2. märts 2009

Mahlaselt ahvatlev porgandi-juustukook

/Prindi retsept/

See kook äratas mu huvi A. Kangi ja M. Kelle Juusturaamatus. See kook oli pildi peal nii täidiserohke ning mahlane. Kuna lähenemas oli Andri 9da elukuu traditsiooniline koogi söömine, siis otsustasingi selle koogi kasuks. Kusjuures, see oli esimene kord, kui ma pakkusin külalistele enne mitte läbiproovitud küpsetist. Selles mõttes, et tavaliselt enne külalistele koogi tegemist, katsetan kindlasti enne küpsetise läbi, kas on üldse maitsev ning selline, et ka külalistele jääksid head mälestused.

Mis seal salata kook tuli enamgi kui hea – just selline mahlane ja rohke täidisega. Eriti meeldis mulle see, et kook jäi nii isuäratavalt kõrge. Tegemist on päris toitva hõrgutisega, nii et tükike kooki täidab kõhtu päris hästi. Tegin ka oma käejärgi retsepti väikeseid muudatusi. Näiteks kasutasin poole kogusena Merevaigu naturaalset sulatatud juustu (teise poolena oli kasutusel Philadelpiha), sest kes on proovinud seda juustukooki, see teab, millise suurepärase maitse annab Merevaigu juust küpsetistele! Lisaks soovitan jälgida küpemisaega. Retseptis oli küll öeldud 1 tund, aga kui kook ikka tundub ahjus vedel, siis küpsetada kindlasti edasi. Mul kulus selle suuuuurepärase koogi küpsetamiseks aega ca 1 tund ja 20 minutit.


Taigen:
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
2 dl fariinisuhkrut (väga õrnalt kokku surutuna)
2 tl kaneeli
50 g kookoshelbeid
2 dl riivitud porgandeid
1 väiksem küps banaan
1 väike õun
0,5 dl siirupit (nt Dansukker)
1 dl õli
2 dl hapukoort
2 muna

Täidis:
400 g maitsestamata toorjuustu
1 dl hapukoort
3 muna
1 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
poole sidruni mahl

Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sooda, fariinisuhkur, kaneel ja kookoshelbed. Purusta kahvliga banaan. Koori ja riivi jämedalt porgand ning õun. Pigista riivitud porgandilt ja õunalt kergelt mahl välja (muidu võib tekkida oht, et kook ei küpse korralikult läbi). Sega omavahel purustatud banaan, riivitud porgand ja õun siirup, õli, hapukoor ja munad. Vala segu jahusegusse ja sega ühtlaseks.

Täidise tegemiseks sega omavahel kõik täidise ained. Vooderda lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga (kasutasin 22 cm läbimõõduga vormi, originaalis kasutati 24cm). Vala porgandikoogi tainas vormi ja kata ettevaatlikult toorjuustukoogi seguga. Sega kaks tainast omavahel kahvliga läbi. Küpseta 175-kraadises ahjus vahemalt 1 tund või seni kuni kook on keskelt korralikult läbi küpsenud. Enne serveerimist jahuta täielikult.

8 kommentaari :

  1. Väga mõnus kook. Juba ahjus küpsedes pani ahjust eralduv lõhn neelud käima. Parajalt magus ja mõnusalt mahlane. Üks uus lemmik :)

    VastaKustuta
  2. Soovitan! Just võtsin selle koogi JÄLLE ahjust välja!!

    VastaKustuta
  3. Mida see vormis kahvliga läbisegamine tähendab? Miks siis üldse juustukreemi ettevaatlikult peab panema? Miks kohe ei või läbi segada?

    VastaKustuta
  4. Kook peab jääma selline siiru-viiruline,kahvliga kergelt viirutades sellise tulemuse saabki. Kui mõlemad tainad omavahel kokku segada, siis jääb ainult üks ühtlane mass järele, samuti ei ole ma kindel, et sellisel juhul kook ilusti läbi küpseb.

    VastaKustuta
  5. Väga mõnus mahlane kook, porgandikook vahvalt seguneb juustukoogiga. Mulle maitseb rohkem kui glasuuriga porgandikook.

    VastaKustuta
  6. Parim juustukook üldse, mis ma teinud või söönud olen, selline mõnusalt mahlane. :)
    Kasutasin koguni 28 cm läbimõõduga vormi ja kook täitis selle ilusti ära. Millest tekib see, kui küpsemisel kook pealt lõheneb?
    Fariinisuhkruga oli mul aga selline lugu, et see on seistes kivikõvaks tükiks muutunud ja seetõttu ka kasutuskõlbmatu, st suhkrut sealt kätte ei saa (kapis ei oleks tohtinud küll liiga niiske vms olla). Kuidas sellist asja vältida või mida selle suhkrutükiga nüüd peale hakata?

    VastaKustuta
  7. Kui kook pealt lõheneb, siis on järelikult ahjus liiga suur kuumus.

    Fariinsuhkru pehmendamise nipp on aga järgmine: Vala tilgake keeva vett kõvenenud fariinsuhkru hulka, sega veidi lusikaga ning seejärel suhkur pehmeneb. Õnnestub igakord, kui olen unustanud fariinsuhkru paki korralikult kinnitada:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails