30. jaanuar 2009

Pizzamuffinid

/Prindi retsept/

Ei ole pikka aega oma muffinipanni kasutanud. Ka muffinivormid seisavad pikemat aega kapinurgas ja ootavad pingsalt oma kasutuskorda. Aina saab meisterdatud erinevaid kooke, pirukaid, pastasid, kuid muffinitegemisest ei ole minu köögis küll mittemingisuguseid jälgi.

Mõni aeg tagasi silmasin Kayotic Kitchen blogis pizzamuffinite postitust. No see jäi kohe kuidagi meelde mõlkuma. Otsisin välja vajalikud küpsetustarbed ja sobiliku retsepti ning läkski küpsetamiseks. Ja igakord kui muffinid valmis, küsin endalt – miks ma neid kiiresti valmivaid pisikesi koogilapsi (kui nii võib nimetada) tihedamini ei tee? Paraja suurusega suupisted ja ideaalsed tassikese õhtuse tee juurde või hommikukohvi kõrvale.


ca 12 tükki

100 g margariini
1 tl pizzamaitseainet
2 muna
0,25-0,5 tl soola
1 dl hapukoort
3 sl majoneesi
2 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
50 g sinki

Peale raputamiseks:
riivitud parmesani

Sulata margariin, lisa pizzamaitseaine ja lase jahtuda. Klopi vispliga juurde munad, sool, hapukoor ja majonees. Lisa juurde omavahel segatud kuivained ja tükeldatud singitükid.

Määri muffinipann võiga ja aseta sinna paberist muffinivormid. Aseta taigen vormidesse. Riivi peale natuke parmesani ning küpseta 200 kraadi juures ca 15 minutit.

27. jaanuar 2009

Napoleoni kook

/Prindi retsept/

Kas keegi veel mäletab kunagi Tallinnas Kaarli kiriku lähedal asuvat kohvikut Võiroos? Seal oli võimalik osta linna parimat Napoleoni kooki. No tõesti oli see hea. Aga tuleb tunnistada, et ega alljärgneva retsepti järgi tehtud kook väga Võiroosi kohviku omale alla jäägi. Varasemalt olen teinud taignalehed lehttaignast. Seekord sai aluseks võetud nami-namis oleva napoleoni taigna retsept. Kusjuures soovitan seda taigent iga kell lehttaignale eelistada ja asi ei ole mitte ainult maitses, vaid ka soovitud taignalehe kuju säilitamises ahjust välja võttes. Lehttaigen muundub kuidagi loperguseks, nii et lõpptulemusena on sul selline vildakas kook. Teen siis täidisest ka natuke juttu. Keedukreemi tegin küll nami-namis olevate kogustega, kuid valmistusviis oli kergem (see siis võetud S.Masso Kokaraamatust).

Poodides ringi vaadates on kahjuks enamus Napoleni kooke moosiga. Moos segab kuidagi seda head maitset, seetõttu jätan sele ALATI vahele panemata, kuna minu arvates on õigel Napoleoni koogil täidiseks ainult keedukreem.


ca 20x22cm suurune kook

Taigen:
250 g nisujahu
150 g magedat võid
1 dl külma vett
paar tilka äädikat
0,5 tl soola
0,5 muna

Kreem:
0,75 l piima
2 dl suhkrut
3 muna + taignast ülejäänud poolik muna
0,75 dl nisujahu
1 tl vanillisuhkrut
1 sl võid


Taigna jaoks haki jahu võiga puruseks, lisa veega segatud äädikas, sool ja pool muna (klopi eelnevalt lahti). Sõtku tainas ühtlaseks ja jäta vähemalt 3-4 tunniks külma seisma.

Valmista küpsetuspaberist šabloon suurusega 19x21cm. Rulli taigen laual küllaltki õhukeseks ja lõika sellest šablooni abil välja 4 taignalehte. Küpseta taignalehti 250-kraadises ahjus 5 minutit, kuni need on kuldpruunid. Järelejäänud taignast saad valmistada koogile puru, selleks küpseta taignaribad ahjus veidi pruunimaks, kui taignalehed (need purusta ja kata hiljem nendega koogi ääred ja pealne).

Keedukreemi valmistamiseks sega piim suhkruga ning kuumuta pliidil kuni keemiseni. Jahuta. Hõõru jahu korralikult munadega läbi (võid kasutada ka mikserit) ning lisa jahutatud piimale pidevalt liigutades, et ei tekiks klimpe. Seejärel kuumuta kreemi nõrgal tulel segades, kuni see pakseneb (keeta ei tohi). Võta tulelt. Lisa või ja jahuta.

Lao taignapõhjad vaheldumisi kreemiga, kattes kõige pealmise koogikihi ääred ja pealse keedukreemiga. Puista peale eelnevalt purustatud taignapuru. Jäta kook seisma järgmise päevani, siis on kreem kenasti läbi imbunud.

24. jaanuar 2009

Lihapallid spagettidega a la Jamie Oliver

Peaks vist eraldi katekooria Jamie’le tegema? Viimasel ajal on tema toite küllaga tehtud ja kusjuures pikk retseptirodu veel proovimata hõrgutistega on ootamas.

Järgnevalt jällegi midagi üli-ülimaitsvat Jamie Oliveri repertuaarist. See toit jääb tõesti hõrgutav, kus kastmes mängib põhirolli basiilik, kus lihapallides on kergelt äratuntav köömnemaitse ning kus peakülalisteks on parmesan ning mozzarella....


kuuele

Lihapallid:
1 kg hakkliha
2 tl köömneid
2 tl koriandriseemneid
2 väikest kuivatatud punast tšillikauna
2 sl pune
1 sl rosmariini
1 muna
2 peotäit riivsaia
soola, pipart
4 sl oliiviõli

Kaste ja spagetid:
1 sibul
1 küüslauguküüs
1 sl oliiviõli
2 x 400g konservtomateid
näpuotsatäis pune
soola, pipart
suhkrut
1 kimp basiilikut, lehtedena
225 g mozzarella juustu
75 g parmeseni
450 g spagette (keeda ja nõruta)


Rösti köömned, koriandriseemned ning kuivatatud tšillikaun kergelt pannil, seejärel jahvata kohviveskiga peenemaks (võid kasutada ka uhmrit). Seejärel lisa hakklihale röstitud köömne-koriandri-tšilli puru, pune, rosmariin, muna, riivsai ja maitse järgi soola-pipart. Sega segu korralikult ja vormi segust märgade käte abil pisikesed pallikesed. Seejärel kuumuta pliidil pann kuumaks, lisa ka 4 sl õli ning prae lihapalle kergelt õlisel pannil, kuni need pealt kenasti pruunistunud (lihapallid ei tohiks asetseda üksteisega liiga kõrvuti, sest siis on oht et pallid hakkavad hauduma). Pruunistunud lihapallid aseta kastme valmistamise ajaks hetkeks kõrvale.

Kastme jaoks: prae peeneks hakitud sibul ja küüslauk pannil õlis klaasjaks ning lisa siis konservtomatid (kui kasutad tervete tomatitega konservi, siis haki noa abil need väiksemaks). Lisa basiilikulehed, maitsesta soola, pipra, pune ja suhkruga ning lase madalal kuumusel mõni hetk podiseda.

Aseta lihapallid ahjuvormi, vala peale kaste. Kõige peale aseta mozzarella viilud ja riivitud parmesan. Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit kuni juust on sulanud kuldseks. Serveeri spagettidega.

21. jaanuar 2009

Suupiste pulgakesed

/Prindi retsept/

Hiljuti sai käidud Pärnus Si-Si restoranis lõunat söömas, kus just selliseid saiakesi pakuti pearoa kõrvale. Sellest ajast peale olen ma kodus neid pikki peenikesi saiakesi teinud nii palju, et taigna valmistamine käib juba automaatselt ilma kaasa mõtlemiseta. Mu mees võib neid lausa terve pannitäie ühe korraga ära süüa. Samas, kes ei armastaks äsja ahjust välja tulnud sooja ja pehmet saia.


ca 24 tükki

25 g pärmi
3-4 tl suhkrut
4 dl käesooja vett
2 tl soola
jahu (niipalju, et taigen käte küljest lahti tuleb)
2 sl õli

Pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt 3-4 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale veele, lisa ka sool, sega. Siis vala hulka jahu ja sõtku taigent korralikult. Kõige lõpuks lisa taignale õli ning sõtku veel korraks läbi. Valmis taignale puista peale kergelt jahu, kata rätikuga ning jäta taigen kerkima umbes pooleks tunniks.

Kerkinud taignast vooli pikad peenikesed pulgad ning aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta saiakesi 175 kraadises ahjus ca 15 minutit või seni kuni muutuvad ilusti kuldpruuniks. Ahjust välja võttes piserda saiad kergelt üle vähese veega ning jäta hetkeks jahtuma.

Väike küsitlus

Tore oleks teada saada, milliseid retsepte huvitavad ja uudistavad minu blogi külastajad kõige enam. Selleks viin läbi pisikese küsitluse. Nii, et palun andke oma eelistustest teada! (küsitlus paremal tulbas:))

Ette tänades,
Ragne

18. jaanuar 2009

Parmesanikana

/Prindi retsept/

Lihtsaimat ja maitsvamat rooga annab otsida! Viimased nädalad on mind tabanud Jamie Oliveri vaimustus tema retseptide näol. Tema soolase toidu retseptid viivad lihtsalt keele alla. Antud parmesanikana retsept pärineb tema viimasest üllitisest Ministry of Food, millele on tehtud ka 4-osaline saatesari.


kahele

2 nahata kanafileed
tüümiani
~30 g parmesani
purustatud musta pipart
5-6 viilu Prosciutto sinki
oliiviõli


Tambi kanafileed toidukile vahel ilusti ühtlaselt ca 1 cm paksusteks tükkideks. Seejärel aseta lauale kaks kahekordselt pandud toidukile tükki, mille peale aseta kanafilee (vajalik, kuna nii on hiljem mugavam filee pannile asetada).Tambitud kanafileed maitsesta tüümianiga. Riivi selle peale parmesani juust (nii palju, et kanafilee oleks kaetud). Maitsesta pipraga (soolaga pole vaja maitsestada, kuna sink on niikuinii soolane). Kõige peale aseta Prosciutto singiviilud nii, et terve kanafilee oleks kenasti kaetud.

Praadimiseks nirista pannile natukene õli. Kummuta kanafilee pannile, singiviilud all pool. Pruunista kanafileed mõlemalt poolt ca 3 minutit.

Valmis küpsenud filee lõika pooleks ja serveeri kartulipudru või riisiga!

16. jaanuar 2009

Kuum šokolaad

Seda ei juhtu küll iga päev, kuid vahest tekib tohutu isu kuuma šokolaadi järele. Interneti avarustest õnnestus leida kuuma šokolaadipulbri retsept, mis lõpptulemusena kujunes nii-nii heaks. Antud kogustest tuleb paras ports šokolaadijoogi pulbrit, nii et seda saab kenasti purki talletada ja isu tekkimisel kohe valmistada.


6 Kalevi piparmündimaitselist karamellikommi
100 g tumedat šokolaadi, peeneks riivituna
3 sl lahustuvat kohvi (Nescafe või Jacobs 2in1)
0,5 tl soola
1 tl vanillisuhkrut
100 g suhkrut
1 tl soodat
4 sl kakaopulbrit (magustamata)
50 g piimapulbrit

Purusta karamellikommid peeneks puruks. Lisa ülejäänud ained ning sega (soovitavalt mikseriga) ained ühtlaseks. Hoia pulbrit suletud kaanega purgis.

Šokolaadijoogi valmistamiseks sega paar lusikatäit pulbrit (oleneb sellest kui kanget jooki soovid) kuuma piimaga!

13. jaanuar 2009

Õunastritsel

/Prindi retsept/

Võin teatada, et vaniljestritsli ja martsipanise moonipärja kõrvale lisandus uus lemmik – õunastritsel. Tegemist on mõnusa õunase küpsetisega, mis millegipärast meenutab mulle kunagi Tallinna vanalinna kohvikutes pakutavaid stritsleid. Soovitan!


Antud kogusest saab ühe suure kringli või kaks väiksemat pärjakest

25g pärmi
3dl piima-vee segu
1/2 muna
1dl suhkrut + 3 tl suhkrut (pärmi vedeldamiseks)
1tl soola
8-9 dl jahu
4 sl õli

Täidis:
8 õuna
50 g võid
2 dl fariinsuhkrut (kergelt kokku surutuna)
2 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud kardemoni

Puru:
2,5 dl jahu
1 dl fariinsuhkrut (kergelt kokku surutuna)
1 tl kaneeli
0,5 tl soola
100 g võid (toa temperatuuril)

Määrimiseks:
1/2 muna

Vedelda pärm, selleks pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt umbes 3 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale piima-vee segule. Löö muna klaasi, sega õrnalt läbi ja vala pool piima-pärmisegusse. Lisa 1 dl suhkrut ja sool. Sõtku vähehaaval juurde jahu. Viimasena lisa õli, sõtku. Sõtkutud taignale puista peale kergelt jahu, seejärel lase rätiku all umbes pool tundi kerkida.

Täidise jaoks koori õunad, eemalda südamik ja lõika seejärel väikesteks tükkideks. Sulata kastrulis või, lisa suhkur, kaneel ja jahvatatud kardemon. Lisa ka õunatükid ning hauta neid ca 5 minutit või-segus. Seejärel tõsta tulelt ja jahuta.

Puru saamiseks sega omavahel kõik ained ja näpi need kiiresti purutaoliseks massiks. Aseta kuni kasutamiseni külmkappi.

Sõtku kerkima pandud tainas alla ja rulli see jahusel pinnal laiali. Määri õunasegu tainale ja kata 2/3 puruga. Keera tihedalt rulli ja lõika pikisuunas pooleks. Keera kaks pikka riba omavahel põimikuks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (võid põimida ka kohe ahjuplaadil). Pintselda pealt munaga ja raputa peale ülejäänud puru. Küpseta 200kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni kringel on kenasti kuldpruun.

11. jaanuar 2009

Lihtne tomati-läätsesupp

Seekordseks nami-nami kooskokkamise teemaks on siis läätsetoidud. Siiamaani on läätsed mulle suhteliselt kauge ja tundmatu maa. Kusagil kapinurgas konutab mul küll üks suurepärane läätsevormi retsept, mida tuttavad tavaliselt valmistavad ning mis maitseb ülihäää, kuid seekord otsustasin siiski läätsesupi kasuks (natuke kardan, kas minu tehtud läätsevorm ka nii hea tuleb). Antud supi juurde tagasi tulles, siis tuli see küll väga hea. Ja mis tavaliselt nädala sees kõige olulisem – valmis kiiresti. Retsept nami-namist.


kuuele

2 sl õli
1 porgand, hakituna
1 sibul, hakituna
2 väiksemat porrut
1 l vett
2.5 dl läätsesid
400 g purustatud tomatit
2 aedvilja puljongikuubikut

soola,pipart
Hauta hakitud porgand, sibul ja porru õlis nõrgal tulel klaasjaks. Lisa vesi, kuumuta keemiseni. Lisa pestud läätsed, purustatud tomat ja aedviljapuljongikuubik. Vajadusel maitsesta soola-pipraga. Hauta valmimiseni.

8. jaanuar 2009

Rummikook, see õige

Kodustes tingimuste tehakse rummikooke tavaliselt kirju koera põhimõttel küpsisepuruga. Mul õnnestus aga tekitada ülearune koogipõhi ning sellest sai tehtud neid õigeid rummikooke......mmmmmmõnus, siiani on kerge rummi maitse suus. Kui kodus jääb üle mõni keeks või muu taoline küpsetis, siis on ka see ideaalne kasutamiseks rummikoogi valmistamisel.
 

425 g biskviitpõhja või mõnest muust taignast valmistatud koogi põhi
75 g võid
hapukoort
4 tl kakaod (magustamata, näiteks Meie Mark)
rummiessentsi
sorts brändit
kookoshelbeid (katteks)


Pudenda koogipõhi peenemaks puruks, seejärel lisa sulatatud või, hapukoor (lisa nii palju, et tekiks vormitav mass) ja kakao, sega. Maitsesta segu rummiessentsi ja veidikese brändiga. Sega kõik korralikult ühtseks massiks. Vooli sellest käte abil pallikesed ning veereta neid kookoshelvestes.



5. jaanuar 2009

Köömne-juustuleib

/Prindi retsept/

Siinkohal tooksin välja ühe väärt katsetuse tulemusel valminud leiva – köömne-juustuleiva. Tõeliselt mõnus suutäis ka lihtsalt maiustamiseks. Maitseb nagu vanasti Maiasmoka kohvikus müüdavad köömnetega soolaküpsised. See leib on nüüdsest kindlasti üks tihedaim külaline meie leivakapis.


1 päts

1/3kogus leivataigent
4 tl köömneid
100 g riivitud juustu


Lisa leivataignale köömned ja riivitud juust, sötku korralikult taigen läbi (mina kasutan leiva juures sellist sõtkumisviisi: sõtkun rusikaga taignasse ning siis taigna sees teen rusika lahti. Nii tekib taignasse õhku). Vormi taignast leib või aseta leib 1 liitri suurusesse küpsetusvormi (täida taignaga 2/3 vormist) ning lase rätiku all ca 4-5 tundi kerkida.

Küpseta kerkinud leivataigent ahjus. Pane ahju põhja kauss veega (vajalik selleks, et ei tekiks liialt kõva koorikut) ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni

Leiva küpsetamine võtab aega 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust). Arvesta ka sellega, et ahjust välja võttes küpseb leiva sisemus veel edasi. Valmis leib pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.

Lõhepirukas

/Prindi retsept/

Üks äraütlmata maitsev pirukas. Seda pirukat sai tehtud vana-aasta õhtu lauale.


400 g lehttainast
450 g lõhe- või forellifileed
soola
sidrunipipart
ca 3 spl majoneesi
ca 3 spl hapukoort
rohelist sibulat (hakitult)
tilli
1 muna, lahti klopituna (peale määrimiseks)


Valmista ette lõhe- või forellifilee, selleks eemalda kalalt nahk ning puhasta kala korralikult luudest.

Hõõru kala sergelt soola ja sidrunipipraga kokku. Seejärel määri kala üleni majoneesi ja hapukoorega kokku. Puista kala ümbertringi üle rohelise sibula ja tilliga. Aseta kalafilee pooleks tunniks külmkappi maitsestuma.

Rulli lehtaigen kaheks võrdseks ristkülikuks. Ühele ristkülikule aseta maitsestatud kala. Määri taigna ääred kergelt munaga. Seejärel aseta teine lehttaigna tükk kala peale ning suru taigna ääred omavahel tugevasti kokku. Määri pirukat pealt munaga ning küpseta 175 kraadises ahjus ca 20 minutit või seni kuni pirukas on omandanud kuldpruunika jume.

2. jaanuar 2009

Piparkoogine juustukook

/Prindi retsept/

Kuigi pühad hakkavad vaikselt mööduma on sellegipoolest pühade meeleolu endiselt olemas. Väikese jõulutunde turgutamiseks tegin 1. jaanuari puhul (samuti Andri 7 kuu sünnipäeva puhul) nami-namis olevat piparkoogist juustukooki. Ainsa muudatusena kasutasin retseptis 200 g Philadelphia toorjuustu ja 200 g Merevaigu sulatatud juustu (mulle lihtsalt meeeeeldib, kuidas Merevaigu juust annab juustukoogile mõnusalt kreemja maitse). Piparkoogitaigna tegin ise, selle aasta parimast taignaretseptist.

Kook ise tuli maitsev – parajalt juustune ning ennastunustavalt piparkoogine – täpselt selline, nagu üks 1. jaanuari toorjuustukook maitsma peab! Kindlasti soovitan koogi teha valmis päev või paar päeva enne selle söömist, sest siis on selle maitse veelgi ühtlasem ja parem.


Põhi:
300 g piparkoogitainast

Täidis:
200 g maitsestamata (Philadelphia) toorjuustu
200 g maitsestamata Merevaigu sulatatud juustu
1.5 dl fariinsuhkrut (tugevasti kokku surutult)
2 muna
1.5 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut

Kaunistuseks:
piparkooke

Rulli piparkoogitainas taignarulli abil õhukeseks ning vooderda sellega ettevalmistatud lahtikäiva koogivormi (kasutasin 22 cm läbimõõduga vormi) põhi ja küljed.

Sega kõik täidiseained omavahel mikseriga läbi ja tõsta vormi piparkoogitaigna peale. Küpseta kooki 175kraadi juures umbes 40 minutit. (Koogitäidis kerkib küpsemise ajal, aga vajub jahtudes tagasi). Ahjust välja võttes lase koogil jahtuda, kaunista piparkookidega ning jahuta lõplikult kooki jahedas (külmkapis).