31. juuli 2008

Karamellkissell

/Prindi retsept/

Ei ole vist inimest, kes ei oleks lasteaias või koolis söönud kokatädi poolt valmistatud karamell-, piima- või kakaokisselli. Paljudele meenutab see magustoit just kooliajal saadud venivat magustoitu. Ka minul oli selline mälestus sellest seniajani, kui proovisin ise seda magustoitu teha, ja ausalt öeldes oli karamellkisselli maitse küll tunduvalt parem kui kooliajal.


neljale

1 l piima
160 g suhkrut
ca 0,5 kl keeva vett
75 g tärklist
3/4 kl külma vett
vanillisuhkrut

Kuumuta piim potis. Pruunista 100g suhkrut kuival pannil helepruuniks. Lisa keeva vett ja sega suhkrut seni, kuni karamell sulab. Lisa sulatatud suhkur eelnevalt kuumutatud piimale (piim peab olema kuum, et karamell uuesti ei hanguks), sega. Seejärel lisa ülejäänud suhkur ja vanillisuhkur. Võta seejärel pott tulelt ning sega sisse külma veega segatud tärklis. Pane pott uuesti tulele ning kuumuta seni, kuni kissell pakseneb. Serveeri moosiga.

30. juuli 2008

Suussulav kohupiimakook

/Prindi retsept/

Aitäh Sillele järgneva retsepti eest:) Sellest retseptist saab suurepärase (plaadi)koogi. Antud retsepti järgi piisab kogustest 26 cm läbimõõduga koogi jaoks, kuid kui koguseid poole võrra suurendada, saab valmistada suure plaadikoogi. Antud koogist saab teha ka suurepärase piduliku koogi, kaunistades koogi pealmise kihi puuviljade või marjadega ning valada need üle siirupi-želantiini seguga.


Põhi:
100 g toasooja võid
2 spl suhkrut
1 muna
2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola

Vahusta või suhkruga, lisa muna ja sega ühtlaseks. Seejärel lisas jahuga segatud küpsetuspulber ning sool. Sega kõik ühtlaseks taignaks. Suru taigen ühtlaselt koogivormi põhja. Kasutasin 26cm läbimõõduga ümmargust koogivormi ning asetada täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Täidis:
2 pk (2x200g) (teralist) rosinatega kohupiima
1,5 dl suhkrut
200 g hapukoort
3 muna
3 spl jahu
soovi korral rosinaid

Munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuks. Munavalged vahustada kõvaks vahuks. Kohupiimad, munakollastevaht, hapukoor, jahu, (rosinad) segada. Kõige lõpuks lisada ettevaatlikult lusikaga segades munavalgevaht. Täidis valada põhjale. Küpsetada umbes 40 minutit 200 kraadises ahjus. Alguses panna 20 minutiks alumisse vahesse, et põhi paremini küpseks, siis küpsetada edasi keskmises vahes.

Hüva nõu: Maitse teeb rikkamaks, kui täidisele lisada paar tilka mandliessentsi.

28. juuli 2008

Kirsi-juustukook

/Prindi retsept/

Küpsetamisel on nüüd mingi aeg paus sees, kuna mu truu ja siira ahju spiraalid (need osad siis, mis ahjule kuumuse annavad) ütlesid lootusetult üles. Praegu annab ahi 250 kraadi juures maksimaalselt 90 kraadi välja. Näiteks kana ahjus valmistamine võtab ikka tublisti neli-viis-kuus korda rohkem aega kui enne. Õnneks peaks katkise ahju kriis lahenemalt hiljemalt järgmiseks nädalaks. Loodame parimat. Seni aga pean leppima küpsetamisvabade toitude valmistamisega. Nädalavahetusel ostsin turult kõige muu hulgas ka kirsse, sest plaan oli juba ammu valmistada minu ema-isa küllatuleku puhul, pisikeste muudatustega Maru retsepti järgi isuäratavat kooki. Kook sai maitsev. Kuigi olin algselt dilemma ees, kas valmistada katteks tarretise- või hapukoore-vanije kate. Valisin seekord selle esimese valiku, kuid pisike kiusatus on järgmine kord proovida ka hapukoore katet. Ahjaa, kuna unustasin poest osta tarretiseks kirsimahla, ajasin seekord läbi arooniamahlaga, mida talvest veel napilt paar purki alles.


Põhi:
1 pk (180 g) Selga šokolaadiküpsist
100 g võid

Täidis:
400 g kohupiimapastat (toru)
200 g naturaalset sulatatud Merevaigu juustu
kirsse (tükkidena) sisse
2 dl vahukoort
1 – 1,25 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
0,5 pressitud sidruni mahla
16 g želatiini (kasutasin Santa Maria oma)

Kate:
kirsse poolitatuna peale
1 dl punakat mahla (näiteks kirsi, jõhvika, aroonia vms)
1 tl želatiini

Purusta küpsised saumikseriga või köögikombainiga peeneks puruks. Sulata pannil või ning lisa küpsisepurule. Sega segu segamini ning pane seejärel küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi (kasutasin 24 cm läbimõõduga vormi). Tõsta vorm külma täidise valmistamise ajaks. Seejärel sega kohupiim Merevaiguga, lisa segule tükeldatud kirsid, vahustatud vahukoor, suhkur, vaniljesuhkur ja pressitud sidrunimahl. Sega kogu segu korralikult omavahel segamini.

Panin želatiin külma veega paisuma. Ca peale 5 minutit sulata želantiin pliidil pidevalt segades, et põhja ei kõrbeks. Kalla želantiin kohupiimamassile ja sega laiali. Seejärel vala kogu mass küpsisepõhja peale koogivormi ning tõsta külmikusse seniks kuni täidis tarretub.

Katte jaoks poolita kirsid ja eemalda kirsikivid. Aseta kirsid tordi peale. Pane 1 tl täis želantiini paisuma ning seejärel sulata pliidil. Seejärel sega želantiin mahlaga ning vala segu tordile kirsside peale.

27. juuli 2008

Kukeseenekaste

Kukeseenehooaega peab tervitama ühe kõige klassikalisema kukeseenekastmega! See on tummine ja maitserohke kaste, millest parajalt seeni ning ürte. Serveeri värske kartulite ning omatehtud kurkidega.


Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 20 minutit

1 sibul
250 g kukeseeni
soola, pipart
1 sl jahu
4-5 dl piima
2 sl tilli
2 sl hapukoort (soovi korral)

Hauta sibul pannil õlis klaasjaks. Poole pealt lisa puhastatud seened, maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta segades paar minutit, seejärel lisa segades jahu ning. Vala juurde piim ning kuumuta segades kastme paksenemiseni. Sega juurde hakitud till. Tõsta pann pliidilt ning sega kastmesse hapukoor. Maitsesta lõplikult ning serveeri.

25. juuli 2008

Gazpacho - tomatine külmsupp!

Külm tomatisupp on miskit, mida on ideaalne valmistada suvisel ajal - siis, kui suvine soojus võimust võtab ning tomatihooaja uputus üle jõu kasvab. Tomatihooajal on vägagi õige aeg üks mõnus tomatisupp ehk gazpacho kokku segada! Miks? Sellepärast, et neist maitserohketest punastest köögviljadest just selle kõige õigema külmsupi valmistada saabki!



Mitmele: neljale

2 saiaviilu

5 dl tomatimahla
500 g küpseid tomateid
1 sellerivars
pool pikka kurki
2 küüslauguküünt
1 tl punase veini äädikat
1 tl Worchesteri kastet
1 tl suhkrut
0,5 tl Cayenne´i pipart
2 sl oliiviõli
soola, pipart

Vala saiaviiludele tomatimahl. Lõika tomatitele noaga rist peale ja kasta pooleks minutiks keevasse vette. Seejärel tõmba noa abil koor maha. Pane seejärel kõik komponendid blenderisse ning püreesta ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri jahutatult.

24. juuli 2008

Ühepajatoit

/Prindi retsept/

Üle pika aja sai tehtud ühepajatoitu. Teen seda toitu kahte moodi – suurte juurvilja tükkidena ja rohke vedelikuga (keedetud) ning väikesteks juurviljakuubikuteks lõigatuna (põhjalikult läbi hautatud). Seekord siis valmis toit viimase meetodi järgi.


neljale

300 g suitsuliha
1 sibul
4 porgandit
1 keskmise suurusega kaalikas
8 kartulit
0,5 kapsapead
1,5 puljongikuubikut
leesputke (soovi korral)
5 pipratera
majoraani

Haki sibul. Lõika suitsuliha, porgandid, kaalikas, kartulid ja kapsas väikesteks kuubikuteks. Prae sibul pannil klaasjaks, lisa suitsulihakuubikud. Prae veel veidi ning lisa siis porgandikuubikud. Lisa vett niipalju, et kõik oleks ilusti kaetud. (NB! Jälgi veekogust hautamise ajal! Lisa kohe vett, kui see aurustub ning väheneb). Lisa puljongikuubik, pipraterad ning leesputk. Hauta madalal kuumusel kaane all, vahepeal kogu autist segades.. Natukese aja pärast lisa kaalikakuubikud. Jätka hautamist. Kui porgand ja kaalikas pehmenevad, lisa kartul. Hautamise lõpul lisa kapsas. Maitsesta majoraani ning vajadusel vähese soolaga. Kui kogu hautis on pehme, tõsta toit tulelt ning serveeri kuumalt.

22. juuli 2008

Šokolaadi-trühvlikook

/Prindi retsept/

Šokolaadikoogid on minu klassikalised lemmikud. Nii hea on ju vahel tassi kohvi kõrvale (nii harva kui mina kohvi joon) killuke tumedat šokolaadikooki süüa. Selle koogi puhul oli mulle üllatuseks see, et aru ei saanud, et koogipõhi koosneb kakaost, mitte šokolaadist. Muidugi eks šokolaadirikkal trühvlikattel oli selles oma osa. Retsept on muudetud kujul võetud Oma Maitsest.



Valmistusaeg: 15 minutit + küpsetamiseks 15-20 minutit

Põhi:
150 g võid
2 dl suhkrut
1 dl kakaod (kasutasin Nesquick’i kakaod, kuna Meie Mark oli otsas)
2 tl vanillisuhkrut
2 dl jahu
2 muna

Trühvlikate:
0,75 dl vahukoort (35%)
15 g võid
100 g tumedat šokolaadi
hakitud ja röstitud pähkleid (näiteks sarapuupähkleid)

Lisa suhkruga vahustatud munadele omavahel segatud kuivained ja sulatatud või. Võita 24 cm läbimõõduga koogivorm ning vala segu sinna sisse. Küpseta 175 kraadise ahju alumises osas ligi 20 minutit. Kook peab jääma pisut tooreks ja seega tuleks tikuga proovida, et see ei oleks täiesti läbi küpsenud.

Valmista kate. Lase koorel koos võiga keema tõusta, võta nõu pliidilt, lisa hakitud šokolaad ja sega, kuni šokolaad on sulanud. Lase jahtuda, kuni see on paksenenud, kuid mitte kõva. Määri segu pisut jahtunud põhjale. Puista üle eelnevalt ahjus röstitud pähklitega.

21. juuli 2008

Kanafilee ananassi-juustukattega

/Prindi retsept/

See retsept oli mul juba ammu olemas, kuid millegipärast pole seda proovinud, arvatavasti sellepärast, et mu mees ei salli magusat ja soolast üheskoos taldrikul. Igastahes tuli toit maitsev - ananss sobib kanaga suurepäraselt.


neljale

4 kanafileed
soola
ca 75 g ananssitükke
ca 4 juustuviilu (1 viil olgu umbes 30 g)
4 spl majoneesi
Vasarda kanafileed õhemaks. Seejärel prae pannil kergelt, vahepeal maitsesta fileesid soolaga. Aseta fileed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tõsta fileede peale ananassitükid, seejärel juustuviil ning kõige peale majonees. Küpseta fileesid ahjus 175 kraadi juures seni kuni juust on sulanud. Serveeri riisi ja/või köögiviljadega.

20. juuli 2008

Kamakäkid

/Prindi retsept/

... ehk siis peenemalt kamatrühvlid. Kombineerisin selle retsepti kahest erinevate kamakäkkide retseptidest kokku. Tulemuseks olid mõnusalt mahedad magusad suupisted.


ca 24 tükki

Täidis:
180g (1 karp) Rama maitsestamata toorjustu
3 kuhjaga supilusikatäit kama
3 tl suhkrut
ca 30g peeneks hakitud rosinaid
vanillisuhkrut

Paneerimiseks:
kama
suhkrut
kaneeli

Sega kõik täidise komponendid ühtlaseks massiks ja lase veidi külmas taheneda. Seejärel veereta neist paraja suurusega pallikesed ning veereta neid kama-suhkru-kaneelisegus.

19. juuli 2008

Banaanipannkoogid

Leidsin ühest eestikeelsest toidublogist suurepärase mõtte, kuidas eriti tumedaks läinud banaane ära kasutada. Nende pannkookide valmistamisel on lausa kohustuslik kasutada ära kõige-kõige lödimad banaanid. Muutsin retseptis küll paar asja, kuid lõpptulemus oli ikkagi kadestavalt hea - pannkoogid tulid hästi õhulised.


2 tumedaks läinud pehmet banaani
2 muna
2 spl jahu
75 g hapukoort
3 tl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsatäis kardemoni

Vajuta banaanid kahvliga katki. Kui tahad veidi paksemaid pannkooke, siis purusta vähem ning kui õhemaid, siis rohkem. Lisa munad, hapukoor, suhkur ja vanillisuhkur, sega. Seejärel lisa jahu ning sega veelkord korralikult. Prae pannil pisikesed pannkoogid.

17. juuli 2008

Kiire laimitort

/Prindi retsept/

Praegusel aastaajal, kui igasugu kodumaised aiasaadused valmivad, on minu arvates lausa patt teha kooki välismaistest puuviljadest. Mina aga andsin ahvatlusele järel. Avastasin Anna-Liisa kokaraamat 2-st laimitordi, mida lihtsalt pidin kohe proovima. Koogi kohta niipalju, et sel on mõnusalt tunda laimihõngu. Vaadates kondenspiima suurt kogust retseptis, jääb kook siiski tänu hapukale laimimahlale parajalt magusaks!


Põhi:
200 g Digestive küpsist
100 g sulatatud võid


Täidis:
1 purk (400g) kondenspiima suhkruga
4 laimi mahl
2 dl vahukoort


Purusta küpsised köögikombaini või mikseriga. Lisa sulatatud või ja sega küpsisepuruga läbi. Suru segu lahtikäiva 24 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtele. Pane vorm seniks külma kuni teed täidise.

Täidise jaoks pressi pooleks lõigatud laimidest mahl välja. Vahusta koor ning sega hulka kondenspiim ja laimimahl. Kummuta täidis vormi põhja peale. Hoia kooki külmikus vähemalt 2 tundi. Serveeri.

16. juuli 2008

Okroška ehk suvine külm supp

Kuna on suvi ja kodumaised aedviljad kättesaadavad, siis oleks lausa kahetsusväärne suvel külma supi tegemata jätmine. Seepärast üks õige külmsupp valmib kõigest sellest, mida sobivat külmkapis leidumas on. Kui eelmisest toidukorrast jääb üle liha või kartulit, siis kasuta kindlasti ka neid suvises külmsupis ära. Üks idee supi valmistamiseks on alljärgnev!
 


5-6 portsjonit

1 liiter keefirit
100 g kurki
1 tomat
3 hapukurki
(kõige paremad oleks ise tehtud kurgid)
4 redist
4-5 keedetud kartulit
250 g küpsetatud (kana)liha
4 keedetud muna
1 purustatud küüslauguküüs

(maitsestatud)oliiviõli
soola, pipart, suhkrut
tilli
peterselli
rohelist sibulat


Koori kurk ja lõika see pikkadeks peenikesteks ribadeks. Tükelda tomat, hapukurk, redis, kartulid, liha ja munad ning pane kõik suurde kaussi. Lisa purustatud küüslauguküüs, sool, pipar ja suhkur. Vala seejärel segu kergelt üle oliiviõliga. Sega ja pane külma ca 20 minutiks maitsestuma. Seejärel lisa till, petersell ja roheline sibul. Lisa hulka ka keefir ning sega kogu supp läbi. Vajadusel võid veel maitsestada soola või suhkruga. Kaunista ja serveeri külmalt.

14. juuli 2008

Magusad röstitud mandlid

/Prindi retsept/

Kindlasti on paljud jalutades Tallinna vanalinnas või Pärnus seisma jäänud Olde Hansa mandlimüüjate käru juures ning maitsnud nende maitsvaid mandleid. Rääkisin paar päeva tagasi Pärnus ühe Olde hansa pähklimüüjaga Rüütli tänaval, kui järjekordselt olin nende käru ette seisma jäänud mandlite maitsmiseks. Selgus, et need maitsvad mandlid on tehtud 4-st suhkrust ja 16-st vürtsist, millest aga täpsemalt, seda ei avaldatud, pidi olema firmasaladus. Proovisin neid maitsvaid mandleid ka ise teha ja pean ütlema, et tulid väga head välja – just nagu Olde Hansas.


1 dl suhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl piparkoogimaitseainet
(soovi korral võid ka lisamata jätta)
0.5 tl jahvatatud nelki
0,5 tl muskaatpähklit
0,5 tl kardemoni
0.5 tl soola
1 munavalge
1.5 sl vett
300 g terveid mandleid
(võivad olla nii kooritud kui koorimata)

Kate (lisada mandlitele pärast ahjust välja võtmist):
1 tl kaneeli
2 tl kakaod
2 tl suhkrut
Sega kausis suhkur, maitseained ja sool. Lisa kergelt klopitud munavalge ja vesi. Lisa mandlid ja sega, nii et mandlid oleks ühtlaselt suhkruseguga kaetud. Tõsta mandlid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Rösti mandleid 175kraadises ahjus umbes 30-45 minutit, kuni mandlid on krõbedad ja kergelt pruunistunud. Kohe küpsetamise alguses keera mandleid paar korda, nii et need küpsetuspaberi külge kinni ei hakkaks. Keera paar korda ka küpsetamise ajal.

Ahjust välja võttes raputa mandlitele katte ained (kaneel, kakao ja suhkur). Sega korralikult ning lase seejärel mandleid küpsetuspaberil toatemperatuuril jahtuda.

PS! Lisasin pähklitele ka piparkoogimaitseainet, mis annab juurde kerget piparkoogi maitset, kellele arvates aga suvel jõule meelde tuletada on liialt vara, võib selle maitseaine lisamata jätta.

Õuna-kaerahelbe-kohupiimakook

/Prindi retsept/

Selle retsepti olin ükskord ammu kirjutanud oma märkmiku tagaküljele. Selle kirjutise olin juba ammu unustanud, kuid retsepti leides proovisin koogi kohe ära. Nüüd jään vaid sügist ootama, millal oma koduaia õuntest seda kooki uuesti teha saan.


Taigen:
200 g margariini
2 dl suhkrut
soola
6 dl neljaviljahelbeid
2 dl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
3-4 õuna
500 g kohupiima
200 g hapukoort
2 muna
1 dl suhkrut
kaneeli

Sulata margariin, lisa suhkur, sool, neljaviljahelbed, jahu ja küpsetuspulber. Sega taignaks. Murenda 2/3 taignast koogipõhjaks.

Puhasta ja viiluta õunad. Kata taigen õunaviiludega, raputa peale suhkrut, kaneeli. Sega kohupiim hapukoore, munade ja suhkruga. Vala segu õuntele. Järelejäänud 1/3 taignale lisa veidi jahu, hõõru peeneks ja puista kohupiimale. Küpseta 175 kraadi juures 40 minutit.

13. juuli 2008

Minu uus lemmikloom:)

Kuna olen suur juurviljade sõber, siis söön neid üsna tihti paratamatult aga keedetult. Juba ammu mõtlesin, et kui lahe oleks omada aurutit - juurviljad tulevad tunduvalt vitamiinirikkamad ning ka kordi maitsvamad, nii vähemalt on rääitud. Mõtted aurutist jäidki aga millegipärast ainult mõteteks. Nädala alguses tuli mehega juttu ajades hetkeks teemaks ka auruti - lihtsalt arutasime, mis aurutiga teha saaks. Järgmisel päeval, kui oma pisipõnniga linnapealt jalutamast tulin ja kööki astusin, laiutas köögilaual suur kast, lähemale minnes, sain aru, et see oli minu kaua unistatud auruti. Uskumatu, poleks sellist üllatust osanud oodatagi:):):) Aga eks need ootamatud üllatused ongi kõige-kõige.

Ega siis muud kui linna peale juurikaid ja muud vajalikku ostma. Eile saigi see imeriist ka proovitud. Nagu oleks seitsmendas taevas - porgand, kaalikas ja muud juurviljad pole elu sees nii maitserikkad ja värvikad olnud, lõhe mida sai aurutatud pole elu sees nii lihane olnud ning kaste, mis sai valmistatud juurviljadest ülejäänud mahlast pole iial nii pehme olnud. Tundub, et järgmine nädal koosneb minu menüü neist uskumatult maitsvatest juurviljadest - ja pealegi valmib kõik ilma vaevata. Kõlab nagu Top Shop´i reklaam:D, aga nii see tõepoolest on - viskad toidu aurutisse, paned taimeri soovitud ajaks tööle ning lähed muid tegemisi tegema. Sinu ainsaks ülesandeks jääb vaid kuulata, millal taimer helisignaaliga toidu valmimisest märku annab.

PS! Ausalt öeldes, kui keegi oleks auruti-luksusest mulle lähemalt rääkinud, oleks see mul juba ammu köögis olemas olnud.

12. juuli 2008

Kiirkook maasikate ja pähklitega

See kook meenutab kohati kaeraküpsist, ainult et kook tuleb ikka tunduvalt pehmem. Mõnusalt krõbe pähkli-kaerahelbe kate on trooniks maasikatäidise juures. Hoiatan igaks juhuks – see kook täidab tohutult hästi kõhtu – oma arvates lõikasin küll väikese tüki endale taldrikule, kuid terve õhtu oli kõht nii täis.


Valmistusaeg 1h, sh 35-40min küpsetamiseks.
12 tükki

200 g jahu
200 g kaerahelbeid
250 g võid – lõigatuna väikesteks tükikesteks
175 g suhkrut
1 sidruni riivitud koor
100 g pähkleid
250 g maasikaid + 2 spl suhkrut


Eelkuumuta ahi 190 kraadini. Määri võiga umbes 23x23cm ahjuvorm. Raputa jahu, kaerahelbed toatemperatuuril võitükid kaussi ja sibli sõrmedega läbi. Lisa suhkur, sidrunikoor ja ¾ pähklitest, sega käega. Pressi kokku, et vormuksid suured kleepuvad kamakad.
Pane 2/3 segust vormi põhja ning patsuta parajalt kinni. Laota peale maasikad, mille peale raputa suhkrut, seejärel ülejäänud kaerahelbeseguga. kõige peale vajuta pähklite ülejääk ja vajuta kergelt kinni. Küpseta 35-40 min, kuni pealmine kiht on kahvatukuldne. Kuni kook on veel kuum lõika see u 12 tükiks (vastasel juhul on hijem jahtununa kooki raske lõigata). Lase plaadil jahtuda.

Hüva nõu: seda kooki saab valmistada ükskõik millistest värsketest või külmutatud marjadest.

11. juuli 2008

Alkoholivaba jõhvika-mojito

Alkoholivaba Mojitot õppisin ma tegema siis, kui ülikooli ajal kooli kõrvalt ettekandjana ühes Pärnu restoranis töötasin. Mojito maitsete valik on lai – ingveri, banaani, maasika, vaarika jne, kuid minu üheks lemmikuks ongi just jõhvika-mojito (alkoholivaba):)


ühele

0,5 laim
2 spl fariinsuhkrut
ca 4 piparmündilehte
purustatud jääd
jõhvikamahla

Kaunistamiseks:
laimisektoreid


Viiluta laim sektoriteks ning pane klaasi, lisa ka fariinsuhkur. Tambi laim ja fariinsuhkur omavahel puruks, tampimise lõppjärgus lisa ka piparmündilehed (PS. alguses ära piparmündilehti lisa, sest siis tekib kokteilile kibe maitse). Purusta lihatampimishaamriga (või mõne muu suurema köögiriistaga) jää peenikeseks puruks. Seejärel täida klaas klaasiääreni purustatud jääga. Kõige lõpuks vala peale nii palju kui klaasi mahub jõhvikamahla. Kaunista.

10. juuli 2008

Odrajahuvaht

Mõni aeg tagasi oli mul tõeline kohupiimakaraski maania. Küpsetasin seda ahjus ning sõin kuumalt ehtsa taluvõi või tilliga maitsestatud toorjuustuga. See himu on aga mõneks ajaks taandunud ning kapis seisab veel poolik kott odrajahu. Seesama odrajahu leiab väärilist kasutust ühes mõnusas vahus. Täpsemalt odrajahuvahuna, mis mannavahu pisut tervislikum õde!


neljale


1 l veega lahjendatud siirupit (retseptis kasutatud jõhvikasiirupit)
2-4 sl suhkrut (kogus oleneb vedeliku hapukusest)
2 dl odrajahu

Kuumuta potis veega lahjendatud siirup ja suhkur keemiseni. Seejärel nirista juurde odrajahu (ise pidevalt segades). Kuumuta segades keskmisel kuumusel, kuni saavutad vedelama konsistentsiga segu (vajadusel lisa vedelikku). Vajadusel maitsesta täiendavalt ning lase segul jahtuda. Seejärel vahusta segu mikseriga heledaks vahuks. Serveeri koos külma piimaga.

9. juuli 2008

Dominotrühvlid

Trühvleid on vahel harva kui neid söön üsna mõnus nautida tassikese kange kohviga. Selle trühvliretsepti sain Evelini blogist. Päris pikka aega oli plaan just neid trühvleid proovida, sest retsept tundus lihtne, seetõttu tekkis huvi, milliseks kujuneb lõpptulemus. Lõpuks sai see trühvlitegu ka tehtud. Kuna kapis oli üle tume šokolaad kirssidega, siis kasutasin seda katte tegemisel, kuigi järgmine kord ostan kindlasti kõige tavalisemat tumedat šokolaadi, sest kohati käis kirsimaitse üle dominotrühvlite sisust, mille kohta võib ausalt öelda, et maitselt on nende trühvlite täidis võrratu!!!

ca 25 tükki

175 g Domino küpsiseid
90 g toorjuustu (kasutasin Bounjour´i)
4 tavalist vaniljeküpsist (näiteks Selga)

Kate:
ca 100 g tumedat šokolaadi
2 spl õli


Purusta küpsised peeneks puruks (kasutasin saumikserit). Lisa toorjuust ning mikserda saumikseriga nii kaua, et segu oleks kreemjas. Purusta vaniljeküpsised ning lisa segule (vaniljeküpsiseid pole vaja väga peeneks teha, sest need peavad jääma täidisesse väikeste tükkidena). Tõsta kogu segu mõneks ajaks külmkappi tahenema. Vormi segust kuulid ning aseta need uuesti külma natukeseks ajaks. Sulata šokolaad vesivannil. Sulanud šokolaadile lisa juurde õli, sega. Seejärel kasta iga trühvel šokolaadi. Aseta seejärel trühvlid fooliumile ning pane külma tahenema.

8. juuli 2008

Lillkapsapüreesupp

Selle lihtsasti valmistava supile võib soovi korral lisada ka kanafilee tükke, krabipulki või mistahes liha. Ise valmistasin seekord lihata supi. Nii või teisiti maitseb see supp ikka oivaliselt. Serveerisin suppi oliiviõliga maitsestatud saiakrutoonidega, kõrvale serveerisin sinihallitusjuustukukleid.


neljale

4 kartulit
1 keskmine lillkapsapea
1 puljongikuubik
ca 150 g sulatatud juustu
pipart
Saiakrutoonid:
2 saiaviilu
(maitse)õli
Pane potti ca liiter vett. Poolita kartulid ning keeda neid puljongikuubikuga maitsestatud vees. Kui kartulid on enam-vähem pehmed, lisa lillkapsas õisikutena. Lisa juurde niipalju vett, et lillkapsas oleks veega vaevu kaetud. Keeda seni kuni lillkapsas on pehme. Jahuta veidi ning püreesta saumikseriga. Pane supp uuesti keema ning sega sisse sulatatud juust. Sega seni, kuni juust sulanud, maitsesta pipraga. Serveeri suppi saiakrutoonidega.

Krutoonide valmistamiseks lõika saiad kuubikuteks. Piserda neile peale õli ning sega kergelt. (Ise kasutasin enda tehtud maitseõli küüslaugu ja basiilikuga). Küpseta krutoone ahjus 175 kraadi juures, kuni krutoonid muutuvad krõbedaks. Valmis krutoonid aseta supi peale.

7. juuli 2008

Kahekihiline kamajook maasikatega

Kaua aega pole söönud kama, nii mõtlesingi teha hommikusöögiks kama-magustoitu. Hea turgutus ja suutäis hommikutervituseks.


kahele

2,5 dl keefiri
4 spl kama
2 tl suhkrut
vaniljesuhkrut
maasika toormoosi
kaunistuseks maasikaid


Vahusta saumikseriga keefir ja kama, lisa suhkur ning vaniljesuhkur. Mikserda veel veidi. Pane pokaali põhjadesse umbes 1cm jagu toormoosi, selle peale vala lusika abil kama-keefiri segu (nii tekib kaks kihti joogile). Kaunista maasikatega.

6. juuli 2008

Snickersi-maitseline jäätisetort

/Prindi retsept/

Selle retsepti idee leidsin ühest üsna kasulikust soome keelsest blogist. Suure jäätisesõbrana tahtsin kohe seda torti katsetada. Varem pole ette tulnud võimalust süüa jäätist soolapählitega ning seetõttu oli ootusärevus suur kui kooki lõpuks sööma sai hakata. Pean ütlema, et soolapähklid sobivad suurepäraselt jäätisega. Ühesõnaga maitseb jäätis täpselt nagu Snickersi šokolaad. Tähelepanuks ütlen veel seda, et šokolaadikatet peab alguses vormi väga-väga õhukese kihina panema, sest muidu hiljem jäätisetort liialt magus, samuti on ka raske lõigata paksu šokolaadimassi.


Kate:
80 g tumedat šokolaadi
2-3 spl õli
ca 300 g vaniljeplombiiri

Täidis:

soolapähkleid (kergelt purustatud)
karamellikastet
riivitud piimašokolaadi

Murra šokolaad tükkideks ning sulata veevannil. Sulanud massile lisa juurde õli, sega. Vooderda ca 18 cm läbimõõduga, mitte väga sügav kauss toidukilega, seejärel äärista sulanud šokolaadimassiga esmalt kausi ääred ja seejärel põhi. Jälgi, et šokolaadimass jääks kaussi võimalikult õhukeselt, nii on seda hiljem söömisel parem lõigata. Seejärel aseta kauss külmkappi kuni šokolaadi tahenemiseni. Vahepeal võta külmast jäätis sulama, sest nii on parem seda vormi panna.

Kui šokolaad on tahenenud, aseta esimeseks kihiks jäätis, selle peale pane natuke karamellikastet, siis soolapähklid ning riivitud piimašokolaadi, selle peale vala veel karamellikastet. Põhjaks pane täidise peale jälle jäätisekiht. Kata kauss fooliumiga ning aseta sügavkülma kuni jäätise tahenemiseni. Sügavkülmast välja võttes, võimalikult kiiresti torti serveerida, sest jäätis kipub ruttu sulama!

5. juuli 2008

Supp ’’Kadunud munaga”

Kadunud muna põimõte seisneb selles, et selle valmistamine toimub muna keetmisel, ilma kooreta äädika- ja soolavees. Kadunud muna valmistamise retsepti võtsin üle Anni Arrolt (Sepamaa talu köök), kes kasutab nö kadunud muna erinevates salatites ja võileibade kattena. Seekord kasutasin mina aga muna antud kujul supis ning võib öelda, et edukalt.


kahele

~600 ml vett
0,5 puljongikuubikut (kasutasin jurvilja oma)
4 pipratera
soola

loorberilehte
1 porgand
2 kartulit


Lase vesi koos puljongikuubikuga keema tõusta, lisa maitseained. Haki porgand kuubikuteks ning lisa puljongiveele. Haki ka kartulid kuubikuteks ning kui porgand hakkab pehmenema, lisa kartulid. Kui kartulid on pehmed, tõsta supp tulelt.

Kadunud muna valmistamine:
1 l vett
2 muna
1 spl äädikat
1 tl soola


Lase liiter vett potis keema ning lisa 1 tl soola ja 1 spl äädikat. Alanda kuumust, et vesi ei keeks väga suurte mullidega. Keeruta potis lusikat nii, et tekiks nö veekeeris, löö muna ettevaatlikult vette ja keeda neid 5 minutit, pidevalt vett lusikaga keerutades. Tõsta muna küpsetuspaberile jahenema. Seejärel valmista sama meetodiga (samas vees) teine muna. Serveeri suppi kaussidest, tõstes kadunud muna kõige peale.

4. juuli 2008

Mahlane rabarberikook

/Prindi retsept/

See kook valmis puhtast inspiratsioonist, kuna pärm ja rabarber olid kappi seisma jäänud, tuli midagi välja mõelda. Nii valmistasingi pärmitaigna põhjaga rabarberikoogi. Kook tuli väga-väga mõnus mahlane ning kindlasti leiab see retsept kasutust ka edaspidi.


Põhi:
15 g pärmi
2 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks
1,25 dl leiget vee-piimasegu (panin vett ja piima pooleks)
3 tl suhkrut taigna maitsestamiseks
kardemoni
soola
ca 150 g jahu
1 spl õli

Täidis:

2 dl piima
2 tl tärklist
2 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

Kate:

200-250 g rabarberit
kaneeli
suhkrut
4 spl moosi
50 g riivitud martsipani

Valmista pärmitaigen, selleks pudenda pärm kruusi ja vedelda see umbes 2 tl suhkruga, sega kergelt. Kui pärm on vedeldunud, lisa see leigele (ca 37 kraadi, liialt kuuma vedelikuga pärmseened ei paljune ning taigen ei kerki) piima-vee segule. Lisa suhkur, kardemon ning sool. Seejärel lisa jahu niipalju, et sõtkumisel käte küljest tainas lahti tuleb. Ära jahuga liialda, pigem pane jahu vähem kui rohkem. Kõige lõpuks lisa toasoe õli. Sõtku veel natuke. Seejärel raputa taigna pinnale kergelt jahu ning pane ca pooleks tunniks rätikuga kaetud kausiga sooja, kuid pimedasse kohta seisma. Kerkinud taignale lisa veel vajadusel suhkrut ning sõtku veel korra läbi.

Katte jaoks lõika rabarber ca 1 cm pikkusteks juppideks ning sega koos suhkru ja kaneeliga (maitsesta vastavalt nii, kui magusat kooki soovid). Jäta seisma täidise valmistamise ajaks.

Täidise valmistamiseks sega 0,5 dl piima tärklisega. Kuumuta ülejäänud 1,5 dl piima (ära lase keema tõusta), lisa suhkur ning vaniljesuhkur ja sega. Tõsta tulelt ning sega juurde tärklisega segatud piim. Tõsta kogu segu uuesti pliidile ning kuumuta madalal kuumusel kuni segu pakseneb. Seejärel jahuta veidi aega.Vooderda 26 cm läbimõõduga ümmargune koogivorm küpsetuspaberiga. Suru valmis pärmitaigen vormi põhja, sinna peale määri kogu taigna ulatuses täidis. Täidise peale aseta rabarberitükid (ka neist eraldunud vedelik). Määri rabarbereid moosiga ning kõige peale raputa riivitud martsipan. Küpseta kooki ahju keskmises osas 175 kraadi juures ca pool tundi (kook jääb algselt pealt vedel, nii peabki, sest see taheneb paari tunni jooksul).

3. juuli 2008

Marjapuding ehk vale brülee

Kuu algused on minu arvates jube toredad – siis ilmub ports uusi ajakirju, sealhulgas ka OmaMaitse. See retsept ongi võetud OmaMaitse juulikuu numbrist (retsepti nimi ajakirjas virsikupuding). Väikeste meelepäraste muudatustega, sai sellest suus-sulav magustoit. Antud magustoidu tegin portsjonitena eraldi väikestesse kuumakindlatesse magustoidunõudesse, kuid vabalt võib selle valmistada ka suuremasse ahjuvormi.

kahele

4 šokolaadiküpsist
4 spl erinevaid marju (kasutasin punaseid sõstraid, mustikaid ja maasikaid)
kardemoni
75 ml vahukoort
75 ml hapukoort
suhkrut

Pane ahi grillrežiimil tööle. Sega marjad 2 tl suhkruga, lisa natuke ka kardemoni. Jäta marjad maitsestuma. Purusta küpsised ja jaga kuumakindlatesse magustoidunõudesse. Küpsiste peale aseta suhkruga segatud marjad (marjad peavad küpsisepuru ära katma). Vahusta vahukoor ja sega hapukoorega, lisa suhkrut maitse järgi. Pane vahukooresegu marjdele ning lükka spaatliga ühtlaseks, et kõik marjad saaksid kaetud. Raputa üle suhkruga (arvestada ca 2 tl ühe magustoidunõu kohta). Tõsta vähemalt 3 minutiks grilli alla, et suhkur karamellistuks.

2. juuli 2008

Kuklid sinihallitusjuustuga

Kiiresti ja kergelt valmivad kuklid sobivad ahjust võetuna kodumaise taluvõiga või hommikusöögiks külma piimaga. Kuklid on tehtud tavalisest pärmitaignast, sinna juurde lisasin aga julgelt erinevaid maitseaineid (just nii nagu ka ürdisaiade puhul). Ahjust võetud saiad olid nii head, et järgmiseks hommikuks neid ei jätkunudki:)


1 kogus pärmitaigent
kartulimaitseainet
ürdiaiasegu
pune
küüslaugusoola
Kate:
sinihallitusjuustu
riivitud eesti juustu
lihamaitseaine ürdi-küüslauguga

määrimiseks muna
Valmista pärmitaigna retsepti järgi taigen. Lisa kartulimaitseaine, küüslaugusool ja natuke ürdiaiasegu kohe alguses, siis kui oled piima-veesegu ja pärmi omavahel kokku seganud. Pea meeles, et alguses lisa maitseaineid mõõdukalt, hiljem, kui taigen kerkinud ja seda uuesti sõtkud lisa ülejäänud maitseained.

Tee taignast pisikesed pallikesed (arvesta, et küpsemisel taigen kerkib). Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri munaga ning raputa peale lihamaitseainet ürdi- küüslauguga. Katte tarvis pudenda sinihallitusjuust ja seda riivitud eesti juustuga. Küpseta kukleid 175 kraadi juures seni kuni kuklid hakkavad kergelt kuldseks minema, tõsta siis ahjust välja ja kata kuklid juustuseguga. Pane uuesti ahju ning küpseta kuni juust parajalt sulanud.

Martsipani-kohupiimatort (sünnipäevatort 1-kuusele Andrile)

/Prindi retsept/

Selle koogi valmistasin oma pisikesele poisipõnnile, kes sai täna 1-kuu vanuseks. Tema muidugi sellest koogist nii väga rõõmu ei tundnud, kuid seevastu said söömisrõõmu tunda külalised:D Nam-nami uue ülesande kokkame koos teemast ajendatuna valmistasin tordi rullbiskviidi põhimõttel. Varasemalt olen teinud sama idee järgi rullbiskviiditorti.


Biskviittaigen:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
300 g vaniljekohupiima
200 ml vahukoort
1 pk vahukoorepaksendajat
suhkrut
meelepärast moosi (mina kasutasin kreegimoosi)
niisutamiseks mahl

Kate:
350 g martsipanimassi
toiduvärve

Klopi munad suhkruga kõvaks vahuks. Lisa munavahule küpsetuspulbriga segatud jahu ja kartulitärklis ning sega ettevaatlikult. Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile ja küpseta 225°C juures umbes 5 minutit. Puista valmis koogipõhi suhkruga üle ja kummuta see küpsetuspaberile. Võta vormi põhjas olnud küpsetuspaber ära ja kata koogipõhi puhta rätikuga. Jäta hetkeks jahtuma.

Täidise jaoks vahusta kergellt vahukoor, seejärel lisa vahukoorepaksendaja ja suhkur (maitse järgi) ning vahusta kuni vahukoore paksenemiseni.

Niisuta valmis põhja mahlaga, seejärel määri moos põhjale ning kata kohupiimaseguga. Seejärel lõika biskviit neljaks ribaks. Keera üks riba rulli ja tõsta serveerimisalusele. Keera ümber selle rulli teine riba, siis kolmas ning neljas. Pane tort külma, et täidis taheneks.

Katte jaoks võta umbes 200 - 250 g martsipanimassi ja sega sellesse sinist toiduvärvi. Mudi massi seni kuni sinine värv on ühtlaselt jaotunud. Rulli sinine martsipanimass laual laiali õhukeseks kihiks ning kata sellega terve kook (ka ääred). Lõika üleulatuvad osad ära vastavalt tordi suurusele. Järelejäänud valge martsipanimass jaga kaheks osaks nii, et ühel osal oleks martsipani rohkem – suuremale osale lisa kollane toiduvärv ning väiksemale massile roheline toiduvärv. Rulli neist pikad peenikesed ribad (kollast martsipani massi jäta natuke järgi, et neist tordile lilled teha. Põimu kollane ja roheline riba omavahel paelaks ning pane koogi alumisele äärele. Järelejäänud kollasest martsipanist tee tordile kaunistused.

1. juuli 2008

Maasikane musi

Kuna maasikad riknevad üsna kiiresti, siis tuli midagi kodus olevate värskete maasikatest maasikatega midagi teha. Meisterdasin kihilise magustoidu. Tiramisust ajendatuna kastsin küpsised kangesse kohvisse.


kahele

Kaste:
2 dl piima
2 tl tärklist
2 spl suhkrut
vaniljesuhkrut


Täidis:
6 šokolaadiküpsist
viilutatud maasikaid
(maitse)kohvi


Valmista kaste nagu teeksid piimakisselli: sega 0,5 dl piima tärklisega. Kuumuta ülejäänud 1,5 dl piima (ära lase keema tõusta), lisa suhkur ning vaniljesuhkur ja sega. Tõsta tulelt ning sega juurde tärklisega segatud piim. Tõsta kogu segu uuesti pliidile ning kuumuta madalal kuumusel kuni segu pakseneb. Seejärel jahuta veidi aega. Valmista küpsiste immutamiseks kange kohv. (Ise valmistasin magustoidu mandlimaitselisest maitsekohvist, kui seda ei ole võid lisada kohvile paar tilka meelepärast essentsi või immutada küpsiseid tavalise kohviga). Võta 2 küpsist ning immuta neid kergelt kohvis. Aseta küpsised mõlema pokaali põhja. Lao selle peale viilutatud maasikad ning kõige peale pane ca 3 spl piimakisselli kastet. Selle peale tõsta järelejäänud immutatud küpsised, siis maasikad ning kõige lõpuks piimakissell. Aseta külmkappi tahenema. Kaunista küpsisepuru või kakaoga.