15. aprill 2009

Valges veinis küpsetatud sealiha küüslaugu, fenkoli ja rosmariiniga

/Prindi retsept/

Siinkohal alustan juttu jälle sellest, kuidas Jamie Oliver oma saates Oliver’s Twist igasugu häid hõrgutisi valmistab – peaaegu igast saatest on mitu retsepti, mida meelde jätta ja valmistada. Seetõttu on ka hetkel nimekiri pean-kindlasti-proovima Jamie retseptidest tulvil.

Oi-oi kui hea maitses see liha, kusjuures see roog on juba ka kordamisele läinud. Nimelt tegin seda kahel järjestikul pühapäeval nö nädalavahetuselõpu krooniks. Nii, et kui tahate ülimahlast liha maitsta koos suurepärase kastmega, mille saad pärast küpsemist ahjupannil olevatest liha mahladest ja valgest veinist, siis ei ole muud kui poodi. Algselt pelgasin küll retseptis kasutatavat fenkoli (ehk apteegitill) ning selle seemneid. Teatavasti on apteegitilliseemned aniisi meenutava aroomiga, mis lihtsalt ei tundu sobivat liha maitsestamiseks, aga näe selle retseptiga on minu uskumus ümber lükatud. Muidugi pean tunnistama, et apteegitilli seemnete asemel kasutasin poes müüdavat teepuru. Kusjuures, see ei olnud mitte paha mõte – jäi ära seemnete purustamise vaev.


kuuele

1,4 kg kamarata sea välisfileed
2 peotäit värsket rosmariini
meresoola
pipart
apteegitilliseemneid (või siis samanimelist teepuru)
oliiviõli
3 sl võid
1 fenkol, viilutatult
9-10 tervet küüslauguküünt, koor eemaldatud
4 loorberilehte
750 ml valget veini


Kuumuta ahi 200 kraadini. Seo sealiha nööriga paarist kohast kinni, nii, et see küpsemise ajal oma kuju ei kaotaks. Eralda poolelt koguselt rosmariinilt lehed ning pane need koos meresoola, pipra ja apteegitilliseemnetega anumasse. Tambi natuke maitseained katki. Seejärel veereta seafileed saadud maitseainesegus.

Kuumuta pliidil panni peal sortsuke oliiviõli ja või kuni selle sulamiseni. Pruunista sealiha pannil igast küljest kenasti kuldseks. Seejärel pane pruunistatus liha kõrgemate äärtega ahjupannile. Lisa viilutatud fenkol, terved küüslauguküüned, loorberilehed ja ülejäänud rosmariin (koos varrega). Piserda liha üle natukese oliiviõliga. Kõige lõpuks lisa valge vein. Kata liha märjaks tehtud küpsetuspaberiga ning küpseta ahjus seni kuni lihasistemperatuur on 65 kraadi. Serveeri koos meelepärase lisandiga ning kastmega, mille saad valgeveini ja lihamahlade vedelikust.

12 kommentaari :

  1. Täna plaanis see retsept ära katsetada. Kui kaua peaks arvestama liha küpsemiseks, et õigeaegselt ka lisandid valmis teha?

    VastaKustuta
  2. ohhh, ma olen kindel, et Sa ei kahetse:) Antud koguse liha küpsetamiseks kulub natuke üle tunni!

    VastaKustuta
  3. Tere!
    Kui värsket rosmariini hetkel kusagilt ei leia, siis, mis Sa arvad, kas kuivatatud variant ka asja ära ajab? Ja kui, siis 'tea, kuidas seda doseerida võiks?

    VastaKustuta
  4. Tere Ingrid:)

    Kui ma ausalt ütlen, siis minu arvates on värske ja kuivatatud rosmariin sama kui võrrelda mersut ja žigulid ehk siis kuivatatud varianti kasutades on tulemus kohe väga väga erinev. Värske rosmariin on sellise hästi mõnusa ja tugeva maitsega. Rosmariini olen Pärnus kohanud Rimides ning Suures XXL Maximas. Kui võimalik siis ikka soovitan värsket rosmariini kasutada:)

    Kui läheb kuivatatud variant käiku, siis seda peaks ikka ohtrasti lisama.

    Edu!

    VastaKustuta
  5. tulemas tähtis õhtusöök ja se tundub päris isuäratav pearoavariant. Paraku pole kunagi lihatermomeetrit kasutanud. Äkki mõni näpunäide veel? Ja mida soovitaks sinan juurde serveerida?

    VastaKustuta
  6. Lihatermomeetrit kasutades ei saa eksida. See on üks hea abivahend.

    Kui tegemist on suurema hulga inimestega, siis tavaliselt sel puhul meeldib mulle liha kõrvale serveerida miski lisandiga kartulipüreed(-putru). Seda on lihtne veidi aega ettevalmistada ning vahetult enne serveerimist veel ilusti kuumutada.

    Hiljuti pakkusin külalistele pardikoiva-confit pataadi-porgandi-kartulipüreega ja veidikese vahukoorega, kogused umbkaudu 1-1-2 ja koort vastavalt tundele:)

    VastaKustuta
  7. Vau, kui hea see tuli! Leidsin retsepti juhuslikult, kuna kapis seisis üks fenkol, mida ei osanud kuhugi pista. Suur tänu blogipidajale.

    Tegin ise suht odava veiniga, magusamapoolsega, see ilmselt päris palju loeb, milline on lõpp-maitse, aga väga üllatavalt hea on tõepoolest.

    VastaKustuta
  8. See on tore kui meeldis. Minu arvates Jamie Oliveri liharetseptida ei saa kunagi eksida.

    Sain just hiljuti kingiks Jamie uue dvd, kus just palju erinevaid liharetsepte valmistatakse. Väga mitu isuäratavat retsepti juba endale üles märgitud, mida tahaks proovida:)

    VastaKustuta
  9. Mina tegin seda praadi Sõbrapäeval perele ja lisandiks kartulipudu (panin vahukoort sisse, piima polnud). Kasutasin ära ka hiljuti kinkgituseks toodud Vihula vürtsika sibulamoosi, mida sai lihale peale määrida - oh nii hea tuli!!!

    VastaKustuta
  10. Vastused
    1. Kui on 2 erinevat tükki, siis aeg jääb samaks. Muidugi võib ju vahepeal silmaga vaadata, et kuidas lihad ahjus valmivad, aga jah - aeg ei pikene:)

      Kustuta
  11. Tere Ragne! Kui ma tahaksin seda teha pidulikumaks õhtusöögiks topeltkoguse, siis ilmselt lihtsalt duubeldan ka kõiki maitseainekoguseid jms, aga kuidas küpsetusajaga? Oled eespool vastanud, et ca 1,5 kg küpsetamiseks kulub natuke üle tunni, palju võiks siis arvestada u 3 kg küpsetamiseks? (kustutasin eelmise kommentaari, sest tuli kirjaveaga :) )
    Kui teen kaks 1,5 kg tükki korraga, siis küpsetusaeg ilmselt ei pikene, ikka ca tund vist?

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails