6. august 2009

Kodu-tehtud mustsõstra-vaarikajäätis

/Prindi retsept/

Paar päeva tagasi valmistasin esmakordselt isetehtud jäätist....no tõesti, midagi paremat pole ma vist saanudki. Siiamaani vaatan tühjaks saanud jäätiseanumat, peas uued mõtted, millise täidisega teha järjekordne jäätis. Seda jäätist soovitan ma nendele, kellele meeldivad kooresed jäätised. Silmasin seda retsepti Perenaine.ee kodulehel (algallikas BBCGoodFood), kus mind köitis see retsept kahel põhjusel – esmalt pole vaja selle valmistamiseks vaja spetsiaalset masinat ning lisaks pole vaja seda külmutamise ajal pidevalt segamas käia. Viimasest põhjusest olenemata tuleb jäätis niiiiii kreemjas ja täiesti ilma igasugste jääkristallideta. Retsepti muutsin vaid niipalju, et lisasin jäätisesse poole vähem marju, sest liigmarjatäidisega jäätised mulle ei istu. Minu maitsete kohaselt tegutsesin õigesti – natuke marjatäidist ja piisavalt suus-sulavat vaniljeplombiiri.


100 g vaarikaid
100 g mustsõstraid
50 ml vett
50 g suhkrut
6 dl rõõska koort (35%)
1 purk kondenspiima

Pane marjad ja vesi potti ning keeda ca 5 minutit. Lisa suhkur ning kuumuta keemiseni. Keeda seni (ca 5 minutit) kuni segu pakseneb, eemaldades vahepeal peale tekkinud vahu. Lase veidi jahtuda ning püreesta marjad mikseriga. Pane püreestatud mass sõelale ning nõruta sõelal (vajalik, et seemned ja muu selline segu sisse ei jääks). Jahuta toatemperatuurini.

Vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ja nirista üle mustsõstrasiirupiga. Sega segu nii, et mustsõstrasegu ühtlaselt kõikjale laotub. Pane sügavkülmikusse 5-6 tunniks. (retseptis muudetud rõõsa koore kogus 4 dl -> 6dl)


33 kommentaari :

  1. Tundub tõesti imelihtne...kindlasti peab proovima!

    VastaKustuta
  2. Meiegi sõime eile just kondenspiimast tehtud vaniljejäätist. Küll masinas tehtut ja ilma marjadeta. Kuid hää oli ikkagi. Ja imelikul kombel ei tundunud pooltki nii rasvane kui mõni vahukoore ja piimaga tehtud jäätis. Oli teine just parajalt ja mõnusalt koorene .

    VastaKustuta
  3. Kairit - soovitan kindlasti proovida;)

    Erru - just-just, mind võlubki selle jäätise juures see, et ta nii koorene jääb.

    Eva - mina tundsin küll vaarikamaitset, minu sõbranna aga arvas, et tegu on üleüldsegi mustikajäätisega:D Võta siis näpust.

    VastaKustuta
  4. Nii ilus näeb välja ja sain siit hea nipi. Minu järgmine jäätis tuleb ka nüüd siiruviiruline :)

    VastaKustuta
  5. Väga huvitav retsept. Proovin kindlasti teha, eriti just sellepärast et olen suur kondenspiimafänn :).

    VastaKustuta
  6. Kindlasti soovitan, mina olen täiesti vaimustunud sellest hetkel;)

    VastaKustuta
  7. Ära tegin! Jube lihtne ja imemaitsev, soovitan kõigile!!!

    VastaKustuta
  8. Väga lahe Kairit;) maitse osas täiesti nõustun sinuga!

    VastaKustuta
  9. Jess! Hüüdsin, kui olin maitsnud seda jäätist, kuigi veidikeste omapoolsete muudatustega. Nimelt olin see Anonüümne, kes shokolaadijäätise retsepti all kurtis liigse magususe üle. Võtsin siis eesmärgiks niikaua jäätist teha, kui saavutan lõpuks selle, mis minu maitsemeeli täielikult rahuldab. Proovisin ka suhkruta kondenspiima varianti aga minu soovitus on et ei tasu ära. Ja nagu härra KT juba kirjutas et duubeldas vahukoore hulka, siis nii ma tegingi, lisaks duubeldasin ka mustsõstarde kogust. Tulemuseks sain suuure karbitäie mahedat mustsõstra jäätist.
    Ja nüüd ma istun siin köögilaua taga, minu ees on suur karp jäätist ja kohe-kohe peaks jõudma ka mees koju. Huvitav mida ta nüüd
    ütleb kui on seda proovinud;)

    VastaKustuta
  10. See suhkruta kondenspiimaga jääb vist jah jäätis selliseks nõrgakeseks.
    Aga võtan ka sel nädalal lõpuks selle ette, et proovin jäätisesse panna rohkem vahukoort, kuigi millegipärast kardan, et äkki mulle jääb asi lahjaks,,,vaatame:) Muidugi suurema koguse jäätise vastu pole mul midagi:)

    VastaKustuta
  11. Kas ma saan õigesti aru, et kui pole jäätisemasinat, siis ainuke võimalus ise jäätist teha on kasutada selleks kondenspiima. Tean, et osad teevad ka jogurtijäätisi ja tavalisest piimast, neid saab vist ainult masinaga teha?

    VastaKustuta
  12. Ilma masinata ja vahepealse segamiseta valmistatud jäätis, kus on kasutatud piima või jogurtit tekitavad valmisjäätisesse jääkristalle. Kondenspiim aga teeb asja kreemjaks, nii et ei masinat ega ka vahepealset segamist pole vaja:)

    VastaKustuta
  13. Täna hommikul panin oma elu esimese jäätisekarbi sügavkülma! Eile valmistasin ise kondenspiima (1l piima 250g suhkruga, pliidil oli tund aega, ja alguses mõtlesin, et ikka veel veidi vedel, tegelt oleks võinud ka 45 minutil ära võtta, sest külmkapis läks tõesti palju paksemaks. Maitse oli väga hea, isegi veidi liiga magus). Täna hommikul vahustasin 2 pakki vahukoort ja vahustamiselõpp-järgus lisasin kõik selle kondenspiima sisse ja vahustasin veel. Ma ei julgenud väga palju vahustada, kartsin võistumist, kuid oleks vist isegi võinud kauem... Siis võtsin suure madala servadega karbi ja panin pool kogusest karbi, vahele mustikaid ja teine kiht peale ja läks külma. Igastahes maitse oli küll super, väga kreemine. Täna õhtuks "Laulud tähtedega" kõrvale mõnus... Tegin veel seda nõukaaja kohupiimakooki ka (4 munakollasega, kuna eile tehtud ahjujäätisest biskviitpõhjal jäi üle) ja 6 pakist kohupiimast (rasvasematest, ja 20% hapukoorest, muideks panin enne katet põhjale konservananass). Jah, mida suve poole, seda kaloririkkamaks elu läheb. Tahtsin aga küsida, et kui kaua see jäätis külmkapis võiks säilida? Ilmselt on seda väga raske katsetada, sest saab vist ühe korraga otsa.

    VastaKustuta
  14. Väga isuäratav magusamenüü:) Jäätise säilimise aega väga täpselt öelda ei oska. Aga mida värskem jäätis seda paremini ta maitseb. Näiteks umbes nädala seisnud jäätis ei ole ikka enam see, mitte et jäätis vana oleks, aga lihtsalt tekstuurilt on värskelt valminud jäätis parem.

    VastaKustuta
  15. Kusjuures ma sõin selle eile põhimõtteliselt üksi ja korraga õhtul ära! Lisaks veel palju muud. Ei teagi, kas nutta või naerda, aga nii hea oli lihtsalt!

    VastaKustuta
  16. Nii! Mina seesama anonüümne ja egin emadepäevaks uuesti seda jäätist. Oli aga ebaõnn! Esiteks õhtul tuli kondenspiim liiga vedel ja ma ei lasknud tal täielikult maha jahtuda (polnud aega) ning siis lasin vahukoore pool-võiks ning panin siis kondenspiima sisse ja vahustasin edasi...:S Kui karpi valasin oli kõik tükiline. Tahtsin selliseid moosi/marja triipe, kuid kuna kõik möks tuli niivõrd vedel, siis pidin kõik läbisegi segama ja visuaalselt nägi see asi välja kui teraline hallikas/lilla ollus. Hommikul hakkasime sööme: oli söödav, kuid võimaitse oli üle ning sees olid jääkristallid! Kui süüa jäist jäätist nägi see parem välja! Kas sina kasutad ka seda nippi, et enne vahukoore vahustamist selle sisse pool tl soodat? Pean vist kasutama hakkama!

    VastaKustuta
  17. Vot seda sooda nippi pole ma kuulnud. aga eks see ikka nii ole, et kui juba äpardusi juhtub, siis ikak kuhjaga. Jääkristallid võisid tekkida sellest et moosi kogu jäätisega segasid.

    VastaKustuta
  18. Olen terve talv plaani pidanud, et proovin ka Sinu õpetuse järgi jäätist teha. Suvi käes ja nüüdseks olen kolme sorti jäätist teinud : Geisha šokolaadiga, mustasõstra-vaarikajäätist ja metsmaasika toormoosiga jäätist. Kõik jäätised on väga head, aga praegu on meie pere lemmikuks metsmaasika toormoosiga jäätis. Sinuga täiesti nõus, poest jäätist ostma ei torma, sest sügavkülmas praegu 3 karbitäit jäätist. Aitäh retsepti eest !

    VastaKustuta
  19. ma üldse ei kahtlegi, et sellise defitsiitse toorainega (vähemalt minu jaoks) võib tulla super jäätis:)

    VastaKustuta
  20. Ja siin nakatusin ma ka jäätisevalmistamise pisikuga... Tegin aprikoosi-punasesõstra täidisega, väga mõnus tuli! Suured tänud Ragnele!!

    VastaKustuta
  21. Tore Katrin, et sain sind sellesse isevalmistatud jäätisemaailma tõmmata. Endal praegu üks kindel sügavkülma komponent see sama jäätis, muidu ju ei saakski suvel:)

    VastaKustuta
  22. Tere, Ragne! Olen sinu blogi lugenud ja siit väga palju huvitavaid ideid saanud - kõik on lihtsalt ja arusaadavalt kirjas ning lihtsalt ei saa teisiti, kui tuleb kõik järele proovida:) Tänan!
    Nüüd on siis esimest korda kondenspiim tehtus ja see õnnestus esimesel korral. Tänu muidugi suurepärasele õpetusele! Samuti on jäätise tegu proovitud ja mis seal salata, külmiku uks käib kinni ja lahti - väga maitsev ja nii lihtne teha... Varsti vaja minna poodi uue piima ja vahukoore järele;)

    VastaKustuta
  23. No seda on ainult rõõm kuulda:) Kodutehtud jäätis on minu nõrkus, jätsin sel aastal isegi spetsiaalselt kümutatud mustikate-vaarikate-maasikate kõrvale ruumi jäätiseanumale.

    VastaKustuta
  24. Isetehtud jäätis on võrratult hea! Kõige maitsvam ongi ta u 5 tundi pärast tegemist, hiljem läheb ta minu kapis liiga kõvaks, ei tea, kas mu külmik on liiga külmaks reguleeritud...
    Aga tahtsin soovitada jäätist Kismetiga. 3 Kismetit selle koguse kohta. Lihtsalt kirjeldamatu kui hea :)

    VastaKustuta
  25. Olen teinud kit-kat šokolaadiga ( http://kokkama.blogspot.com/2010/10/kit-kat-jaatis.html ), mis peaks olema peaaegu et sama - on jah super-super hea:)

    Jäätise kõvadusaste oleneb täiesti külmkapi võimsusest, kodus on mul ka 5tunniga imehea jäätis valmis, suvila külmkapis kulub aga samasuguse kontsistensiga jäätise saamiseks ööpäev:) Aga jah kõige värskem jäätis on ikka kõige parem.

    VastaKustuta
  26. Tegin täna Mustika jäätist ja Dominoküpsistega jäätist. Õhtu tuleb igatahes magus :)

    VastaKustuta
  27. No mustikajäätis on ju praegu eriti ajakohane- mets neid täis:)

    VastaKustuta
  28. Kas see on ikka päris jäätis? Või on "jäätis"? Soojas ikka sulab? Iga külm ja magus ka jäätis pole...
    Kui ikka päris...prooviks kohe homme.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ega ju enne teada ei saa, kui ise proovida:) Õnneks on tegemist nii lihtsalt valmiva maiusega. Kiidusõnu on see jäätiseretsept igastahes rohkelt pälvinud. Lõpptulemus on igastahes kreemjas ja magus:)

      Kustuta
  29. Ja selle retsepti järgi, kui palju jäätist tuli? :)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails