Su blogi sügav austaja ja loen pea iga päev. kaneelikang

    VastaKustuta
  5. Meisterkokk - aitäh! koka ametis kuskil ei ole. See mul lihtsalt suur kirglik hobi.

    Kaneelikang - sool? Pole paha mõte.... ja aitäh külastamast:)

    VastaKustuta
  6. seda küll, ja kõhu saab ka korralikult täis:)

    VastaKustuta
  7. ...ja mees on ka ònnelik (ma loodan, noh minu oma on abielumehena -2 aasta jooksul- juurde vòtnud 12 kilo :D) Liiiiiiga head retseptid ;)

    VastaKustuta
  8. kas seda kooki saaks ka kuidagi plaadikoogina teha? äkki ühekordsena? päikest!

    VastaKustuta
  9. Kätlin - Tegelikult seal kööginurga ajakirjas oligi valmistatud ta plaadikoogina ja ikka samamoodi kahekihilisena. Ainult, et õhem oli see niimoodi.

    VastaKustuta
  10. Sai täna ka proovitud. Tõsiselt hea ja lihtne!

    VastaKustuta
  11. Mis Sa arvad, kas ananassitükkidega võiks ka sobida? Või ajavad need liiga palju vedelikku? Mul on kodus üks suur ananass, mis tahab koogi sisse saada :)

    VastaKustuta
  12. Ei julge väga hösti soovitada siia küpsetisse, küll soovitaksin kohe kindlasti üht väga-väga head kooki, mis jääb ananassiga tehes super: http://kokkama.blogspot.com/2008/06/puuvilja-kohupiimakook.html

    VastaKustuta
  13. Tegin seda kooki õunte asemel rabarberiga ja no nii hea tuli:) Ainult et kogu seda või kogust ma ei suutnud kuhugi ära mahutada...:)

    VastaKustuta
  14. Järelejäänud võikoguse võib järgmise koogi peal ära kasutada:)

    VastaKustuta
  15. Olen seda kooki korduvalt teinud. Super hea!
    Aga ei tea, kas kodust kohupiima ka sinna vahele võiks lisada? Kas peaks siis kohupiima munaga segama ja kooki kauem küpsetama?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures selle retsepti panin ka septembrikuu ajakirja Maret õunateemasse - minu üks lemmikumaid õunakooke, mida ka teistele tihti soovitan;)

      Kohupiima võib loomulikult lisada, kuid siis lisada ka muna. Kahjuks täpsemaid temperatuure ei oska öelda, kuna ise pole kohupiimaga varianti proovinud. Aga veidi kauem on küpsemisaeg küll, peab lihtssalt vaatama, kuidas kook küpseb koos kohupiimaga:)

      Kustuta
    2. Ei jõudnud Su vastust ära oodata ja tegin proovi..
      Koguseid ei oska öelda, aga kodu-kohupiimale panin juurde suhkrut ja veidi hapukoort, kuna muidu tundus liiga kuiv.. lisasin ka 3 muna. Panin kuivainetega kihiti ja no super-hea jäi!!
      Küpsetasin 175 kraadi juures äkki tund aega.. ei vaadanud kella, vaatasin koogi välimust pigem.. aa lõpuks tõstin kraadi tiba kõrgemaks ka, kuna pealt ei tahtnud pruunikaks minna, aga mulle nii meeldib :)

      Kustuta
    3. Mul tekib täiesti tunne, et peaks ise ka proovima:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails