11. märts 2009

Leib seente ja suitsulihaga

/Prindi retsept/

Mõni aeg tagasi kirjutasin oma blogis lihaleivast. See on üks fantastiliselt maitsev küpsetis, millele piisab vaid või peale määrimisest – ja võileib olekski nagu valmis. Nüüd lisasin leiva koostisesse ka seened (siinkohal tahaks tänada Marist, kes mind seentega varustas:)). Pole midagi öelda, maitses nagu tõeliselt maitsev mahlane keeks, hetkel üks minu lemmikuid. Suitsusingina soovitan kindlasti kasutada viie-päeva-suitsusinki (müüakse näiteks Rimis), mis teeb juba väikse kogusena leiva maitse kergelt äratuntavalt suitsuseks.


1 päts

1/3 kogust leivataigent
0,5 sibulat
100 g seeni (kasutasin külmutatud kuuseriisikaid)
60 g viie-päeva-suitsusinki
1 tl värsket rosmariini


Haki sibul noaga peeneks ning prae õlis klaasjaks, lisa seened ning prae seni kuni vedelik on aurustunud. Seejärel lisa väikesteks tükkideks lõigatud sink ning peeneks hakitud rosmariin. Sega kogu kupatus omavahel läbi ning võta pann pliidilt. Lisa antud segu leivataignale ning sötku korralikult taigen läbi.Vormi taignast leib või aseta leib 1 liitri suurusesse küpsetusvormi (täida taignaga 2/3 vormist) ning lase rätiku all ca 4-5 tundi kerkida.

Küpseta kerkinud leivataigent ahjus. Pane ahju põhja kauss veega (vajalik selleks, et ei tekiks liialt kõva koorikut) ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni

Leiva küpsetamine võtab aega 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust). Arvesta ka sellega, et ahjust välja võttes küpseb leiva sisemus veel edasi. Valmis leib pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar