20. juuli 2009

Mustikapirukas

/Prindi retsept/


Võin kinnitada, et mustikahooaeg on kätte jõudnud. See on hea uudis, sest minu arvates ei ole miskit nauditavamat kui äsja valmistatud mustikakissell kohupiimaga. Pean salamisi ütlema, et minu suvila lähedal asuvad rohkelt mustikatest tulvil metsad. Nädala keskel suvilas olles, kasutasin koheselt võimalust. Kummikud jalga, marjakorv kätte ja metsa. Te ei kujuta ettegi, mis ma tühja kõhuga seal kõike mõtlesin, mida äsja korjatud marjadega teha. Kohe koju jõudes purustasin kahvliga peotäis mustikaid suhkruga ning nautisin neid külma, kergelt päikese käes sulanud vaniljejäätisega. Pärnusse jõudes läks käiku aga mustikapiruka retsept. Õigem oleks siiski öelda mustikakook, kuid miskipärast olen harjunud nimetama seda pirukaks. Olen teinud seda üsna mitu korda (samuti ka minu tädi, kes pakub seda oivalist kooki sünnipäevadel). Tänu retseptis kasutatavale jogurtile jääb kook mõnusalt pudinguline, pealt aga nii maitsvalt karamelline....mmmm Lausa kohustuslik on seda serveerida koos vanillikastme või –jäätisega!



1,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

125 g võid, sulatada
1 dl maitsestamata jogurtit
1 muna

Täidis:

2 dl maitsestamata jogurtit
1 dl suhkrut
1 sl kartulijahu

1 sl vanillisuhkrut
3 dl mustikaid


Sega jahu, küpsetuspulber, suhkur ning vanillisuhkur. Seejärel lisa juurde vähe aega jahtunud sulatatud või, maisestamata jogurt ja muna, sega. Vala kõpsetuspaberiga kaetud 22 cm läbimõõduga koogivormi. Sega täidise ained omavahel ning vala see ettevaatlikult põhjale. Kõige peale raputa mustikad. Küpseta 175 kraadises ahjus ca 50 minutit.



28 kommentaari :

  1. Vastan Eva siin sinu küsimusele selle mustikapiruka kohta:)

    Kaldkirjas siis Eva jutt:
    Tegin seda kooki, aga kuna jogurtit ei olnud, asendasin selle keefiriga. Koogi väljanägemine oli täiesti teine kui Sinul paistab - esiteks oli ta poole madalam (kasutasin ka 22 cm läbimõõduga vormi), teiseks jäid mustikad ilusasti pinnale ja katki ei läinud. Selle viimase võib kindlasti keefiri süüks ajada (kuna on vedelam), aga kas koogi kerkimine sõltub ka siis nii palju jogurtist?

    Kahjuks ise pole keefiriga seda kooki proovinud ning ei oska seetõttu väga oskuslikult kommenteerida, küll aga võin jagada omapoolset arvamust. Hästi ei taha uskuda, et asi keefiris, kuid mine sa tea, äkki reageerib selles tainas kuidagi valesti.

    Kas sa võil pärast sulatamist natuke aega jahtuda lasid? Mul see retseptis ka välja toodud ning millegipärast ütles seda mulle ka mu tädi, kui ta selle retsepti mulle loovutas.

    Kas sul karamellist katet ei tekkinud üldse? See on selle koogi üks paremaid osasid.

    See on muidugi natuke tobe küsimus, aga ega sa küpsetuspulbrit lisamata ei jätnud? Vahel tegijal juhtub:)

    Kas kook läks sul ahju ikka eelkuumutatud ahjus?

    See oleks Eva hetkel kõik, mis ma välja oskan pakkuda:) Kui miskit oskan veel tuletada, siis kindlasti panen siia kirja!

    VastaKustuta
  2. Jah, kõik sai tehtud täpselt nagu Sinu retseptis, v.a see keefir-jogurt ja pisut vähem suhkrut. Tõesti imelik lugu! Seda karamellist katet ei tekkinud. Ehk proovin mõni teine kord jälle, siis jogurtiga, sest kook tuli sellegipoolest hästi mõnus-mahlane ja sai päris kiirelt otsa!

    VastaKustuta
  3. Tead Eva, mulle ei anna see kuidagi rahu. Kui mu tädi juuli lõpus puhkuselt tagasi Eestisse naaseb, siis kindlasti uurin milles põhjus võib olla, kuna tema ikkagist selle koogi päris tihe küpsetaja:)

    VastaKustuta
  4. See tundub küll mõnus :) Ma vist nüüd paar päeva jälle maale ei satu, aga tuleb vist homme turule mustikate järele minna...

    VastaKustuta
  5. jessus kui hea see oli :)))
    kulus vaid hetk ja söödud ta oli... sõrmed ülelimpsitud veel takkapihta :)

    VastaKustuta
  6. Jah, mind ennast huvitab ka väga, mis keemilised reaktsioonid siis selle põhjustasid. :)

    Kadri, kas Sinul tuli kook nii nagu Ragne pildi peal?

    VastaKustuta
  7. Eva: jah, kas nüüd just päris selline, aga üsna sarnane. vedel ta miskitmoodi ei jäänud ja üliväga maitsev oli... vaniljekastmega :P

    VastaKustuta
  8. Eva - siis äkki asi ikka keefiris? aga ma ootan oma tädi nõuanded/kommentaarid ära:)

    VastaKustuta
  9. Mul näeb välja karamelline, imeline - juba katet tehes oli tunne, et tulemas on miskit eriti õhulist ja maitsvat...äärtelt veidi maitsesin - super - ma usun, et sellest koogist saab samuti meie pere lemmik. Vahel mõtlen, et on imetore, et leidsin sinu blogi ja siiani kõik järele "ahvitu" on 100 % õnnestunud

    VastaKustuta
  10. Ma plaanin seda kooki nädalavahetusel sõbrannadele teha- mis sa soovitad, kas kook on parem täiesti jahtunult või hoopis ahjusoojalt?

    VastaKustuta
  11. Britta - hea valik:) Soovitaksin seda kooki serveerida jahtunult. Eriti hea veel lisada kõrvale törts vaniljejäätist.

    Eva - Täna konsulteerisin siis lõpuks oma tädiga. Ta ei osanud kahjuks sellist asja kommenteerida. Ise on ta teinud alati maitsestamata jogurtiga, nii et temal puuduvad samuti kogemused keefiriga. Samuti ei ole tal kunagi jäänud marjad peale, vaid ikka nii, nagu minu mustikapirukal:)

    VastaKustuta
  12. Mina nüüd ka katsetasin selle koogi ära.Nii maitsev,eriliselt mõnus oli see pehme põhi.Ja pealmine karamelline osa oli ka super.Kindlasti küpsetan seda teinekordki.

    VastaKustuta
  13. just, see karamelline kate ja koogipõhi annavad kokku minu arust nii hea koosluse.

    VastaKustuta
  14. Täna küpsetasin kaugetele külalistele just seda kooki, kuna mustikad olid metsast tee koju leidnud ja vajasid rakendust...igatahes ei läinud kümmet minutitki, kui kook oli otsas. Minu kook jäi küll seest pisut vedelam, aga siiski mõnusalt karamellise ja krõbeda kattega, nii et serveerituna koorejäätisega oli see väga mõnus magus suutäis. Kiitused järjekordsele mõnusale retseptile:)

    Tervitustega Kaia Pärnust:)

    VastaKustuta
  15. Tegin seda kooki laupäeva hommikul külmutatud mustikatega ja väga maitsev oli. Maitses nii nagu sul kirjeldatud - pealt mõnusalt karamelline ja seest meenutab pudingut. Mmmmm...

    VastaKustuta
  16. Tere Ragne, kas oled proovinud seda kooki ka teiste marjadega teha? Kuidas tulemus jäi?

    VastaKustuta
  17. Ise pole teinud, aga oolen maitsta saanud sedasama kooki vaarikatega - mulle maitses.

    Aga miks mitte proovida ka veel teiste marjadega, maasikatega väga ei soovitaks, aga mustsõstar võib näiteks hää jääda:)

    VastaKustuta
  18. Väga mõnusalt kreemjas kook! Miskipärast valdas mind tung riputada peale veidi tordipulbrit, nii et seda ma ka tegin, minu meelest sobis hästi :)

    VastaKustuta
  19. Kas seda kooki saaks ka plaadikoogina valmistada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka saab. Vastavalt plaadi suurusele suurenda siis aineid:) Muud retseptis miskit muuta pole vaja!

      Kustuta
  20. kas seda saab teha ka tatrajahuga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja, ikka võib. See kook sobib tatrajahuga imehästi!

      Kustuta
  21. Küpsetan palju koogikesi ja see kook pidi olema sööjate arvates koige parem kook mida iial valmistanud olen. Tanud retsepti eest!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails