19. märts 2009

Mahlane apelsinimaitseline keeks

Teie ees on lihtne ja maitsev keeks. Tõeliselt klassikaline ja kodune küpsetis! Nagu retseptist näha, siis ei ole siia kuhjatud ülemäära palju võid, samas jääb see küpsetis lõpptulemusena meeldivalt mahlane. Parima mahlasuse säilitab keeks isegi teisel või kolmandal päeval, seega hoia seda vähemalt päevake toidukilesse pakituna toatemperatuuril. Nii saavutab keeks veel eriliselt mahlase olemuse.
 
PS! Pildil olev keeks on tehtud suuremasse keeksivormi ning seetõttu on koguseid retseptis suurendatud poole võrra.
 

 
100 g toasooja võid
2 dl suhkrut

100 g hapukoort

3 muna

1 apelsini riivitud koor

poole apelsini pressitud mahl

4 dl nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

Hõõru või suhkruga vahule. Sega sisse hapukoor ja lisa munad. Seejärel lisa apelsinimahl ja riivitud koor. Kõige viimasena lisa küpsetuspulbriga segatud jahu. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 1,5-liitri suurusesse vormi ja küpseta 175-kraadises ahjus ca 1 tund.

19 kommentaari :

  1. Meil saavad ka keeksid alati enne otsa, kui nende tõeline headus välja tuleb. Ahjusoe keeks on maitselt ju hea, aga ilusat siledat keeksilõiku on võimatu saada..

    VastaKustuta
  2. Ma olen sama keeksi teinud sidruni maitselisena, retsept suhteliselt sama aga apelsini asemel sidrun ja see on imehea keeks! :)

    Peale tegin veel sidrunist ja tuhksuhkrust glasuuri.

    VastaKustuta
  3. Keeks on tõesti hea ning väärt küpsetamist ja glasuuri mõte pole ka mitte paha.

    VastaKustuta
  4. Teisel päeval oligi parem maitse! Ja siledad viilud saab siis, kui külmalt lõigata.

    VastaKustuta
  5. vot selline nipp on minu poolt proovimata, aitäh!

    VastaKustuta
  6. Tere ! Olen Teie portaali suur huviline ja tänan heade retseptide eest. Valisin jõuludeks välja Mahlase apelsinimaitselise keeksi, tegin täpselt retsepti järgi, küpsetasin 1 t ja 15 min, aga küpsetades pragunes keeks pealt lõhki ja kui järgmisel päeval vaatama hakksin, selgus, et seest oli nätske ja toores. Ma olen varem alati küpsetanud ümmarguses vormis, keskele pannud väikese metallist rõnga ja pole sellist asja juhtunud. Mida ma seekord võisin valesti teha: kas vorm oli vale, või temperatuur või oli äkki tainas natuke vedelapidine (mulle tundus nii). Tahaksin seda keeksi uuesti proovida teha. Aitäh vatuse eest. Head aasta lõppu soovides : Mare Pärnumaalt

    VastaKustuta
  7. Tavaliselt olen ma enda üle uhke, kui mul keeks lõhki küpseb - see pidi näitama, et keeks tuli nii maitsev, et kogu headus ei mahtunud sisse ära:)

    Aga muidu on lõhki küpsemise põhjuseks ahju liiga kõrge kuumus ja kui veel seest ka tooreks jäi, siis kindlasti soovitan järgmisel korral madalama temperatuuriga küpsetada. Vormi suurust ei oska ma kommenteerida, Ise olen teinud seda keeksi piklikku 1,5 liitrisesse vormi (nende samade vormidega küpsetan ka leibasid) ja küpsenud on ilusti.

    Kindlasti soovitan ka keeksi küpsust proovida tikuga. Kui keeks jääb seest veel toores (pealt aga on juba kenasti pruun), siis võib peale panna fooliumi, et ainult sisemust küpsetaks.

    VastaKustuta
  8. Uskumatult hea kook tuli. Kiidan! :)) Tegin suure ümmarguse lahti käiva vormi sisse ja 175kraadi 25minutit ja valmis ta oligi. Sõime kohe ahjusoojalt koos külma piimaga. Supper!

    VastaKustuta
  9. mmm... külm piim on selliste keekside juures asendamatu...

    VastaKustuta
  10. Tegin just keeksi ja see oli SUPER, parim keeks, mis ma teinud olen. Keekside keeks, järgmine kord katsetan rummiessentsiga. Isegi minu lapsed, kes ainult kommi söövad, sõid keeksi :D

    Blogi on üldse väga hea, olen siit palju häid ja huvitavaid retsepte saanud!
    Edu ja jõudu!
    K

    VastaKustuta
  11. fantast! panin tumeda šokolaadi tükke ka sisse, sobib apelsiniga ideaalselt:)

    VastaKustuta
  12. Oi jah, apelsin ja šokolaad sobivad ju imehästi kokku. Alles hiljtu valmistasin nendesamade koostisainetega jäätist...

    VastaKustuta
  13. See keeks on keekside keeks!

    Sirli

    VastaKustuta
  14. Just-just:) Just kanakeeksi postituse juures kirjutasin, et loodetavasti magus keeks õnnestus - tundub, et nii oligi:)

    VastaKustuta
  15. super. vöipuuduses asendasin 100g vöid 80g öliga. tuli KA super :D minu meelest tekstuur veidi erines vöiga variandist, aga heal moel. praegu ahkkan uuesti küpsetama, sest telliti...

    VastaKustuta
  16. mm jah - tihkem ja kuidagi mahlasem, niiskem. hästi-hästi hea. tegin sidruniga ja peale panin kreeka pähkleid, need vajusid veidi taignasse ja jätsid ka hästi ilusa pealmise kihi keeksile...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ooo, peaks ka proovima nii, et lisa osa rasvaine kogusest õli. Mulle sellised tihkemad keeksid väga meeldivad:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails