2. juuli 2008

Martsipani-kohupiimatort (sünnipäevatort 1-kuusele Andrile)

/Prindi retsept/

Selle koogi valmistasin oma pisikesele poisipõnnile, kes sai täna 1-kuu vanuseks. Tema muidugi sellest koogist nii väga rõõmu ei tundnud, kuid seevastu said söömisrõõmu tunda külalised:D Nam-nami uue ülesande kokkame koos teemast ajendatuna valmistasin tordi rullbiskviidi põhimõttel. Varasemalt olen teinud sama idee järgi rullbiskviiditorti.


Biskviittaigen:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
300 g vaniljekohupiima
200 ml vahukoort
1 pk vahukoorepaksendajat
suhkrut
meelepärast moosi (mina kasutasin kreegimoosi)
niisutamiseks mahl

Kate:
350 g martsipanimassi
toiduvärve

Klopi munad suhkruga kõvaks vahuks. Lisa munavahule küpsetuspulbriga segatud jahu ja kartulitärklis ning sega ettevaatlikult. Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile ja küpseta 225°C juures umbes 5 minutit. Puista valmis koogipõhi suhkruga üle ja kummuta see küpsetuspaberile. Võta vormi põhjas olnud küpsetuspaber ära ja kata koogipõhi puhta rätikuga. Jäta hetkeks jahtuma.

Täidise jaoks vahusta kergellt vahukoor, seejärel lisa vahukoorepaksendaja ja suhkur (maitse järgi) ning vahusta kuni vahukoore paksenemiseni.

Niisuta valmis põhja mahlaga, seejärel määri moos põhjale ning kata kohupiimaseguga. Seejärel lõika biskviit neljaks ribaks. Keera üks riba rulli ja tõsta serveerimisalusele. Keera ümber selle rulli teine riba, siis kolmas ning neljas. Pane tort külma, et täidis taheneks.

Katte jaoks võta umbes 200 - 250 g martsipanimassi ja sega sellesse sinist toiduvärvi. Mudi massi seni kuni sinine värv on ühtlaselt jaotunud. Rulli sinine martsipanimass laual laiali õhukeseks kihiks ning kata sellega terve kook (ka ääred). Lõika üleulatuvad osad ära vastavalt tordi suurusele. Järelejäänud valge martsipanimass jaga kaheks osaks nii, et ühel osal oleks martsipani rohkem – suuremale osale lisa kollane toiduvärv ning väiksemale massile roheline toiduvärv. Rulli neist pikad peenikesed ribad (kollast martsipani massi jäta natuke järgi, et neist tordile lilled teha. Põimu kollane ja roheline riba omavahel paelaks ning pane koogi alumisele äärele. Järelejäänud kollasest martsipanist tee tordile kaunistused.


8 kommentaari :

  1. Väga ilus! Ja Sa oled hirmus tubli, et Sa nii tillukese poja kõrvalt nii aktiivselt kokkad! Võimas :)

    VastaKustuta
  2. Väga kena ja isuäratav!

    VastaKustuta
  3. palju õnne poja 1kuuseks saamise puhul:D

    minu tibu sai just kuue kuuseks... ja ka ikka iga kuu tort (või midagi toredat-magusat)... eks esimene aasta olegi vanematele see sünnipäev tähtsam kui lapsele endale... põhjust suu magusaks teha!!!

    VastaKustuta
  4. eks jah ta nii ole, et kui laps väiksem, siis ta rohkem ikka vanemate pidu. Meil näiteks poiss terve aja põõnas, kui külalised külas olid...peoloom selline

    VastaKustuta
  5. Ragne, olen kuulnud, et martsipan hakkab suht kiirelt sulama koogil, kuidas sinul oli sellega lood?
    ja kust sa toiduvärve hankisid?

    VastaKustuta
  6. ma valmistasin martsipankatte umbes kella ühe ajal päeval (rullisin värvitud massi tuhkshkru abil õhukeseks), seejärel panin kaunistatud koogi koheselt külmkappi ning kella kuue ajal sõime seda koos külalistega. Selleks ajaks ei olnud küll martsipan sulanud. Küll aga näiteks autotordil tegin aknad samuti martsipanist ning need sulasid küll kergelt. Muidugi olid autoaknad tiba õhemaks tehtud kui selle tordi kate, nii et eks see oleneb ka sellest, kui õhukeseks martsipani teed.

    Toiduvärvid ostsin Rimist, sealt, kus asuvad želatiin, vanillisuhkur ja muud sellised asjad. Ausalt öeldes ei oska öelda, kas ka hetkel seda seal müüakse, kuna ostsin selle jõulute ajal, kui oli vaja teha erinevat värvi piparkoogiglasuuri.

    VastaKustuta
  7. Mitmele sellest kogusest jagub? Mul tuleb enda pisikese preili esimeseks peoks u 20 inimest, peaksin siis 2 kooki tegema igaks teiseks juhuks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, siis peaks 2 kooki tegema. Teine võimalus on koguseid lihtsalt suurendada ning suurem kook teha. Viimasel juhul soovitaksin koguseid retseptis 1,5ga korrutada:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails