28. oktoober 2007

Lõhepasta kreekapähklite ja parmesaniga

/Prindi retsept/

Kapis oli üle natuke lõhet ja kuna pole ammu pastat teinud, siis tundus olema igati sobiv variant lõhepasta. Minu elukaaslasega on nii, et talle ei meeldi kui soolase toidu sees on magusaid asju, nagu näiteks ananass, ploom, erinevad pähklid vms. Kuna toidu tegema hakkamisel leidsin kapist kreekapähkleid, siis oli väikene kiusatus neid pastas ära kasutada. Järsku ei pane ta tähele:) Toidu valmistamisel tahtsin teha ainult ühe portsjoni, lõpuks aga piisas antud kogustega tehtud toidust täielikult kahele. Koor, lõhe, juust ja teised komponendid täidavad kõhtu ju imekiirusel. Toidu tegemisel koorele lisatud riivjuust teeb toidu mõnusalt juustuselt kreemjaks ja lõpptulemuseks on lõunatoiduks üks hea nauding maitsvat lõhepastat. Ahjaa kreekapähklitega ma oma elukaaslast ära suuta ei petnud, kuid sain selle eest vaid kiidusõnu. Nii, et järgmine kord teen siis äkki kuivatatud virsikutäidisega kana:D


kahele

100 g pikki makarone
veerand sibulat
pool küüslauguküünt
1 spl õli
3-4 kreekapähklit
150 ml kohvikoort 10%
70 g soolalõhet
40 g riivjuustu
musta pipart
meresoola
parmesani
basiilikut

Serveerimiseks grillitud leiva kolmnurke:
2 kandilist leivaviilu
1 küüslauguküüs
võid
tilli


Keeda makaronid soolases vees poolpehmeks. Pärast keetmist loputa korralikult külma vee all.

Haki sibul ja küüslauk ning kuumuta need wok-pannil õli sees klaasjaks. Seejärel lisa hakitud kreekapähklid, sega sibula ja küüslauguga ning vala hulka kohvikoor. Sega ühtlaseks ning keeda paar minutit. Lisa riivitud juust (sega) ning tükeldatud lõhe, maitsesta pipra ja soolaga (pane soola vähem, kuna kasutad niigi soolalõhet). Kuumuta seni kuni lõhe pole enam toores. Lõpuks lisa ka nõrutatud makaronid. Sega korralikult. Aseta pasta taldrikule, puista üle parnesaniga ja raputa peale hakitud basiilikut.

Leivakolmnurkade valmistamisel, lõika leivaviiludel ära tumedad ääred. Lõika mõlemad viilud diagonaalselt pooleks, et moodustuksid kolmnurgad. Määri leibasid mõlemalt poolt küüslauguküünega. Seejärel määri mõlemale küljele kergelt võid ja raputa peale hakitud tilli. Grilli ahjus kuni leib muutub krõbedaks. Kui ahjul grillfunktsioon puudub võid leibasid küpsetada ka tavalises ahjus 200 kraadi juures krõbeda katte tekkimiseni.

25. oktoober 2007

Vaniljetordi unistus

/Prindi retsept/

Otsustasin rakendada poes müüdavat RUF vaniljepudingut. Seda pudingut sai kunagui päris tihti söödud, aga muidugi ainult siis, kui tuttavad välismaalt saatsid:D. Kook tuli mahlane ja kerge nostalgiahõrguga. Martsipaniroosid valmistasin järgmiselt: voolisin punase martsipanimassi taignarulliga õhukeseks. Ümmarguse vormi abil (kasutasin klaasi) sain massist 4 ringi, mis asetasin äärtega üksteise peale, kinnitades kokku puutuvad osad. Seejärel rullisin ringirivi kokku ning lõikasin keskelt pooleks. Lõpuks andsin roosidele lõpliku väljanägemise.

1 kogus biskviittainast
siirupit, mahla koogipõhja immutamiseks

Täidis:
1 pk RUF vaniljepudingi pulbrit
4 dl piima
3 spl suhkrut
1 tl vanilje suhkrut

Kate:
2 spl võid
3 spl kakaod
1-2 spl h-koort

Kaunistuseks:
150 g martsipani
punast ja rohelist toiduvärvi

Valmista antud biskviittaigna retsepti järgi taigen ning vala see 22 cm läbimõõduga koogivormi. Küpseta kuni küpsetis on ilusalt kuldpruun. Võta koogipõhi ahjust välja ja lõika see pooleks. Jäta alumine koogipõhi samasse vormi.

Täidise jaoks lahusta 1 pk vaniljepudingupulbrit 1 dl külmas piimas. Ülejäänud piim lase pliidil keema tõusta. Seejärel võta piima tulelt ja lisa eelnevalt kokkusegatud pudingi-piimasegu kuuma piima hulka. Lisa ka suhkur ja vaniljesuhkur, sega korralikult. Seejärel kuumuta segu, pidevalt segades pliidil kuni see keema läheb ja pakseneb. Seejärel tõsta pliidilt ja jahuta mõni minut. Immuta koogipõhja kergelt ning tõsta vaniljesegu koogipõhja peale ning aseta ettevaatlikult peale teine koogipõhi. Aseta 10-15 minutiks külmkappi.

Valmista kate, sulatades või pliidil. Lisa kakao, sega. Kõige lõpuks lisa hapukoor. Sega korralikult. Vala kate jahtunud koogile.

Kaunistuseks lisa osale martsipanimassile rohelist toiduvärvi, millest vooli taignarulliga koogiääred ja roosilehed. Selleks, et martsipan omandaks ilusa ühtlase värvuse, mudi martsipanimassi korralikult käte vahel. Rooside valmistamiseks lisa ülejäänud värvitule martsipanimassile punast toiduvärvi, mätsi korralikult. Vooli meelepärased roosid.

24. oktoober 2007

Kana-klimbisupp

Lihtne ja hea supp. Kunagi kui väike olin ja ema klimbisuppi tegi (tema tegi muidugi klimpe hästi keerulise retsepti järgi, mille valmistamisele kulus jube palju aega) eemaldasin ma kõige esimesena supist klimbid ja sõin need vaikselt ära. Teistele perekonnaliikmetele jäi nagu alati kana-klimbisupp ilma klimpideta:).


4 portsjonit

~1,5 l vett
1 keskmise suurusega kanakoib
2 pipratera
2 lehte supimaitseainet (leeskputk)
0,5-1 kanapuljongikuubik
1 suurem porgand
3-4 kartulit

Klimbid:
2 spl võid
2 spl jahu
0.5 klaasi supileeme
1 muna
Keeda puljong, selleks pane kanakoib vette keema, lisa maitseained (pipar, supimaitseaine ja puljogikuubik). Keeda seni kuni kana valmis. Vahepeal võid valmistada klimbitaigna. Sulata pannil või, lisa jahu ning sega pliidil kuumutades korralikult. Seejärel lisa 0,5 klaasi puljongit, mida hetkel valmistad. Sega veelkord ning lõpuks klopi sisse muna. Kui taigen jääb liiga vedel võid lisada veel veidi jahu.
Vahepeal võid tükeldada ka porgandid ja kartulid ning panna jahedasse vette ligunema. Kui kana on valmis siis võta kana puljongist välja, tükelda kana väikesteks tükkideks.

Vala puljong läbi sõela teise potti. Seejärel pane puljong uuesti tulele. Lisa porgandid ja keeda kuni kergelt pehmed, seejärel lisa kartulid. Natukese aja pärast lisa supile kahe lusika abil klimbid. Keeda seni kuni klimbid tõusevad pinnale. Kõige lõpuks lisa tükeldatud kana.

Ahjuliha

/Prindi retsept/

Lihtne ja kerge valmistada. Maitselt tulevad jällegi jõulud meelde. Serveeriks veel koos isetehtud kõrvitsasalatiga ja jõulud olekski nagu kohal. Kui sul on mõni suurem liha tükk, siis maitsesta seda samamoodi nagu lihaviile ja hiljem, pärast küpsemist lõika lahti.

2 portsjonit

2x~130 g sea välisfileed
Maitsestamiseks:
soola
pipart
suhkrut
lihamaitseainet
1 tl mahedamaitselist sinepit
2 loorberilehte


Kuumuta ahi 180 kraadile. Maitsesta fileesid soola ja pipraga, lisa ka pisut suhkrut. Seejärel määri fileesid lihamaitseainega. Pane maitseainet nii palju, et liha oleks punane. Kõige lõpuks määri mõlemale fileele 0,5 tl sinepit. Pane lihad küpsetuskotti, lisa ka 2 loorberilehte. Soovi korral võid küpsetuskotti lihade juurde panna ja köögivilju. Lihast tulev mahl annab köögiviljadele suurepärase maitse. Sule küpsetuskott ja tee noaga küpsetuskotile paar väikest avavust. Küpseta ahjus 180 kraadi juures ~20 minutit. Kui liha küpsetada ahjus liiga kaua, muutub see kuivaks ja kõvaks tükiks.

23. oktoober 2007

Sushi

Nii lõpuks sai ka sushi proovitud ning minu üllatuseks sain kõik sushi tegemiseks vaja mineva kõik ühest kauplusest. Alguses pelgasin veidi sushiriisi keetmist, aga lõpptulemus näitas, et kartus oli asjatu. Sushiriisi asendasin tavalise kaubandusvõrgus müüdava Veski-Mati pudruriisiga, seda kahel põhjusel - tunduvalt odavam ja ikkagist midagi eestimaist ka selles toidus. Täidise panemisel võib oma fantaasia tõeliselt lendu lasta. Ise tegin kolm erinevat täidist ning isiklikult soovitan proovida täidist 1 (soolalõhega) - supppper. Igaks juhuks hoiatan veel, et kui lisate täidisele ka wasabit, siis määrige vaid riis kergelt kokku, sest wasabi on ju jube kange.

Vaja läheb:
sushiriisi
norilehti
wasabit
ingverilaaste
sojakastet

Täidis:

Võib kasutada kõike mida soovite: makrat, krevette, lõhet (soolatud või suitsetatud), heeringat, muna, paprikat, kurki, erinevaid juuste.
Mina tegin kolm erineva täidisega sushirulli.
Täidis 1:
soolalõhe
värske kurk
sulatatud juust (merevaik)
Täidis 2:
tuunikala
kodujuust
avokaado
Täidis 3:
marineeritud angerjas
sulatatud juust (merevaik)
värske kurk
wasabi (määrisin vaid kergelt riisi kokku)


Sushiriis:
2 dl jaapani sushiriisi või tavalist pudruriisi

3 dl keeva vett
2 sl riisiäädikat
1 tl soola

Loputa riis korralikult vee all. Seejärel jäta rohkesse puhtasse vette umbes tunniks (või rohkem) ligunema. Vala riis sõelale ning nõruta. Kalla seejärel riis keedunõusse. Lisa valmistusainetes antud kogus keeva vett ja kuumuta kõrgel kuumusel, pidevalt põhjast segades, keemiseni umbes minut (ära liiga kaua kuumuta kõrgel kuumusel, pigem tuleb riisi nö kuumaga hetkeks ehmatada). Vähenda seejärel kuumus miinimumini või kõige parem lülita sisse miinimumile teine elektriplaat ja hoia/hauta riis kaane all umbes 15 minutit. Kui riis on kogu vee endasse tõmmanud, tõsta keedunõu pliidilt ja lase kaane all veidi jahtuda. Lisa äädikas ja sool ning sega hästi läbi ja lase täielikult külmaks minna. Väldi jahtumisel riisi kuivamist.

Aseta norileht bambusmatile ja tõsta sellele sushiriisi. Silu sushiriis norilehele ühtlaseks 0,5-1 cm paksuseks kihiks (oleneb sellest, kui paksu riisikihti soovid), jättes endast kaugemal oleva serva vabaks. Seejärel vajuta riisikihi endapoolse serva lähedale madal süvend ja pane selle peale pika kitsa ribana soovikohast täidist, kui soovid, et täidist jääks rohkem, võid ka paksu ribana täidist riisile panna. Keera täidisega norileht bambusmati abil tihedaks rulliks ja liimi nori serv märja sõrme abil kinni. Hoia serveerimiseni külmkapis, soovitavalt toidukile all.
Serveerimisel lõika rull märjaks kastetud noaga viiludeks kas ristisuunas või diagonaalselt. Paku juurde jaapani sojakastet, wasabit ja ingverilaaste.

12. oktoober 2007

Kartuli-sibulavorm

Veel üks suurepärane üllitis raamatust Karupoeg Puhhi kokaraamat, kus see roog kannab nime öökulli kartulivorm. Selle nimi on küll kartulivorm, kuid pigem meenutab see toit maitsvat lisandit kotlettide, mõne liharoa või muu sellise kõrvale. Muidu jube hea maitsega, eriti lihtne on seda toitu teha siis, kui sul on käepärast köögikombain, millega saad kartulid hästi õhukeseks viilutada. Samuti meenutab see maitselt pisut jõulukartuleid. Kujutan juba ette, kuidas neid kartuleid saab jõulute ajal isetehtud kõrvitsatega süüa.



Ettevalmistusaeg 20 min + 1 tund 15 minutit ahjus

500 g kartuleid
100 g juustu
1 sibul
20 g võid
soola, pipart


Koori kartulid ja lõika õhukesteks viiludeks. Kui võimalik, siis kasuta viilutamiseks köögikombaini. Nii tulevad hästi ilused õhukesed viilud. Koori sibul ja haki hästi peeneks. Riivi juust taldrikule. Sega akitud sibul juustuga.

Määri 22 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm korralikult võiga. Lao pooled kartuliviiludest servaga üksteise peale nõu põhja ja puista neile soola ja pipart (vt. alumine pilt). Kata kartuliviilud hakitud sibula ja riivitud juustu seguga. Jälgi, et kõik kartulid oleksid kaetud. Aseta kõige peale ülejäänud kartuliviilud ja puista neile peale soola ja pipart. Lõika või väikesteks tükkideks ja aseta ühtlaselt kartulite peale. Küpseta kuni kartulid on kuldpruunid ja pehmed. Selleks kulub 175 kraadi juures umbes 1 tund ja 15 minutit.

11. oktoober 2007

Aprikoosi-pistaatsiapallid

Veel üks hea ja kerge trühvliretsept, mida katsetasin. Erinevaid trühvleid võib ju hulgim teha ja kui külalised tulevad, siis neid kohvi kõrvale pakkuda.


100 g pehmeid kuivatatud aprikoose
40 g soolamata pistaatsiapähkleid
400 g martsipanimassi
veidi konjakit või portveini
veidi tuhksuhkrut
Katteks:
100-150 g tumedat šokolaadi
terveid india pähkleid


Tükelda aprikoosid hästi peeneks, Peenesta ka pistaatsiapähklid ja sega koos aprikoosidega martsipanisse. Sega korralikult ja lisa tilk konjakit või portveini. Võta tuhksuhkrut ja veereta peopesade vahel martsipanitaignast umbes 3 cm läbimõõduga pallid. Pane need mõneks tunniks kandikule tahenema. Samal ajal sulata šokolaad veevannil. Kasta tahenenud pallid vedelasse šokolaadivaabasse ja aseta (kinnita) kohe terve india pähkel selle peale.

Pelmeenisupp

Pelmeenisupp on oma olemuselt nagu frikadellisupp ja maitselt sama hea. Supi tegemisel kasutasin isetehtud pelmeene. Supile olen lisanud ka tavaliselt natuke viilutatud porrut, mis teeb maitse rikkamaks, kuna aga seda seekord käepärast ei olnud, tegin ilma. Maitsestan suppi tavaliselt soola, pipra ja supimaitseainelehega (vt. alumine pilt). See viimane maitseaine kasvab mul suvilas ja on hästi tugeva nö supilõhnaga, meie kutsume põõsast supipuuks, tegelikult ei teagi täpselt, mis selle nimetus on, pole nagu uurinud ka. Igastahes, kui taime ära tundsite, võite seda ka lisada.



4 portsjonit

~1,5 l vett
1,5 puljongikuubikut
soola, pipart
2 supimaitseainelehte
2 porgandit
10 cm jupp porrut
4-5 kartulit
20 väiksemat pelmeeni (kui pelmeenid on suuremad, siis võid koguseks võtta 15)
värsket tilli


Haki porgandid ja kartulid kuubikuteks ning pane külma vette hetkeks seisma. Pane vesi puljongikuubikuga keema. Lisa hakitud porgandid ning maitsesta soola pipraga. Kui leidub ka supimaitseainelehti, siis võid ka neid lisada. Viiluta porru ja lisa supile. Kui porgand on pehmenenud lisa kartulid ning mõne aja pärast pelmeenid. Vajadusel maitsesta veel või kui supp tundub liiga paks võid ka veidi vett lisada. Keeda seni, kuni pelmeenid ilmuvad supi pinnale. Võta supp tulelt ja raputa peale värsket tilli.


10. oktoober 2007

Odrajahu-kohupiimakarask

Eile katsetasin odrajahu-kohupiimakarskit ja minu üllatuseks oli seda tohutult lihtne valmistada. Kui soe küpsetis valmis sai, siis tuli külmkapist vaid külm piim ja või karaski peale määrimiseks välja otsida ning söömine võis alata.


Ettevalmistusaeg 7 minutit + ahjus küpsemiseks

0,5 (125g) pakki kohupiima
1 muna
1 kl piima
1 tl soola
1 spl suhkrut või 1 spl mett
2 sl võid (sulata)
0,5 tl soodat
1 kl odrajahu
0,5 kl nisujahu

Sega kohupiim munaga. Lisa piim, sool ja suhkur, sega. Seejärel lisa sulatatud või ja küpsetuspulbriga segatud jahud. Pane taigen kohe rasvainega määritud pannile või lahtikäivasse 26 cm läbimõõduga koogivormi ja küpseta ahju keskosas 175 kraadi juures kuni pealt on kuldpruun.

9. oktoober 2007

Martsipani-vaniljetrühvlid šokolaadikestas

Selle retsepti valmistamiseks läheb vaja väikseid maiustustevorme (tegin poes müüdavate väikeste paberist trühvlivormidega). Kestasid on kohati tüütu teha, kuid lõpptulemus väärib seda. Algses retseptis on kestad tehtud tumeda šokolaadiga. Asendasin selle aga piimašokolaadiga, jäin igati rahule.

ca 20 tükki

Kestad:
150 g tumedat šokolaadi
Trühvlitaigen:
1 vanillikang või

1 tl vanillisuhkrut
1 dl rõõska koort
100 g tumedat šokolaadi
100 g riivitud martsipanimassi
Katteks:
kookoshelbeid või valge šokolaadilaaste


Tee kõigepealt šokolaadikestad. Kata maiustustevormide põhjad ja seinad sulatatud šokolaadimassiga. Lase kuivada ja kanna peale uus kiht, kuni kestad on piisavalt tugevad.

Kraabi vanillikangist seemned (või kasuta vanillisuhkrut) ja pane need hetkeks vähese koorega keema. Peenesta veidi šokolaadi ja sulata koore hulka. Lõpuks lisa riivitud martsipan ja sega kõik kokku ühtlaseks massiks. Lase segul veidi jahtuda ja tõsta siis lusikaga šokolaadikestadesse. Silu pind pealt noaga tasaseks. Kaunista kookoshelveste või šokolaadilaastudega ning pane külma tahenema.

Klassikalised trühvlid

Kindlasti peab trühvlid tegema tumedast šokolaadist, sest muidu kaob klassikalise trühvli maitse. Tegin paar päeva tagasi trühvleid. Ikka jube hea on vahel kuuma musta kohvi kõrvale neid süüa.


valmistusaeg 30 minutit
ca 30 tükki

150 ml vahukoort
200 g tumedat šokolaadi
1 spl rummi või brändit
Katteks:
75 g valget šokolaadi
tuhksuhkrut
kakaopulbrit


Kuumuta koor väikeses potis keemiseni. Võta tulelt ja murra sinna sisse šokolaad. Sega, kuni šokolaad on sulanud. Lisa liköör ja vala kaussi. Jahuta. Jäta jahedasse seisma, kuni segu on tahkeks muutunud.

Sulata valge šokolaad veevannil. Murra teelusika abil jahtunud šokolaadimassist tükke (vooli neist pallikesed) ning kasta need ükshaaval kiirest kahe kahvli abil sulanud šokolaadi (tee seda protseduuri kiiresti, sest šokolaadimass hakkab ruttu sulama).

Tuhksuhkru ja kakaopulbriga katmiseks kata üks taldrik tuhksuhkru ja teine kakaopulbriga. Tumeda katte saamiseks veereta šokolaadipalle kakaopulbris ning valge katte saamiseks tuhksuhkrus.

Tõsta väikestesse paberist kommivormidesse ja pane külma. Maiustused säilivad külmas kuni 2 nädalat.

8. oktoober 2007

Broilerifilee jõhvikate ja peekoniga

/Prindi retsept/

Täidetud toite on hästi mõnus süüa. Ka sellest tuleb väga maitsev toit. Jõhvikamoos annab kanalihale juurde uudse ja meeldiva maitse. Tasub kindlasti proovida

2 portsjonit

2 kanafileed (ca 150g tk)
60 g suitsupeekoniribasid
100 g jõhvikamoosi
soola, pipart, broilerimaitseainet
tükike võid praadimiseks

Tee broilerifileedesse taskukujuline sügav sisselõige (jälgi, et sisselõike tegemisel noaga taskut katki ei tee). Lõika suitsupeekon ribadeks, täida fileetaskud suitsupeekoni ja jõhvikamoosiga. Torka puutikkudega fileed kinni (nii ei voola küpsemise ajal täidis välja). Maitsesta soola, pipra ja broilerimaitseainega. Sulata pannil või ja prae selles fileesid igalt küljelt mõne hetke. Seejärel aseta fileed ahju ja küpseta ~12 minutit 175 kraadi juures. Serveeri soovitud lisanditega.
Hüva nõu: Kui sügavkülmas leidub jõhvikaid, võid jõhvikamoosi külmutatud jõhvikatega asendada.

Kass Arturi kook

/Prindi retsept/

Seda kooki peab igaüks vähemalt üks kord tegema, et siis veenduda, et seda tasub ikka ja jälle valmistada. Ainult kommide paberist lahti võtmine on tüütu. Salamisi võin öelda, et see on vist ainuke kook, mida minu elukaaslane võib ühe hetkega pool kooki korraga ära süüa.

1 pk (180 g) võid
2 pk (300 g) sonja cream iiriseid
100 g maisipulki Magic Sticks


Sulata kastrulis või, seejärel lisa iirised. Sulata ühtlaseks massiks. Vala suurde kaussi maisipulgad ning vala peale või-iirise segu. Sega läbi ning pane segu küpsetuspaberisse või toidukilesse vorstikujuliselt. Lase külmkapis seista vähemalt 2 tundi.


Juustupuding

Selle retsepti leidsin ma kunagi Karupoeg Puhhi kokaraamatust, kus selle küpsetise pealkirjaks on Notsu kuum juustupuding. Tegelikult on seal kõikidel retseptidel sellised armsad nimetused. Igatahes olen ma sealt kokaraamatust leidnud nii mõnegi huvitava ja lihtsa retsepti.


Ettevalmistusaeg 20 minutit + küpsetamiseks 30-40 minutit

10 viilu (röst)saia
võid
soovi korral vorsti või hakkliha
100 g juustu
3 muna
300 ml piima
3 spl jahu
soola, pipart, lihamaitseainet


Määri tavaline 22 cm läbimõõduga koogivorm võiga. Määri ka saiaviilud võiga ja aseta kaks saia kokku (soovi korral pane saiaviilude vahele vorsti või praetud hakkliha). Lõika saiaviilud selliselt pooleks, et saad igaühest kaks kolmnurka. Pane 5 saiakolmnurka vormi põhja. Riivi juust taldrikule. Puista pool riivitud juustust esimesele kihile. Aseta sellele teine saiakolmnurkade kiht ja ülejäänud riivjuust. Löö munad kaussi ja klopi need kahvliga korralikult lahti. Lisa segule jahu, klopi. Seejärel lisa piim ja maitsesta. Klopi veelkord korralikult läbi. Vala segu aeglaselt pudingule. Küpseta 175 kraadi juures 30-40 minutit. Söö soojalt piimaga!

Rullbiskviidi keerutort

/Prindi retsept/

Selle retsepti leidsin ma Anna-liisa kokaraamat 2-st. Pole kunagi mõelnud, et rullbiskviidist saab sellise mõnusa tordi teha, aga näe saab. Lahti lõigates on tort ilusa mustriga veel pealekauba. Ahjaa, peale selle on eda torti veel ääretult lihtne valmistada.

Valmistusaeg 30 minutit + soovitavalt külmkapis ca 45 minutit

1 kogus biskviittainast
Täidis:
200 g kohupiimapastat
2-3 spl suhkrut
2 dl meelepärast moosi

Kaunistuseks:
šokolaadipuru
küpsisepuru
100 g kohupiimapastat

Valmista maasika-vahukoore rullbiskviidi retsepti järgi biskviittaigen (1 kogus). Taigna küpsemise ajal valmista täidis, selleks sega kohupiim suhkruga.

Küpsenud biskviittaignale määri peale moos ja seejärel kohupiim. Lõika biskviit viieks ribaks. Keera üks riba rulli ja tõsta serveerimisalusele. Keera ümber selle rulli teine riba, siis kolmas, neljas ja viieski. Pane tort külma. Vahetult enne serveerimist kaunista kohupiima ning küpsise- ja šokolaadipuruga.

Maasika-kirsi jogurtikook

/Prindi retsept/

Selle koogi teeb maitsvaks maasika ja kirsi maitse omavaheline kooslus. Suvel saab kooki valmistada värsketest maasikatest. Talvel aga saab ära kasutada sügavkülma pandud maasikaid.



Põhi:
250 g tumedaid Selga küpsiseid
75 g sulatatud võid
Kate:
1 pakk (250 g) kandilist kohupiima
~1 dl suhkrut
vaniljesuhkrut
7 dl kirsijogurtit (olen teinud joogijogurtiga, aga sobib ka tavaline)
30 g želantiini
100 g värskeid või külmutatud maasikaid

Purusta põhja jaoks küpsised köögikombainis või kilekotis taignarulli abil, Sulata või ja sega küpsisepuruga. Kata 26 cm läbimõõdug lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ning seejärel küpsise-võiseguga. Suru käega ühtlasemaks. Seejärel mõõda želantiin vähese vee sisse ja lase paisuda umbes 5-10 minutit. Sega omavahel hästi läbi kohupiim, suhkur ja vaniljesuhkur. Lisa juurde kirsijogurt. Sega kõik korralikult läbi, et mass jääks ühtlane, seejärel lisa värsked või külmutatud maasikad.

Sulata želantiin väiksel kuumusel pidevalt segades (võid sulatada ka veevannil). Seejärel nirista želantiinilahus jogurti-kohupiimasegu hulka, samal ajal segades. Vala kate küpsisepõhjale. Tõsta külmkappi ja lase tarduda, kuni täidis on pealt tardunud. Kaunista soovitult.

Marinaad seentele

Viimased ilusad ilmad veel kestavad, seetõttu võtsime elukaasega ennast kätte ja läksime metsa seenele. Sügisene seenelkäik on üks mu lemmiktegevusi, sest mis saab veel rahustavamat olla kui rahu ja vaikus metsas. Seened on veel lisapreemia sellele. Õhtul said seened korralikult kupatatud ja marinaadi pandud. Marinaad siis selline:


1 liitrist kupatatud seentest saab umbes 3 pooleliitrist purgitäit.

1 liitri vee kohta:
3 spl jämesoola
7 spl suhkrut
1 sibul rõngastena
1 porgand viiludena
5 tera pipart
2 vürtsi
5 nelki
1 loorberileht
tilli
2-3 spl 30% äädikat


Esmalt puhasta (sh. lõika seenejalg umbes 2 cm pikkuseks) ja kupata seened. Keeda puhastatud ja soovi korral ka tükeldatud seened suures koguses vees (4 l vett ühe liitri seente kohta), seda korduvalt vahetades, kuni kibe maitse kaob ja kõik seened vajuvad põhja. Nõruta seened.
Hüva nõu: lisades kupatamise ajal seentele paar teelusikatäit soola, aitab see paremini mürkidel ja mustusel seenest väljuda.

Pane vesi, sool, suhkur 3 minutiks keema. Lisa ülekäänud ained, ja keeda 7 minutit. Riisu tekkinud vaht vahukulbiga ära ning seejärel lisa marinaadile äädikas ja seened. Keeda veel umbes 10 minutit Vajadusel riisu veel vahtu. Pane kuumalt ettevalmistatud purkidesse.

7. oktoober 2007

Väikesed lihapirukad

Väga hea on väikeste lihapirukate valmistamisel see, et neid saab korraga nii palju. Ja terve õhtu on midagi, mida näksida. Kui olemas pelmeeni- või pirukavorm on nende valmistamine eriti kiire ja lihtne.

~100 tk

Eelkergituseta pärmitaigen:
20 g pärmi
2 spl suhkrut
2,5 dl piima või vett
400 - 500 g jahu
0,5 tl soola
3 spl õli
Täidis:
1 sibul
250 g hakkliha
soola, pipart, hakklihamaitseainet

Pudenda pärm kaussi ja hõõru 1 spl suhkruga, jäta vedelduma (ca 7 minutit, aeg-ajalt võid KERGELT segada - vt.pildilt:vedeldunud pärm). Vala kaussi leige piim või vesi, lisa vedeldunud pärm. Lisa jahu, sool, suhkur ja õli ning sõtku taignaks. Sõtkuda sitke taigen, mis käte ja kausi küljest lahti lööb, vajaduse korral lisa jahu. Võid lisada ka suhkrut või soola, kui taigen tundub mage. Kata rätikuga ja pane sooja kohta umbes tunniks ajaks kerkima. Kerkinud taigen sõtkuda veelkord läbi ja jätta uuesti 20-30 minutiks kerkima. Valmis taigen peab olema elastne, läikiv ja mahult kahekordistunud (vt pildilt).

Täidise jaoks haki sibul ja prae pannil klaasjaks, lisa hakkliha ning pruunista. Lisa maitseained. Väikeste lihapirukate valmistamisel kasutasin pelmeenivormi. Selle puudumisel võib kasutada ka klaasi ning valmistada poolkuukujulised lihapirukaid. Rulli tainas sentimeetri paksuselt lahti ja lõika ümara vormiga 4-5 cm läbimõõduga põhjad. Aseta taignaratastele täidis ja vormi poolkuudeks.

Pelmeenivormiga valmistades, rulli taignast 2 paraja paksusega (0,5cm - 1 cm) plaati ja aseta pelmeenivormile. Aseta täidis avavustesse (vt. pildilt) ning aseta teine tainas peale. Ruli taignarulliga üle vormi, eemalda üleliigne täidis ja võta väikesed lihapirukas vormist välja. Korda protseduuri seni, kuni tainas ja täidis otsas. Küpseta ahjus 175 kraadi juures, kuni pirukad kuldpruunid.
Hüva nõu: pirukaid ahjust välja võttes võid neid kergelt veega piserdada, nii jääb pirukas pehmem

Sõrnikud ehk kohupiimakotletid

Eile õhtul tuli sõrnikute isu - selliste, mis väiksena lasteaias pakuti. Seetõttu otsustasingi neid hommikusöögiks teha. Muidugi sai poole paneerimise pealt riivsai otsa ja seetõttu pidin ülejäänud kotlette paneerima mannas. Maitse oli aga sama hea, võibolla isegi huvitavam, kui riivsaia paneeringus sõrnikud.



~12 tükki

2 muna
2 spl suhkrut
natuke soola
vaniljesuhkrut
2 pakki (500 g) kohupiima (kandilises pakis)
5-6 spl jahu

Paneerimiseks:
riivsaia (sobib ka manna või jahu)

Vahusta munad suhkruga, lisa sool, vaniljesuhkur, kohupiim (kohupiima võid eelnevalt segada) ja jahu. Sega kõik ained korralikult ühtlaseks taignaks. Seejärel mätsi kohupiimataignast väikesed kotletid ja paneeri riivsaias. Prae pannil õlis keskmisel kuumusel, kuni üks pool kuldpruun. Keera kotlett ümber ja prae ka teiselt poolt. Ära prae liiga suurel kuumusel, siis võivad kotletid seest tooreks jääda. Serveeri hapukoorega.

Malelaua tort

/Prindi retsept/

See on üks tõeliselt silmailu pakkuv kook. Olen seda juba päris mitu korda teinud ja igakorraga saab kook aina kiiremini valmis. Koogi põhjad võid valmistada ka biskviiditaignast, võttes ühe põhja valmistamiseks retseptis ettenähtud taignakoguse.

Hele põhi:
2 muna
1 kl suhkrut
1,5 kl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
200 ml hapukoort


Vahusta munad suhkruga. Lisa jahu (küpsetuspulbriga segatud) ning seejärel hapukoor. Aseta tainas ruudukujulisse vormi. Selle puudumisel võid mistahes vormis küpsetada, lõigates hiljem valmis küpsenud põhja ruudukujuliseks. Võimaluse korral jälgi ka seda, et kaunistamisel oleks võimalik koogi peale rivvi asetada täpselt 8 šokolaadiruutu, nii nagu päris malelaual. Küpseta 175 kraadi, kuni küpusastme proovimisel taignasse torgatud tikk jääb puhtaks.

Tume põhi:
Samad ained, mis heledal, ainult lisa 3 spl kakaod.
Küpseta heleda põhja järel.

Täidis
150 ml hapukoort
1 banaan (soovi korral)
siirupit või kohvi või muud vedelikku immutamiseks
Peale:
2 pakki schogetten pruuni värvi šokolaadi (tumedate maleruutude jaoks)
2 pakki schogetten valget šokolaadi (heledate maleruutude jaoks)
100 g tumedat šokolaadi (või piimašokolaadi – magusam)
2 spl õli
1 väike pakk lahtist martsipani
Glasuur:
1 munavalge
tuhksuhkrut
~2 tl kakaod


Aseta tume koogipõhi maletordi aluseks. Niisuta põhja korralikult. Aseta seejärel peale hapukoor, kui soovid banaanimaitselist kooki, siis puruta banaan mikseri või kahvli abiga pudiks ja sega hapukoorega ning seejärel aseta täidis põhjale. (Jäta natuke hapukoore täidist ka ülemise kihi jaoks). Nüüd aseta peale hele koogipõhi ja niisuta kergelt. Alguses võib hapukoor vahelt natuke välja voolata. Seetõttu aseta kook umbes 20 minutiks külmkappi, see aitab hapukoorel taheneda ja imbuda taignasse.

Nüüd tuleb koogi valmistamise tähtsaim osa – kaunistamine. Määri täidisest järgijäänud vähese hapukoorega koogi pind ning kinnita selle peale šokolaadiruudud. Kordamööda – hele šokolaad ja siis tume šokolaad, et tekiks malelaud. Seejärel sulata veevannil šokolaad, lisa õli. Sega. Määri sulatatud šokolaadiga koogi ääred ja koogi pealt servad. Jäta natuke šokolaadi ka tumedate malenuppude valmistamiseks.

Rulli martsipan taignarulliga õhukeseks ja suru taignast piparkoogi vormiga soovitud kujundid. Lõika saadud kujundid pooleks ning aseta koogi äärtele (vt pildilt). Ülejäänud martsipanist vooli malenupud. Tumedad malenupud kata tumeda sulatatud šokolaadiga ja heledad nupud jäta selliseks nagu on. Kinnita nupud maleruutudele (piparkoogi)glasuuriga (vt järgmine lõik).

Seejärel valmista glasuur, millega kaunista koogi otsad ja ääred šokolaadiruutude kõrvalt (vt pildilt). Glasuuri valmista nagu piparkoogiglasuuri. Vahusta tugevasti muna, lisa tuhksuhkrut nii palju, et tekiks kõvem glasuur, seejärel lisa kakao, et tekiks pruunikas glasuur. Vastavalt soovitud glasuuri värvusele võid kakao kogust lisada või vähendada. Aseta kook kuni serveerimiseni külma.

6. oktoober 2007

Lihtne ja kiire pitsapõhi

Üks asi, mis mul alati külmkapis leidub on pärm, sellest saab teha igasugu huvitavaid pirukaid ja erikatetega pitsasid. Selle toiduga on see hea, et pitsapõhja peale võid laduda niipalju erinevaid asju. Minu firmaroaks aga võib pidada allpool väljatoodud kaks erinevat pizzakatet.


3 dl vett
25 g presspärmi
0,5 tl soola
2 tl suhkrut
7 dl jahu
3 spl õli


Pudenda pärm kaussi ja hõõru suhkruga, jäta vedelduma (ca 7 minutit, aeg-ajalt võid KERGELT segada). Vala kaussi leige vesi, lisa vedeldunud pärm. Lisa jahu, sool, suhkur ja õli ning sõtku taignaks. Lase kinnikaetult soojas kohas pool tundi kerkida.
Vajuta kerkinud taigen alla ja rulli suure ahjupanni suuruseks plaadiks (võid ka kätega taigna ahjuplaadil ahjuplaadi suuruseks mätsida). Aseta peale sobiv täidis ning küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures 30 minutit.

Siinkohal mõningad näited pitsakatetest, mida tavaliselt pitsa peale panen:

Kate 1:
ketšupit
300 g lastevorsti
1 tomat
basiilik
lihamaitseaine
50 g sinihallitusjuustu
100 g riivitud juustu


Määri ketšup pitsa põhjale. Lõika lastevorst viiludeks ja laota ketšupi peale, maitsesta kergelt lihamaitseainega. lõika tomat väikesteks viiludeks ja pane samuti pitsale, maitsesta basiilikuga, kõige peale puista esmalt sinihallitusjuustu ja seejärel riivitud juustu. Küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures 30 minutit.

Kate 2:
ketšupit
majoneesi
1 väike sibul
250 g hakkliha
hakklihamaitseainet, soola, pipart
100 g tuunikala
2 marineeritud kurki
50 g sinihallitusjuustu (soovi korral)
100 g riivitud juustu


Määri ketšup ja majonees pitsapõhjale (majoneesi pane pool kogust vähem kui ketšupit). Haki sibul ja prae pannil klaasjaks, lisa hakkliha , maitsesta hakklihamaitseaine, soola ja pipraga. Aseta pitsapõhjale, seejärel pane põhjale tuunikala, ja marineeritud kurk. Kõige peale aseta sinihallitusjuust (siin retseptis soovi korral) ja riivitud juust. Küpseta 30 minutit 200 kraadi juures.
Hüva nõu: sinihallitusjuust annab pitsale juurde suurepärase ja küllastava maitse. Kindlasti tasub proovida, kuid sinihallitusjuustu ei tohi ka väga palju panna, muidu muutub maitse pealetükkivaks.

Kamavaht

/Prindi retsept/

Selle magustoidu valmistamine võtab aega vaid mõned minutid. Ja mis kõige olulisem, see maitseb nii hästi. Olen tihti seda lihtsat magustoitu külalistele pakkunud ning siiamaani on kiidetud. Peab ütlema, et kama annab sellele magustoidule tohutult palju juurde. Tekitab sellise maitse, mida tahaks maitsta aina veel ja veel.


neljale

400 g kohupiimapastat
200 ml vahukoort
3 spl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 spl kamajahu
1 tl pressitud sidrunimahla

Vahusta mikseriga vahukoor suhkru ja vanillisuhkruga, sega hulka kohupiim ja kamajahu. Piserda kamavahule maitse täiustamiseks hulka sidrunimahla. Jaga kamavaht kausikestesse ja serveeri.

Singiga täidetud lavaširull

Hästi kerge ja lihtne valmistada, kuigi maitselt tundub, et tegemist on tõeliselt keerulise meistritööga. Sobib hästi üheks suupistevalikuks vaagnale.


1 pk lavaši
150 g merevaigu toorjuustu (võib olla ka maitsestatud)
3 spl majoneesi
150 g (1 pk) viilutatud sinki
3 salatilehte
pool paprikat

Laota lavaš lauale. Keera lavaši ääred üksteise peale nii, et tekiks ühtlane ristkülik. Määri merevaik lavašile, mille peale määri majonees. Seejärel aseta singiviilud lavašile. Vaata, et singiviilud jaguneksid ühtlaselt. Aseta salatilehed horisontaalselt sinna otsa, kust hakkad rulli kokku keerama. Salatilehtedele aseta paprikatükid. Keera nüüd lavaš ettevaatlikult tulli ja hoia külmas, kuni lahtilõikamiseni ja külalistele serveerimiseni.
Hüva nõu: samamoodi võid valmistada ka makra, lõhe või tuunikala lavaširulli, asendades retseptis singi meelepärasega.

5. oktoober 2007

Valge mudakook

/Prindi retsept/

Tegin seda kooki ema küllatulekuks. Kuna sõbrannal oli vaba õhtupoolik, siis tuli ta mulle külla seda kooki valmistama. Olgu öeldud, et alati kui midagi ükskõik millise sõbrannaga küpsetan, juhtub alati küpsetusega mingi äpardus - jutt kisub lihtsalt nii põnevaks, et söögitegemine muutub teisejärguliseks. Nii juhtus ka seekord. Jutuhoos lisasime koogile muudkui šokolaadi, ega pannud tähele, et tegelikult oli vaja ju vähem panna. Ülejäänud pidi glasuuriks jääma. Lõpuks saime asja muidugi parandatud, kuigi alguses tundus olukord nutune, ja koogile sai ilusti glasuur ka peale pandud. Lõpptulemuseks oli hästi tihke ja maitsev valge šokolaadikook, mis pakub vaheldust klassikalisele tumedale šokolaadikoogile.


Ettevalmistusaeg 30 min+ 50-60 min küpsemiseks (retsept raamatust Koogid)

240 g hakitud võid
4,8 dl suhkrut
150 g jämedalt hakitud valget šokolaadi
2,4 dl piima
4,8 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
2 suurt muna, kergelt lahti klopitud
1 tl vanilliessentsi


Kate: valge šokolaadiganašš (soovi korral võid jätta katte tegemata – kook tuleb ikka hea)
0,4 dl vahukoort
130 g jämedalt hakitud valget šokolaadi

Eelkuumuta ahi 160 kraadini. Vooderda 22,5 cm läbimõõduga ümmargune vorm küpsetuspaberiga. Kuumuta või, suhkur, šokolaad ja piim suures kastrulis tasasel tulel ühtlaseks. Ära lase keema. Tõsta kõrvale jahtuma. Sõelu jahu, küpsetuspulber ja sool keskmise suurusega kausis. Sega vähehaaval juurde kuivained, munad ja vanilliessents. Tõsta tainas ettevalmistatud vormi. Küpseta 50-60 minutit, kuni keskele pistetud puutikk jääb puhtaks. Jäta kook 10 minutiks vormi jahtuma. Kummuta restile. Eemalda ettevaatlikult paber ja lase täielikult jahtuda.

Katteks määri koogile peale šokolaadianašši. Selleks kuumuta koor, peaaegu keemiseni madalale kuumusele pandud potis. Pane šokolaad suurde kaussi. Vala koor šokolaadi peale ja sega, kuni šokolaad on sulanud ja ühtlane. Hoia külmikus, kuni segu paksened ja on määrimiseks paras (umbes 30 minutit), segades aeg-ajalt

Ahjujäätis

/Prindi retsept/

Väga lihtne teha, samuti väga hea maitsega magustoit. Tõelise magusasõbra lemmik. Talvel olen tavaliste küpsiste asemel kasutanud piparkooke, mis süvendab jõulutunnet veelgi.


3 portsjonit

6 tk küpsist (nt Selga)
1,5 dl külmutatud marju (maasikaid või vaarikaid)
1,5 dl vaniljejäätist
2 munavalget
0,7 dl tuhksuhkrut


Vahusta munavalged kõvaks vahuks, lisa tuhksuhkur vähehaaval vahustamise lõpupoole. Murenda küpsised kuumakindlate kohvitasside või portsjonvormide põhjale. Laota marjad küpsiste peale, mille peale aseta omakorda jäätis. Kata hoolikalt munavalgevahuga, nii et jäätis oleks üleni munavalgevahu all. Pane paariks minutiks 250-kraadisesse ahju, kuni besee on pealt veidi kuldne. Serveeri kohe.

Möögen

See hoidis on maitselt küllaltki sarnane kaubanduskettides müüdava bolognese kastmega. Ainuke vahe on selles, et seda võib valmistada tunduvalt odavamalt ja suuremates kogustes talveks moosiriiulitele. Seda hoidist on hea valmistada talveks ning kasutada pasta tegemisel. (vt. alumine pilt). Lisades praetud hakhlihale möögenit ja serveerides seda pastaga, saad imemaitsva lõunasöögi. Üldse on võimalik antud hoidist paljudes toitudes raksendada. Mina olen kasutanud seda tavalise kastmena, erinevates riisi- ja makaronivormides, grillitud võileibade valmistamise, nachodes kastme täidisena jne.


2 kg tomateid
600 g sibulat
1 kl suhkrut
6 tl soola
10 tera pipart
0,5 tl peenpipart
5-6 nelki
3 spl 30% äädikat


Tomat koorida (hoia natuke aega keevas vees, siis eemaldub tomatikoor paremini ning on lihtsam koorida. Tükelda kooritud tomatid. Keeda omas malas 10 minutit. Lisa maitseained ning keeda veel 10 minutit. Lisa äädikas ja suhkur ning keeda veel 5 minutit. Seejärel aseta valmis keedetud segu kuumana ettevalmistatud purkidesse ning sule kaaned.


Kanatäidisega nachod

Täidisega nachosid on nii hea vahetevahel endale lubada, see täidab aga jube hästi kõhtu, nii et terve õhtu oigad. See suupiste on peaaegu kõikide mehhiko või tex-mex restoranide menüüs. Kartulikrõpsu armastajatele on see hea vaheldus süüa midagi palju maitsvavamat. Retseptis sisalduvad ained, nagu maisikrõpsud ja salsa kastme leiad suurematest kaubanduskettidest tavaliselt maitseainete sektori kõrvalt, kus võib leida veel erinevaid mehhikopäraseid toiduaineid.


Valmistusaeg 15 minutit
1 portsjon

100 g Tex-mex maisikrõpse
3 spl salsa kastet (kui soovid vürtsikamat) või möögenit või ketšupit
75 g broilerifileed
broilerimaitseainet
50 g riivitud juustu


Aseta maisilaastud kuumuskundlale taldrikule (kuna hiljem pead selle koos taldrikule ahju panema). Pane maisilaastude vahele enda maitse järgi soovitud kastet ja sega nii, et kõik maisilaastud saavad kastmega kokku, kuid taldrik ei tohi kastmest uppuda. Lõika broilerifileest väikesed tükid ja prae neid pannil, lisa maitseaine. Seejärel pane kanatükid maisilaastude vahele. Jälgi, et kanatükke jaguks nii alumisse, keskmisesse kui ka pealmisesse kihti. Riivi juust ning isa ka riivitud juust ühtlaselt maisilaastude vahele. Kata juustuga ka pealt. Grilli või küpseta ahjus kuni juust on sulanud.

Grillitud kartulikoored

Enamik mu tuttavaid vaatavad mind imelikult, kui ma ütlen, et grillitud kartulikoored on hästi head. Kui aga ise proovivad, maitseb see neilegi. Kui sul jääb kartuli koorimisest üle palju kartulikoori, siis on ideaalne variant valmistada õhtuseks näksiks grillitud kartulikoori, mis maitsevad nagu kartulikrõpsud, kuid on hulga tervislikumad.


kartulikoori
õli piserdamiseks
meelepäraseid maitseaineid (näiteks lihamaitseaine, ürdisegu vms)


Puhasta kartulikoored korralikult veega. Piserda koortele õli ning maitseaineid ning sega korralikult, et kõik koored saaksid maitseainetega kokku. Aseta kartulikoored küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures kuni kuldpruunid (kui ahjul on grillfunktsioon, kasuta seda). Keera koored ümber ja küpseta ka teiselt poolt, nii jäävad koored krõbedamad. Serveeri hapukoorega.

Kiievi kotlett juustuga

/Prindi retsept/

Vahest on hea kiievi kotletti süüa, kuna olen suur juustu fänn, siis mõtlesin, et või asemel või kiievi kotleti täita hoopis juustu täidisega. Ja peab tunnistama - olin lõpptulemusega tõeliselt rahul. Super on neid süüa kohe pärast valmimist, kui juust kiievi kotletti lahti lõigates õnusalt väla voolab. Igastahes neid teen kindlasti lähitulevikus veelgi. Muidugi, kui toitu tegema hakkasin, avastasin, et mu lihatampimishaamer on kuhugi jalutanud, ega siis midagi, tuli pudrunui appi võtta ja sellega tampima hakata. Pean tunnistama, et pudrunui tegi sama hea töö ära.


kahele

2 broilerifileed (~120 g)
Täidis:
50 g riivjuustu
1 spl toorjuustu (võib olla ka maitsestatud)
1 spl võid
1 purustatud küüslauguküüs
basiilik, sool, pipar



Paneerimiseks:
jahu
riivsaia
muna
broilerimaitseainet


Vasarda broilerifileed toidukile vahel õhukeseks. Valmista täidis, segades kõik täidiseained omavahel, maitsesta. Maitsesta kergelt ka tambitud broilerifileesid soola ja broilerimaitseainega. Pane pool täidisest ühele fileele ning keera kanafilee koos täidisega rulli, et küpsemisel juustu välja ei tuleks. Kinnita hambatikud kanafilee otstesse. Tee sama ka teise fileega.

Paneerimiseks löö muna vahule, vajadusel võid lisada ka tilk vett, et vaht saaks ühtlasem. Maitsesta broilerimaitseaine ja soolaga. Pane fileed kõigepealt jahu sisse, seejärel kasta muna segusse ning siis riivsaia.Selleks, et paneering muutuks tugevaks, aseta fileed ca 15 minutiks külmkappi.

Kuumuta õli pannil ja prae paneeringuga fileed ümberringi kuldpruuniks. Seejärel pane ahju ja küpseta 15 minutit 175 kraadi juures. Serveeri kartulirosettidega.

Kartulirosetid

/Prindi retsept/

Täna proovisin kartulirosette esimest korda ja pean tõdema, et väga maitsvad tulid. Samuti on see hea võimalus tavaliste keedu- või ahjukartulite kõrval oma külalistele midagi uudset pakkuda. Tegin suurema koguse, millest osa panin sügavkülma. Siis kui toidu valmistamisega kiire, saab külmutatud kartulirosetid kiiresti abiks võtta.


Ettevalmistusaeg 15 min + 30 min ahjus küpsemiseks
4le inimesele

700 g kartuleid
soola, pipart
50 g võid või margariini
1 muna + 1 vahustatud muna võõbaks


Kartulid koorida ja lõigata neljaks (nii lähevad keetes kiiremini pehmeks). Keeta soolavees pehmeks. Nõruta ja mulju puruks. Segada hulka rasvaine muna ja maitseained. Jätta jahtuma.

Täida tordipritsi kott kartuliseguga ja pritsida rosetid rasvainega määritud ahjuplaadile. Pintselda rosetid munaga, küpseta ahjus 175 kraadi juures ca 25 minutit või kuni kuldse toonini. Serveeri. Võid süüa iseseisvalt või lisandina soolase roa kõrval
Hüva nõu: Rosette võib valmis teha ka sügavkülma. Pritsi rosetid küpsetuspaberile ja külmuta, seejärel tõsta tahked rosetid karbiga sügavkülma.

4. oktoober 2007

Keeks rosinatega

/Prindi retsept/

Retsept oli algselt küll ilma hapukooreta, kuid hiljuti avastasin, et kui taignale lisada väike kogus hapukoort, siis teeb see taigna õhulisemaks. Retsepti nimi on küll keeks rosinatega, kuid kui soovi on ja lisada taignasse veel kuivatatud aprikoosi ja ananassitükke, siis teeb see maitse veel paremaks.


Ettevalmistusaeg 10 min + 30 min ahjus küpsemiseks

150 g võid
2 muna
200 g suhkrut
200 g rosinaid või muid kuivatatud puuvilju
2 tl küpsetuspulbrit
2,5 kl jahu
2 spl hapukoort (soovi korral)


Sega või ja suhkur. Lisa munad, hapukoor ja mikserda. Võta kauss ja pane sinna küpsetuspulber ja jahu, sega. Lisa rosinad. Lisa segu või-suhkru segule ning sega uuesti. Pane tainas keeksivormi ja küpseta 175-200 kraadi juures pool tundi

Toorjuustukook

/Prindi retsept/

Seda kooki on kiitnud vist küll kõik, kes seda maitsevad. Samuti arvatakse, et kuna see nii hea kook on, siis seda on kindlasti raske valmistada, kuid tegelikult on asi otse vastupidine. See saab valmis uskumatu kiirusega. See kook kuulub minu kuldvaramu retseptide hulka, lisaks on võimalik kooki oma fantaasiat kasutades küllaltki atraktiivseks kaunistada.

Ettevalmistusaeg 20 min + 2 tundi tardumiseks

Põhi:
300 g Digestive küpsist
5 g kaneeli
75 g sulatatud võid

Täidis:
2 pk toorjuustu (bonjour)
100 g suhkrut
400 ml vahukoort
vaniljesuhkrut
natuke sidrunit piserdamiseks
25 g želantiini

Põhja jaoks purusta küpsised kõõgikombainis peeneks, lisa sulatatud või ja kaneel. Vooderda 26 cm läbimõõduga koogivormi põhi. Suru segu koogivormi põhja ning aseta täidise valmistamise ajaks külmkappi. Pane želantiin vähese veega paisuma. Sega köögikombainis vahukoor ja toorjuust, lisa suhkur, maitsesta vaniljesuhkruga. Pigista natuke sidrunimahla täidisesse. Sulata paisunud želantiin pliidil (võib ka veevannil) pidevalt segades. Nirista toorjuustu-vahukoore segu hulka. Sega. Vala täidis ettevalmistatud põhjale. Hoia külmkapis koogi tardumiseni. Kaunista (piltidel erinevaid võimalusi kaunistamiseks)

Hakklihakaste

Väike meenutus hakklihakastme valmistamiseks. Kunagi väiksena tundus hakklihakastme tegemine nii keeruline protseduur, pidasin oma ema tõeliseks kokaks, kuna ta oskas sellist keerulist asja teha. Tegelikkuses on see aga üks lihtsamaid, samas aga maitsvavamaid kastmeid, mis sobib nii keedetud kartuli, kartulipudru kui ka tatrapudruga.


1 mugulsibul
2 sl toiduõli
500 g seguhakkliha

pipart, soola,
2-3 sl nisujahu

2 kl piima
pool puljongikuubikut


1. Tükelda sibul ning kuumuta veidi õlis. Lisa hakkliha ja prae kiiresti, samal ajal pannilabidaga hakkliha murendades.
2. Lisa pipar, sool, hakklihamaitseaine, jahu ja sega läbi. Lisa piim ja keeda läbi.
3. Serveeri keedetud kartulitega. Suurepäraselt sobib lisandiks ka marineeritud peediviilud või -kõrvits.
Hüva nõu: lisa kastmele ka natuke puljongikuubikupuru, mis annab kastmele juurde erakordse maitse.

Kanafilee seesamiseemne paneeringus

/Prindi retsept/

Kell on kolm. Pool neli on lõuna ning toit peab valmis olema. Kuna tulin alles linnast, siis toitu pole veejõudnud hakata valmistada. Vaatan külmappi, kus leidub paar broilerifileed. Maitseaine kapist leian ka seesamiseemneid. Teen ruttu valmis paneeringu ja toit lähebki ahju. Kella poole neljaks on kõik valmis. Ühesõnaga selle eelneva jutuga tahan ma öelda, et seda toitu on uskumatult kiire valmistada. Lisaks annab seesamiseemne paneering kanale kerge maitse. Samuti lisab sellele toidule maitseelamust ananassikaste.

2 kanafileed (ca 150 g tk)
Paneerimiseks:
muna
broilerimaitseainet
soola
seesamiseemneid
Ananassikaste:
150 g majoneesi
50 g konserveeritud ananassi
25 g hapukoort
kurkumit maitsestamiseks


Paneerimiseks klopi muna vahule, lisa 1 spl täis vett, et saada ühtlasemat munavahtu. Maitsesta soola ja broilerimaitseainega (lisa broilerimaitseainet palju, munavaht peab olema oranži värvusega). Pane kanafilee kõigepealt munasegusse ja seejärel seesamiseemnetesse. Seejärel küpseta ahjus 14 minutit 170 kraadi juures.

Kastme jaoks sega omavahel majonees ja hapukoor. Haki ananass noaga peeneks ja lisa majoneesi-hapukoore segule. Maitsesta kurkumiga. Serveeri kuskus´iga.

Seasnitšel fooliumkartulitega juustukastmes

/Prindi retsept/

See on selline klassikaline seašnitsel, mida valmistades pole võimalik ebaõnnestuda. Peamiseks tähelepanekuks on vaid see, et praadimisel tuleb pannile rohkesti õli panema. See ei tähenda, et pead kogu panni õliga üle ujutama, aga väiksest tilgast õlist selle toiduvalmistamisel siiski ei piisa.


2 portsjonit

4 keskmise suurusega kartulit
2 viilu sea välisfileed või
sea kaelakarbonaadi

Paneerimiseks:
muna

soola
lihamaitseainet
jahu
riivsaia

Kaste:
200 ml 35% koort
100 g toorjuustu (võib olla ka maitsestatud, vastavalt soovile)

Tambi sea välisfileed õhukesteks viiludeks. Paneerimiseks klopi muna vahule, lisa 1 spl täis vett, et saada ühtlasemat munavahtu. Maitsesta soola ja lihamaitseainega (lisa lihamaitseainet palju, munavaht peab olema punaka värvusega). Kasta filee kõigepealt jahu sisse, seejärel muna segusse ning siis riivsaia sisse. Prae pannil rohkes õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Foolimkartulite jaoks keeda puhastatud koorega kartulid soolaga vees pehmeks. seejärel aseta ahi grilli-funktsiooni peale ja grilli seni kuni kartulikoor muutub õhuliseks. Grillfunktsiooni puudumisel küpseta kartuleid 200 kraadi juures ca 15 minutit või kuni kartulikoor muutub kuldpruuniks. Seejärel mässi kartulid fooliumi ning lõika kartulitele peale risti lõige. Suru kartuleid alt poolt nii, et ristilõige avaneks (vt pildilt).

Kastme jaoks kuumuta koor pidevalt segades pliidil. Ära keeda. Koore kuumenedes lisa toorjuust. Sega kastet seni, kuni toorjuust sulanud. Serveeri koos sealihaliha ja kartulitega. PS. kastme võid valada fooliumkartulite peale.

3. oktoober 2007

Juustutäidisega räimed võivahukastmega

/Prindi retsept/

See retsept on jälle üks viis, kuidas ka mitte-räimesõpru räimeid armastama panna. Hoolikalt tuleb jälgida seda, et soola-pipraga üle ei liialdataks, sest räimedki on juba iseenesest soolased.


kahele

160 g räimeid (sobivad ka kilud)

Täidis:
1 keedetud muna
50 g riivjuustu
2 purustatud küüslauguküünt
petersell, sool, pipar, koriander
pisut sidrunit (piserdamiseks)

Paneerimiseks:
jahu
1 muna
1 tl köömneid

Võivahu kaste:
30 g sibul
50 g võid
2 cl vein
rosé pipart


Puhasta räimed, kui puhastamata. Eemalda seljauimed ning saba. Pane räimed selg allpool lauale, ning moodusta paarid (soovitavalt ühesugused, siis on parem räimepaare üksteise peale panna).

Täidise jaoks sega mikseris täidise ained. Aseta täidis räimele ning aseta teine räim peale (täidist pane vaid räimepaarist ühele peale). Tee nii kõikide räimedega.

Paneerimiseks sega kokku jahu ja köömned. Paneeri kalad muna segus (muna segu ära soola või pipraga maitsesta, muidu jäävad kalad liiga soolased) ning seejärel jahu köömne segus. Prae pannil õliga kuldpruuniks.

Kastme jaoks pruunista sibul õlis, lisa vein, maitsesta soola ja pipraga. Võta tulelt ning vahusta sisse või, lisa maitsekt rosé pipart. Kaste valmista vahetult enne serveerimist, kuna seistes kaob kastme vahune konsistents. Serveeri kartulitega.

2. oktoober 2007

Õuna-apelsinimoos

Jälle üks mõnus vaheldus tavapärasele õunamoosile. Olen seda teinud mitu korda. Ühel korral panin moosi keetmise ajal potti ka kaneelikoore, mis tekitas suvel mõnusa jõulutunde.

Valmistamisaeg 20- 40 min

700 g õunu
300 g apelsini
3 dl suhkrut (võib ka rohkem, vastavalt maitsele)


Pestke õunad, koorige ja tükeldage. Pestke apelsinid, koorige ning eraldage viljaliha sektoritena. Pange kõik potti keema, keemise ajal võite lisada apelsinikoori. Seejärel keetke veel kümmekond minutit ja korjake siis apelsinikoored keedisest välja. Nüüd suruge moos läbi sõela, kuumutage veel kord ja pange siis purki.

Tikri-porgandimoos

Alati on probleem - mida teha tikritega? Paljas tikrimoos on kuidagi igava maitsega ning ei kao ka talvel just kõige kiiremini moosiriiulitelt. Üks hea variant ongi lisada tikrile porgandid. Esmapilgul võib tunduda pentsik, et lisad moosile porgandit, kuid see teeb moosi mahedaks. Maitselt meenutab aprikoosimoosi.


2 kg tikreid
1kg porgandeid
1,3 kg suhkrut
vett

(Suhkrut võib ka rohkem panna, näiteks 1:1 pannes seisab moos paremini).

Keeda tikrid (puhastamata) ja porgandid eraldi anumates pehmeks. Keedetud tikrid suru läbi sõela, mille tagajärjel eemalduvad sisud kestadest. Läbi sõela surutud tikritele lisa tükeldatud porgandid. Püreeri saumikseriga. Seejärel tõsta pott tulele, lisades suhkru. Keeda pidevalt segades 10-20 minutit. Aseta moos ettevalmistatud purkidesse.

1. oktoober 2007

Kookosekuhjad

/Prindi retsept/

Selle retsepti leidsin kuskilt, täpselt ei mäletagi kus kohast. Kunagi tegi selliseid kookosekuhjasid mingi saksa firma. Aga kuna me kõik oleme teadlikud, et saksa küpsiseid võib teise sõnaga säilitusaineteks kutsuda, siis mõtlesin, et võiks neid ka ise proovida. Üldiselt mulle küpsiseid väga teha ei meeldi, kui välja arvata kaerahelbe- ja kookoseküpsiseid nende lihtsa ja kiire valmisusviisi poolest.

50 g võid
2 muna
1 dl suhkrut
200 g kookoshelbeid

Lülita ahi 175°C. Sulata rasvaine. Sega omavahel munad ja suhkur, seejärel lisa kookoshelbed ja sulanud rasvaine. Tõsta lusikaga plaadile väikesed kuhjad ja küpseta 15 minutit.

Krõbedad vahvlid

/Prindi retsept/

Õnneks on mul olemas vana hea veneaegne vahvliküpsetaja, millega tulevad kõige paremad ja krõbedamad vahvlid. Vahvleid tehes olen kasutanud tavaliselt seda retsepti. Lihtsama vastupanu teed (kuigi retsept ka ju lihtne) minnes olen vahest poest ostnud ka vilma vahvlipulbrit, aga seda vaid väga-väga äärmisel juhul.
(Retsept: Omamaitse)


20 tk

200 g võid
3 muna
2,5 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
2 dl jahu
2 dl tärklist
1,5 dl vett

Sulata või ning jahuta. Sega hulka munad, suhkur, vanillsuhkur, jahu, tärklis ja vesi. Kuumuta vahvliküpsetaja ning küpseta õhukesed krõbedad vahvlid. Täida näiteks jäätise või kohupiimakreemiga ja serveeri.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails