30. juuni 2008

Keefiri-purukook

/Prindi retsept/

See retsept on võetud 2003 aasta ühest Mumuu retseptikalendrist. Tohutult hea koduse maitsega kook. Kui külmkapis leidub seisnud piima või keefirit (nagu meie peres tihti) siis on see kook heaks võimaluseks need ära kasutada. Vahele saab panna marju vastavalt enda soovile. Mina olen valmistanud kooki peamiselt punastest sõstardest. NB! Antud kogusest saab suure plaaditäie, seetõttu soovitan koguseid poolitada ümmarguse koogivormi tarvis.


Puru:
200 g margariini

4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

6 muna
2 dl suhkrut
7 dl keefiri
vanillisuhkrut
kaneeli

Vahele:
(külmutatud) punaseid sõstraid, jõhvikaid vm marju

Töötle jahuga segatud küpsetuspulber ja margariinitükikesed taignakonksudega sõmeraks ja pane külma. Mikserda toasoojad munad suhkruga väga tihedaks ja heledaks vahuks, sega õrnalt juurde keefir ja maitseained. Pane suurde küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi kordamisi taignapuru, täidis ja marju. Väga hapudele marjadele lisa ka suhkrut. Pealmiseks kihiks pane puru. Küpseta 200 kraadi juures 30-40 minutit ja lase restil jahtuda. Tõsta seejärel küpsetuspaberi abil vormist välja. Eriti hästi maitseb kook järgmisel päeval, siis on see ka paremini lõigatav.

29. juuni 2008

Rabarberipirukas

/Prindi retsept/

Selle koogi nimeks on algselt küll rabarberikook, kuid ei ole liialdus selle koogi kohta öelda pirukas. Eriti meeldib mulle koogi juures piruka peale laotatud ribad, mis moodustavad koogil ruudu-mustri.

Põhi:
4,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl suhkrut
150 g võid
1 dl piima


Täidis:
400 g rabarbrit
2 dl suhkrut
2 spl kartulitärklist

määrimiseks muna

Sega kuivained omavahel. Näpi hulka või. Kõige viimasena lisa piim ning sõtku tainaks. Aseta külmkappi ca pooleks tunniks. Koori ja tükelda rabarberid ning sega täidiseained omavahel. Lase ca 10 minutit seista, et rabarberimahl välja tuleks.

Vooderda koogivormi põhi ja ääred (kasutasin 28 cm läbimõõduga ringilist vormi) 2/3 taignaga, seejärel aseta põhjale rabarbritäidis. 1/3 taignast lõika 1 cm laiusteks ribadeks ja aseta koogile risti, et tekiks ruudustik. Pintselda kooki pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 225 kraadi juures 30 min.

28. juuni 2008

Ribiliha stroganov

/Prindi retsept/

Selle toidutegemisel sain inspiratsiooni eelmise nädala Terevisiooni hommikuköögist, kus valmistati kanaliha stroganovi seentega. Mina jätsin mõningased komponendid välja, mõningased lisasin ning nii valmiski maitsev lõuna. Antud retsepti juures on hea see, et kasutada saab just sellist liha, mida ise soovid – isegi võib ju kasutada vorsti. Lisaks sellele on ettevalmistusaeg lühike!


kahele

300 g ribiliha
25 g tomatipastat
75 g sibulat
2 küüslauguküünt
50 ml kanapuljongit
75 ml piima
ca 2 spl hapukoort
sinepit
riivitud juustu
pisut nisujahu
(ca 1-2 tl)praadimiseks õli
musta pipart
soola

Maitsesta liha vähese soola ja pipraga ning prae kergelt pannil vaid niipalju, et nad pruunistuksid. Kastme valmistamiseks prae hakitud sibul ja küüslauk poti põhjas vähese õliga klaasjaks, lisa tomatipasta ja jahu, kuumuta korra läbi ja vala juurde puljong ning hapukoor ja sinep. Lase kaste keema ja maitsesta soola ning musta pipraga. Pane praetud liha ahjuvormi ja vala kastmega üle. Küpseta ca 200 °C juures, kuni liha on valmis haudunud. Natuke enne valmimist lisa peale riivitud juust.

27. juuni 2008

Maisihelvestega kana-poolkoivad

Üks hea mõte paneerida kana ka millegi muu kui riivsaiaga. Maisihelvestega paneeritud kana-poolkoivad jäävad mõnusalt juustused ja krõbedad.


kahele

4 kana-poolkoiba
4 spl võid või margariini
2-3 tl karrit
0,5 tl sidrunipipart
maisihelbeid
~50 g riivitud juustu


Tõmba kana-poolkoibadel nahk liha küljest lahti, kuid ära seda ära võta. Sulata potis või ja võta pott tulelt. Maitsesta karri ja sidrunipipraga. Vajadusel võid karrit või sidrunipipart lisada. Määri koibi või-seguga ning seejärel aseta õliga määritud vormi. Küpseta ca 50 min 175 kraadi juures. Vahepeal purusta maisihelbed kausis ning lisa maisihelvestele riivitud juustu. Võta koivad ahjust ning kasta maisihelbe segusse. Võid asetada täiendavalt maisihelbeid koibade peale, nii tekib paksem ja krõbedam paneering. Aseta paneeritud koivad veel umbes 10 minutiks ahju. Serveeri meelepärase lisandiga.

26. juuni 2008

Kosutav suvine arbuusikokteil

Leidsin Anna-Liisa kokaraamatu teisest osast lihtsa arbuusikokteili retsepti. Mõte jahutatud arbuusijoogist oli nii ahvatlev, et otsustasin seda ise proovida. Muutsin jooki tehes aga koheselt retseptis ettenähtud laimikoguse kolmelt ühele, sest nii palju laimimahla tundub natuke liiga hirmutav. Kokteilist niipalju, et järgmine kord kui külalised tulevad on see jook laua peal kindlasti olemas. Antud kogusest saab 2 suurt klaasi kokteili, seetõttu piisab järgnevast kogusest ka kenasti neljale, kui väiksemas klaasis serveerida.


kahele

~600 g seemnetest puhastatud arbuusi viljaliha
0,5 dl suhkrut
1 laimist pressitud mahl

Pane koorega arbuus paariks tunniks sügavkülma. Lõika arbuusi viljaliha tükkideks. Pressi laimist mahl. Seejärel mikserda arbuus, laimimahl ja suhkur saumikseriga jäiseks joogiks. Vajadusel võid lisada suhkrut. Serveeri koheselt.

25. juuni 2008

Mustikaunistus

/Prindi retsept/

Tegelikult on originaalretseptis kasutatud täidisena maasikaid, kuna aga jätkuvalt toimub külmkapi tühjendamine erinevatest talveks kogutud marjadest, siis läksid käiku mustikad. Tegin seda kooki paar päeva tagasi katsikulistele, kes minu väikest pisipõnni vaatama tulid – nemad kiitsid.


Põhi:
200 g Digestive küpsiseid või kaeraküpsiseid
70 g sulatatud võid
1 spl suhkrut
kaneeli

Täidiseks:
mustikaid või maasikaid
50 g valget šokolaadi

Kate biskviittaignast:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit

Purusta küpsised, lisa või, suhkur ning noaotsatäis kaneeli ja sega. Vajadusel, kui küpsisepõhi jääb liialt purune, lisa sulavõid. Suru põhi ringilisse koogivormi ja küpseta 5 minutit 180 kraadi juures. Seejärel valmista biskviittaigen: Klopi munad suhkruga kõvaks vahuks. Lisa munavahule küpsetuspulbriga segatud jahu ja kartulitärklis ning sega ettevaatlikult.Aseta mustikad (maasikad) eelküpsetatud põhjale, nende peale valge šokolaaditükid ja kõige lõpuks kata biskviiditaignaga. Küpseta 180 kraadi juures 20 minutit. Küpsemise ajal jälgi, et biskviitkate ei läheks liialt pruuniks

Sibulapirukas

Lahtiste pirukate valmistamine on üks minu lemmiktegevusi, sest nende õnnestumine on alati kindel. Pealegi on ettevalmistusaeg lahtiste pirukate puhul üsna lühike. Järgnevalt üks sibulapiruka retsept, mille tegemist olen juba pikka aega kaalunud ning lõpuks sai ka see ära proovitud. Poleks uskunud, et puhas sibul pirukale nii hästi sobib. Järgmine kord lisan täidisele ka paar keedumuna – see võib veel parem olla! Retsept on kohandatud raamatust Uus klassikaline kokaraamat.


Taigen:
175 g jahu
veidi soola
75 g margariini
3-4 spl vett

Täidis:
300 g hakitud sibulaid
50 g peeneks hakitud vorsti
50 g värskelt riivitud riivsaia
50 g riivitud juustu
2 muna
2 dl piima
soola
pipart
pune

Taigna valmistamiseks sega jahu ja sool, lisa margariin ning haki jahuga segamini. Kalla juurde niipalju vett, et saaksid pehme taigna. Kata taignaga 22 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja ääred.

Kuumuta sibulad rasvaines pehmeks ja läbipaistvaks, jahuta veidi. Tõsta sibulad vormi, selle peale vorst ja siis riivsai. Puista üle juustuga. Sega omavahel munad, piim ning maitseained ning kalla juustule. Küpseta 175 kraadi juures ca 30- 40 minutit (algselt võid 10 minutit ahju alumises osas küpsetada).

Puuvilja-kohupiimakook

/Prindi retsept/

PS! Liina, see ongi see kook, mida sulle reklaamisin;)


Väga mõnus kook, mida on lihtne valmistada. Originaal-retseptis oli puuviljadena kasutatud virsikuid, kuid mitmete erinevate katsetuste tulemusel võin öelda, et just ananassi(konserv)tükid panevad i-le täpi peale.


Põhi:
125 g võid
1 dl suhkrut
1 muna
3,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut


Või, suhkur ja muna omavahel segada, lisada ülejäänud komponendid.

Täidis:
ananassikompotti (sobib ka virsikukonserv, maasikad, mustikad)

Kate:
200 g kohupiimapastat
1 pk vahukoort
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut


Katte jaoks sega kõik ained omavahel. Suru põhja-tainas vormi põhja (kasutan 26 cm läbimõõduga vormi, kuid sobiv on ka väiksema vormi jaoks), selle peale aseta anassitükid ning vala peale kate. Küpseta ca 30-45 minutit 180 kraadi juures (esimesed 10 minutit hoia ahju alumises vahes, et põhi küpseks korralikult). Kate peaks ahjust võttes kergelt pehme olema, kuna jahtudes muutub kate niikuinii kõvemaks.


24. juuni 2008

Krabikreemsupp

Tean paljusid, kellele igasugused kreem-ja püreesupid ei meeldi. Mina üks nendest õnneks ei ole. See on üks retsept kõikidele püreesuppide armastajatele – mõnusalt kreemine ja lihtne! Retsept saadud ajakirjast Anne. Ps. Seda suppi olen pakkunud mitmetele oma külalistele ning serveerinud seda koos isetehtud sooja saiapätsiga.


neljale

300 g krabipulki
0,5 l piima
200 g krabimaitselist Merevaiku
sidrunipipart
õli
vajadusel soola


Purusta krabipulgad saumikseriga, jäta paar krabipulka kaunistamiseks. Pane paksupõhjalisse potti tilgake õli ning lisa purustatud krabipulgad. Sega hetke ja lisa merevaik. Seejärel vala potti piim ning sega pidevalt madalal kuumusel, et piim põhja ei kõrbeks. Vispelda kreemjat suppi, kuni see on piisavalt kreemjas. Maitsesta suppi sidrunipipraga, kui vaja, lisa ka natuke soola. Serveeri koos rohelise sibula ja krabipulga viiludega.

Prantsuse šokolaadikook

/Prindi retsept/

Hea suutäis tassikese kohvi kõrvale. Julgen ausalt väita, et see retsept on minu poolt väärikalt kasutuses olnud juba mitmeid aastaid. Retseptis antud glasuuri olen teinud koogile harva, sest kiusatus kooki süüa on suurem:) Õigemini sellest ajast, kui hakkasid ilmuma Kiiresti ja Maitsvalt retseptilehed. Seda kooki tellis mu vanaema igaks oma sünnipäevaks, mida ta sõi kergelt vahustatud vahukoorega.


Valmistusaeg 45-50 min

200 g tumedat šokolaadi (mina teen Bitteriga)
200 g võid või margariini
3 muna
2,5 dl suhkrut
3 dl jahu

Kate:
25 g margariini või võid
1 dl vahukoort
150 g tumedat šokolaadi

Serveerimiseks:
vahukoort

Sulata šokolaad ja rasv potis nõrgal tulel. Klopi munad ja suhkur kohevaks vahuks. Sega jahu muna-vahtu. Lisa rasva-šokolaadisegu ja sega ained ühtlaseks taignaks Kalla taigen võiga määritud ja mannaga kaetud umbes 26 cm läbimõõduga lahtikäivate äärtega vormi. Küpseta ahjus 175 kraadi juures ca 30 minutit. Kook peab jääma seest niiskeks. Lase koogil veidi jahtuda ja võta see vormist välja.

Katte jaoks kuumuta pliidil rasv, koor ja šokolaad. Hõõru ained ühtlaseks massiks. Jahuta. Kalla kate koogile ja kanna see ka koogi äärtele. Tõsta kook jahedasse. Serveeri vahukoorega. Hüva nõu: Olen glasuuri valmistanud ka tavalisest kakaost.

Kiire rabarberikook

/Prindi retsept/

See on üks lihtsamaid ja kiiremini valmivamaid kooke. Kook jääb mõnusalt mahlane. Antud kogusest valmib suur plaaditäis kooki. Ümmarguse 26 cm läbimõõduga koogi valmistamisel kindlasti retseptis olevaid koguseid poolitada. Koogi saab väga edukalt valmistada ka muudest saadustest – õuntest, punastest sõstardest, mustikatest jne.



4 muna
1 klaas suhkrut
1 klaas jahu
1tl küpsetuspulbrit
200 g rabarberit
suhkrut (maitse järgi, vastavalt sellele, kui magusat kooki soovid)
1 tl kaneeli


(1 klaas=u.200gr)

Viiluta rabarber 1cm paksusteks tükkideks ning sega suhkru ja kaneeliga. Jäta seisma. Muna ja suhkur korralikult vahustada, vahule lisada jahu ja küpsetuspulber ja vahustada veel veidi. Taigen valada ahjuplaadile ja peale puistada rabarberi tükid (vormiga peab arvestama seda, et taigen kergib vähemalt poole võrra). Küpsetada 175 kraadi juures, kuni kook kuldpruun. Hüva nõu: soovi korral võid kõige peale raputada enne ahju panemist ka riivitud martsipani.

23. juuni 2008

Ürdisaiad

Kiiresti ja lihtsalt valmivad saiapätsid, mida hea pühapäeva hommikuti teha. Maitseaineid võib lisada nii, mis maitsega saia parasjagu tahetakse. Lisan tavaliselt saiadele ka spagetimaitseainet – maitse jääb super. Kuumast ahjust võetuna on need ürdisaiad kõige paremad – mis võiks olla veel isutekitavam, kui ahjusoe saiaviil, kus või sulab peal.... kindlasti üks kindel favoriit meie pere köögis!!!


1 kogus pärmitaigent
lihamaitseainet
(küüslaugusoola – soovi korral)
spagetimaitseainet
koriandrit
ürdisegu
riivjuustu
köömneid
määrimiseks muna


Valmista pärmitaigna retsepti järgi taigen. Lihamaitseaine, spagetimaitseaine ja natuke koriandrit lisa kohe aluses, siis kui oled piima-veesegu ja pärmi omavahel kokku seganud. Pea meeles, et alguses lisa maitseaineid mõõdukalt, hiljem, kui taigen kerkinud ja seda uuesti sõtkud lisa ülejäänud maitseained ning riivjuust.

Poolita taigen kaheks ning tee nendest ümmargused pätsid. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri munaga ning raputa peale köömneid (kui kodus leidub, on supermaitse, kui raputad köömnete asemel peale lihamaitseainet ürdi-küüslauguga – seal on köömned juba sees). Küpseta ürdisaiu 175 kraadi juures seni, kuni saiad kuldpruunid.

Pärmitainas

Panen kirja ka pärmitaigna retsepti, mille järgi teen saiakesi. See on tohutult lihtne eelkergituseta ja ilma munata pärmitaigen. Isegi piim ei vaja eelnevat soojendamist, kuna kasutan leiget vett, siis annab piima-vee vedelik kokku vajaliku käesooja (37kraadise) vedeliku. Selle retsepti järgi olen teinud mitmeid erinevaid saiakesi/pirukaid – kaneelisaiu, moonirulle, pizzasuupisteid, pisikesi lihapirukaid, plaadikoogipõhjasid, ürdisaiakukleid jne. Vastavalt siis, kas tegemist on soolase või magusa küpsetisega olen nii lisanud ka maitseaineid. Antud retsepti järgi soovitakski teha, just selliseid rullitud saiakesi või mini-pirukaid. Täidistega pirukate valmistamisel olen valmistanud eelkergitusega taigna.

2,5 dl piima(ca 1,25 dl) ja leiget vett (ca 1,25 dl) pooleks
25 g pärmi
ca 300 g jahu
3 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks + 2 tl suhkrut
soola
2 spl õli

Pudenda pärm kruusi ja vedelda see umbes 3 tl suhkruga, sega kergelt. Kui pärm on vedeldunud, lisa see leigele (ca 37 kraadi, liialt kuuma vedelikuga pärmseened ei paljune ning taigen ei kerki) piima-vee segule. Lisa suhkur ning sool, olenevalt magusast või soolasest küpsetisest lisa ka endale meelepärased maitseained. Seejärel lisa jahu niipalju, et sõtkumisel käte küljest tainas lahti tuleb. Ära jahuga liialda, pigem pane jahu vähem kui rohkem. Kõige lõpuks lisa toasoe õli. Sõtku veel natuke. Seejärel raputa taigna pinnale kergelt jahu ning pane ca pooleks tunniks rätikuga kaetud kausiga sooja, kuid pimedasse kohta seisma. Kerkinud taignale lisa veel soovitud maitseaineid ning sõtku veel korra läbi. Soolaste küpsetiste tegemisel olen lisanud lihamaitseainet, küüslaugusoola, ürdisegu ja isegi koriandrit. (pea meeles, et alguses maitsesta taigent kergemalt, hiljem kui tainas kerkinud ja valmis lisa maitseaineid julgemini.

22. juuni 2008

Šveitsi võileib

Kuigi olen enamasti hommikuti pudru sõber, on siiski vahel hea teha endale hommikutervituseks sooje võileibu koos tassikese kuuma tee ja piimaga. Nii tänane pühapäevahommik mööduski – sooje šveitsi võileibu nautides aiamaalt pärit rohelise sibula ja tilliga.....maitsev...


kahele

4 viilu saia
2 keedumuna (10 minutit keedetud)
võid
4 spl majoneesi
juustu

Määri saiaviiludele võid. Aseta saiale pool keedetud muna. Pane muna peale supilusikatäis majoneesi ning aseta selle peale juust. Aseta võileivad pannile ja küpseta ahjus seni, kuni juust on sulanud. Serveeri salati ja värske rohelise sibula ning tilliga

21. juuni 2008

Kohupiimaklimbid kissellile

/Prindi retsept/

Kohupiimaklimbid on ühed minu lemmiklisandid kissellile. Tavalise kohupiimaga kisselli süües ei ole pooltki maitseelamus selline, mis klimpide puhul. Vahel hea patustada ka ilma kissellita. Klimpe soovitan keeta kergelt soolaga maitsestatud vees, nii tuleb maitsenüanss paremini esile.


150 g teralist kohupiima (tavaline või vanilliga)
1 muna
2-3 sl suhkrut
vanillisuhkrut
1 dl jahu
3 sl sulavõid
klimpide keetmiseks soolast vett


Klopi muna suhkruga, lisa kohupiim ning sulavõi. Klopi hulka jahu ning jäta tainas 5-10 minutiks jahedasse. Kuumuta soolaga maitsestatud vesi ning tõsta sellesse märja lusikaga kohupiimatainast. Arvesta, et klimbid vees suurenevad. Keeda mõõdukas kuumuses ca 5 minutit. Nõruta ning säilita klimpe kuni kasutamiseni taldrikul üksteise kõrval toidukile all. Serveeri kisselliga!

Singi-koorepirukas ehk Quiche Lorraine

See on vast kõige klassikalisem prantsuse koorepiruka retsept. Sellel pirukat on võimalik teha miljoni eri lisandiga- tuunikala, lõhe, kana, juurviljadega. Mõttes mõlgub juba hiljuti ühest vanemast Oma Maitse ajakirjast leitud lillkapsa- juustu-Quiche.


Põhi:
4 dl jahu
0,75 tl soola
175 g võid
3 sl vett


Kate:
1 suurem sibul
300 g sinki
3 muna
1 dl rõõska koort (10%)
1 dl hapukoort
soola, pipart
3 dl riivjuustu

Sega jahu ja sool, haki jurde külm või. Lisa vesi ja sõtku kiiresti tainaks. Suru tainas lahtikäiva 22cm läbimõõduga koogivormi. põhja ja äärtele ning aseta 10 minutiks külma. Torka kahvliga tainapõhja mõned augud ning eelküpseta ahjus 225°C juures 10 minutit.

Haki sibul peeneks ning sink väikesteks kuubikuteks. Pruunista pannil sibul klaasjaks, poole küpsemise pealt lisa ka singikuubikud. Aseta eelküpsetatud põhjale. Klopi kokku kõik ülejäänud ained, maitsesta ja kalla segu pirukale. Küpseta ahjus 200°C juures 30 minutit, kuni pirukas on pealt kuldne.

20. juuni 2008

Leivamaiused

Juhul, kui leib on kappi seisma jäänud, on leivanäksid hea ja maitsev idee leib ära kasutada. Jube hea õhtuseks näksimiseks, järgmine kord proovin teha soolaseid leivanäkse parmesani ja ürtidega.


6 leivaviilu
40 g toasooja võid või margariini
0,5 dl suhkrut
0,5 tl jahvatatud kaneeli
1 apelsini riivitud koor, lisaks u pool apelsinist riivitud viljaliha (võid lisada ka riivitud sidrunikoort)
soovi korral serveerimiseks jäätist või vahukoort

Sega pool suhkrust kaneeliga ja teine pool riivitud apelsinikoorega. (Riivisin ka apelsinikoorele lisaks natuke apelsini viljaliha, nii jäävad leivatükid hiljem ahjust välja võttes mahlasemad). Ühenda pool võikogusest kaneeli-suhkruseguga ja teine pool apelsinisuhkruga. Määri kaneelimaitsevõiga 3 leivaviilu ja ülejäänud leivad apelsinimäärdega. Lõika seejärel leivad sõrmejämedasteks kangiseks ja küpseta 200-220 kraadini eelkuumutatud ahjus, kuni leib krõbe ja suhkur karamellistunud. NB! Küpsevad üsna kiiresti! Võid serveerida koos jäätise, vahukoore või vanillikastmega (kastme võid panna eraldi nõusse, kuhu leivakesi saab sisse kasta). Leivakesi on mõnus ka niisama näksida!

19. juuni 2008

Hapukapsatäidisega lahtine pirukas

Talvistest varudest on üle veel hapukapsast, nii peabki otsima ideid, kuidas hapukapsast ära kasutada, et sügisel jälle uuesti talveks varuda saaks. Hapukapsasupist ja mulgikapsastest on isu juba täis, nii saigi proovitud hapukapsapirukat, ja peab tõdema et tuli super-hea pirukas, mis kohe-kohe juba otsa saamas. Maitseaineid lisasin pirukale nii mis maitseaineriiulilt parasjagu kätte juhtus, seetõttu võib kasutada ka muid oma lemmikuid maitseaineid, kui antud retseptis välja toodud.


Pärmitainas:
15 g pärmi
1 sl suhkrut
1,25 dl piima või vett (isiklikult valmistan pärmitaigna alati pooleks piima-vee seguga)
0,5 tl soola
0,5 tl lihamaitseainet
ca 3-4 dl jahu
3 spl toasooja õli
1 muna (pirukapõhja määrimiseks)
Vedelda pärm suhkruga, selleks pudenda pärm väiksesse kaussi ning sega umbes 1 spl suhkruga. Jäta seisma seniks kuni pärm on vedeldunud. Soojenda piim või vesi käesoojaks ehk umbes 37 kraadini. Seejärel lisa piimale vedeldunud pärm, sega kergelt. Seejärel lisa sool, lihamaitseaine ning jahu. Jahu lisa niipalju, et sõtkumisel käte küljest tainas lahti tuleb. Ära jahuga liialda, pigem pane jahu vähem kui rohkem. Kõige lõpuks lisa toasoe õli. Sõtku veel natuke. Seejärel raputa taigna pinnale kergelt jahu ning pane ca pooleks tunniks rätikuga kaetud kausiga sooja, kuid pimedasse kohta seisma.

Kerkinud taigen sõtku veel korra läbi ja aseta see võiga määritud ningk ergelt jahu või mannaga kaetud pirukavormi põhjale (kasutasin 26 cm läbimõõduga vormi). Jäta taigna ääred paksemad! Pintselda taignapõhja lahtiklopitud munaga.

Taigna kerkimise ajal valmista piruka täidis:

Täidis:
0,5 hakitud väiksem sibul
200 g hakkliha
250 g hapukapsast
1 kl vett
2 spl majoneesi
1 dl hapukoort
suhkrut, soola, hakkliha maitseainet,
erinevaid ürte (näiteks koriandrit, majoraani, pune)

Haki sibul ning prae pannil õlis klaasjaks, lisa hakkliha ja pruunista kergelt punase värvuse kadumiseni. Maitsesta soola, pipra, hakkliha maitseaine ja ürtidega. Lisa hapukapsas ja klaas vett ning hauta kaane all madalal kuumusel kapsa pehmenemiseni. (Vajadusel lisa hautamise käigus vett). Jahuta valmis segu ning lisa hapukoor ja majonees, sega ning vajadusel maitsesta veel. Kata munaga määritud pirukapind jahtunud täidisega ja küpseta eelsoojendatud 200 kraadises ahjus 30 minutit.

Blogi jälle aktiivne!!!

Vahepeal jäi toidublogi natuke unarusse ning nagu näha oli viimane postitus väga-väga ammu. Söögutegemist aga ma vahepeal unustanud ei ole. Pigem olen veel aktiivsem toiduvalmistaja ja katsetaja. Samuti olen kõik oma söögitegemised kirja pannud ja pildistanud.


Miks siis vahepeal asi unarusse jäi? Põhjus nimelt selles, et jäin tita ootele ning raseduse ajal lihtsalt kuidagi ei olnud viitsimist arvutis olla ja midagi kirja panna. Nüüd aga tita käes (pisike Andri sündis 01.06.2008 suure kiiruga) ja ka blogipidamine võib jätkuda......

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails